Papierové recepty na Slovensku sú vďaka nášmu parlamentu späť

veklipo
14. dec 2024

“Ďakujeme” v mene všetkých občanov Slovenska pánom poslancom NR SR za “skvelý” pozmeňujúci návrh, ktorý ako zvyčajne nekonzultovali s odborníkmi. Zákon bude platiť od 1.1.2025.
Špičková elektronizácia zdravotníctva na Slovensku a žiadna iná. ☎️

Vyspelé krajiny používajú 🚀, Slovensko sa vracia k 🛴

Užívate liek, ktorý nie je hradený zdravotnou poisťovňou, avšak jeho výdaj je viazaný na lekárom vystavený recept? Od 1.1.2025 naň už pacientovi nie je možné poslať elektronický recept. Naopak, pacient sa bude musieť posadiť do preplnenej čakárne a počkať si na papierový recept v čase, keď si na jeho vypísanie nájde lekár čas.

(Zdroj Monika Palušková - lekár, súdny znalec)

A minister Šaško tvrdí, ze nevie, čo ešte lekári chcu.
Sutaj tvrdí, ze výpovede dávajú kvôli 62€ mesačne.
Obaja sprosto klamu a odnesu si to len a len pacienti.

lonely66
14. dec 2024

@veklipo toto nemyslíš vážne? s tými receptami? dáš mi, prosím, nejaký zdroj? budem ihneď informovať rodičov, nech si aspoň na prvé dva mesiace ešte dajú predpísať, veď to je katastrofa. matka už ani nevládze poriadne na nohách stáť.... a ešte aby sedela v čakárni plnej chorých ľudí? pre lieky, ktoré berie možno viac ako 20 rokov? otras....

user62056819
14. dec 2024

Co sa tyka tejto vlady, tak nieje jedna dobra vec co by urobili dobre pre obcanov.

veklipo
autor
14. dec 2024

@lonely66 ja to mam od svojej všeobecnej lekarky na FB, ktorá zdieľala túto novinku.
1-2 dni a bude to oficiálne.

gribka1
14. dec 2024

@lonely66 Včera bolo v správach.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veklipo
autor
14. dec 2024

Antikoncepcia, vitamíny na predpis a mnoho ďalších… stretneme sa na lavičke v čakárni

mamina7070
14. dec 2024

treba citat ide o lieky nehradene zo zdravotneho poistenia tj na plnu uhradu ale viazane na lekarsky predpis neznamena to ze sa to tyka vsetkych liekov
inak v lekarnach akceptuju ten isty recept oni vam ho nevezmu a stale hodite s nim a liek vam vydaju opakovane v tychto pripadoch

jajka257
14. dec 2024

@veklipo teraz čítam správy a podľa nich, hľadajú spôsob ako to napraviť. Treba počkať, čo z toho vylezie. Možno to nakoniec bude úplne ináč. Netreba sa hneď nasierat. Už som sa naučila, že treba počkať, výsledok bude úplne iný, ako bol začiatok

veklipo
autor
14. dec 2024

@mamina7070 Mila moja, ja čítať viem. A nevidím jeden jediný dôvod obmedzovať elektornicke recepty.
Tak nerob blbcov z ľudí, ktorí sa oprávnene rozčuľujú nad zadubenostou našich poslancov.

veklipo
autor
14. dec 2024

@jajka257 to je taký amaterizmus. Ja sa rozčuľujem. Keby som ja spravila v práci takúto chybu, tak mam do hodiny vyhadzov. A oni berú 5000€/m z našich dani!!!!

pribinak
14. dec 2024

@mamina7070 stále nevidím zmysel. Načo mam mat papierový recept? V čase keď sa všetko rieši elektronicky tak toto je návrat do praveku
Ale nášho veľkého vodcu to netrápi

lucka_ke
14. dec 2024

bola to chyba, nesprávne formulovaná veta, oni to napravia neboj sa

jajka257
14. dec 2024

@veklipo a čo ti pomôže rozculovanie? Ešte raz, za posledné 4 roky som sa naučila jednu vec. A to je trpezlivosť . Aj minule vlády to robili, že v priebehu jedného dňa dokázali x-krát zmeniť rozhodnutie. Kebyže sa za každým rozculim, už som 2 m pod zemou. A k chybe v práci, nuž, mám zopár kolegov, ktorí nie sú schopní urobiť vec na prvý pokus, treba aj 5 pokusov. A neuveríš, stále sú tam a ešte ich všetci ofukuju.

aniele
14. dec 2024

@jajka257 Ale aký má (pozitívny) význam prijať kravinu, ktorú je potom potrebné piatimi pozmeňujúcimi návrhmi anulovať? Veď to je len zbytočne zabitý čas!!! To naozaj neexistuje nič naozaj dôležité, čo by sa malo riešiť? Pre našu vládu a parlament asi nie.

mamina7070
14. dec 2024

@veklipo akych blbcov ja len pisem ze neni treba chodit hned do cakarni opakovane pre recepty ze to funguje aj takto mam s tym skusenost ze ak je liek na predpis a nie je hradeny poistovnou tak mozes opakovane predkladat v lekarni papierovy recept (ten isty) a liek ti vydaju
ja to tak riesim roky a ako vazne chory clovek (s ID a ZTPS) mam s tym bohate skusenosti nemusis sa navazat do mna za to
ak spravili chybu nech ju napravia

pribinak
14. dec 2024

@jajka257 trpezlivosť? Takto som lekárovi poslala mail s prosbou o vypísanie receptu. Ak toto prejde, tak si budem musieť zobrať pol dňa volno aby som si prevzala papierový recept

Toto nie je o trpezlivosti, ale o zdravom rozume

jajka257
14. dec 2024

@aniele s za bývalej vlády to nebolo? Spomen si ja Grohlinga a jeho usmernenia, ktoré sa menili cca každú hodinu. A mnoho iných veci. A to sa nezastaví nikoho.

jajka257
14. dec 2024

@pribinak ja som telefonovala. A? Teraz počkám, ako to vyriešia. A neuveríš, ďalej budeme len telefonovať alebo písať mail.

aniele
14. dec 2024

@jajka257 Tak sa máme uspokojiť s tým, že aj v minulosti bolo niečo nanič a veselo to opakovať? Múdry človek sa učí aj na chybách druhých, nie?

letfenixa
14. dec 2024

@mamina7070 ale sú aj plne hradené lieky pacientom bez opakovania. Rôzne kvapky napríklad. Ako alergik s tým mám prebohate skúsenosti.

bloger
14. dec 2024

Uvidíme ešte sa to môže zmeniť.

pribinak
14. dec 2024

@jajka257 a? Ty si fakt mimo. Sú ľudia ktorí majú lekárov viac a budú musieť obehávať kopec ambulancii len preto lebo tato banda nič nirmalne nevymyslí

ahhola
14. dec 2024

Diskusia zo vcera. Faxy v DE 🤣

lonely66
14. dec 2024

@pribinak presne tak. ty, ako píšeš, budeš brať v práci voľno na niečo, čo si vybavila dokonca aj v rámci pracovnej doby behom minútky (rovnako ja a desaťtisíce ďalších ľudí). prídeme o kopec dovolenky alebo lekárskeho voľna len na vypísanie receptu, nie na to, že sme reálne chorí... teraz píšem doslova o liekoch, ktoré beriem roky rokúce. a teraz si predstav tých staručkých ľudí, ktorí sú radi, že sa vôbec ešte hýbu. ako im to skomplikuje život.
ako to skomplikuje život lekárom, ktorí už teraz toho mnohí majú plné zuby... ideme dolu vodou...

mamina7070
14. dec 2024

@lonely66 a ktore su to lieky u teba co beries a nie su kategorizovane a su na predpis?

biba_18
14. dec 2024

@jajka257 @mamina7070 nejde o jeden recept - ja mám prácu kde sa k lekárovi nedostanem fyzicky po recept, teda pekne musím skôr z roboty alebo neskôr do roboty…

mamina7070
14. dec 2024

@biba_18 a o ktory konkretny liek ide ?

moonlight1210
14. dec 2024

A nenapadne zakomponovanie zrusenia zakazu dovazat na Slovensko jadrovy odpad zo zahranicia na likvidaciu u nas (co bolo zakazane v 2021)?
Prilepene nenapadne narychlo k hlasovaniu o zmene ineho zakona o infrastrukture?

A dotycny poslanec-pozmenovatel Becik? Ten je spokojny, lebo vsak on iba urobil, o co ho poziadali. Aby to tam narychlo prilepil. Priamo povedal, ze nevie, o co ide a danou problematikou sa nezaoberal, ani nebude, “ale niekto to musel urobit.” (ako povedal na svoju obhajobu.)
Proste “rozkaz znel jasne…”.

Aktualne je to teda uz naspat klasifikovane len ako dalsia podnikatelska aktivita (za dodrzania podmienok, bla-bla-bla, kazdy vie, ze sa daju obchadzat aj slovickarenim, ak je na to potreba).

Ked sa malo preberat, co teraz s tym, poslanci koalicie sa uz nedostavili ani jeden.
Huliak zo zivotneho povedal, ze on sa o tom nebude s nikym bavit.

Dookola sa zaciname stretat s tym, ze cosi schvalia a je nutne okolo toho urobit verejny krik, aby to teda skusili napravit, alebo sa napriamo priznali, ze to napravit nechcu, lebo to chcu mat prave takto.

Toto ma zacat byt povazovane za normalnu prax v tomto state?
Aby sa poslanci chovali ako pubertalne decka, ktore az ked na nich obcan-rodic nakrici, tak “Ved dooooobre, idem si upratat tu izbu, daj mi pokoj.”?

biba_18
14. dec 2024

@mamina7070 napríklad aflamil alobo novalgin. to sú lieky o ktorých viem. a čo iní ľudia, to je v pohode?

moonlight1210
14. dec 2024

@mamina7070 “ o ktory konkretny liek ide ?”
“ a ktore su to lieky u teba co beries a nie su kategorizovane a su na predpis?”

Chces im vymysliet riesenie na mieru, aby nemali problem, ak zakon prejde taky, ako je teraz navrhnuty?