Pandora - podvod

zesaw
26. apr 2023

Viem, že je to moja hlúposť, ale videla som dnes reklamu na pandora náramok za 2€, klikla som na to a vyplnila údaje aj z bankovej karty, banka to ale zaregistrovala ako podvodnú transakciu a neprešlo to. Mám sa báť, že mi ešte stále môžu stiahnuť peniaze z účtu? alebo keďže banka transakciu neschválila, tak je to ok? neviem teraz, či mám dať blokovať kartu, lebo je to jediná karta k účtu a potom nebudem mať prístup k peniazom, dokiaľ mi nepríde nová karta.

chillibubble
26. apr 2023

no dala by som si kartu vymenit. maju k nej vsetky udaje ak si zadavala aj ten 3 miestny kod zozadu. banka stopla 1 transakciu, ale podvodnici maju celu tvoju kartu a vedia s nou teraz nakupovat...

bloger
26. apr 2023

@zesaw Určite jedine si ju dať zablokovať. A požiadať o novú. Vysvetliť čo sa stalo.

karolinakr
26. apr 2023

@zesaw to maš ešte šťastie, ale chod do banky hned( alebo volaj)

zesaw
autor
26. apr 2023

@chillibubble @bloger @karolinakr ak zablokujem kartu a požiadam o jej znovuvydanie, už by sa teda nemalo nič stať? už mi nemôžu peniaze stiahnuť z účtu?

karolinakr
26. apr 2023

@zesaw nie, lebo je nefunkčna v tej chvili

zesaw
autor
26. apr 2023

@karolinakr ďakujem pekne, tak karta je bloknutá, len nová príde o 2 týždne, ale čo už, aspoň sa poučím do budúcna

chillibubble
26. apr 2023

@zesaw nie, z uctu nie lebo nepoznaju tvoje heslo do internet bankingu. ale pozor do buducna. chodia aj take maily, ze sem kliknite a prihlaste sa... a vtedy by vedeli zneuzit cely tvoj ucet.

maranco
26. apr 2023

@zesaw zablokuj si na karte internetové a MO/TO platby, zníž im limity na 0€. Tie platby sa dajú robiť bez fyzickej karty stačia podvodníkom údaje z karty ktoré si im dala.
Požiadaj o novú kartu a tú starú zatiaľ vieš použiť v bankomate aj na POS termináli v obchode. Ak ti príde nová tak starú kartu zablokuješ.

elenka.k
26. apr 2023

@zesaw nemusíš dávať blokovať kartu, mne sa Xkrát stalo, že mi neprešla transakcia - pre autorizáciu , a v pohode, potom už nič nestiahlo k účtu peniaze

elenka.k
26. apr 2023

@zesaw ale do budúcna - Pandora náramok za 2 € fakt lacné

zesaw
autor
26. apr 2023

@elenka.k no len toto bola stránka, ako som sa neskôr dočítala, vyložene na podvod, aby získali info o kartách, takže nebudem riskovať, karta je blokovaná

elenka.k
26. apr 2023

@zesaw aha, jasne, tak v tom prípade si dobre spravila

bloger
26. apr 2023

@zesaw Už nie lebo bude tá stará nefunkčná. Okrem toho už budeš mať iné údaje. Zadarmo to ale nebude s tým musíš počítať.

rebrambora
26. apr 2023

Kartu by som kompletne neblokovala. Zavolala by som do banky a blokla len platby, ktore si nevyzaduju autentifikaciu. Takto nemusis menit kartu a poucila si sa.

maranco
26. apr 2023

@bloger keď mi ukradli peňaženku s kartou v MHD, volal som do banky zablokovať kartu a novú mi poslali bez poplatku. Bolo to pred 7 rokmi a FIO banka.

bloger
26. apr 2023

@maranco Asi to každá banka inak posudzuje. Napríklad pri dokladoch nerozlišujú krádež alebo nepozornosť. Vždy sa platí poplatok. Treba s touto možnosťou vždy rátať.

zesaw
autor
26. apr 2023

@bloger poplatok už je najmenej, keď im neprešla žiadna iná platba...mne skôr vadí to, že na novú kartu musím čakať 2 týždne, ale čo už, s tým nič nenarobím

bloger
26. apr 2023

@zesaw To je v poriadku. Ja som to písal marancovi. Reagoval som na neho.

maranco
26. apr 2023

@zesaw ja mám viacero kariet k rôznym účtom, ak by sa mi to stalo tak kým príde nová karta používam inú kartu
aj pri ceste do zahraničia už teraz beriem zo sebou 2 doklady aj 2 karty a nemám ich spolu na jednom mieste

Ešte pozri si či tvoja banka nevydáva aj virtuálnu kartu, alebo nezobrazí údaje karty skôr ako príde fyzicky. Tak by si ju uložila do mobilu a použila pri platení.
Napríklad Revolut tak má, že údaje karty mi zobrazilo v aplikácii ešte predtým ako prišla fyzická.

karolinakr
26. apr 2023

Niekde musiš zadat udaje karty a si tlačena do toho, aby si zadal.Ja som tiež unikla raz o vlasok, to bolo na About you, zadarmo ti daju neviem čo, len zaplat par eur a zadaj kartu.Bohvie...Na druhej strane niekde bez zadania nekupiš..Tu bolo povedane, ze ti nemožu vybrat z karty, lebo nevedia internetbanking..Ako potom kazdy deň hlasi policia, ze niekto sa nachytal, lebo zadal na podvodnu stranku a z učtu mu odišlo od 3000 do 10 000? Takže nejake bezpečnostne pravidla by sme tu na ZAVER mohli zhrnuť, aby aj ini vedeli:
1.zniźit si limit na výber,
2. previest vačšiu časť peňazi na podúčet..
Na youtube idu videa
"Jirka vysvetluje veci" kde radi ako sa chraniť pred podvodnikmi
Tolko k tomu, ak ma niekto čo dodat napište

samasima
26. apr 2023

Zatiaľ vieš platiť mobilom, alebo hodinkami. Pozri na nete.

chillibubble
26. apr 2023

@karolinakr to bola moja odpoved na otazku, ze ak zablokuje kartu, ci sa jej uz nevedia dostat k uctu... ako sa jej dostanu na ucet, ked je karta uz zablokovana?

karolinakr
26. apr 2023

@chillibubble no ked je zablokovaná, teraz už nijak..Len niekto si nezablokuje vieš uspokoji sa s tym, že platba neprešla

lucinkavl
21. dec 2023

@zesaw tiez sa mi to teraz stalo.... platba nspresla ale v internet bankingu ju mam autorizovanu. Ako vam to dopadlo. Tiez som vyplnila udaje.

chillibubble
21. dec 2023

@lucinkavl a dala si si zablokovat kartu?

maranco
21. dec 2023

@lucinkavl na akej stránke si vyplnila údaje z karty?

zesaw
autor
22. dec 2023

@lucinkavl ja som dala zablokovať kartu a požiadala som o novú, nestiahli mi nič

lucinkavl
10. jan 2024

@zesaw tiež som to urobila, nestihli mi nič. Ďakujem

trikolina
3. apr 2024

dajte si pozor opäť ten istý podvod robia pandora za 2 eura.