Viem, že je to moja hlúposť, ale videla som dnes reklamu na pandora náramok za 2€, klikla som na to a vyplnila údaje aj z bankovej karty, banka to ale zaregistrovala ako podvodnú transakciu a neprešlo to. Mám sa báť, že mi ešte stále môžu stiahnuť peniaze z účtu? alebo keďže banka transakciu neschválila, tak je to ok? neviem teraz, či mám dať blokovať kartu, lebo je to jediná karta k účtu a potom nebudem mať prístup k peniazom, dokiaľ mi nepríde nová karta.
@zesaw to maš ešte šťastie, ale chod do banky hned( alebo volaj)
@chillibubble @bloger @karolinakr ak zablokujem kartu a požiadam o jej znovuvydanie, už by sa teda nemalo nič stať? už mi nemôžu peniaze stiahnuť z účtu?
@zesaw nie, lebo je nefunkčna v tej chvili
@karolinakr ďakujem pekne, tak karta je bloknutá, len nová príde o 2 týždne, ale čo už, aspoň sa poučím do budúcna
@zesaw nie, z uctu nie lebo nepoznaju tvoje heslo do internet bankingu. ale pozor do buducna. chodia aj take maily, ze sem kliknite a prihlaste sa... a vtedy by vedeli zneuzit cely tvoj ucet.
@zesaw zablokuj si na karte internetové a MO/TO platby, zníž im limity na 0€. Tie platby sa dajú robiť bez fyzickej karty stačia podvodníkom údaje z karty ktoré si im dala.
Požiadaj o novú kartu a tú starú zatiaľ vieš použiť v bankomate aj na POS termináli v obchode. Ak ti príde nová tak starú kartu zablokuješ.
Kartu by som kompletne neblokovala. Zavolala by som do banky a blokla len platby, ktore si nevyzaduju autentifikaciu. Takto nemusis menit kartu a poucila si sa.
@zesaw ja mám viacero kariet k rôznym účtom, ak by sa mi to stalo tak kým príde nová karta používam inú kartu
aj pri ceste do zahraničia už teraz beriem zo sebou 2 doklady aj 2 karty a nemám ich spolu na jednom mieste
Ešte pozri si či tvoja banka nevydáva aj virtuálnu kartu, alebo nezobrazí údaje karty skôr ako príde fyzicky. Tak by si ju uložila do mobilu a použila pri platení.
Napríklad Revolut tak má, že údaje karty mi zobrazilo v aplikácii ešte predtým ako prišla fyzická.
Niekde musiš zadat udaje karty a si tlačena do toho, aby si zadal.Ja som tiež unikla raz o vlasok, to bolo na About you, zadarmo ti daju neviem čo, len zaplat par eur a zadaj kartu.Bohvie...Na druhej strane niekde bez zadania nekupiš..Tu bolo povedane, ze ti nemožu vybrat z karty, lebo nevedia internetbanking..Ako potom kazdy deň hlasi policia, ze niekto sa nachytal, lebo zadal na podvodnu stranku a z učtu mu odišlo od 3000 do 10 000? Takže nejake bezpečnostne pravidla by sme tu na ZAVER mohli zhrnuť, aby aj ini vedeli:
1.zniźit si limit na výber,
2. previest vačšiu časť peňazi na podúčet..
Na youtube idu videa
"Jirka vysvetluje veci" kde radi ako sa chraniť pred podvodnikmi
Tolko k tomu, ak ma niekto čo dodat napište
Zatiaľ vieš platiť mobilom, alebo hodinkami. Pozri na nete.
@karolinakr to bola moja odpoved na otazku, ze ak zablokuje kartu, ci sa jej uz nevedia dostat k uctu... ako sa jej dostanu na ucet, ked je karta uz zablokovana?
@chillibubble no ked je zablokovaná, teraz už nijak..Len niekto si nezablokuje vieš uspokoji sa s tym, že platba neprešla
@lucinkavl a dala si si zablokovat kartu?
dajte si pozor opäť ten istý podvod robia pandora za 2 eura.
no dala by som si kartu vymenit. maju k nej vsetky udaje ak si zadavala aj ten 3 miestny kod zozadu. banka stopla 1 transakciu, ale podvodnici maju celu tvoju kartu a vedia s nou teraz nakupovat...