Páčia sa vám židovské mená?

naturmama
16. feb 2011

Ahojte kočky, chcem poradiť. síce jedno bábo už mám s "normálnym" (Jakub) menom, no stále ma to zvádza na trošku "netradičnejšiu" cestu. Keby sme mali ďalšieho syna, tak by som mu chcela dať židovské meno ako zachariáš, ezechiel, joachim a podobne..čo vravíte na takéto mená? Lebo môjmu mužovi sa totálne nepáčia! :D :D

latvia
16. feb 2011

pokial je k tomu dopasovane "zidovske" priezvisko tak moze byt 🙂

mama_laury
16. feb 2011

Mam pocit, ze Jakub je tiez hebrejske meno🙂
Zacharias sa mi paci, len neviem ako by som "volala" na Ezechiela
a neviem to povedat ani ako zdrobnelinu🙂
Ezeško?
🙂

miselka5
9. okt 2011

mne sa Tvoj vyber chlapcenskych mien paci avsak mysli na to ze chlapec (alebo chlapci;)) sa stanu osobnostami, vedenymi tradiciami ( budes ho-ich viest s manzelom ku židovskym poznatkom viery?)
vec ze mnohe deti si nesu "tuzby rodicov" ako bremeno po cely zivot.nemusia sa stotoznit s nimi.
Jakub je nadherna volba🙂
vela stastia***

erikasadek
9. okt 2011

a co logan??? 😉
moj syn ma zidovske meno a som rada josh.. od joshua.. 😉

syslica
10. okt 2011

Páčia, prečo nie? Problém je v tom, že meno pre vaše dieťatko nevyberá koníkovská komunita, ale vy - rodičia, teda sa musí páčiť zhodne obom, mame aj otcovi. Ale od poúčania späť k menám 😅 : hoci si to neuvedomujeme, mnohé naše ako píšeš "normálne" mená sú vlastne židovské, napríklad Daniel, Adam, Miriam, určite aj Jakub a pod. Ežo Vlkolínsky od národného barda Hviezdoslava je vlastne tiež Ezechiel (veď si to všetci pamätáme, ako milené chlapča obmäkčilo zatrpknuté srdce starej matere, nie?), poznám malých Zachariášov, Eliášov aj Jeremiášov (Reminko je celkom pekná zdrobnelina) a ešte k tradíciám...netreba nutne konvertovať na judaizmus, aj chlapcov s takými menami môžete pokojne vychovávať "neutrálne".
Na odľahčenie tohto mentorovania: nám sa všetci smejú, že starší syn s jeho typicky slovenským menom môže byť akurát a) zbojník a b) budúci člen SNS 😀

gabbiz
15. feb 2012

Ráchel 🙂 😀

matisd
22. mar 2012

Ja som dala synom mená Peter a Daniel a vôbec som to nespájala so židovstvom jednoducho sa mi páčili , už sú to bežné kresťanské mená ... a priezvisko majú Šimon takže 😀

stardust
22. mar 2012

Prve dve mena sa mi moc nepacia, tretie ide...Izraelci maju plno krasnych chlapcenskych mien, nielen tie vylozene biblicke. Ariel, Raviv, Dor, Uri (super pomocka v elektrotechnike), Ariel, Schmuli (to radsej nie, keby sa chcel synator realizovat v nejakej nemecky hovoriacej krajine, hned by bol z neho Schmuli schwuli 😀 Ani Jonathan nie je celkom na zahodenie 🙂

kappynka
1. máj 2013

Ahoj,tiez chceme dat nasmu babatku zidovske meno,Joshua..mne osobne sa velmi paci,problem je v tom,ze ma odhovaraju,lebo ze so zidovskym menom bude mat neskor problemy,co si o tom myslite?mne je jedno ci je zidovskeho,slovenskeho alebo ineho povodu,paci sa mi a hotovo..A povodne som chcela meno Zachary(Zacharias) ale priatel to nevedel vypovedat :D

svatoslav
4. júl 2014

Slovanské mená sú krásne.
Logickou súčasťou koncepcie, ktorá delí národy na „hmotárske” a „duchohistorické” je aj
jej integrálny antisemitizmus. Štúr v Das Slawenthum ... píše: „Tento cudzí národ, nespojený ni-
jakým putom s našim národom, národ, ktorý zo zásady zavrhoval kresťanstvo a preto nepoznal
lásku k blížnemu, hrozným spôsobom šafáril medzi našimi kmeňmi. Bezohľadne vyciciaval v svoj
prospech ... úbohý ľud a snažil sa ho mnohorakým spôsobom zviesť a morálne rozložiť... Odtiaľ
pramení hlboká antipatia našich kmeňov voči tomuto Bohom zabudnutému národu ...“

Izraelský vládny politik šokuje rasistickými vyjadreniami, masmédiá mlčia
Námestník izraelského ministra pre náboženské veci a bývalý generálny riaditeľ rabínskych súdov rabín Eli Ben Dahan, ktorý je súčasne členom izraelskej pravicovej strany Habayit Hayehudi (Židovský domov) a koaličného kabinetu Bejnamina Netanyahua, vyhlásil, že aj homosexuálni Židia majú „cennejšiu dušu“ ako Nežidia.
Dahan v interview s izraelským denníkom Maariv vyjadril postoj jeho strany voči homomanželstvám v Izraeli. Podľa Dahana, „manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú zakázané rovnako ako manželstvá medzi Židmi a Nežidmi“ a že „i homosexuálni Židia majú „cennejšiu dušu“ ako Nežidia – či už gayovia alebo heterosexuáli.“
Denník Maariv citoval Dahana, ktorý tvrdí, že „aj keď [majú nežidia nižšiu dušu], postavil by sa proti každému druhu homosexuálneho manželstva, rovnako ako by oponoval zväzkom medzi Židom s Nežidom“. Tiež povedal, že jeho odpor voči homosexuálnym manželstvám „vyplýva z jeho oddanosti k židovskej podstate Izraelu. Mojím cieľom je zachovať tento štát židovským,“ vyjadril sa.
Dahan je v súčasnosti členom zákonodárneho orgánu Knesset a námestník ministerstva pre náboženské veci. Generálnym riaditeľom rabínskeho súdneho systému sa stal v roku 1989 a na tomto poste ostal 21 rokov. V auguste 2013 Dahan označil Palestíncov za „zvieratá, ktoré si nezaslúžia žiť“.
Predstavte si, že by ktorýkoľvek európsky, arabský alebo africký politik vyhlásil, že Židia majú „nižšiu dušu“ ako Nežidia a že homosexuálne manželstvá by mali byť postavené mimo zákon rovnako ako manželstvá medzi Židmi a Nežidmi.

finis
6. júl 2014

moja prababka naprikald hovorila: "evanjelik horsi certa" 😉 a to bola mila pani. takze tolko k nabozenskej tolerancii na hociktorej strane barikady. 😎

dalilah
28. jan 2016

v budúcnosti to bude výhoda

apostolko
9. nov 2021
biba2014
9. nov 2021

Mne sa paci Eliaš

zitaje
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
15. nov 2021

@zitaje za tých 10 rokov sa už hádam nejako rozhodli 😉

zitaje
15. nov 2021

@zuzanka.zuzu ha-ha, ja som pozerala len tie posledné príspevky. Tak snáď sa rozhodli 😀

macik166
Autor odpoveď zmazal
Zobraz