Ahojte. Mate skusenosti s ovocnymi stromcekami do kvetinaca ? Ze sa pestuju na balkone terase. Mate niekto ? Ak ano ake a odkial ?
Skor ako ovocne stromceky by som do velkych kvetinacov dala cucoriedky. Bohato rodia, nie su moc velke a na jesen maju nadherne listy.
@omg1992 v nadobach sa pestuju trpaslicie odrody, tych nieco malo pod 20 litrov zeminy stromcekom staci, pretoze sa celu sezonu prihnojuju. Stromy vo volnej pode si vodu a vyzivu musia vyhladat same, preto sa im kope vacsia jama na zaciatok, ale potom sa uz o vsetko postaraju samoobsluzne.
@viestta taze cez sezonu prihnojovat a cez zimu len tak necham v nadobach vonku ? Mi nepomrznu ?
@lienka9 a odkial si kupovala z toho stlpovite stromky ?
Ja som ich zabalila do takej textilie z hornbachu prave na taketo kochlikove rastliny.a nezabudni polievat obcas v zime.prezili normalne vonku aj pod snehom.ale teda BA sneh,neviem ako by to bolo vyssie
Nie,na trhu v meste..ale pozerala som aj od nich,ale potom nakoniec osobne..ale mame celkom fajn skusenost s takymito online obchodmi na rastlinky,tak asi treba vyskusat.maju aj fajn ceny,len tusim tam sa dali len 4 naraz a preto som to nevzala nakoniec..to si uz uplne nepamatam
.iba doplnim ,ze ja som ich hnojila lenna zaciatku a ked som presadzala,jnak ziadna speciala udrzba..tak uvidime co z nich bude
ano, od marca do konca augusta prihnojovat tekutym hnojivom na paradajky, potom uz len nechat tak. Nepomrznu, vsak ani v zahrade sa im nic nestane.
@lienka9 dobre dakujem
@viestta dobre dakujem ☺️
@viestta my mame 2 taketo trpazlicie odrody pri plote uz asi 6 rokov. Jablko a hrusku. Stale im davam sancu, ale v podstate nerodia. Jablonka mala jeden rok 2 jablcka, odvtedy nic, resp mala vzdy par plodov, no este ako malicke opadali. Hruska este nemala ziadne plody, tento rok zakvitla bohato, tak uvidime. Cucoriadky pestujeme v kontajneroch na zahrade (kvoli narokom na podu) a tie super rodia. Inak mame klasicku ceresnu, broskynu, marhulu aj slivku a tie rodia pekne, kvoli uspore miesta som volila tie trpazlicie a aspon u nas sa im vobec nedari.
@simsalabim jablone a hrusky nie su samoopelive, teda ak tie stromy nemaju blizko vhodneho opeleovaca, z ktoreho vcely prenesu pel ta uroda nie je ziadna. A jasne, na stromceku co ma meter vysku sa neda ocakavat uroda na kila, ta sa vzdy rata na kusy
@viestta praveze som ich dala k plotu, kde ma suseda tiez jablko aj hrusku 🤷♀️ Tiez take stlpovite a tiez nic z toho nema… preto som radila tie cucoriedky, tie pekne rodia.
@simsalabim moze pomoct, nemusi. Jablone su velmi vyberave, ony sa opeluju len s urcitymi oodrodami, ostatne su im ukradnute
@viestta to som nevedela… ale opelit sa opelia, oni maju plody, len z nich nic nie je. S vynimkou jedneho roka, ked mala 2 dozrete jablcka, ma plodiky vzdy, len vsetky opadaju vo velkosti jahody a potom uz nema nic. Manzel vravi, ze to je preslachtene.
Ja na terase čučoriedky - 2 ks, že potrebujú kamošku, ale aj keď bola sama tak krásne rodila. Zeminu nemala kyslú, ale akú mala, takú dala. Mala som aj 2 ríbezle, také malé gulky stromčekove, ale len malé guľočky - max 4. na strapčeku. Aj bolo dosť strapčekov, ale guľky miniatúrne.
@simsalabim tie malicinke jablcka su neopelene kvety, oni este chvilu rastu ale potom opadaju. Ked padaju vacsie, niekedy v juni, juli tak bud su cervive alebo strom sa ich zbavuje lebo nema dost vody, slabu vyzivu, nie je vo vhodnej pode...
@viestta padaju v lete, ale vlahy maju myslim dost…. Su aj prihnojovane ako ine stromy, no ako, neviem, to je v rezii manzela.
@simsalabim ako stromy zavlazujete? Pretoze toto ma slabu korenovu sustavu, plytko korenia. Musis im dat obcas velku davku vody, ale ze naozaj velku davku vody, ktora stecie ku vsetkym korenom. Uplne najlepsie su zavlazovacie vrecia, odkila voda pomalicky kvapka, ak nemas, tak par dni za sebou vecer aspon po 10 litrov vody aby stiekla az do hlbky a neostala len na povrchu. Okolo stromceka spravit zavlahovy kruh aby voda neodtekala kade tade, ale vsakovala sa tam kde ma. Ako casto polievat zavisi od pocasia.
Velke stromy u nasich sa polievaju zo suda. 100 litrovy sud vody sa necha vykvapkat, sudy presuvaju popod korunu na aspon 4 miesta. Ked sa poleje jeden, polieva sa dalsi. V horucom lete sa tie dva sudy stahuju hore dole po celej zahrade
1x denne automaticke zavlazovanie (rano) a v horucavach kazdy 2-3 den kazdy strom par minut (podla velkosti) hadicou zo studne.
@simsalabim ale to este neznamena, ze voda stecie az do hlbky pol metra ku korenom. Lepsie je jednorazova velky davka ako len nieco clupnut na vrch. Ked mas stromy v travniku, tak vacsinu vody zo zavlahy spotrebuje trava a na stromy uz nezvysi nic. Aby sa dostala voda az ku korenom stromov, to uz by bol travnik utopeny
@viestta no to je sice pravda, ale ja pri kazdom strome vystavam s hadicou dlho predlho. Hodinu mi to trva, kym obehnem stromy v zahrade (marhula, broskyna, ceresna, slivka - velke a potom tieto dve tintitka jablko a hruska). Podla mna toho dostanu vela. A ked to staci velkym stromom, tymto tintitkam to stacit tiez musi... nie?
Ja mam,teraz druhu sezonu.minuly rok sme kupili,len listy mali a nekvitli.tento rok naadherne hodili kvety,tak verim,ze aj nejake to ovocie bude.samozrejme necakam,ze budem zavarat,skor tak pre potesenie a deti,ze si budu moct odtrhnut.inak po sezone na jesen sme ich presadili do vacsieho crepinaca 30x30.a v tom mi uz aj ostanu.treba v lete dost polievat aby mali vlahu.kupili sme u nas na trhu len