Otázka pre veriace - chcem cvičiť jogu

3. aug 2024

Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.

Dakujem

klementinka58
3. aug 2024

riesila som to s kolegom, co je veriaci, cvicit mozes ale tie mantry neopakovat a nevkladat sa do toho duchovne. Cisto len ak to beries ako cvicenie malo by to byt ok z krestanskeho hladiska. Aspon on mi to tak vysvetloval a je velmi nabozensky zalozeny. Niektore lekcie jogy kde som chodila su cisto o cvicenie a ine zas sa tam riesilo aj to duchovno a mantry. Tiez chodim na jogu

0silvia0
3. aug 2024

Nie je pravda, ze k tomu nie su ziadne odporucania. Staci si dat do googlu spojenie joga a krestanstvo a vyhodi ti xy relevantnych zdrojov. Mozes studovat.

bu1bu
3. aug 2024

Som veriaca a jogu cvičím, len cviky. Nezameriavam sa na duchovnú časť. Tiež z dôvodu problémov s chrbtom som sa na to dala, po roku mam chrbát konečne v poriadku.

egonsk
3. aug 2024

Bud sa budes snazit urobit nieco pre svoje zdravie, alebo sa riad nejakymi cirkevnymi hlupostami. Viera a cirkev maju spolocneho asi ako zaba a mys.

janinah
3. aug 2024

Existujú aj iné druhy cvičení napr.SM.pilates...ked mi odporučia niečo ( všeobecne) čo mi nevyhovuje tak hľadám iné možnosti.

filodendron
3. aug 2024

Tiez odporucam skor SM cviky, jogu nie.

13uzivatelka11
3. aug 2024

Myslím si že Boh sa na teba nebude hnevať za to, že robíš niečo pre svoje zdravie.. Aj kebyže si ideš zacvičiť niekde kde ti pustia mantry, keď to tak nebudeš cítiť v srdci a tie mantry ti pôjdu jedným uchom dnu a druhým von, Boh ta za to určite súdiť nebude 🙂 zas nerobte z neho strašiaka

biglovemom
3. aug 2024

😳🤦🏼‍♀️

lucia147852
3. aug 2024

Ja cvičím pilates a vývojovku…

tilonka
3. aug 2024

Jogou sa otvaras demonskym silam, preto sa s krestanstvom vylucuje. Joga je totiz zviazana s hinduizmom a su duchovne prepojene, neoddelitelne.

ivka225
3. aug 2024

Mas skutocne mimoriadne chatrnu vieru, ak mas taketo obavy.

isis234
3. aug 2024

Cvičiť jogu nie je v rozpore s kresťanstvom. Pri cvičení neuctievaš predsa Budhu. Nemodlíš sa k nemu. Ide o cviky, ktoré ti zlepšia zdravie. Nič viac, nič menej.

petracandle
3. aug 2024

Úplne by som kašľala na nejaké duchovno keď by mi to pomáhalo na chrbát....

sulejmanka
3. aug 2024

@tilonka Jogou sa otvaras demonskym silam? Prosím ťa netrep hovadiny.

isis234
3. aug 2024

@tilonka nie, nemáš pravdu. Žiadne zaklínadlá sa pri joge nepoužívajú, ani znaky. Oblečenie športové.

tilonka
3. aug 2024

@sulejmanka netrepem, otvaras sa demonskym silam, to do alej miery a cely ten proces je individualny, kadopadne je to brana do duchovneho (demonskeho) sveta, davas povolenie. A to ze tebe sa nepaci pravda, je tvoj problem.

minenkak
3. aug 2024

Tak cvič strečing a vybavené

koniarova
3. aug 2024

Ježiši, toto hneď z rána nedávam. 😁😁😁 A to sme v 21 storočí a bavíme sa s dospelými ľuďmi.

tilonka
3. aug 2024

@koniarova je jedno v akom si storoci, svet nie je len fyzicky ale aj duchovny a joga vychadza z nabozenstva, neda sa oddelit, aj ked nevedomi ludia si myslia ze sa to da. Neda ..

sulejmanka
3. aug 2024

@tilonka problém je že trepeš, vydávas za pravdu totálne hovadiny. Ale rozumiem, že kognitívne procesy niektorých jedincov sú na nižšej úrovni.

tilonka
3. aug 2024

@sulejmanka joga je brana, aky to bude mat duchovne ucinky je individualne, kazdopadne povolenie duchovnemu svetu davas, ci sa ti to paci, alebo nie.

moonlight1210
3. aug 2024

Neobetuj svoje zdravie, lebo ludia, co nastavovali cirkevne pravidla v davnej minulosti, povedali, ze cokolvek ine, ako to ich, je zle.

Preco sa toho bali? Lebo sa bali, ze ludom by sa zapacilo i ine. A neposluchali by ich. Bali sa im dat slobodnu volu. Chceli od nich vieru, ale sami im neverili.
Lebo neverili v dostatocnu silu viery, ktoru ponukali.

Tak neobetuj zdravie ich strachu.
Ze ti neverili, ze ty zvladnes byt dobrou veriacou a udrzat si pevne v srdci boha, aj ked budes opakovat trebars mantry (ktore su o rezonancii a ta je dolezita. Preto vie byt cloveku lepsie, uz len ked si sam zaspieva. Je fuk, ze falosne, lebo nevie dobre spievat. Ale to chvenie, rezonancia je dolezite.)

Akoby ti vlastny muz neveril, ze mu budes verna a budes mat v srdci len jeho, ked pojdes pracovat medzi muzov a budes s nimi hovorit a aj sa zasmejes.

Je rozdiel medzi vierou a cirkvou, teda tymi ludmi nadiktovanymi pravidlami, co musis, ak mas im (nie bohu, ale im) dokazat, ze veris. Aby ti oni uverili, ze veris.

Ked cvicis jogu, neklanias sa tym automaticky inemu bohu.
Ked pouzivas mantry, neklanias sa tym automaticky inemu bohu.
Klanias sa ak mu veris. A to mozes aj bez jogy a mantier.
Tak ako sa mozes zamilovat do ineho, aj ked budes na zelanie muza robit vylucne v zenskom kolektive, aby si jemu dokazala svoju vernost. V ktoru neveri, ze ju mas.

Nehovoriac, ze boh je len jeden.
Akurat vysvetlenie a ukony okolo toho ma kazde nabozenstvo ine a to je dovod, preco sa ludia zabijaju. Ze to ich vysvetlenia a ukony su lepsie/pravdivejsie.
To akoby sa ti deti zacali nahanat s nozmi, lebo jedno ti hovori máti a chce, aby si mu chystala jedlo a druhe maminka a ohreje si v mikrovlnke samo.

@tilonka cvicenie jogy vratilo zdravie viac ludom, nez krestanske klacanie na dlazbe, spinanie ruk a dufanie v zazrak.
A pocuvanie, ze ak sa zazrak nestal, tak len nemas dostatocne pevnu vieru.
Krestanstvo zakrpatelo v nejakom bode a nepohlo sa nikam, lebo opraty prevzali ti, co verili na zlato.

januska12323
3. aug 2024

Joga je cvičenie nie pozvánka do pekla. Keď sa bojíš hlúpostí hľadaj iné cvičenie.

tilonka
3. aug 2024

Svedectvo zeny, vyborne vysvetlene aj o com je joga

https://www.youtube.com/watch?v=dZ1NlvkcVps
sulejmanka
3. aug 2024

@tilonka super si ma na rano pobavila. Ešte autorke napis, že keď bude cvičiť jogu, za tri dni ju oserie dinosaurus.

ivka225
3. aug 2024

@moonlight1210 A mimochodom, keď už spomínaš "kresťanské kľačanie na dlažbe" ... málokto vie, že tento zvyk je prevzatý z islamu. Viac v knihe Prelínanie svetov od kresťanského teológa Prof. Halíka.

gab1sol
3. aug 2024

Práve o tom som mala kedysi debatu s farárom. Ako tu už bolo spomínané, aj on mi jasne povedal - ak k tomu človek pristupuje ako ku cvičeniu (rovnako ako ku fitness, či tenisu), tak je to v poriadku, nebije sa to s vierou. Ak však praktizuje kresťanstvo a zároveň verí, že dáva pozdrav slnku (napr.), tak to sa spolu bije. Takže je to o tom, ako to vnímaš - či ako obyčajný cvik, alebo ako pozdrav slnku. Nemala by si pri tom prežívať to duchovno.

mamutka
3. aug 2024

@tilonka tak keď jóga je brána, co je potom internet? Ty by si ani ten mobil nemala držať v ruke, lebo je to vstupenka do horúcich pekiel.

tilonka
3. aug 2024

Nenechaj si radit od ludi, ktorych duchovny svet nezaujima, nehladaju Boha, nemaju dostatocne duchovne poznanie, neskumaju ho a nemaju vztah s Bohom. Neporadia ti dobre.

autor
3. aug 2024

O joge uvažujem preto- že sa mi páči ten kľud je k tomu relaxačný hudba a nie je to o silovom cvičení, ktoré s diastazou po pôrode nedávam. Nikto nevraví este to das,ideš, trp, bojuj. Každý ide inym tempom- a je to blizko môjho bydliska vola sa to fyziojoga a vedie to fyzioterapeutka. Keďže dojcim je to akurát aj s cestou - dlhšie môj ciciak nevydrží bez prsníka.
SM system a pilates je tiež super- ale mám to ďalej vo vedľajšom meste.
O duchovno sa bojim presne preto že som čítala nejaké knihy, a počula veľa krát na kázni že take veci sú nebezpečne atd. Verím že existujú veci nebezpečne pre krestansku vieru.
Ide o to že ja chcem cvičiť, nemať bolesť chrbta a citit sa slobodne. Neide mi o náboženstvo a je mi jasne, že keď sa opýtam kňaza povie, že je to zlo- ide mi o to či je to objektívne hrozba, alebo len jeho názor, ktorý sa niekde naučil alebo prevzal za svoj. Presne tak nechcela by som ai komplikovať život a dochádzať niekam cvičiť keď tu mám super možnosť len kvôli strachu - no sama v tom nemám jasno či je to zle alebo nie, lebo nerozumiem prečo.