Ahojte, čo si myslíte?
Ak všetky lopty hodíte z rovnakej výšky na zem, ktorá lopta sa odrazí zo zeme, čo najvyššie. 😃
Pozor, basketbalová, futbalová lopta a lopta na hádzanú sú rovnako tvrdé. Týmto spôsobom špekulovať netreba.
Pozrite na obrázok. ☺️
Stvrta lopticka je kriketka ci pingpongova?
@emily_666 pinpongová
A to poradie na obrázku znamená z akej výšky boli hodené na zem?
@martul autorka píše že z rovnakej výšky
Aký ročník? Z akého predmetu je táto úloha? Ako to majú deti zistiť? Nemajú napísať iba svoj predpoklad a potom na hodine reálne overiť a porovnať výsledky? 🧐
@trema tvrdím i ja. Lenže ďalší tu tvrdia, že basketbalová lopta. Teda basketbalová lopta bude mať prvé miesto. 😃
@maribell Toto ani nie je domáca úloha. Synovec robí rád kvízy. Neviem, kde objavil túto otázku, ale dostala som ju cez viber. 😅
@janulienocka Presne, z rovnakej výšky, 👍
Podľa mňa basketbalová nejde iba o veľkosť a tvrdosť ale váhu . Basketbalová ke najťažšia preto dopadne na zem s najväčšou silou a rým pádom sa odrazí najvyššie
pingpongová tipujem
Povedala by som, že basketbalová.
Ak boli hodené rovnakou silou, povedala by som že maximálna výška odrazu bude rovnaká, lebo vo vzorcoch hmotnosť nie je zahrnutá. Ale len tipujem, budem velmi rada ak sa ozve niekto kto to vie vysvetliť.
Ja by som tipla pingpongovu. Tá nám lietala po byte vždy najviac 😆
Ale schválne idem so synom skúsiť aspoň futbalovú, pingpongovu a tenisovú, len tie máme doma.
Podľa mňa tenisová
Myslím že v rovnakých podmienkach by sa mali všetky rovnako vysoko odraziť, súvisí to nejak s gravitáciou, ktorá nie je závislá na hmotnosti. Ale možno sa mýlim, už som dávno zo školy.
Ked ich hodis z mensej vysky, najvyssie sa odrazia tie najvacsie lopty. Ked ich hodis z velkej vysky, najvyssie sa odrazia tie najmensie.
@mikadooo gravitácia nie je závislá na hmotnosti? 😳😳😳
@mikadooo Na telesá s rôznou hmotnosťou pôsobí Zem rôzne veľkou gravitačnou silou. Gravitačná sila Fg, ktorou Zem na teleso pôsobí, je toľkokrát väčšia, koľkokrát väčšia je hmotnosť m telesa.
Podla mňa sa to bude počítať podla vzorca vrh zvislý nadol/ alebo volný pád, a vrh zvislý nahor. Tam sa používa iba tiažové zrýchlenie g = 9,81 m/s²
Ale stále čakám vyjadrenie odborníka.
@janulienocka vo vákuu padá pierko a kovová gulička rovnako rýchlo.
V atmosfére je odpor vduchu to, čo určuje rýchlosť pádu, nie hmotnosť telesa. Počíta sa gravitačné zrýchlenie.
Keďže najmenší odpor vzduchu pri páde aj pri odskoku ma pinpongova loptička, bude to podľa prave ta, ktora vyskočí najvyššie.
Je to inak divná úloha, lebo záleží od materiálu, pružnosti, tvrdosti…
No keďže sú všetky 3 najväčšie lopty rovnako tvrde a veľké, akou logikou niekto vypočítal že vyskočí najvyššie basketbalová naozaj netuším.
Môžu odpovedať aj hlúpy 😆
@dreamss Nepredstavujme si, že je to dokonalý materiál. Pingpongová loptička má iný povrch ako basketbalová lopta. Materiál máš daný.
@monika1308 Preto je tá dilema. Keď ide o tú váhu tak tá ľahká pingpongová loptička by v byte nelietala všade. Naopak tá basketbalová lopta nelieta. Padajú na parketu rovnako a z rovnakej výšky.
Lenže pri výpočte, ak to nie je na akademickej úrovni a pre konkrétny účel - čo sa asi od detí nečaká, ten materiál naozaj zohladňovať nebudeš.
* oprava, volejbalová lopta 🙃