Ahojte,
v prvom rade za každú dobre mienenú radu ďakujem. 🙂
Rada by som sa Vás opýtala, že ako riešite skúšky na Slovensku zo SJL???
Totiž moje dieťa nechodilo nikdy ani do škôlky a veru ani do školy na Slovensku. Hovorí síce po slovensky, robí chyby v skloňovaní sem-tam. Jednoducho mi hlava neberie, že prečo mám ja učiť svoje dieťa nie po slovensky, ale predmet SJL?
ved to uz davno zrusili, ci? Moja najstarsia je Slovenka, ma uz 30 rokov, a nikdy ziadne skusky na Sk nerobila, ma od 7 rokov TP v Spain a vsetky skoly aj vychodila tu, my sme len pri odchode pisomne oznamili riaditelovi skoly, ze sa stahujeme a do skoly bude chodit v zahranici
tie skusky maju opodstatnenie, ak sa po case planujete vratit zit na Sk a deta bude pokracovat na Sk v skolskej dochadzke, co nebol nas pripad
Nezrusili uz tie preskusania?
A teda moje deti nemaju SK obcianstvo.
My máme slovenský OP. Deti majú cestovný pas - slovenský. A skúšky na Slovensku nezrušili. Inak Slovensko je jediná krajina, ktorá má tieto pravidlá.
zrusila som trvale bydlisko sebe qa aj malej a tak nic nemusi
zrusenim trvaleho bydliska detom im pas stale ostava ..akurat OP nebudu mat
@syslik81 My sme si mysleli, že keď zrušíme OP, tak musíme aj cestovný pas odovzdať.
nie to nema s pasom nic spolocne ... zrusila som trvale ako dovod som dala ze zijem v zahranici -vybavene za 5 min .. na matrike mi dali papier .. a hned som zaniesla na policiu OP to bolo vsetko .. pas s trvalym pobytom nic nema
Mysli na to, ze ak sa planujete vratit, pre deti bude slovencina nevyhnutna. Ak nie-nuz, je na tebe, ci budes tie debilne pravidla dodrziavat, tie, co mame TP v zahranici sme to vdaka zdravemu usudku odignorovali s nikto to neriesi
Ja som poslala do skoly, kde by dcera patrila, potvrdenie o trvalom pobyte tu a oni ju odhlásili z evidencie školy. Písala som žiadosť. Inak ma tiež kontaktovali stále ohľadom skúšok … dcéra ma dosť jazykov tak ju Slovensku gramatiku doučím neskôr . Alebo sa doučí sama 🙂
Pred 4 rokmi to cca zrusili. Ziadne skusky uz nie su povinne. Mozes si ich robit dobrovolne, ak by ste sa niekedy chceli vratit na SVK - a vraj ti ich uznaju. Ja som sa v skole opytal, ci potom - ked ich neuznaju - tak poslu moju 15 rocnu dceru k druhacikom.. tak sa zasmiali. Ignorujem to, deti maju toho beztak dost, nebudem ich tymto trapit. Aj tak by som to uz asi detom neurobil a neposlal ich do slovenskej skoly, ktora nie je schopna integrovat zahranicneho studenta.
Zijem v zahranici, syn slovensky bude hovorit velmi malo, kedze ja s nim idem anglicky a iba moji rodicia slovensky. Neviem ci je to vobec nevyhnutne, ak sa neplanujete vratit alebo tam nemate trvaly pobyt. Inak je to v podstate nepotrebne
Pas ostava, odovzdas ho iba ked zmenis uz obcianstvo za pas inej krajiny. Inak ostava
@wade Si si istý, že zrušili? To len nás s týmto otravujú? No veď! Ja som povedala pani učiteľke na Slovensku svoje. Dieťa mi začalo prvý ročník v zahraničí. Naučilo sa písať po nemecky. Tam abeceda, výslovnosť je úplne iná. A učiteľka mi vraví, že určite by skúšky zvládla, veď to nie je ťažké. Skúšky ako Diktát tiež v SJ. Tak som sa jej spýtala, či prváci vedia písať po anglicky? Keďže už v škôlke majú angličtinu. Odpovedala mi, že nech sa ani nepýtam. Aha, a sme doma! Nech sa nepýtam. Ale moja by mala vedieť po nemecky, po slovensky písať, čítať aj gramatiku už v 1. ročníku.
https://www.minedu.sk/komisionalky-pre-slovakov...
Tu to mas na stranke ministerstva.
no tak vidis, netreba, vypust to z hlavy
@amelie2017 Ďakujem Amelie 🙏
@tenerifka Vieš aké nervy som mala. Normálne mi padol kameň zo srdca 😁
@tenerifka ľudia si robia z týchto veci ťažku hlavu. Aj moja dcéra ma slovenské občianstvo a sme to úplne odignorovali, nikto nás nekontaktoval, ale poznám ľudí, čo “radšej” išli každý rok na skúšky a decká sa každý deň po normálnej škole drvili ešte slovenské predmety … chúdence 🤦♀️, aspoň že už tuto sprostosť zrušili
Zrušila som trvalý pobyt, odovzdala OP,
Pas ti ostáva keďže si sa nevzdala obcianstva
@tenerifka 😂 tak, tak, ja som tiež o tom nič nevedela, až kým som si to niekde neprečitala, to uz bola dcéra staršia, ale keďže nás nikto nenaháňal na zápis do prvého ročníka, tak som to neriešila.
Podľa mna to riešili ľudia, ktorí si z mne neznamych dôvodov ponechali trvalý pobyt na Slovensku a potom ich naháňali úrady, že kde je dieťa? My sme zmizli v 2003 zo Slovenského radaru a mame odvtedy pokoj
Asi preto, že máš trvalý pobyt aj na Sk ?