Ahojte dievčatá, som v 14 tt, od začiatku som na rizikovom ale našťastie nie kvôli zdrav.
problémom ale kvôli môjmu fyzicky náročnému zamestnaniu. Zatiaľ som vo firme riadne vedená ako zamestnanec ktorý je na PN. Nechala som si túto prácu ako zadné dvierka keby nedajbože potratím alebo sa niečo stane, ale popravde ju neznášam, a po materskej sa tam určite nechcem vrátiť. Preto sa chcem spýtať kedy bude najlepšie dať vo firme výpoveď, čo sa mi viac oplatí, či byť PN alebo dat výpoveď, vlastne tehotná žena má nárok na PNku aj keď nie je zamestnaná však? Po PN vlastne už nastúpim na materskú a potom by som chcela ísť do novej práce. Ďakujem za rady dievčatá
@andula2020 tak ako pisala mimi 🙂 zostan tam, ved nemusis sa tam vracat az kym ti neskonci rodicovska dovolenka a potom staci ist na jeden den, vycerpat dovolenku a das vypoved a uz si mozes medzi tym hladat inu pracu 🙂
Vďaka dievčatá, nevedela som ze sa to aj takto dá 🙂 spravím tak ako mi píšete, ale chcem sa ešte informovať, počas tých 3 rokov ma môžu prepustiť keď mam zmluvu na dobu neurčitú?
@andula2020 nie nemôžu, môžu ťa len preradiť na inú pracovnú pozícii ak sa zruší tvoje miesto
Baby, ja to chcem urobiť podobne. Ale to fakt musím prísť na jeden deň do práce? Ja tam už nechcem vôbec ísť. Alebo ak dám výpoveď 2 mesiace pred koncom rodičovskej dovolenky? Budem mať potom tiez nárok na podporu tých 6 mesiacov?
@maggie1978 na podporu budeš mať nárok, dokonca môžeš byť na rodičovskom a zároveň čerpať dovolenku
@maggie1978 nemusíš ísť do práce, stačí, že budeš mať jeden deň dovolenky a zbytok preplatia a môžeš mať maximálnu podporu.
Takže radšej to riešiť takto a nedávať výpoveď 2mesiace pred ale dohodnúť sa na skončení PP dohodou
@jana005
@kristinaanna ďakujem dievčatá 👍
@andula2020 nedavaj vypoved teraz..urcite nie. Az ked sa budeš mat tam.vratit.
@maggie1978 Určite netreba končiť PP počas RD. Ak žena po RD nenastúpi do práce aspoň na jeden deň, neobnoví sa jej povinné poistenie, ktoré je počas rodičovskej dovolenky prerušené a nemusí mať dostatočnú dobu poistenia aby mala nárok na dávku v nezamestnanosti.
"Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch (od 1. januára 2018), resp. troch rokoch (do 31. decembra 2017) pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti."
@andyb1977 Ďakujem 😃, bola som zamestnaná v mojej práci pred nástupom na materskú 10 rokov. Tak zrejme nárok na podporu mám. Ja len že sa tam už vrátiť nechcem, plánujem si potom hľadať niečo iné. Len si nie som istá ,že kedy presne ukončiť pracovný pomer. Či pred ukončením RD, alebo po. Čo ak mi nepodpisu dohodu? Nechcem tam nastúpiť ani na jeden deň, resp.tam isť fyzicky. A počas MD a RD mi nabehne dovolenka? Ani neviem koľko dní to vychádza.
@maggie1978 Keď si na MD máš nárok na dovolenku lebo MD sa považuje za výkon práce. Počas RD sa dovolenka iba kráti ak splníš podmienku odpracovania 60 dní v roku, je to na dlhší výklad ale v skratke ak si MD čerpala na prelome dvoch rokov a splnila podmienku 60 dní v jednom roku tak sa ti iba skráti o pomernú časť. Ale dovolenka je jedna vec a nárok na podporu vec druhá. Ak skončiš PP napr. dohodou a zamestnávateľ ti neumožnil vyčerpať zostatok dovolenky, mal by ti preplatiť nevyčerpanú dovolenku ale tým pádom nenastúpiš do práce ani na 1 deň a nezapočíta sa ti doba RD do odpracovaných dní na účely podpory v nezamestnamosti. Ale ak máš už iné zamestnanie a na podporu ísť nechceš tak je to jedno. Ak však chceš čerpať podporu treba sa so zamestnávateľom dohodnúť aby si si vyčerpala dovolenku a následne skončila PP. Dovolenka sa už počíta ako odpracovaná doba a neprídeš o nárok na podporu.
@kristinaanna Prosim ta to ako myslis, ze moze byt na rodicovskom a zaroven cerpat dovolenku?
@andyb1977 Ale ved nepytala som sa teba, reagovala som na co napisala @kristinaanna ;)
@fokuska poberanie rodičovského príspevku je možné aj popri tom že pracuješ, takže ak nastúpiš do práce v čase poberania rodičovského , môžeš čerpať dovolenku a do troch rokov dieťaťa máš nárok aj na RP
@kristinaanna Spravne ;) nebola som si ista ci nepleties RD a RP a tiez ci je autorke jasny rozdiel.
z praktického hľadiska je najlepšie ostať na PN, potom čerpať materskú, rodičovskú a po troch rokoch dieťaťa sa vrátiť do práce na 1 deň, vyčerpať zvyšnú dovolenku a dať výpoveď. Môžeš byť pol roka ešte doma, čo určite príde vhod, ak ti dieťa nastúpi do škôlky, nemusíš v prípade chorôb hneď v novom zamestnaní chýbať a zároveň využiješ ten čas na hľadanie práce.