Oslovovanie starých rodičov a svokrovcov

naikilaura
7. dec 2016

Ahojte, chcela by som sa opýtať ako vaše deti oslovujú starých rodičov alebo vy svokrovcov. A tiež čo na to,keď napri. dospelí, trebárs predavačky, zdravotné sestry apod. oslovujú starších ľudí napr. dedko, babka a tak. familiárne?

lulu369
7. dec 2016

Ahoj, naše deti mojich rodičov volajú Jaja, Jajo. (otec je Ján, mama Jana), svokru starká (aj ja svokru oslovujem starká)...

timea7
7. dec 2016

@naikilaura so svokrovcami si tykám, čiže ich oslovujem menom, syn oslovuje babku babka, ak by mu navrhla oslovovať ju krstným menom, nemala by som nič proti. Oslovovať starších ľudí napr. sestričkami - babka, dedko mi príde nevhodné, sú to cudzí ľudia, takže pán, pani. Keby som bola ja v tom veku, tak sa ohradím, že nie som jej babka a takéto familiárne oslovenie si neželám.

jeennyv
7. dec 2016

@naikilaura od malicka do teraz hovorime babka a dedko vsade a tykanie pre nas je to samozrejme...lebo som zazila sa niekde sa este vyka...a na margo druhej veci, ked som s nimi ani tak celkovo sa este nestalo, ze by ich niekto cudzi oslovil familiarne

tyelde
7. dec 2016

V krajine kde žijem sa vyká len kráľovi, inak nikomu, čiže si tykáme a on mojim tiež, lebo nevie pochopiť konceot vykania 😂 a deti majú babku, dedka a farmor, čiže sa to nepletie a samozrejme tykajú... A familiárne oslovovanie kdekoľvek v službách sa mi nepáči, príde mi to trochu neúctivé 🙂

zuzkat1
8. dec 2016

Moj muz mojej mame tyka ale otcovi vyka..oslovuje ich svokor svokra...ale to z recesie a im to nevadi😀 ja svokrovcom vykam a neoslovujem ich nijako..moja mama je babi a svokra je starka a dedovia su dedo..

alicka850
8. dec 2016

Ja svokrovcom tykam, sami mi to navrhli, oslovujem ich menom. Deti ich volaju babka a dedko.
Co sa tyka familoarneho oslovovania v zdravotnictve ono to clovek musi odhadnut. Samozrejme, ze pri prvej navsteve pacienta nie, ale ak sa s nim poznaju babicky dlhodobo a maju vytvoreny vztah pacient -sestra/ lekar, za istych okolnosti sa to moze tolerovat. Mali sme jednu babicku nad 80 rokov a cely kolektiv sme ju oslovovali babi, ale chodila ku nam na liecbu roky a obden, preto to tak spontanne vzniklo casom. Ale na ambulancii by som si to nedovolila.

alaguema
8. dec 2016

@naikilaura oslovenie od cudzích ľudí smerom k starším ľuďom vo forme "dedo, babi" mi pripadá totál nevhodné, drzé a zo strany dotyčnej osoby neprofesionálne. Aj ak ide o pacienta, ktorý sa časom s personálom zblíži, nedovolila by som si to. Je to na tom staršom človeku, aby dal návrh na iné oslovenie, než pán/pani a aj to si myslím, že by nenavrhol "tak volajte ma babi/dedo", ale by navrhol oslovovanie krstným menom napr. Niektorým to možno nevadí, ale niektorým určite áno, ale nedovolia si nič povedať, keďže v rukách toho personálu je ich zdravie - alebo si to aspoň myslia.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janickacrazy
8. dec 2016

@naikilaura U nás deti volajú starých rodičov babka+meno, dedko+meno, kedže ich je viac, akurát mojho ocka volajú dedko+jeho prievzisko, neviem už ani prečo, nejak sa to ujalo a všetci to používajú. Ja svokrovcom vykám a neoslovujem ich žiadno, lebo mama a otec to mi je také divné. 🤐

maykaaa1122
8. dec 2016

moje deti starych rodicov volaju starka a starky. A oslovenie babka je u nas prastara mama a dedko je prastary otec.

mdb
8. dec 2016

Mojich rodičov deti oslovujú stará mama, starý ocko. Svokrovcov babka, dedko. Sami si tak povedali, keď sa narodilo prvé vnúča a my keď sme sa spýtali ako ich volať. Cudzích starších ľudí volať babka, dedko, starký, starká, je vrchol neslušnosti. To je familiárne oslovenie a patrí do rodiny. Každému treba dať úctu. Bola som svedkom v kaderníctve, keď kaderníčka oslovila staršiu pani, nech sa páči babka. Tá sa na ňu milo pozrela a odpovedala, že sa nep"amatá, že by boli rodina. Potom som nad tým dlho rozmýšľala a dala som jej za pravdu.

avanka
24. máj 2021

Naše deti volajú dedko a babina..na oboch stranách...Babiná Senicka a Babiná Myjavská..
Ja manzelovych rodičov volám mamina,tatino,lebo ich mám rada a cítim to tak..rovnako manžel mojich...máme dobré vztahy