Organizácia karu po pohrebe

arabella19
7. apr 2024

Ahojte, organizujeme pohreb a napadlo nám, že na kare by sme mohli vytvoriť koláž fotiek zosnulého ako spomienku na neho. Na kare bude už len najbližšia rodina. Najskôr mi to prišlo ako fajn nápad, no neviem, či to nie je nevhodné. Ja som bola v živote len na jednom pohrebe a tam fotky nenoli, no bol to pohreb staršieho pána. Teraz sa jedná o mladšieho človeka. Čo myslite?

anjelicek26
7. apr 2024

Je to vhodné. Kar by mal byť prave na spomienky na zosnulého. My sme tiež robili niečo podobného,spomienkovu knihu.. ľudia poslali na mail fotky popredu,už som to len dala dokopy.

pribinak
7. apr 2024

@arabella19 keď zomreli svokrovci tak muž do súrodencami urobil obrovskú nástenku kde boli fotky od mladosti až takmer smrť, fotky zo svadby dovolenky vojny, s deťmi vnúčatami, zo zberu húb, prace na dome či opekačky.

Bolo to veľmi fajn. Lebo ľudia pospomínali a aj sa zasmiali

merrysa
7. apr 2024

@arabella19 mne sa take fotky hodia skôr na svadbu ako na pohreb 🤷

maja22
7. apr 2024

Na kare sa zvykne vystavit fotografia, ktora byva pri rozluckovom obrade. Zatial som to inak nevidela a uz som teda tych karov absolvovala niekolko.

kamatopo
7. apr 2024

Nám zomrela teta v novembri a bolo veľmi pekne a nostalgické,keď sme si pozreli jej albumy od detstva až po posledné dni. 🖤 Zaspomínali sme si nie len na ňu no aj na ostatných čo sú už není medzi nami.

martinkatinka
7. apr 2024

Na slovensku som to veru na kare este nezazila.

katica06
7. apr 2024

@arabella19 keď zomrela teta bratrancove deti pozbierali staré fotky naskenovali a na kare v reštaurácii premietali, nie je to žiaden čerstvý výmysel bolo to asi pred 7r

mircalla
7. apr 2024

Za mna nie - zbytocne to jatri rany. Mali sme vystavenu fotku na pohrebe. Ale kolaz....zazila som pohreb rodicov a nedavno tety, urcite by to nerobilo dobre....Tym uplne najblizsim to moze skor ublizit a vracia to spomienky, hoci to je este velmi cerstve

mircalla
7. apr 2024

A teda pri tete by som to este prezila. Ale pohreby oboch rodicov (dokonca v rozmedzi 9 dni) boli psychicky dost narocne, keby mi tam niekto mamine fotky premietal, asi by ma porazilo. Chapem, ze uplne nie najblizsia rodina to nemusi tak prezivat, ale pre fakt najblizsich pribuznych je to masaker.

arabella19
autor
7. apr 2024

@katica06 tiež sme najprv chceli tak, aj máme naskenované fotky no potom nám napadlo, že možno nie každý je pripravený pozerať si ich. Keď bude koláž alebo fotoalbum pozrie si ten kto bude chcieť. Ďakujem za komentár 🖤

pralinka25
7. apr 2024

ja som bola pred 10 rokmi na pohrebe a tam spravili take kratke video s fotkami aj hudbou. akoze bolo to krasne spravene ale uprimne to bolo potom cele este tazsie. myslim emotivne. neskor nam to poslali aj na mail. mam to ko pamiatku. je to krasne ale clovek musi byt v stave si to pozriet. tak to zvazte ci to ludom niektorym slabsim povaham viac neublizi aj ked je to myslene dobre.
potom som raz bola na rozlucke pred kremaciou a tam pocas kondolovania sa tiez premietalo video zosnulej - bolo to mlade dievca.

mircalla
7. apr 2024

@pralinka25 Mudro vravis

sssss123
7. apr 2024

ja som bola v marci na dvoch pohreboch, počas obradu bola vystavená fotografia a pred obradom bežali fotky na obrazovke z USB kľúča, po obrade sme sa stretli u príbuznej a tam to potom pustili cez televízor, pospomínali sme, kto chcel dostal aj USB kľúč

katica06
7. apr 2024

@arabella19 teta zomrela vo veku 86r. mala ťažkú demenciu. Mala ťažký osud, krátko po svadbe ovdovela, potom prišla aj o synčeka, svokra ju vyhodila z domu. Vydala sa aj druhý krát a zas ovdovela.Tie fotky boli podľa mňa super, veľmi staré čiernobiele 30, 40,50,60,70r a ešte staršie, rodina si pripomenula rodinné oslavy, príbuzných ktorí už nie sú medzi nami, vlastne som prišla na to že bratrancova dcéra akoby babke z oka vypadla

tomika
7. apr 2024

@mircalla presne, aj ja si to myslím.Pre najbližších by to bolo veľmi náročné. Ja by som to nevydržala ten smútok keď sme pochovávali ocka a by premietali fotky.

mircalla
7. apr 2024

@tomika Napodobne a to 2 pohreby rodicov za 9 dni....

barju
7. apr 2024

@arabella19 od decembra som absolvovala 5 pohrebov. Zomreli boli vo veku 30,47,66,72,85 a okrem jedného (72) na každom boli fotky,ktoré sa posúvali z roky do ruky a spomínalo sa na zážitky spojené s tými fotkami. Častokrát aj úsmevné pribehy, takže to vlialo trochu útechy do toho smutného dňa.

kitycat
7. apr 2024

@arabella19 zvykne byt jedna fotka zosnuleho.
Tie kolaze byvaji skor na svadbu o novomanzelskom pare.
Rovnako by som netahala fotku zosnulej babky na svadbu a palila tam sviecku..

cacianka
7. apr 2024

Ak vieš že by to rodina zvládla, je to pekný nápad ako si zosnulú osobu pripomenúť. Budete tam mať iba najbližších , tak asi viete približne.
Bola som na mrte pohrebov, niekedy nebola fotka, niekedy bola, niekedy sa nestihla pre krátkosť času dať vyrobiť primeraná veľkosť. A na jednom, premietali v slučke asi 50 fotiek zosnulej a veľmi sa to hodilo k prejavu o jej živote. Ľudia si ju pripomenuli a uvideli prierez jej života. Aj také fotky, z čias čo ju nepoznali.

arabella19
autor
7. apr 2024

@cacianka áno tak presne budeme mať na pohrebe počas obradu, poradila nám to priamo pohrebná služba ktorej sála patrí, že sa to zvykne v poslednej dobre robiť. Na kare bude nakoniec malá koláž s pár fotkami na nástenke a album, ktorý si pozrie kto bude chcieť a bude sa na to cítiť.

cacianka
7. apr 2024

Môj otec zomrel cez sviatky, hneď prvý pracovný deň bol pohreb, ( na dedine sa dá vybaviť urgentne), takže nebol čas ani priestor riešiť hudbu ani fotky. Doteraz ma to mrzí, ale prežívali sme to veľmi ťažko, lebo sa posledné dni/týždne veľmi trápil, ja som mala problémy v práci, tak priestor naozaj nebol myslieť a riešiť. Ledva som si kúpila čierne oblečenie, lebo to nevlastnim. Fakt sme nevedeli riešiť ozvučenie a premietanie. Ak sa vám dá a chcete to, niet pochýb.
Pekná rozlúčka. Ku svadbe sa to prirovnať nedá, veď tie fotky sú úplne iné a inak zostavené.
Úprimnú sústrasť 🖤

marsmykkok
7. apr 2024

@arabella19 ja som to zažila v dome smútku pred obradom že dávali fotky na obrazovke. Bolo to smutné, ale krásne, ukázať že zosnulý prežil pekné chvíľky, bol šťastný. Mne osobne sa to hodí skôr na ten pohreb, kto to neunesie nemusí sa na monitor pozerať. Kar za mňa by už nemal byť o smútku hlavne, ale o stretnutí žijúcej rodiny, trocha uvoľnení emócií a práve na kare sa podľa mňa nehodí jatriť rany. Rany sa jatria na pohrebom obrade.

jamimo
8. apr 2024

@arabella19 ja si pamätám kar pred 25 rokmi, kedy teta vytiahla z kabelky fotky... kolovali z rúk do rúk. Veľmi sme sa potešili, a veruže sme sa aj zasmiali. Veľmi to odľahčilo tú ponurú atmosféru.
Keď som bola na pohrebe v Británii, pri katafalku bola v stojanovom ráme jeho fotografia, 1 krásny veniec. Sestra nebožtíka mala pripravenú smútočnú reč, prezentáciu z fotkami, ku každej zaspomínala. A veruže sme cez slzy aj vybuchli v smiech. Bola to veľmi veľmi dôstojná rozlúčka, napriek tomu, že tragicky a náhle zahynul.

arabella19
autor
9. apr 2024

Ďakujem Vám všetkým. Nakoniec sme mali jednu koláž a fotoalbum s výberom fotiek v priebehu rokov a myslím, že to boli veľmi pekné. Všetci sme si na nášho ocka v dobrom zaspomínali, aj sme si pripomenuli vtipné zážitky. Najviac som sa bála o jeho mamku (našu babku) ale tá si tiež vzala album a pozerala, spomínala. Myslím, že presne takto by to chcel aj on 🖤