Oplatí sa teraz kúpiť byt?

11. máj 2024

Myslíte, že sa oplatí teraz kúpiť byt? Lokalita stredné Slovensko. Mám vyhliadnutý jeden, ktorý má oproti ostatným ponúkam "celkom dobrú cenu" aj vzhľadom na blízku občiansku vybavenosť. Jedná sa o starší 3i byt, v ktorom prebehla čiastočná rekonštrukcia, na najbližší čas tam nevidím dôvod na väčšie úpravy. Má aj balkón, nachádza sa však na vrchnom poschodí bez výťahu (3p). Čo myslíte? Deti s partnerom zatiaľ nemáme, ani minimálne ešte pár rokov neplánujeme.

sasa1310
11. máj 2024

ak v danej lokalite sú domy, kde majú obdobné byty výťah, tak by som určite počkala. Ak v okolí sú všetky takto bez výťahu a teda iná možnosť nie je, a byt sa ti páči, tak nečakaj. Za mňa je ale byt bez výťahu je obrovská nevýhoda, ktorá nikdy nevymizne. Či už ty si zvykneš alebo sa rozhodneš neskôr byt predať, stále to bude pre niekoho mínus

autor
11. máj 2024

@sasa1310 v celej ulici sú paneláky rovnaké. Pri jednom inzeráte na byt v danej lokalite som sa dočítala, že je schválená výstavba vytiahol, no nie som si istá, či tomu verím, nakoľko sú v tých panelákoch dosť úzke chodby a neviem či sa tam ten priestor na výťahy reálne nájde..

lakebabe
11. máj 2024

Záleží kde to je ja mam byt v centre mesta ktorý prenajimam a výťahy nemá absolútne nikto centrum je z 50 tých rokov výťahy dávali až do panelákov do sídlisk. Ale ja to mam na prvom tak to sa ešte dá ti co boli na treťom keď mali malé deti mali dosť problém s kočíkmi a nákupy tahat
ale v okolí par bytoviek už dostávalo externé výťahy zvonku vo dvore

gemerka17
11. máj 2024

Tie ceny čo teraz aj vidíš, ostanú cca v podobnej rovine. Čiže obava, že to pôjde hore, tak tu mať nemusíš. Čo sa týka samotného bytu. Je to asi starý tehlový barak zo 60 rokov. Výťahy nemajú, niektorí však výťah dobudovali s tým, že na takýchto bytoch je urobená nadstavba, zväčša 3 poschodová. Čiže ak budú výťah dorabať, budeš mat hore nových susedov.
Kúpiť dnes byt bez výťahu je blbosť, strašne to ťahá cenu dole (sama vieš) a následne bude problém aj s ďalším predajom.
Inak kľudne sa chod na byt pozrieť a opýtaj sa, či sa tie výťahy budú robiť.

autor
11. máj 2024

@gemerka17 už som bola na obhliadke včera, byť je v naozaj peknom stave, len tých schodov je veľa 😀 tá cena je tam fajn, nakoľko v tej ulici idú menšie 2i možno o 5-10k lacnejšie, keď sú prerobené, tak sa cena aj vyrovnáva. Preto o Tom uvažujem.

autor
11. máj 2024

@gemerka17 ešte by som dodala, že som bola na obhliadke aj v byte v paneláku, ktorý je presne oproti tomuto. Byt bol 2i, bez balkónu, čiastočná rekonštrukcia, spojená kúpeľňa a wc, taktiež vrchné poschodie a cena o 8k menej ako spomínaný 3i, v ktorom by ostala aj vstavaná skriňa + nejaký nábytok, ma lodžiu, osobitne kúpeľňu a wc

gemerka17
11. máj 2024

Je to na tebe, ja by som však určite byt bez výťahu nekupovala a už vôbec nie 3 izbový. Mladý ľudia možno ešte zbehnúť. Ale pri 3 izbovom byte je predpoklad dieťata, fakt za mňa je to investičná samovražda, ak výťah nebude dobudovaní. Byt máš lacnejší najmä kvôli tomu výťahu a o dosť.

zaphyra
11. máj 2024

V zivote by som nekupila byt bez vytahu. Ono sa zda, ze sak si mlada a vybehnes. Stat sa moze hocičo, vyvrtnuty clenok, zlomena noha, choroba alebo aj len tazsi nakup. A to nehovorim o tom ak by prisli deti alebo domace zvierata. A na prenajimanie 3izbovy byt chcu rodiny, a tie sa on nepojdu pobit,jedine ze ho zas das vyrazne pod cenu. Ta nizsia kupna cena je pochopitelna podla mna.

lelelienka
11. máj 2024

Byt bez vytahu je pre mna velke nie, ved si len predstav, ze sa ti stane uraz…mozes byt aktivna ako chces, ale su proste chvile ked to bez vytahu nepojde.
A len taka poznamka k uzkej chodbe - vytah sa (niekde) da spravit aj zvonku, znamy byval v takej bytovke kde to tak dorobili, cize nemusi to hned znamenat ze sa to nezrealizuje.

sasa1310
11. máj 2024

výťahy sa zvyknú dorábať zvonka na fasáde

veltraud
11. máj 2024

Ked sme hladali byt, nasli sme krasny na tretom bez vytahu. Mne to prislo uplne v pohode. Len mi vravli vsetci, ze teraz fajn, ale predstav si dieta/kocik/zlomenu nohy/starobu. Nesli sme do toho...

eva8
11. máj 2024

Poinfomuj sa, ci sa neplanuje postavit vytah.

autor
11. máj 2024

@veltraud no aj mňa toto trochu trápi.. prvých pár rokov by to bolo podľa mňa fajn, keď si odmyslíme nebodaj nejaký úraz, no to dieťa do budúcna.. akože strašne veľa diskusií som si prečítala na tému byt bez výťahu a väčšina tvrdila, že by do toho nesla, ale bolo aj veľa príspevkov ako to zvládli a zvládajú v pohodke.. stále som nerozhodnutá, byť bola so mnou pozerať moja mama a ona nemala nejaké výhrady k tomu, že nieje výťah, len aj to by mohlo byť problém do budúcnosti, záleží koľko by sme tam ostali žiť a možno predsa raz dostavajú aj ten výťah, v pondelok skúsim zistiť, či to je už na pláne teda

marca12
11. máj 2024

Byvali sme v byte bez vytahu a zvykli sme si. Tiez to bolo tretie poschodie. Pre mna to nebola nevyhoda. Zvladnut sa to da.

harrisson
11. máj 2024

Mam byt bez výťahu a je to úplne ok. Predtým tu žila celý život 80r žena. Schody už vôbec nevnímam. Všade som sa naučil chodiť pešo. Výťahy skoro vôbec nevyužívam.