Opatrovateľky v Rakúsku a ich striedanie v čase koronavírusu

lenny307
9. apr 2020

Ahojte, mate info, ako sa striedaju opatrovatelky? Moja teta je v AT uz skoro 2 mesiace a jej striedacka sa silou mocou chce dostat do AT. Je mi jasne, ze teta, ked pride na SK, musi do karanteny, ale neviete, ci v AT nemaju karantenu? Moze striedacka len tak ist k starej babe, ked nevedia, ci nie je chora? Ako sa teta dostane na hranicu? Jedine taxikom?

nuklia
9. apr 2020

Ja mam tiez mamku uz vyse mesiaca von v AT. Zatial opatrovatelky nijak nevyriesili. Teta moze ist domov, ale musi si odvoz zabezpecit sama...

lenadka
9. apr 2020

Ja sa im čudujem v tomto čase pendlovať. Keď je na 100%isté, že cestou späť skončí v karantene. A koľko ľudí včera bolo pozitívnych s tých čo prišli? Ako je zabezpečené ich čakanie na hranici? Viac 24 hodín čakali, celu noc v stane v zime na lavičkách spolu. Hm, tretina bola nakazená, koľko sa nakazilo kým boli s nimi?? Vážne je teraz hocičo iné presnejšie ako zdravie? 🙄

kiki68
9. apr 2020

Nie nemame tu karantenu. Po prichode ides tam kde treba a musis iba na verejnosti dodrziavat 1,5m odstup. Teda je to odporucane. Ako ide o vykon prace, tak sa normalne pokracuje vo vykone, samozrejme odporucaju zvysenu hygienu. Ale ziadnych 14 dni tu nemame

kiki68
9. apr 2020

Inak po hranicu skoro sa da dostat vlakom, vlak premava po Wolfsthal ci Kittsee. Dalej uz bud taxikom alebo to dat peso. Osobne som to neskusala, ale viem zd tie vlaky premavaju ako vnutrostatna preprava pre nas domacich, co v Rakusku zijeme.

mogaa
9. apr 2020

@nuklia nie...už aj opatrovateľky musia do karanténnych zariadení a tak je to správne....

tecko28
9. apr 2020

@mogaa nie vsetky stale su vynimky

deti95060810
9. apr 2020

@tecko28 aké...môžeš napísať?

tecko28
9. apr 2020

@deti95060810 ved su vynimky zo zdravotnych dovodov, ktore mozu ist do domacej karanteny. Smola vsak je ze ich nikto neotestuje tak ako v povinnej statnej. A nikoho nezaujima ak aj dana osoba prisla do kontaktu s nakazenymi osobami o ktorych sa vie, ze boli pozitivne a riadne to nahlasi.

janinah
9. apr 2020

v tv 73ročná opatrovateľka na hranici,to akože ozaj? tak budú nám prednejší rakuski dedkovia alebo naši ľudia?....neverím,že nemajú nejaké finančne zasoby a musia silou mocou sa tam trepať...alebo že nemajú deti,ktoré ich nenechajú hladom zahynúť....a každú ab yna hranici čakal taxi a odviezol do hotela n akarantenu do 5tich minut ako ona tam dôjde... ktosi nechápe,že sa musí chrániť väčšina národa a čiesi pohodlie je vedlajšie....riešia ich,chce to čas,vedia čo sa na hranici deje a stále budú chodiť hore-dolu...nepochopím toto

sense
9. apr 2020

@janinah tiez som si myslela ze zzle pocujem 73r opatrovatelka ... a ked zahlasila ze uz nevladze stat sim myslela ze mi dekel odvali.... a hlavne nechapem.kde boki diteraz co sa teraz vsetcia trepu domov kvoli sviatkom? Jak aj moj stryc a este si mysli ze sak po sviatkoch pojde z jaranteny za par dni nazad...

bona69
9. apr 2020

Moja mama tiež robí ako opatrovateľka, je doma už piaty týždeň,stíhla prísť domov ešte týždeň predtým ako sa začali dávať povinne do karantény. Jej striedačka je stále tam a zatiaľ sa nechystá ísť domov lebo nechce ísť do karantény. Moja mama sa tam nechystá, povedala že ona tam nepôjde kvôli peniazom na smrť,ma 59 rokov. rakúšan Chce prísť po ňu autom na hranice, len nech dôjde😁oni sú fakt na hlavu a vôbec si neuvedomujú aké vázne to je. A tie ženské v telke? Tiež som mala dosť, ani jesť im nedali, a čo si mysleli že tam budú švédske stoly a pohár vína, vedeli aké to je, to si nemohli jednu buchtu zobrať so sebou, či už za tých pár hodín umierali od hladu, fuj som hnusná ale normálne som bola nasr.na akí môžu byť daktori ľudia.
Inak mama dostala info že si môžu žiadať kompenzáciu tie ktoré sú v tam a robia🤦 pani z úradu jej povedala že ona kľudne môže prísť do práce že jej nikto nezakázal prísť, ale keď sa pýtala či nebude musieť ísť do karantény tak že ona nevie.
Celé na hlavu postavené, som zvedavá čo ešte z toho nakoniec bude.

lenadka
9. apr 2020

@bona69 to je rozumné uvažovanie, treba mať u triedené hodnoty, pozdravujem maminu 👍🍀

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jany149
9. apr 2020

@janinah presne aj ja som myslela, že zle počujem ten jej vek.....
tak keď sa vládze v takom veku starať o chorého človeka, čo si myslím,že nie je med lízať, tak počkať na hranici teda už ozaj može,kým s ňou urobia to čo majú,
nedá sa všetko naraz ozaj lusknutím prsta, opakovane vyzývajú nech sú trpezliví, nech si uvedomia,že musia chrániť aj nás ostatných 5mil.
áno sú hladní ,smadní...ja by som sa nabalila jedlom pitím v tejto situácii duplom

mogaa
10. apr 2020

@tecko28 už je to jedno , lebo Rakúsko už má od každého kto tam pôjde žiadať potrdenie že nemá koronavírus - takže tie čo sú doma si budú musieť zaplatiť súkromne testy - a určite to nebude jeden test s neobmedzenou platnosťou

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maciatkolulu
10. apr 2020

@jany149 kebyže je to tvoja mama, hovoríš rovnako? Ti ľudia si zarábajú, slušne, keď ma niekto nízky dôchodok, možno musí život chorého partnera, možno, možno, možno a to, že opäť skolaboval systém ako taký, asi nemusím písať. Chrániť by ste sa mali tak, že keď sa vydá nariadenie o zákaze presunu z okresov, tak to treba pochopiť správne a nie, že hopsi všetci do aut a fijuuu preč a potom akože nič naspäť, alebo?

mogaa
10. apr 2020

@evamarek77 tam majú na výber - buď potvrdenie o tom že nemajú koronaírus alebo karanténa....samozrejme na Slovensku by si testy museli zaplatiť, to nie je indikácia na vykonanie testu zadarmo 😉aj teraz sa dajú zapätiť aj súkromné testy, ale prioritou sú pacienti s príznakmi...Ak má ale súkromné zariadenie málo požiadaviek od lekárov, môže testovať aj samoplatcov.....Ja by som v súčasnej stuácii uplne zrušila cestovanie aj návraty Slovákov zo zahraničia - teda tých čo dlhodobo v zahraničí pracujú....odvody roky odvádzajú inde a zrazu chcú ísť na Slovensko lebo je tu málo nakazených? a o mesiac dva ked sa to v štáte kde žili ukludní a začnú počtynakazených klesať, budú žiadať že chcú ísť naspäť....už teraz ked sem niektorí išli z Británie sa pýtali kedy môžu ísť naspäť(samozrejme najlepšie aby im Slovensko zabezpečilo aj dopravu😉.....Ono je to riadna vychcanosť chcieť niečo od štátu lebo veď som Slovák a pritom roky žijem v zahraničí kde platím dane a odvody....čiže Slovák som len ak od Slovenska niečo chcem....

luccija
10. apr 2020

@bona69 presne tak rozdrapovali sa tam ako hlúpe.Ked idem na cestu vezmem si jesť a piť.
@evamarek77 také ženy driemu pri starych ludoch aká pomoc môže byť od 73 r ženy.
@lenny307 môže ísť striedacka k starej babke veď, keď im to nevadí a hlavne sa oni nemusia starať.
Opatrovateľka musí ísť na SK do karanteny, takže je logické, že ak nie je hlúpa nebude to podstupovať každé 2,3 týždne, keď už teraz sú karanteny plne

luccija
10. apr 2020

@evamarek77 to máš ako s Ciganmi tých otestujú priamo doma a ešte aj helikoptéra im bude lietať nad hlavou

kiki68
10. apr 2020

@evamarek77 sorry, ale zijem roky v Rakusku, kopec agentur, co zodpoveda za tieto opatrovatelky je slovenskych a v Rakusku maju plateny iba nejaky zakladny odvod. To nie je , ze tu odvadzaju zdravotku a platia take odvody ako my, co tu zijeme a robime na plny uvazok. Opatrovatelky to maju riesene trosku inak a je to zaujem prave rakuskej vlady, ze im chce viac pomoct a spravit pre me transparentnejsi system. Casto som vo vlaku stretla tieto zeny cez 60, smerujuce kdesi na vychod, co tu robili turnusy za 700 eur. Co mne pride na hranici niecoho vobec legalneho, kedze je v nasadeni 24hodin denne, 2 tyzdne a ma menej ako ja pri 36hod za tyzden. A tej ubohej pani stacilo aj to, absolutne sa nevyznala v zakonoch, v nicom, len to za nu vybavila agentura a dopravili ju na miesto. Myslim, ze keby ma adekvatne peniaze alebo dochodok niekde na vychode tak sa netrepe do Voralberg alebo kde za krasami rakuskej krajiny. Cize z tohto dovod is nimi Rakusko vela nema. Keby robi v domove dochodcov a je zamestnana priamo tym domovom, ci nemocnicou tak ma uplne ine prava a tiez by mala narok na testy v pripade potreby. Ja tie zeny neodsudzujem, nezenu sa tu za obrovskymi peniazmi ( 1200. Eur tu nie je pomaly ani minimalka). Postarat by sa o ne mali v prvom rade tie agentury, co ich verbuju kdesi z vychodu republiky. A tiez to vyznieva ako keby tu bol kazdy nakazeny. Co je tiez blbost, nakolko tu viac testujeme a mame aj viac obyvatelov. Trosku nechapem tu nenavist voci Rakusku. Uz sa tesim ako po celej corona krize vsetci nabehnu nakupovat tie spinave rakuske potraviny a hnusne nakazene veci do Kittsee a Parndorf.

maciatkolulu
10. apr 2020

@kiki68 som rada, že tu je konečne triezvy názor.... Tiež si myslím, že tie ženy sa sem nechodia len tak z nudy

maciatkolulu
10. apr 2020

@kiki68 prechádzať, ale asi potrebujú zvýšiť príjem, ja naozaj neodsudzujem nikoho, každý si pomáha a stále to sú občania slovenskej republiky, ktorí isvadzali XY rokov na sk dane a odvody, vychovali decká a za iných podmienok ako dnešné ženy. Je to smutné ako sa vkuse musí slovanský národ do niekoho a niečoho naviazať a nevidí si sám pod nos.... Tie preženie rodičak do 6 rokov, polovica neopodstatnená, plno iných fint, ktoré sú schopné len slovenské mozgy vynuchat, to sa už nevidí. To, že sú v karanténe je ôk, vedeli, že tam pôjdu, ale ako to prebieha? Véd to nie je vôbec normálne...
https://glob.zoznam.sk/rozhovor-slovenka-v-stat...
Rovnako môže ísť aj o decká, čo tam študujú, sú na výmenných pobytoch, tie decká si myslíte, keď do študujú ostanú na sk? Ježiš Mária, ved trochu pokory už, fakt sa otvoria hranice a budú Slováci ako kobylky, Hofer, Penny, Bipa, Merkur sú dobré co? Kúpaliska v lete.... Ach jaj.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki68
10. apr 2020

@evamarek77 len pre info, Rakusko zakazalo sukromne testovanie. Zakazalo sa to prave kvoli tomu, aby neboli zvyhodnovane tie financne silnejsie skupiny obyvatelov, co su len paranoidni a mozu si to dovolit. Cize sa testuje iba v ramci statnych labakov a tie to maju opravnenie vykonavat. Neviem ako by si teda tu taky test zadovazili a takisto pokial boli 2 a viac tyzdnov v jednej domacnosti s max jednym pacientom, tak nemaju ako vykazat anamnezu na testovanie. To by ten dedusko ci babka musela byt pozitivne testovani. Na test by mali narok iba ak by robili v Pflegeheim, teda domove kde tiez musi byt vyskyt aspon u jedneho pacienta. Vcera o tomto davali zrovna reportaz na orf. Kontroly co k nim pridu do domacnosti maju ochranne obleky, cize zase min riziko nakazenia.
Tie zeny ked maju 300 eur dochodky tak asi preto tam pendluju. Fakt si nemyslim, ze tu chodia lebo tak velmi tuzia po Rakusku. A nie su kontrahovane min zdravotnictva. Ide o personalne agentury, tie nespadaju pod ministerstvo. Ja spadam s pracou v skolke pod ministerstvo a napr nam ponukali testovanie, tiez mozeme dostat zadarmo ockovanie mmr, tiez nam preplacaju testy na protilatky proti chorobam mmr a dalsie vyhody. Lenze my pracujeme realne pre stat. Opatrovatelky su nieco medzi dvoma systemami a to hlavne kvoli tomu, aby agentury mali nizky odvod. Lebo inak by zacne museli odvadzat trosku ine sumy.

maciatkolulu
10. apr 2020

@evamarek77 hej? Myslíš, že všetci, nie nie sú. Niektorí ostali v rodinách.... Si predstav a kedykoľvek sa môžu rozhodnúť vrátiť, rovnako ako iní ľudia, občania slovenskej republiky, najmä tí starí, čo reálne väčšinu života si odmakali na Slovensku a musia na dôchodok ešte robiť, ako písala
@kiki68 za minimálny, aby žili dôstojnejsie, pripadne pomáhajú mladým, partnerom atď. Nikto sa tu nejde hádať co a ako, nikto nemá právo súdiť, nevie, ale to ako Slovensko robí karantenu je skôr na smiech. Alebo teda na plač. Ci si zbalili jest, či nie, nie je podstata, podstata je, že majú držať medzibseboubrozostuo a vzápätí sú celú noc v stane, jeden záchod, bez vody a dezinfekcie. To nie je karantnena, ale výsmech.

orangiiina
10. apr 2020

Ako vidím, zase tu mudrujú tie, čo o tom nemajú ani páru. Súhlas s
@maciatkolulu
@kiki68
Moja mama je opatrovateľka a keby nemusela, tak by tam nechodila. Žiadna žena tam nechodí opatrovať z nudy a len preto, že nemá, čo doma robiť. A robí tam už 10 rokov, o rešpekte nie to ani slova. Rakúšania nás Slovákov majú za chudákov. Teraz im turnusy predľžili na 5 týždnov a poviem Vám, že už to je na psychiku, byť s nimi 5 týždnov zavretá doma. Prijali to, vie, že pôjde do karantény, zaplatí si ju a pôjde domov. Naposledy pekne sedela doma 2 týždne v karanténe a pre nu samotnú je táto situácia stresujúca. Pretože na ňu tlačí agentúra a aj rakúska rodina.
Tieto ženy platia agentúram poplatok milé dámy a platia tiež nemalé odvody, lebo pracujú na živnosť. Ak si myslíte, že tým, že budú sedieť doma do aleluja sa ich to vôbec nedotkne, tak ste na veľkom omyle. Mimochodom za ne sú zodpovedné agentúry! Ak im oni povedia, že musia ísť, tak musia, lebo agentúry im môžu za to dať aj saknciu. Len toľko k vášmu mudrovaniu, prečo stále pendlujú.

orangiiina
10. apr 2020

@luccija si predstav, že tam pri nich nedriemu, niektoré majú tažkých ležiakov a musia k nim vstávať aj v noci. Ty si strašne múdra a nechodia každé dva týždne. Vačšina im to predlžila na 5 týždnov, takže vidím, že nemáš v okolí ani jednu opatrovateľku, lebo také bludy by si tu potom nepísala. Mudrovanie o hovne.