Ahoj baby.
Chcela by som sa vas vsetkych tehuliek opytat, ci nosite opatky, ale ste si naozaj obuli na nizkom podpatku nejake pekne lodicky.
Problem je v tom, ze moja praca si vyzaduje opatky, mame to v povinnej uniforme.
Velmi ma z toho bolia nohy, aj napriek tomu, ze cely den sedim.
Akurat, ze mam velke bolesti v oblasti ktoru neviem velmi identifikovat, je to medzi mocovym mechurom a maternicou.
Je to taka velmi pichlava bolest a je to hlavne, ked si rano po celej noci vyprazdnujem mocovy mechur.
Isla som s tym aj k lekarovi, ale po vsetkych testoch, ktore som absolvovala, testy vysli negativne a poslali ma domov s tym, ze mi v podstate nic nie a nevedia odkial ta bolest prichadza.
Mate rovnake skusenosti? Moze to byt z opatkov?
Myslím, že opätky sa neodporúčajú kôli vyššej záťaži a tým riziku deformácie nôh, z kt. vyplývajú ďalšie komplikácie.
Z odb. literatúry:
- pokles pozdĺžnej klenby nohy, z kt. vyplývajú komlikácie prejavujúce sa zvýšenou únavou a pálením nôh, zvýšenou potivosťou nôh, otlakmi a tvorbou kŕčových žíl.
- pokles prednej priečne klenby. Ide o získanú deformitu (príčinou môže byť aj dedičná dispozícia), ktorá býva spôsobená častým nosením obuvi s vysokými podpätky a preťažením prednej časti nohy (takmer 90 % postihnutých tvoria ženy) a nosením obuvi so zúženým priestorom pre prsty. Priečne plochá noha je takmer vždy sprevádzaná deformitami prstov /kladivkové prsty / otlakmi a kostnými výrastakami /hallux/
No, ja sa trápim s halluxom a už ma to aj dosť bolieva ☹ . Asi je na čase si ísť dať predpísať k ortópedovi aspoň fixáciu na noc. A mám podozrejnie, že aj prsty už nie sú celkom OK.
A na záver - väčšinou sa obliekam športovo a vysoké opätky nosím výnimočne. Nikdy som nevlastnila žiadne špicaté topánky, tej móde som jednoducho neprišla na chuť. Tak prečo ja?
Mnohým opätky ani špicaté topánky nespôsobujú nič.
Danka-myslim ze o negativnych vplyvoch na zdravie vyplyvajucich z nosenia opatkov sa budeme bavit zbytocne kedze Ivanka ich ma v naplni prace.kazdy vie ze ihly zdrave nie su staci ta bolest ked ich clovek vzuje a nasledna ulava.no v tehotenstve nie su dobre ani uplne ploche topanky, zatazuje to chrbticu.takze treba hladat kompromis-ako vzdy opatky, no nie priliz vysoke a tenke, hlavne mat stabilitu a musia byt pohodlne, co zas taky problem nie je.asi tak 4 cm je uplne v pohode 😅
ivanka ja som v tehotenstve tiež nosila topánky na opätku, ale bol to ten "plný opätok" /dúfam, že vieš čo mám na mysli, lebo neviem ako to nazvať/ a najviac do výšky 5cm a samozrejme, topánka musela byť pohodlná, mäkká, aby som sa v nej dobre cítila. len neviem, či to tvoja profesia dovoľuje. v tom prípade by som stavila na nižší podpätok, kvalitné topánky, prípadne nejaké gélové vložky do topánok a keď bude možné, nohy z topánok von 😀
bastika - ešte upresním, čo som tým myslela:
okopírovala som niečo z literatúry, kde sa uvádza,prečo nie sú vhodné vysoké opätky v tehotenstve. .
Uviedla som môj príklad preto, lebo mám podobné problémy /ktoré nevznikli v tehotenstve/, ktoré by som podľa literatúry mala mať z vysokých opätkov a špicatých topánok.
Nosila som pritom len pohodlnú max. polovysokú obuv s plným opätkom. Nadváhu som takisto nikdy nemala /47kg/.
Nepoznám nikoho v mojom okolí s problémami s poklesnutou klenbou nohy okrem mňa, i napriek tomu, že nosia vysoké špicaté topánky, prípadne majú nadváhu alebo nosili vysoké opätka aj počas tehotenstva.
Takže verím, že pár mesiacov v tehotenstve tieto problémy nemusia spôsobiť.
Určite je to však únavné.
S nízkym opätkom máš pravdu. Asi by ma v nízkych belerínkach boleli nohy a chrbát viac, ako na opätkoch.
Keď ma nohy bolia, celkom mi pomáhajú cvičenia, ktoré som si kedysi stiahla z netu:
Kopírujem:
Odbremeňte si nohy: 5 cvičení
S nasledovnými gymnastickými cvikmi môžete nohy odbremeniť a trénovať:
- striedavo dvíhajte špičku a pätu
- zdvihnite nohy a čo najviac, ako je to možné, pohybujte palcom smerom k vám
- prednou časťou nohy a pätou striedavo krúžte smerom von
- krúžte celou nohou (10-krát smerom doľava, 10-krát doprava)
- skúste nohou vo vzduchu napísať 10 slov
Ma záver pomáha večerný kúpeľ nôh v teplej vode s morskou soĺou. Po kúpeli jednoduchá masáž nôh.
ivanka ja nosim stale opatky aj ked este nie som az v takom pokrocilom tehotenstve ale zatial je to v pohode. Z podpatkov ta mozu boliet skor krize ako na brusku 😉 skor si myslim, ze to nebude z toho