Dobre ráno žienky, chcela by som sa opýtať tých ktoré majú skúsenosti s väčšími plemenami psov.
Mame psa +/- 50kg, už je starší.
Opakovane sa u neho objavujú problémy posledné 4-5 mesiacov.
Pes je v jeden deň veľmi pažravý, plný energie ako za mlada.
Na druhý deň ostáva ležiaci, pri chôdzi ho motá, zvracia, nežerie, stále spí, pocikáva sa. Veterinár zhodnotil že je to vestibularny syndróm.
Pes sa z toho za týždeň dostane, 2-3 týždne je všetko v poriadku, potom príde táto nadmerná aktivita a na ďalší deň je znova v zlom stave. Pes je od prvej tejto situácie na liekoch na podporu.
Čo to môže byť a prečo sa to stále vracia? Nemáte s tým niekto skúsenosť?
Už máme dokonca aj podozrenie že nám ho susedia cez plot trávia, nakoľko sa tieto epizódy opakujú hlavne v čase keď na dvore trávi dlhší čas sám. Momentálne je znova v zlom stave, padá, motá ho, pocikal sa, nežerie. Pes žije v dome, nemôže byť trvalo umiestnený von a už žiaľ tieto jeho "nehody" začína byť v dome cítiť napriek tomu že sa to vždy upratuje savom. Chceli by sme tento problém vyriešiť, avšak veterinári už ho berú tak že "nadsluhuje" a nejako nám pomôcť nemôžu/nechcú?
Budem vďačná ak sa tu nájde niekto kto má skúsenosť, pripadne pracuje v odvetví ktoré by mohlo pomôcť 🙏
@rumba01 vyskúšali sme samozrejme viacerých vet. Avšak naposledy nám mladá žaba oznámila "čo chcete ? Aj tak je starý a pravdepodobne do rána zdochne" tak sme sa radšej vrátili k prvotnému vet.
Ono keby je to tak že už len leží, pocikáva sa, beriem, už by to bola staroba a človek by sa na to pripravil. Tu je však to zvláštne že sa z toho vždy dostane a nasledujúce týždne je úplne v poriadku, žerie, behá, chodí sa venčiť aj sa na venčenie pýta.
A robili odber krvi, tam nic?
Mate dovod sa obavat ze susedia by ho otravili?
Najnstalovat kamery na vas pozemok, aby sre ho mohli monitorovat, a v den ked mu zas pride zle, tak pozriet cely zaznam. Nenechavat ho na zahrade bez dozoru.
@veselo_neveselo áno podozrenie tam je, začalo mu bývať takto špatne, keď sme začali s majiteľom domu riešiť problémy ktoré tam oni ako nájomníci spôsobujú. 5 dní po prvej sťažnosti mu prišlo prvý krát takto zle, ale do súvisu sme si to začali dávať až zhruba 2 týždne dozadu keď sme videli že sa motal okolo plota, vyzeral že niečo zožral a večer už s ním bolo zle.
Pozemok je žiaľ obrovský, po celej dĺžke je plot so susedmi, nemáme šancu po celej dĺžke nainštalovať kamerový systém, kamery mame len v okolí domu, príjazdovej cesty, vchodu do domu a menšej časti v zadu za domom.
Krv sa robila tuším prvý krát, ale tam sme zisťovali len zápalové hodnoty a pod. Ešte tam nebolo podozrenie z otravenia, dnes mám v pláne volať vet. a poprosiť ho aj o toto vyšetrenie.
U nás je to v niečom podobné. Taktiež 14 ročný, väčší pes, striedajuce obdobia.... ale u nás to nie je pravidelné. Teraz už poväčšine len leží, dôjde obdobie, že zvracia zo všetkého, pomocuje sa, aj veľké nehody sú čoraz častejšie... Ledva vyjde po schodoch, padá už na nich. Ale príde deň, keď vyskočí ako srnka a ponahana susedove mačky po dvore, len tak, aby vedeli, že ešte stále tu je pánom on (inak sú veľkí kamoši) . Pred 2 týždňami dokonca ulovil ježka 🤦♀️ Bývame v dome, no on je naučený dnuka. Vonku by štekal donemoty. Radšej prejde tých 6 schodov dnu, aj keď už naozaj ťažko... Jesť mu chutí, je to neskutočný pažroš, labužník 😂
Veterinári sa vyjadrili tiež tak, že čo od chudáka deduška ešte chceme, na svoj vek je na tom vraj fantasticky.
Ak pes naozaj nadsluhuje a ma vestibularny syndrom plus urcite ma aj dalsie veci suvisiace s vekom a navyse je to velke plemeno, ano mozu sa urcite veci cyklicky opakovat a ano, niektore velmi uz riesitelne nie su. (som vet)
Nie vzdy je to o tom ze veterinar nechce Vasho psa riesit, ale su naozaj aj urcite obmedzenia kedy sa uz vela spravit neda, nepozname naozaj vek psa, diagnozy, priebeh,... Takze viac sa k tomu vyjadrit neda takto jednostranne a cez internet.
Ak by Vam niektor travil psa, pochybujem ze by sa to takto prejavovalo, pri otravach to zvykne inak vyzerat.
ono je to ako s človekom, keď je už starý. raz sú lepšie dni a potom zas horšie. otrava to podľa mňa nebude, verte mi, že to by tu v takom veku už nebol... treba sa teraz snažiť mu čo najviac spríjemniť tieto posledné chvíle, lebo viete koniec môže prísť prakticky kedykoľvek
Preco mate velkeho psa doma a nie na dvore?To je najvatsia zahada ,nie to ze sa stary pes mota.
Inak neviem si predstavit tie stanky v dome.To je na zamyslenie,nie ze pes ostarel a uz len doziva.
myslim ze vam ho travia susedia,pokusaju sa
ak by vam ho niekto priotravil, tak by to bol veterina z krvi zistil. a neskusali ste zmenit veterinara, mozno bude mat niekto nezainteresovany na to iny pohlad, ako tento vas terajsi veterinar. so starsimi psikmi je to bohuzial tak, ked sme mali my davnejsie psa - dobermana nal uz 15 rokov, tak sa nam tiez pocikaval a v podstate uz len lezal