Opačný režim so spolubývajúcou na internáte

5. apr 2022

Dobrý večer,
asi nie je úplne vhodné sem písať, lebo je to fórum pre matky, ale možno sa tu nájde niekto, kto bol v podobnej situácii a kto mi poradí. Som VŠ študentka a bývam kvôli financiám na internáte, mám však obrovský problém s mojou spolubývajúcou. Máme úplne opačný režim, ja chodím do školy prezenčne cez deň a brigádujem, ona má vyučovanie online, cez deň spí a celé noci je hore. Nech som po celom dni akokoľvek unavená, ja pri nej jednoducho neviem zaspať, nedokážem všetko okolo mňa vypustiť a vypnúť mozog, skúšala som masku na oči, slúchadlá, štuple do uší. Ona pred polnocou vstáva, na izbe si varí, v noci cvičí (bývame na 8.poschodí a dupe susedom pod nami), pozerá nahlas seriály a prednášky, o 4 ráno vysáva. Prosila som ju snáď milión krát, aby aspoň používala slúchadlá a menšiu lampu, pretože máme nad posteľami neónové biele svetlo ako v nemocnici, ale nič nepomáha a ona vôbec na mňa neberie ohľad, vyspí sa cez deň keď som ja preč. Na internáte samozrejme žiadne sťažnosti neriešia, máme byť vďační, že máme lacné ubytovanie. Pokúšala som sa s niekým vymeniť, ponúkala som aj odmenu, ale nikto nechce, lebo spolubývajúca je ešte aj cudzinka a keď je nejaký problém, tak sa začne tváriť, že nerozumie po slovensky. Privát si nemôžem dovoliť, už teraz ledva všetko ťahám, tak chodím do školy nevyspatá, s boľavými kruhami pod očami, študujem náročný odbor s labákmi, každý deň píšeme testy a študijné výsledky sa mi rapídne zhoršili, keď prídem domov, tak celý víkend prespím, nemám kedy robiť zadania a protokoly, nemám čas na rodinu a kamarátov, z nedostatku spánku sa cítim aj zdravotne zle, za posledných 5 týždňov som bola 2krát chorá. Rozmýšľala som aj nad liekmi na spanie, ale neviem či je dobré ich užívať každý deň, nechcem zostať závislá a už bez nich nezaspať a nechcem si zničiť v 22ke pečeň. Možno mi tu niektoré vynadáte, že som rozmaznaná a nič nevydržím a kedysi boli internáty len o ožieračkách, ale mne záleží na mojom vzdelaní a bez spánku neviem fungovať, uvedomujem si že nie je asi normálne takto ťažko zaspávať, ale je hrozný pocit, keď už zaspávam a jej treskne hrniec na zem o 3 ráno, a potom zdesene počítam, koľko hodín spánku mi ešte zostáva do budíka. Prečo to riešim teraz? Lebo sa mi blíži skúškové a budem vďačná za každú jednu radu čo s mojou situáciou, lebo sa desím toho, že kvôli tomu neporobím skúšky a vyhodia ma zo školy. Ja som už uvažovala aj o tom, že budem spať na zemi na spoločnej chodbe, možno to vyzerá že preháňam, ale ten spánkový deficit ma privádza do šialenstva.

silvik2015
5. apr 2022

Ako to čítam, určite máš nárok na sťažovanie sa. Lebo tento obrátený režim a hlavne nerešpektovanie druhej osoby nie je v poriadku. Nedá sa naozaj o tom porozprávať s niekým z kompetentných? Trebárs aj nejaká profesorka, možno by to mohla ona trocha poriešiť - nech dajú vedieť Tvojej spolubývajúcej, že toto nie je OK. Predpokladám, že dochádzať z bydliska kvôli vzdialenosti nemôžeš, že? Keď si spomenula to spanie na chodbe - nie je možnosť sa dohodnúť, že by si spala na zemi v niektorej inej izbe? Hoci aj na striedačku u viacerých. Ich by si tak často nerušila, ak by im to vadilo a Ty by si sa vyspala aspoň parkrát za týždeň, ak nie viac. Snáď by sa toľko miesta našlo... Držím palce, nech nájdeš riešenie a úspešne doštuduješ.

mickao
5. apr 2022

@silvik2015 Internat by to riesit mal ako rusenie nocneho kludu. Mozno to bude prehnane, ale keby si volala policajtov po 22.00, mali by to riesit, hoci je to internat. Nocny klud plati vsade.

mickao
5. apr 2022

@silvik2015 Prepac, nechtiac som ta oznacila. Patrilo to autorke.

lukina20
5. apr 2022

Neviem kolko eur ta vyjde internat, ale docasne by som poprosila ine kamosky z internatu, ci by si sa nemohla vyspat u nich na izbe aj kebyze len na matraci na zemi. Neviem v akom meste studujes, to tu neuvadzas, ale skus poriadne preluskat FB a inzeraty, ci by sa pre teba nenasla nejaka kutica do konca semestra. Doma to povedz rodicom ci by ti nepomohli s prenajmom tej izby.
A buduci rok v ziadnom pripade s niekym takymto na spolocnu izbu

54tinka54
5. apr 2022

Bombarduj vedenie intrákov so sťažnosťami, volaj na ňu sbs ak tam nejakú máte.. veď ona ruší nočný kľud.. 22-6:00 je proste nočný kľud, mala by to rešpektovať a ak to nedokáže, tak sa nemôže hnevať na to, že začneš podnikať kroky proti nej. Spojila by som sa aj so susednými izbami ak ich ruší tiež, minimálne teda s tou pod vami keď vravíš že im v noci dupe pri cvičení. Jej by som pohrozila že ju môžu aj vylúčiť z intrakov, snáď by toto nechcela a možno sa nejak uvedomí.. keď nevie rešpektovať nočný kľud od 22:00, tak sa dohodnite že aspoň od tej polnoci bude na izbe kľud.. fakt neviem v ktorom meste si na intraku, ale intraky v BA mali také nepísané pravidlo, že aj keď bola hocijaká izbovica alebo niečo, o polnoci sa všetci spakovali a išli pokračovať niekde do mesta.. cize určite to nenechávaj tak, nedostatok spánku sa začína odzrkadľovať aj na tvojom zdraví, to je uz veľmi zlé.

kassandra25
6. apr 2022

To bolo treba riesit od zaciatku. Urcite sa je kam stazovat, urcite je niekto riaditel ten budovy, institucie, riesila by som byvanie inde. Len na noc so spacakom ku inym do izby, riesila by som ozaj inde byvat. Na inom internate. S nou by som si to vybavila rucne a strucne, aby porozumela. Nech vypadne ona. A nie, nie si rozmaznana, len byvas s nenormalnou a nemas ziaden triezvy usudok ani sebareflexiu a sebavedomie. Niektori ludia budu po hlavach skakat viac, ked sa im slusne povie, v tej tvojej spolub.mam dojem, ze je diabol, ktory ta chce zaziva zozrat, ale riesila by som to aj policiou, lebo pravidelne narusa nocny klud a pravidelne by som sa jej starala o pokuty, aby porozumela a vypadla.

mogaa
6. apr 2022

no súhlasím s tým že dať oficiálnu sťažnosť a žiadať presťahovanie......a zatiaľ no ak budí ona teba, buď aj ty ju, takže žiadne ohľady že spí......najskôr by som sa s ňou ale porozprávala že ak nebude ona brať ohľad na teba, nebudeš ho brať ani ty na ňu....tiež ráno ked vstaneš si môžeš nahlas pustiť telku a búchať s vecami....tiež nie si celý deń v škole, takže po príchode keď spí môžeš cvičiť......lebo iné východisko nevidím....

mogaa
6. apr 2022

a cez deň by som si vodila na izbu kamošky a bolo by mi jedno že spí......ja som človek ktorý sa snaží dohodnúť, ale ak niekto nechce tak mu musíš urobiť to isté aby pochopil aké to je.....

ivangeline
6. apr 2022

Hladat inu izbu. Vymenit sa s niekym.

marcellka32
6. apr 2022

Cez deň by som robila ramus, varila, prala, rádio....dievča by hneď pochopilo, to čo je ty kokso nenechaj si skákať po hlave

diamond007
6. apr 2022

@marcellka32 cez deň autorka nie je na internáte 🤦

jaskolka
6. apr 2022

Neustále by som urgovala vedenie, riaditeľa, napísala oficiálne sťažnosť. Toto nie je normálne, ruší nočný kľud, a podľa mňa by si zaslúžila vyhadzov z internatu.

0silvia0
6. apr 2022

@marcellka32 ved cez den je v skole a brigaduje🤷‍♀️

0silvia0
6. apr 2022

Autorka, musis byt tvrdsia a hajit si svoje.

cacianka
6. apr 2022

Prečo by si mala ty žobroniť i nejaký flek na zemi v spacáku na inej izbe !? Prečítaj si domový poriadok, či ako sa to tam u vás volá, a rieš radikalne na vedení internátu, v ubytovacie komisii
Ona porušuje pravidlá ubytovania, pravidlá občianskeho spolužitia tak ona musí niesť následky. A je jedno z akej riti je, musí dodržiavať pravidlá aké platia v mieste hej pobytu. Howgh.
Keď nechápe dobre slovo, tak pritvrd.
Vypnúť poistky, odstaviť kuchynku, zamknúť vysávač, a popros aj susedov aby ti pomohli ju eliminovať. Keď ona bude spať nech jej búchajú hrncami a vysávačom pri hlave, stačí aj keď ju slušne obkľúči zo 10 ľudí a stručne jej vysvetlia pravidlá.

adriannasvk
6. apr 2022

Najdi si ake mate podmienky na vylucenie z internatu. Popros izby okolo aby sa pridali k staznosti,ked vas bude viac bude to mat vacsiu vahu ako ked sa ozves sama. Mate tam sbs,volaj kohokolvek koho mozes za rusenie nocneho kludu. Pripadne docasne popros nejake baby ci nemozes u nich prespat,kludne aj na zemi. Hladaj moznosti, ci ineho ubytovania,alebo ako ju donutit prestat. A kazde rano ked vstanes by som robila taky ramus,ze by nemohla spat. Pri kazdej moznosti by som ju budila kym sa situacia nezlepsi. Ked clovek nespi ma to velmi vazne dosledky. Popytaj dr o nejku lekarsku spravu ako dokaz,ze mas zdravotne problemy.

cacianka
6. apr 2022

@0silvia0 ale susedia nejakú sú tam, môžu "pomôcť"...

0silvia0
6. apr 2022

@cacianka myslis s rusenim dotycnej pri dennom spanku? No ak by boli ochotni, tak to by veru mohli. Hlavne s trieskanim hrncov😁

maris5
6. apr 2022

Chod na ubytovacue, tam kde si vypisovala papiere ked si preberala izbu a poziadaj o inu izbu a uved dovody. Zaroven podaj oficislnu pisomnu staznost. Musia to riesit.

danielinaa
6. apr 2022

Tiez som bola na internate cez VS, toto je dovod na okamzite vyhodenie z internatu. Urcite sa stazuj stale dookola a nielen ty, ale aj ostatni, ktorych tymto svojim vycinanim rusi. Cim viaceri sa budete stazovat tym skor to budu riesit.

bluka2
6. apr 2022

No keď sa s ňou nedá do dobrom, tak sa dá určite aj po zlom. Nejednaj s ňou moc v rukavičkách, dovolí si len toľko, koľko jej dovolíš ty. Ty ju prosíš, aby si dala slúchadlá? Nabudúce jej zaklapni laptop a povedz dosť a so všetkým ďalej len v takom štýle.

bluka2
6. apr 2022

Vezmi to do svojich rúk, keď sťažovanie nefunguje. A buď rada za túto skúsenosť, lebo sa z nej veľa môžeš naučiť. Čo ťa nezabije, to ťa posilní. Jejda, keby mňa mala ako spolubývajúcu a toto by skúsila, sama by sa chcela s niekým vymeniť

autor
6. apr 2022

@silvik2015 u nás internáty nespolupracujú so školou, bývajú tam ľudia z rôznych škôl aj neštudenti, áno dochádzať nemám šancu, cesta vlakom mi trvá 10-12 hodín. Tento rok mali skoro všetky fakulty online (my prezenčne kvôli labákom) a na mojom internáte nepoznám nikoho, u koho by som mohla prespať. Keď však budem mať noc pre skúškou, tak asi poprosím aj cudzích, aj keď teraz väčšina sedí sama na izbe a rieši iba svoje veci, na chodbe stretávam málo ubytovaných, po covide sú tie vzťahy zvláštne aj medzi študentmi, ale ďakujem za rady.

autor
6. apr 2022

@lukina20 platím 100€ mesačne, izby si vyberáme v elektronickom systéme a nevidíme meno, s kým budeme bývať a vymeniť sa dá, iba ak si sami nájdeme človeka na výmenu a zaplatíme poplatok, ja som dávala inzeráty v skupinách, ale nikto sa mi neozval, keď však aj odídem, tak musím platiť bytné podľa zmluvy až do septembra.

erickatt
6. apr 2022

Rano trieskaj buchaj. Hned ako prides z prednášok cez víkend ale ze fest. Vysavaj. Nahlas si pusti hudbu !! Nahlas!! Spievaj si .. 346× odis a vrat sa na izbu a buchni dverami. A ked bude niečo hovorit povedz ,ze nerozumies

autor
6. apr 2022

@54tinka54 u nás je ubytovacie oddelenie, ktoré funguje cez ubytovanie a odubytovanie a inak iba cez maily, písala som im od októbra maily a prišla mi iba odpoveď, že to prešetria a keď som tam volala, tak mi povedali, že evidovali moju sťažnosť a nemám ich opakovane urgovať, osobne sa tam dostať nedá. Mám známeho v ubytovacej komisii, tak som mu písala zúfalá a on že na ubytovacom to nebudú riešiť asi ani keby na mňa nôž vytiahla, lebo to bude tvrdenie proti tvrdeniu a ona neruší nočný pokoj, keď vtedy potrebuje normálne fungovať a že ja neberiem ohľad na jej potreby a musím sa naučiť spať aj v zlých podmienkach. Vo vedľajšej izbe býva jej kamarátka z rovnakej krajiny a drží jej stranu. Bývajú obe na dvojke izbe, tak som im navrhla, aby bývali spolu, ale nechcú, lebo si že vraj pokazia kamarátstvo (aj keď je to podľa mňa kvôli tomu, že my Slovenky chodíme domov a potom majú každá izbu sama pre seba za cenu dvojky). Ona stále argumentuje, že si nerobí párty, ale normálne funguje a robí si povinnosti a nemôžem ju donútiť, aby bola hore cez deň.

autor
6. apr 2022

@kassandra25 minulý semester to nebolo až také zlé, pretože mi škola začínala 11:30 a teraz už 7:10 a ona mala aj nejaké denné aktivity a okolo 2 v noci už tlmila činnosti na kúpeľňu a mobil v posteli, ale teraz nemá žiadne povinnosti kvôli určitým svetovým okolnostiam a kvôli tomu má aj internát zadarmo a od toho momentu nedodržiava žiadne pravidlá, ale nemôžem to tu veľmi rozvádzať, lebo budem obvinená že závidím alebo mi vymažú diskusiu za nenávisť k niekomu.

adriannasvk
6. apr 2022

To co su za argumenty,normalne som vytocena aj za teba🙄 tak trieskaj aj ty cez den,ze potrebujes fungovat,lebo ked ti nie je ochotny nikto pomoct tak je to tazke...o kolkej ona vstava a kedy ide spat? Poprosila by som niekoho kto by chodil ku vam kazdy den na izbu kym si prec a vsetkym trieskal,ze si ide nieco "pozicat" pokial jej to nevratis tak,ze bude tiez nevyspata tak sa nepohnete🙄ja by som sla asi spat aj vonku na chodbu alebo do nejakej spooocenskej miestnosti kde mate nejaku sedacku, ja som velmi zla ked som hladna a nevyspata takze pri mne by mala peklo. Nemas v okoli nikoho znameho,rodinu,ze by si u nich aspon par x mohla prespat? Alebo znamy znameho,proste kohokolvek?

autor
6. apr 2022

@mogaa keď som ráno v kúpeľni, tak si nechávam naplno pustené budíky, vidím že ma za to hrozne nenávidí, ale nič nepovie a správanie nezmenila, lebo potom to dospí.

adriannasvk
6. apr 2022

To je malo,ze mas zapnute budiky, lebo ty ju na chvilu vyrusis a ona moze potom dalej spat. To je najhorsie. Ja by som tam normalne schovala nieco co pravidelne vydava hlasny zvuk a ona by to nemohla najst ale nemohla by ani spat😅