Ahojte, mam nevsednu otazku, ale dama neviem, na nete som nenasla a v servise mi povedia len tak, aby cim skor zarobili.
Pred vyse mesiacom mi povedali, ze by som si mala dat spravit olejovy servis cim skorej, akurat ze na to teraz v rozpocte nevychadzam.
Vie mi niekto poradit ako velmi to ponahla? Naposledy mi ho robili pri 51 tis km, teraz mam okolo 65 tis. Je to cca rok a pol, rocne najazdim tak 10 tis. Je to urgent alebo mi to vydrzi povedzme do septembra? Viem, ze ked sa spytam v servise, tak vcera bolo neskoro ale mam skusenost, ze casto trochu prehanaju. Dakujem velmi za pomoc!
@karinka223 ďakujem, pozriem tam 🙏🏻 a ak by som to nedala spravit teraz ale az o 2 mesiace, co bude uz blizko 2 rokom, keby to bol obyc olej, je to moc pruser? Co sa moze stat?
Mne v autorizovanom servise vraveli, že záleží aj od toho, či jazdíte dlhé trasy alebo krátke. Ak dlhé, olej môžete vymeniť aj o niečo neskôr, ak krátke, tam netreba príliš špekulovať. A čo sa môže stať, ak olej nevymeníte? "Zadriete" motor (lebo ho nemá čo mazať). Ale tak, že treba vymeniť olej, spoznáte aj podľa toho, že sa Vaše auto začne správať ako pomalá krava (aspoň to moje je už také nijaké). No a keď Vám zasvieti príslušná kontrolka, už je neskoro. 😉
Ďakujem vám, baby! Mne sa tak pocitovo zdá byť ok, chcela som aj pozrieť aspoň hladinu, ale neviem to tam nájsť, na starom aute to pod kapotou vyzeralo inak.. Cítim sa ako dili... pozriem na nete, kde to je teraz a pozriem hladinu.
Inak k tej cene, mne zase u mňa v servise povedali, nech počítam okolo 150-180€, čo je teda rozdiel oproti tomu, čo ty píšeš! Kks presne pre toto ja servisom nedôverujem :( Musím pogoogliť iný...
Ta suma 150-180€ je realna cena v autoservise za servisnu prehliadku. Vymenia olej, skontroluju brzdy, vymenia filtre. Ja ju davam robit kazdy rok, prave preto, ze auto si sama neopravim a musim sa nan spolahnut, ked jazdim. Oprava motora by bola podstatne drahsia.
Nepreháňaju....my meníme olej a filtre pri každých 10 000 km alebo po roku.
Nemáš nejakého známeho,čo by ti pomohol? Olej a filter sa dá v pohode vymeniť aj doma,na nájazdoch alebo nad dierou.Staci kúpiť olej a filter.Muzi to zvladaju
Ja menim v lete po 15 tis a v zime po 10 tis … ked natiahnem na 17-18 tis auto ma nezozere ( mam ho uz 17 rokov a na km sa radsej nepytaj)
Poviem ti,mne sa rozpadla plastova lista,vcom je rozvodova retaz, cestou do prace....v servise ho maju, uz bude ok, a cena 1400e...zarobila som si, no pokia sa tyka oleja, tak ten ja davam menit cca kazdych 7 mesiaxoc, ja nabeham 15000km...a menia filter olejovy,olej,a aj vzduchovy a cena je 150e...v servise,nie u ,,niekoho,,...a mala som o 4500km presvihnute a olej bol cierny a filter zapeceny,ze bol problem ho dostat von..
Pozri do servisnej knižky, aký olej dávali a podľa toho sa rozhodni. Osobne vymieňame raz do roka a je jedno ci bol obyč, alebo LL olej. A ak máš nejakého známeho, určite ti poradí servis, kde ta to vyjde možno aj do 100eur
No, baby, ja vám krásne ďakujem a nakoniec to dopadlo takto:
- v servisnej knižke som veru nikde nenašla zapísaný presný typ oleja :(
- oleja je dosť ale je tmavý, výmenu treba asap. Najlacnejšie mi nacenili v servise za 120 olej + filter ale aj so vzduchovými filtrami a pod, lebo ževraj sa to musí robiť a mala by som si to dať. Tak som sa nakoniec objednala tam a budem mať svätý pokoj. V inom servise mi totiž nacenili 140 len za olej a olejový filter.
Hovorím si, že radšej pôjdem nad mesačný rozpočet trochu než riešiť opravu/výmenu motora alebo niečo podobné.
Veľmi vám ale ďakujem aj za pomoc v takejto oblasti, ste skvelé ♥
Nalepku s nazvom oleja ja mam na soferovych dverach nalepnu, a pocet km dalsej vymeny...inak v servis.knihe je len typ 5w/30...atd
@janka2501 toto presne som hladala ale píšu mi tam len že "výmena oleja" alebo tak... a nálepku tiež nemám nikde, ani pod kapotou ani inde
Treba upozornit, ze nech nalepia, inak stracas prehlad, a zapis do servisnej knihy....aby sa nezabudlo