Okruhliaky na hrob

7. okt 2024

Dobrý deň, skúsim sa tu spýtať, použil niekto malé okruhliaky na hrob? Máme okolie z kameňa aj náhrobný kameň urobený, dnu sme chceli dať okruhliaky a štiepku.

cacianka
7. okt 2024

mali sme šedomodrú žulu a uprostred biely mramor, cca 3-5cm frakciu. bolo to krásne, ale kúsok od hrobu je síce krásny strom, ale kvety a potom lístie čo padalo, tak to tam hnilo. museli sme kamene umyvať v save , robota hnusná... odspodu sme mali bielu netkanú textíliu,
štiepka by nemala byť blízko, teda radšej oddelená, ale bude to hniť, často treba meniť

autor
7. okt 2024

@cacianka vdaka, a nepamatas si kolko vriec, ci kil ste davali kamenov? Klasicky dvojhrob.

cacianka
7. okt 2024

netuším, nepamätám si. v stavebninách ti lepšie poradia, aká je odporúčaná váha, aby bola neprehľadná vrstva, a radšej vyberaj menšiu frakciu, lepšie zapadnú k sebe, nebudú medzi nimi tak viditeľné medzery, to by musela byť vysoká vrstva.
alebo použi iba ako solitérne kusy, také vačšie.
Neviem akú máš predstavu, len si rozmysli a poobzeraj sa , či tam blízko nemáte listnatý strom.
po čase sme to preložili na 1hrob, kde široko daleko stromy nie sú.
Len pozor, podklad musí byť poriadne upravený, bez zeminy, lebo kamene zapadnú a budú špinavé

madeincssr
7. okt 2024

Dajte zo 4x poskladanu geotextiliu a potom cca 7-10 cm vrstvu 'dunajskych' gulacikov. Nekupuj vrecovane z hobby marketov ci zahradnictiev, ale hodte pol bagrovej lyzice do vozika za auto v predajniach uhlia a stavebnych hmot (strky, piesky), kde maju aj gulaciky. Dalsia moznost je pekny drobny stiepany kamen. Ten sa da ubit/zvalcovat a ked sa po nom chodi, drzi tvar. Gulaciky sa nikdy neubiju, stale sa chodenim budu uhybat/"premiestnovat".

cacianka
7. okt 2024

@madeincssr po hrobe sa asi chodiť nebude, či ?
ostatné dobrý typ, stavebniny. kamenivo dostať rozne farby a frakcie, dá sa vybrať podľa vkusu

autor
7. okt 2024

@madeincssr chceli sme zo stavebnin kupit

autor
7. okt 2024

@cacianka to mi je jasne, ze pod to treba dat plachtu. V zahrade mame a na nej stiepku. Strom tam nie je ziadny.

autor
7. okt 2024

Z tychto dvoch by som vybrala. Myslite, ze to bude ok? Neviem ktoru velkost vybrat a ze kolko vriec.

cacianka
7. okt 2024

Obrázok nevidieť, iba popis, je to mramor z ostrova thassos, myslím že tiež máme odtiaľ.
Teraz v lete sme boli priamo na pláži pod mramolomom, kde sa ťaží. Je naozaj krásny, iskrivo biely.
Ja by som vybrala tie dve menšie frakcie, nabudu medzi kameňmi také medzery. V predajni by mali mať nejakú vzorku, aby si videla, alebo vydajte na mieste.

autor
7. okt 2024

@cacianka naklonena som k tomu bielemu

cacianka
7. okt 2024

Ten spodný je pekný, zaujímavý, ale aj mne sa viac páči ten snehobiely. Záleží aj aký je kameň náhrobný

autor
7. okt 2024

@cacianka to je cierne so zlatym pismom, aj to oramovanie je cierne leskle. Nechceli sme to davat cele komplet, dedo vzdy tvrdil, ze to je ako hrobka, tak sme chceli takto nejako to urobit. Nemam ani cas tam chodit kazdy tyzden trhat burinu, a ked idem po 2-3tyzdnoch vyzera to tam hrozne.

cacianka
8. okt 2024

Mne sa čierna nepáči, ani kameň, ale ani oblečenie nenosím. Len to som ja.
Takže chápem že to chcete farebne rozbiť, bude to riadny kontrast a elegantný. Len urobte dobrú izoláciu odspodu. My sme museli prerábať, nestačilo. Takže sa zarovnavala znova zemina, postrek proti burine, pevný igelit, netkana textílie až potom kamene. Utesnit aj okraje.
Potom na banking hrob sme dali kus gumolinu a tak textíliu.

autor
8. okt 2024

@cacianka nejako som to ratala, vyslo mi to 90kg na m2, hrob by mal mat tak 5m2, to vychadza 450kg kamena po celom (zaratana tak 8cm vrstva). Ak to nechceme po celom by asi polovica stacila. 225kg, su to 25kg vrecia, tych 9 vriec by malo stacit. Teda ak som neratala maximalne zle 😀😀😀