Okrasné kamene

25. sep 2022

Na jar som dala do predzáhradky okrasné kamene,pod to čiernu fóliu proti burine.Aj tak mi prerástla burina pod tým na krajoch.Dnes som to dala preč,kamene boli zelené od plesne a páchli.Neviem čo som robila zle.Vidim že veľa ľudí má pred domom tieto okrasné kamene.Mate niektorá,aj vám sa plesnivelo?Je to normálne?Manžel hovorí že keď prší a napršalo na kamene voda,nemala kam odtiecť,že preto to splesnivelo.Pod tým zem bola mokrá.Na zimu nechám tak,no na jar niečo musím vymyslieť ako spraviť predzáhradku.

viestta
25. sep 2022

Co za mulcovacku si dala pod tie kamene? Ak už, tak musí byť dostatočne pevná aby cez ňu burina neorerastla zo spodu, ale aj priepustná pre vodu aby pri dažďoch odtekala. Pod kamenec sa používa tkaná mulcovacia textia, nie ta tenká čierna netkana.
Burina sa tam naseje aj vetrom, predpokladať, že tam nikdy nijaká nenarastie je naivne. No a kamene nie sú plesnivé, rastu na nich riasy, časom aj machy. Je to úplne prirodzený proces.
No a ak chceš zamulcovat pôdu kameňom, vrstva štrku nusi byt aspoň 5 cm, 10 je optimum. Potom aj burina co vyklici nemá šancu zakorenit, a ak sa nejaká objaví dá sa vytiahnuť. A okraje textílie treba za strčiť okolo obrubník, aby burina nemala šancu.

autor
25. sep 2022

@viestta Túto fóliu som dala pod kamene,toto mi odporučili v obchode

viestta
25. sep 2022

Tkanina je dobra. Chyba bude v tom, že nie je dostatočne zabezpečená po okrajoch, keď ti tam burina prerastá.

autor
25. sep 2022

@viestta To som nemala zabezpečene po okrajoch.Ani neviem ako lebo nemala som pri tom betón že strčiť to tak ako si písala vyššie.

kukulienka999
25. sep 2022

Ahoj, my mame okrasné kamene v zahonovh v dvore a aj v predzáhradke. Burina ti začne rast aj keby si si to zabezpečila na milion%, existuje náletová burina a ta sa “zasadi” sama. Vlhost v kameňoch mame aj my, ale len na jednom úseku, kde za cely deň svieti slnko tak 1,5h za deň v lete a v zime vôbec. Nebude to spôsobené aj u vás týmto?

A súhlasím s viestta, v obchode je dostať take klinčeky na pripevnenie fólie. To treba až po obrubník kľudne nech aj fólia trci, preložíš a prikryjes kameňom

viestta
25. sep 2022

Daj okolo skryté plastové obrubníky. Prichytíš nimi textíliu, oddelis kamene od okolia. Použi také s klincami https://www.hornbach.sk/p/plastovy-obrubnik-nev...

autor
25. sep 2022

@kukulienka999 Nám do predzáhradky cez leto svieti slnko cca od 10tej rána až večer do 20tej