Okno do suseda

mimusa94
22. apr 2015

ahojte zzienkyy mam otazku,chceme prerabat u svokry ale mame problem ...okno do suseda...susedske vztahy su na noze a okno by nedovolili ani za svet.ich pozemok zacina hned za stenou domu...zuaden plot tam nieje a ich dom od nasho je vzdialeny cca 15m...je nato nejaky zakon alebo co? aby nam to olno povolil? dakujem za odpoved 🙂

bonaqa2013
22. apr 2015

@mimusa94 záleží aké okno. Okno z izby, alebo z kúpeľky? nie je okno ako okno. Samozrejme že je nato zákon, aké okno môže byť a pod. Dom je vzdialený 15m. To je aj dosť. Doporučujem si pozrieť iné fóra O stavbe .sk alebo efilip.sk Natýchto fórach sú vačšinou chlapi, ktorí sa týmto zaoberajú. Alebo ešte môžeš navštíviť stavebný úrad v mieste bydliska. Tak tí to budú vedieť naisto.

mimusa94
autor
22. apr 2015

@bonaqa2013 dakujem pekne 🙂)) aj okno z kupelne a este jedno by sme potrebovali z iby nemuselo by byt ani velke...nieco malicke mozno z matnym sklom :/

bonaqa2013
22. apr 2015

@mimusa94 z kúpeĺne môže byť, ale z izby nie. a sused býva 15 m od vás? Lebo to je dosť ďaleko. V takom prípade by okno z izby aj mohlo byť.

mimusa94
autor
22. apr 2015

@bonaqa2013 berie sa dom od domu? alebo od pozemku susedov? lebo dom od domu je vzdialeny cca 15m

bonaqa2013
22. apr 2015

@mimusa94 dom od domu.

sednaja
22. apr 2015

@mimusa94
@bonaqa2013 Ak by som bola ja ten pozemok, do ktorého chce môj sused umiestniť svoje okno, tak by som s tým teda spokojná nebola. Aj napriek tomu, že je to vzdialené 15 metrov - skrátka to narušuje súkromie. Človek má vždy ten pocit, že keď je na záhrade, griluje, okopkáva záhradu, opaľuje sa.. tak na neho čumí sused z okna (aj keď nemusí). Skrátka to súkromie narušuje. Ja by som s tým nesúhlasila aj keby sme mali dobré susedské vzťahy. Uznávam sú miesta, kde sú domy postavené kade-tade, sused z každej strany.........Ja by som pošpekulovala nad prerábkou, asi ani tebe by sa nepáčilo, keby ti niekto čumakoval do záhrady.......ale proti okienku z wc nemám nič.
Toť praktický pohľad. No z právneho pohľadu nemám šajn.

bonaqa2013
22. apr 2015

@sednaja my máme postavený dom a do našej strany majú susedovci okno zo spálne. Od jedného domu ku druhému je 7 m. Dokonca okno nemá ani mliečne sklo. ale mne to nevadí, nech pozerajú keď chcú. My bývame v dome 2 roky, oni možno 30. Tam kde stojí teraz náš dom, bol predtým prázdny pozemok - sadili sme tam zemiaky. A koniec koncov teraz sú iné predpisy, zákony ako pred 30 rokmi .....

mimusa94
autor
22. apr 2015

ano aj nadi susedia maju veelke okno do dvora (v dome u mojej mami ) a tiez obcas ho otvoria a pozeraju ako .... ja by som povolila okno ale urcite len stym mliecnym sklom ... nie je cez neho vidiet tak nevidim problem

sednaja
22. apr 2015

@bonaqa2013 Neviem aké sú zákony, to som len hovorila o tom čo by sa mne páčilo/nepáčilo......ale záleží od situácie, ako som už aj vyššie písala.......ak je plánovaná výstavba, tak sa toto nestane, no ak sa domy stavajú kade-tade, tak sa to vylúčiť nedá.

bets
22. apr 2015

Treba sa spýtať na stavebnom úrade. Teraz sa nestavia tak, že samostatne stojaci dom je na hranici pozemku. Územne rozhodnutie reguluje umiestnenie domu od hranice pozemku, v zákone je stanovená min. vzdialenosť. Voľakedy sa domy stavali na hranici pozemku, preto nech sa ku rekonštrukcii vyjadri váš stavebný úrad, môže si dať podmienku, že budete potrebovat súhlas dotknutej strany.

koskaaa
22. apr 2015

Jedna sa o existujuci rodinny dom v existujucej zastavbe. Kedysi sa domy stavali na hranicu pozemku a to vzdy z jednej strany, preto teraz aj vznikaju spory ohladne rekonstrukcii a povolenia vstupov na pozemky, ked chce sused rekonstruovat / zateplit svoj dom. V stavebnom zakone je to tak, ze okno z obytných miestnosti dvoch rod. domov musi byt vzdialene min. 15 metrov (cize okno z tvojej novej izby a susedovej existujucej izby), ak budes mat okno z kupelne a on z tej strany obytnu miestnost tak staci 7m. Obytna miestnost je: obyvacka, spalna, detska izba nie KUCHYNA).....Ale stoji za zvazenie, ci ti to stoji zato (myslim, to okno z obytnej miestnosti do susedovej zahrady resp. domu). Ak je sused blbec, nikdy mu to nevysvetlis a bude mat aj velky problem s tym oknom z kupelne. Ale s tym kupelnovym oknom podla st. zakona problem nebude. Vzdialenost sa pocita, ako vzdialenost dvoch rodinných domov od seba navzájom....

mimusa94
autor
23. apr 2015

no to bude problem viem co len rury ked tahali museli v krocit na susedov pozemok....ten to samozrejme nechcel a tak manzel musel pracovag za pritomnosti policajtov ... aby to kontrolovali inak sa nedalo a snimi sa tiez dohodnut nedalo

koskaaa
23. apr 2015

Ked rekonstruujes dom, zateplujes, pripadne ine stavebne upravy, ktore mas legalne povolene, sused je povinny ta na pozemok pustit, ale to uz z tej skusenosti, ktoru pises vyssie asi uz aj viete...Neda sa dispozicia izby nejako inak vymysliet, aby ste tam to okno z obytnej izby nemuseli mat?! Ak nie, skusit to na stavebnom urade pri stavebnom povoleni mozete, ale asi suseda trafi peka ...he heeeee :D :D :D A do buducna mu netreba podat ani pohar studenej vody :D

kiki68
23. apr 2015

15m je naozaj dost, tu mame okna od susedov a ku nam aj menej metrov, keby chceme tak z nasej terasy mame big brother, ale tak snad necumim nikomu nikde, hladim si svoje. A presvetlenie by som ak je problem s oknom riesila tak,ze dat tam sklobetonove kocky, zakomponovat ho do interieru. Je to nepriehladne,ale zaroven to prepusta dost vela svetla a mozes to krasne kombinovat. Cize dosiahnes efekt ako ked mas v kostoloch tie velke okna s vitrazami. Bola by skoda prist o svetlo,ked uz sa neda tam dat okno.

mimusa94
autor
23. apr 2015

ved to ze ide okno dat nemozme :(( a tie sklobetonove kocky povolene su? :/

simsalabim
23. apr 2015

@mimusa94 informuj sa na stavebnom urade, ale napr. u nas to je tak, ze 3,5m od hranice pozemku ak tam je okno obyvacej miestnosti a a 2,5m ak tam je iba okno kupelne, komory a pod., alebo ziadne. Inak musim povedat, ze nemam pri takejto vzdialenosti pocit, ze by spehoval niekto mna alebo ja susedov 😕 Kazdy si robi svoje, pozdravime sa, ak mame chut, zavolame na kavu, rpehodime par slov... V panelaku na sidlisku to bolo o dost horsie. Inak 2 nasi susedia sa dohodli a jeden z nich povolil tomu druhemu ist na 1,5m k hranici pozemku a ma tam aj okno, ale s neriehladnym sklom. Vsetko je o dohode. Takze si zisti pravidla na vasom stavebnom urade, podla mna to pojde bez problemov, ta vzialenost, co udavas - 15m - je dost velka....tolko mam ja od terasy k susedovej terase 😝

janebi
23. apr 2015

Sused nemusí súhlasiť s oknom, aj my tak máme, nesúhlasili sme, aby susedia mali okno do našej záhrady. Ale to len preto lebo dom stavali na kšeft, a nevedeli sme akých budeme mať susedov, tak aby nám nečumákovali celé dni na pozemok. Susedia majú takého suseda, čo má okno k nim otočené a sú z toho na nervy, stále sleduje, počúva, po tejto skúsenosti sme sa my rozhodli že im to okno nepovolíme.

kiki68
23. apr 2015

@mimusa94 sklobetonove kocky povolene su,pretoze to je nepriehladne na 100% aj ked nie su matovane, tak to je hrube a neda sa vidiet cez to ani dnu ani von. Proste by si videla aj keby je neico par cm za tym iba ze tam je hybajuci sa objekt ako tien, na vzdialenost meter uz nevidis nic.

koskaaa
23. apr 2015

Min. vzdialenost osadenia domu od spolocnej hranice 2 susedov je 2m od hranice pozemku ale len za predpokladu, ze tam nestoji uz existujuci dom. Ak staviate v preluke (to je novy dom medzi 2 uz existujúcimi domami) musite respektovat ich resp. vase vzajomne vzdialenosti pri osadzani okien. Z toho vyplyva ze k nasledujúcemu domu ak mate na tu stranu okno z neobytnej miestnosti nesmie byt menej ako 7 metrov a ak mate okno z obytnej miestnosti (a aj sused ma na tu stranu okno z obytnej miestnosti) nesmie byt vzdialenost 2 rodinných domov mensia ako 15m. Pri rieseni okien a osadzani domov sa musi okrem stav. zakona respektovat aj tomu prisluchajuca vyhlaska, kde je to vsetko podrobne popisane. Ale konkretny pripad je najlepsie riesit na stavebnom urade. A pozor, z obytnej miestnosti nemozu byt len sklobetonove tvarnice, dalsou podmienkou je, ze obytna miestnost musi byt prevetravana...musi tam byt otvarave okno...Takze jedine ak tak po velkej dohode so susedom mliecne - nepriehladne sklo, ale to neviem, ci podla normy budete mat dost presvetlenu miestnost....Myslim, ze treba hrat na tych 15 metrov (ale iba za predpokladu, ze sused ma na tu stranu tiez okno z izby alebo obyvacky, inak ti staci 7 metrov....) Chod na stavebny urad a sopytaj sa tetusky...uvidis