Odvolanie na vysokú školu - druhá pod čiarou

brunetka77
11. júl 2016

Ahojte maminky, mám takú otázku, rozhodla som sa tento rok, že chcem ísť na vysokú školu. Také plnenie si sna ;) S partnerom sme zhodnotili, že by sme to mali doma aj s malým zvládnuť.🙂, Jedná sa o normálne denné štúdium na Univerzite Komenského v BA prírodovedecká fakulta. Len je tu jedna vec, a to tá, že na odbor, o ktorý som mala najväčší záujem, ma neprijali a skončila som druhá pod čiarou v neprijatých. Mala som 88 bodov a min. na prijatie bolo 105. Je tu možnosť že by ma na odvolanie prijali? Keď som teda bola druhá pod čiarou? Lebo som si ako poistku dávala aj druhý odbor kde som skončila fakt vysoko v prijatých ale myslím, že by ma to až tak nebavilo, dala som si ho len tak ani neviem prečo 🙂 Do 15.07. treba poslať návratku, či mám záujem študovať tam, kde ma prijali a ja váham, že ju nepošlem a počkám na odpoveď o odvolaní. Nerada by som ale čakala do budúceho roka ak by to nevyšlo :(

V okolí nemám ešte kamarátky čo by mi poradili v tejto situácii, nakoľko sme sa nedávno presťahovali do BA, tak hľadám, či mi tu vie niekto pomôcť s touto dilemou. 🙂

Pekný dník želám 🙂

bajana
11. júl 2016

Moznost je, v pripade, ze nenastupi niekto, kto bol pred tebou. Navratku by som rozhodne poslala, moze sa totiz stat, ze ostanes bez skoly. Na zapis napokon vobec nemusis ist.

jeennyv
11. júl 2016

@brunetka77 navratku posli, ta este nic neznamena v pripade vysky su tie presuny este pred nastupom neuveritelne, preto podaj odvolanie, podaj navratku a cakaj co bude....je velka sanca, ze ta prijmu aj na skolu co chces...ale ked budes vymyslat poslat, neposlat, moze byt, ze nebudes mat nic....

duun
11. júl 2016

Na rovinu.. vysoké školy sú financované "na hlavu", čiže viac študentov = viac peňazí. Počet detí klesá, sú často radi za každého prihláseného. Nevidíš do zákulisia, odvolanie URČITE podaj. Ak to nie je totálne špecializovaný odbor, myslím, že je tu reálna šanca. Školy si vždy robia čiaru a majú už dopredu naplánovaný "podčiarový" počet, čo ešte vezmú.
Reálne zo 100% podaných prihlášok nastúpi do 1. ročníka cca 75% ľudí, to je fakt, ktorý tiež hovorí, daj tomu šancu. Neštuduj, čo by ťa nebavilo, život je iba jeden a štúdium je veľa energie, času a peňazí.

saurian
12. júl 2016

ak aj posles navratku na odbor kde ta prijali, nie je to zavazne, zavazny je zapis ktory byva v septembri.
na odbor kde ta neprijali posli odvolanie, a cakaj na vyjadrenie. je mozne, ze nedostanu navratku / zaujem o studium od niektorych studentov ktorych prijali, a potom ti napisu na tvoje odvolanie odpoved ze ta prijimaju.
otazne je, ci ten iny odbor vobec chces, ci je pribuzny s tym ktory studujes, pretoze niekedy je mozne napr po 1rocniku prestupit na iny odbor, s tym, ze skusky / predmety ktore boli rovnake ti uznaju, ostatne si dorobis.

jajka257
12. júl 2016

@brunetka77 mam vystudovanu tuto fakultu. Takze posli aj navratku aj odvolanie. Uvidis. Vzdy sa stalo, ze aspon 5 prijati studenti nenastupili. Len jedna otazka, ake odbory si si vybrala? Ak maju nieco spolocne, da sa prestupit na iny odbor, ale na prif to bolo tak, ze zacinas po prestupe odznova. Teda nie si druhacka, ale znova prvacka a ptedmety, ktore mas hotove ti mozu uznat.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
brunetka77
autor
12. júl 2016

@jajka257 odvolanie som poslala hneď ako mi prišlo, že ma neprijali.. odbory sú Biochémia a Medicínska biológia, čo som sa informovala na študijnom, tak že potom nie je problém prehodiť odbor, ak by ma teda po odvolaní prijali. Ja sa len obávam, či ma teda prijmú tam kde chcem, keď som druhá pod čiarou čo nie je až tak veľa :/

Ďakujem všetkých za rady!! 🙂

jajka257
12. júl 2016

@brunetka77 tak spravila si dobre. Vlastne si na biologii. Obidva smery su vyborne, nech uz to hociktory. A pokial viem, prvy a druhy rocnik ma biologia spolocne zaklady, specializujes sa az potom. Takze sup, poslat navratku na ten smer, kde ta prijali. Oplati sa. Moji kamarati si chvalili oba smery.

domibeyoutiful
12. júl 2016

Ahoj, v pravom rade poviem, že ti veľmi držím palce, keď si sa rozhodla plniť si sen o štúdiu, je to veľmi obdivuhodné 🙂
Čo sa týka prijatia, tam je dôležité podľa mňa skôr to, aké majú pravidlá na prijatie, to býva uvedené niekde na stránkach. Pretože ak podmienkou prijatia je dosiahnutie určitého počtu bodov a ty si ho nedosiahla, myslím, že ti nepomôže to, ak niekto nenastúpi a v poradí sa pomyselne posunieš vyššie, pretože tá "čiara" súvisí skôr s podmienkou na prijatie, nie s obmedzením počtu prijatých, takže ti odporúčam zistiť si toto, aby si zbytočne nečakala zázrak a nebola sklamaná. Prípadne sa môžeš telefonicky informovať na štúdijnom, na Komenského som neštudovala, ale spravidla bývajú ochotní.
Čo sa týka náhradného odboru, keď už po tom tak túžiš, asi by som skôr počkala ten rok, utečie to, veď to všetci poznáme, aby si bola spokojnešia, myslím, že budeš aj v samotnom štúdiu odhodlanejšia a motivovanejšia než keby si stále mala v hlave, že si tu len preto, že nevydalo kde si chcela. Ten rok by som skôr venovala ešte menšej príprave, aby si sa o rok dostala tam, kam túžiš 🙂 Ja tiež študujem chémiu pro medicinské aplikace v ČR, je to náročné štúdium a neviem si predstaviť, že by som takto "bojovala" kvôli odboru, ktorý by mi nebol blízky 🙂 Držím palce

marianna_peskova
27. júl 2016

Jasné, že je možnosť, že ťa zoberú, aj keď si "len" druhá pod čiarou. Ja som na tom bola rovnako a už mám dva roky po štátniciach. 😀

brunetka77
autor
16. aug 2016

@marianna_peskova No mňa nakoniec nevzali kvôli miestu :( tak neviem či skúsim ešte niečo v septembri, že ak by sa uvoľnilo alebo čo 😖

sofia1
14. feb 2022

@brunetka77 prosím ako sa píše také odvolanie?potrebujem súrne napisat😞