Mame 4 rocne dievcatko a rozmyslame,ci jej ako domaceho milacika kupit zajacika..lenze s chovom zajacov nemame ziadne skusenosti..ani akeho konkretne,kde sa da kupit..ako sa taky zajacik sprava a vsetko potrebne..;) vopred dakujem za rady a postrehy..
my mame 2 macky a prve dieta na ceste🙂
zajkovia su zlatucki - zaujimalo by ma, ci sa da zajko naucit chodit na nejake zajacie WC, alebo bobkuje tam, kam pride... alebo zajko sa chova v klietke?
macicku by som ti odporucila, ale lepsie je 2 macky, ako 1 - spolu sa zabavia a nenudia sa🙂 a v pohode zvladnu sami v byte 1 - 1,5 dna🙂
do bytu by som neradila, dost smrdia, a dupocu, ked nemaju partnera
mali sme zajka konkretne francuzskeho baranceka je krasny mily ...ale smrdi musis cistit kazdy druhy den a to sme vyskusali seno piliny aj katzen pre macky a to mam uz velkych synov19 a 17rokov a este v noci su dost aktivny ak som ho nedala cez den si pobehat do zahrady tak v noci robil bordel ja uz nikdy viac 🙄 ☹
tak v prvom rade si treba uvedomit, ze o zajacika sa budes starat ty..dieta ho bude mat na pozeranie, hladkanie a môze sa stat, ze sa mu zajko zunuje,môze a nemusi 😉 ..takze mala by si si zodpovedat otazku, si pripravena sa kazdy den okrem toho bezneho co robis doma ..stale sa starat aj o zvieratko..to znamena krmit, cistit a hlavne sa mu aspon chvilku venovat, aby nezacal hryzt a skrabat., lebo sa nudi a nevenuje sa mu nikto..ak ano, tak smelo do toho..len pozor..zakrsly zajko kupeny v chovprodukte nezarucuje, ze zajko fakt bude malicky..mali sme troch , kazdy kupeny v inom obchode a poviem ti, narastli teda statocne..starostlivost nie je narocna..viac si môzes precitat aj tu . http://domacnost.sme.sk/c/5823832/ako-sa-starat... , http://www.zajaciky.estranky.cz/clanky/starostl... ..pripadne na inych strankach na nete..
@saska232 My máme doma zajačika 🙂 Určite neoľutujete ak si ho zaobstaráte ako domáce zvieratko. My chováme nášho v klietke, keď sme doma tak ho necháme behať pobyte, treba ho však stále sledovať pretože rád kúše káble a trhá koberčeky 🙂 Podľa mňa nie sú zajačiky náročné na chov, je vždy dobré ak sa s ním hráte keď má náladu, radi sa naháňajú po byte, ale ak sa vám niekedy nechce tak zajka len necháte v klietke a on sa už zabaví, alebo spí, takže nie je úplne náročný na pozornosť. Čo sa týka papania, tak my mu ráno dávame taký mix granúl, ktorý nájdete v každom obchode pre zvieratá, i v Tescu a podobne, ďalej má celý deň k dispozícii seno a v pohode jedáva mrkvu, jablká, náš aj banán ľúbi aj keď som čítala, že to nie je zdravé, rovnako treba dávať pozor na kapustné listy lebo z nich zajkov nafukuje. A aj pre @suuzi zajkovia sa naučia bobkovať v klietke na určené miesto, dokonca majú vlastné WC v klietke...treba ho to akože naučiť, keď zajka kúpite treba ho dať do klietky, najlepšie vystlanej podstielkou, avšak ja neodporúčam piliny, a potom si treba všímať do ktorého rohu sa zajko najviac skrýva, v ktorom rohu trávi najviac času a keď si to odsledujete treba mu do toho rohu dať WC, je to taká trojuholníková plastová vanička no a potom mu už dávať podstielku iba do tej vaničky a zvyšok klietky buď nechať tak, alebo mu urobiť koberček, zajko bude vždy chodiť cikať i bobkovať tam 🙂
Čo sa týka kúpi tak záleží aký zajko sa vám páči, najtypickejšie rozlíšenie je že niektoré druhy majú ušká hore a niektoré dolu, my máme toho s dolu uškami pretože mi to príde viac ako domáci zajko a vyzerá rozkošne 🙂 no a tento druh sa volá baranček, určite vygooglite, potom sú zajkovia čo majú hustejšiu srsť okolo hlávky tak je to levík, tie ostatné presne neviem, ale treba len pozrieť aký sa vám viac páči a je 🙂
No aspoň toľko teraz, neviem čo by som ešte spomenula, najlepšie ak budete mať viac otázok o čomkoľvek tak sa spýtajte, či už tu alebo v súkromnej správe, rada odpoviem 🙂
Kym som byvala s nasimi mali sme zajacika samicku a ta na rozdiel od samcekov nesmrdela(piliny menit kazde 2dni stacilo), teraz maju nasi 2 samcekov a ti maju taky cudny pach aj ked maju ciste klietky a su hlucnejsi ako bola samicka a nenechaju sa ani pomojkat. Samicka sa lubila na rukach nosit a skrabkat, hladkat. a treba fakt mysliet aj na to ze vsetka starostlivost moze coskoro zostat len na tebe.
my sme dcére kúpili zajka na jej piate narodeniny, a nikdy sme neoľutovali. Starám sa oňho viac menej ja, mením mu podstieľku každý deň lebo ho máme v obývačke, keď sme doma tak pobehuje po dome. Je naučený na zajačie WC. Niekedy v noci robí šramot. Ale je to náš maznáčik, veľmi ho ľúbime. Nie je to náročné zvieratko. 😵
do bytov sa kupuje kralik, nie zajac 🙂 skus si pozriet tuto stranku http://www.kralici.cz/pages.asp?f=porizujeme , su tam aj diskusie, napisane, co moze a co nemoze kralik zrat, vybavenie klietky a tak. obecne sa velmi nedoporucuju k detom, ale zalezi aj na povahe kralika a hlavne na povahe dietata. vacsina dospelych kralikov nema rada zdvihanie do vysky, skor len hladkanie na zemi. urcite treba poschovavat vsetky kable, lebo kralik je schopny prekusnut ho za sekundu. vacsinou nie je problem naucit kralika chodit na wc, staci mu dat do zachodu savu podstielku a v zbytku klietky moze mat kobercek. oni intuitivne chodia cikat a bobkovat do saveho. klietka by mala byt aspon 1meter dlha. do wc odporucam drevene pelety, ktore sa pouzivaju do krbov (15kg stoji okolo 4e), piliny nie su dobre, trusia sa po byte a smrdia. nie je narocny na cas, denne mu treba dat zrat granule, zeleninu a seno, vycistit wc a raz za tyzden celu klietku savom umyt. a samozrejme sa s nim treba aj hrat a pustat ho behat po byte. 2x rocne ho treba ockovat, lebo komare prenasaju mor a ak by postipali neockovaneho kralika, mohol by zomriet. ja osobne by som ti kralika odporucila, ak vies, ze mu dcera nebude robit zle, potom sa jej kralik zacne bat a bude pred nou utekat. existuje viac druhov kralikov, trpaslicie su do 1,5kg, ale k malemu dietatu by bol asi vhodnejsi tak 2 - 2,5kg, oni su odolnejsi a mavaju menej problemov so zubami. kralici mozu mat usi hore, barancekovia maju usi dolu. mozu mat taku hrivu na lickach a za usami, vtedy sa volaju levie hlavy (pripadne baran levia hlava) a este existuju aj dlhosrste plemena, napriklad teddy (aj ked to este nie je uznane plemeno) ma take dlhsie chlpy a vyzera ako plysak, toho treba aj pravidelne cesat
Aj myme nedavno kupili zajka, a neviem ako je to mozne, ale vobec nesmrdi, jeto samicka, ked sme doma tk si beha po dome, da sa aj pohladkat a zatial nehryzie, iba nas oblizuje 😀 pozri stranku kralici.cz tam je vsetko co potrebujes vediet 🙂
My mame bytoveho zajacika,pre deti vhodne 🙂 vysantia sa s nim,nahanaju.Ale smradu je statocne,teraz na zimu ho mame vnutri,ale ked bude teplejsie tak pojde na balkon.Mame ho vo velkej drevennej bednicke 😉 Nosime mu travu,mrkvu,kapustove listy,jablcka lubi,suche pecivo.Zajkovia si potrebuju aj zubky brusit tak je vhodne dat im suche drievka,vetvicky zo stromov.Na chov je to nenarocne zvieratko 😉
ahoj,
sestra ešte keď bývala s rodičmi si kúpila zakrslého zajka. narástol do úctihodných rozmerov. žiadla zakrslinka. bol hlučný, agresívny, smrdel a našim dosť poničil nábytok. takže ja som proti zajkovi.
Ako pozerám máš 2 detičky......takže pochybujem, že budeš mať čas venovať sa ešte kralikovi a byť v strehu aby mu deti neubližili alebo naopak. Moja skusenost zo zajacom - jednoznačne nie. Kupili sme zakrsleho kralika ked mala dcerka 5r.
O par mesiacov mu bola mala klietka (takže ak sa rozhodneš že kralika kupiš, jednoznačne žiadne chovprodukty, zverimexy, ale overený chovatel!!! )
v noci bol neskutočne hlučný
dosť páchol - vystriedali sme všetky dostupne podstielky a menili každy den
na WC sme ho nenaučili.....bobkoval kde sa mu zachcelo a takisto sa par krat stalo, že vyskočil do periny a tam sa vyčural 😠 😠
a v konečnom dosledku bol agresivny - dceru par krat doškriabal do krvi ked ho chcela zdvihnut
Netvrdim, že to nie je vhodne zvieratko, asi sme len nemali šťastie - venovali sme mu naozaj vela času, stalo ma to kopec trpezlivosti a nervov, takže ja by som už neriskovala zajaca NIKDY
Inak mame doma rybky, korytnačky, kocura (bytoveho), psa ...... a to su milačikovia a nie je s nimi absolutne žiadny problem 😉
@saska232 Ahoj, úplný súhlas s @lucisha1 pri dvoch malých deťoch určite nebudeš stíhať starať sa aj o zajačika ... mám dvojnásobnú skúsenosť - ako pozorovateľ- z našej rodiny ... švagrinká kúpila zajačika - bol taký maličký - zo začiatku...pre svojho jediného syna, keď mal 6 rokov ... chvíľu sa staral o svoju králičiu slečnu sám a potom to ostalo na jeho mamine 😅 ... a teda zápach to bol poriadny, takže oni menili podstielku každý druhý deň a ešte jedna perlička...zajačik, ktorý mal v dospelosti merať len nejakých max 20 cm, narástol na "obryňu" dobrých 40 cm, takže v tom obchode so zvieratkami pravdepodobne nekúpili takú rasu, čo mali v úmysle 😖
druhý prípad bola priateľka môjho brata, ktorá ho dostala ako darček... opäť králičia slečna, tentokrát aj s "rodokmeňom" , teda bola maličká stále .... ale nič iné som nepočula, ako...musím jej vymeniť piliny, musím jej kúpiť vitamíny, obojok, vodítko, idem ju vyvenčiť (bývala v paneláku...), idem s ňou k zverolekárovi, nespala som, lebo "Buba" celú noc behala a stále niečo ... takže, nie je to len radosť ale aj starosť... a to tvoja😉 ... takže odporúčam, poriadne si to premyslieť a keď sa zmieriš s tým, že ti možno na pár rôčkov pribudne ďalšia starosť navyše, tak neváhaj a študuj - tu je link o chove trpasličieho králika🙂
http://www.rabbits-all.estranky.sk/clanky/nez-s...
ahoj nečítala som čo tu bolo hore, ale ja neviem, aj ja som veľmi chcela zajka, vela ludí poznám, čo zajka majú, alebo mali, ale ja som sa rozhodla odolať tej krásnej malej guľôčke chlpov, lebo ono to je ťažké, nemusíš to venčiť, čo je super, ale musíš dávať extra pozor, na káble, rastliny... a tak, je to väčšinou v klietke, a nepohrá sa s tým ako so psíkom... 🙂
my sa s králikom "trápime" už sedem rokov. máme tiež samičku, ale od začiatku je strašne nervózna, hryzie, škrabe a vrčí na celú rodinu. nedá sa zobrať na ruky. je vyslovene "nespoločenský" typ. na veterine nám povedali, že každý tvor má svoju povahu, takže sa s tým robiť nič nedá. bol aj dosť dlho (cca 2 roky) problém s hygienou, dlho si zvykala robiť "to" na jedno miesto, takže sme museli vymeniť komplet koberec v izbe, paplóny, vankúše a matrace.
ale kolegyňa má zas samčeka a ten je vyslovene maznací typ. celý deň je pustený po byte, spí v pekáči a nerobí žiadnu zlobu. dá sa chytať, naťahovať, hladkať.
takže si to treba rozmyslieť, lebo králik sa môže dožiť aj 12 rokov.
Ahojte my mame domaceho zajačika uz pomaly rok maly sme ho doma,ale poputoval k nasim,malí ten vobec nema zaujem neako o zvierata niesu kamarati 🙂 ale ked príde k nasim sa len pozrie a je ale chceme ho darovat,do dobrích ruk ved u nasich je zvierat az az 😀 😀
ahoj, my mame zaja uz druheho v poradi. Prveho nam darovala pani na zastavke MHD, ked ho niesla na utratenie, lebo sa zunoval jej vnucatam. To bol samcek, uz taky "starsi pan" presedively, bol nauceny na WC a bol to velky explorer, vzdy pobehal cely dom-byt. Ale zas nemal rad, ked sme ho brali na ruky ani ked sme mu strihali nechtiky. Cca po 2 rokoch umrel. Teraz mame uz asi 3 roky zaju - z chovproduktu kupovanu ako trpasliciu a aj trpaslicou zostala - ma cca 1,3kg a cca 20-25cm od chvosta po nufak. Na WC sa naucila v priebehu 1 tyzdna, hajzlik jej menime raz za tyzden - kupujeme jej donho taku postielku pre macky ale nie obyc., ale take krystaliky bielo-modre. 5kg balenie nam vydrzi cca pol roka. Vobec nesmrdi, na rozdiel od toho samceka predtym - toho bolo citit. Inak papa standardne granule, seno, mrkvicku, suchy chlebik. S kapustou a kalerabom opatrne - naduva z toho. Za mladi tiez pobehala cely byt, dokonca k nam v noci dohopkala do postele,ked sme cez leto kvoli prievanu mali otvorene dvere ale nevycikala sa, ani bobky nepustala. Teraz je cez den vacsinou pre klietkou na svojom koberceku vykotena, podriemkava. Vecer s nami sedi na gauci a kuka telku, rada sa skrabka - dokonca si to vyzaduje, hopka okolo nas, stucha nufacikom, oblizuje. Kedze je to samicka, dali sme ju pripustit a mala aj mlade - rozdali sme aj do rodin s detmi (2,6, a dalsia 10,12rocne deticky) ujali sa dobre, bezproblemovo.
Na zaver snad len tolko - to, ze zajo je v noci hlucny, hrabe a dupe je jeho prirodzene spravanie, urcite by som si klietku so zajom nedala do spalne alebo do detskej izby. Ked niekde v byte pusti moc - zvycajne samci to robia - znackuje si teritorium, alebo sa zlakne. Ked mimo WC pusti bobky zvycajne to je tiez vtedy, ked sa zlakne. To ze hryzie kable, drevene casti nabytku je tiez jeho prirodzene spravanie, ved pohorsuje sa niekto nad sliepkami, ze hrabu? Ked sliepka je kura hrabava a hrabe - je to normalne. Zajac patri medzi hlodavce a hloda, tak je zrazu divny pre ludi :D. Tiez treba ratat s tym, ze 2x rocne meni srst - treba vycesavat a castejsie vysavat. Pozor na palony, vankuse, deky - ked je zajo na makkuckom - vycika sa tam. Take absurdity ako obojok, voditko, vitaminy hod za hlavu, nic z toho ti netreba. Dolezita je dostatocne velka klietka, kde ma zajo svoje teritorium a sukromie. Ja by som nasu zaju nedala za nic na svete, ked sa vratim do bytu a je pustena, vita ma ako havino vytesena. Hehe, netreba ju vencit, nesteka 24 hod.denne jak agresivny pes od susedov a nelozi nam po linke a nepcha hlavu do hrncov ako svokrin kocur.
Dobrý večer prajem,chcem sa spítať kúpila som si Francouzskeho barančeka a je to samček.Dnes mi ho priniesol tato domov.Je veľmi zlatí ale zatials a nedá pohladkať lebo sa ma ako keby bojí.My si myslíme že to je tým že nás nepozná a musí si na nás zvyknuť a aj na okolie.Ak viete čo robiť poradťe,Ďakujem 🙂
saska232 ahoj, chcem sa opýtať či si nakoniec kúpila toho zajka a ak áno tak ako si deti a zajko na seba zvykli a všetko okolo toho.
Dobrí deň , chcela by som sa spýtať mám doma kotnú samičku a morské prasiatko už od malička sú spolu mala by som ich rozdeliť prosím poraďte ďakujem 🙂
Určite nedoporučujem! Zo zajacom sa takmer nič nedá. Väčšina nemá rada malé deti, preto ich škrabú a hryzú. K tomu ešte smrdí... 😔
Doporučujem mačku. Mačka je samostatný tvor. Skoro všetky mačky milujú deti 😉 . Starostlivosť nie je náročná. Stačí denne čistiť mačací záchod - a to trvá (keď je hrudkujúca pdstieľka) okolo 10 min. Možno aj menej 🙂 . Kŕmenie - nie je problém... A mačka vydrží 24 hodín doma sama (nie mačiatko!), najmä preto, že 18 hod prespí... Na výchovu sa hodí aj pre začiatočníkov. Stačí mačiatku nepovoliť to, čo chcete aby nerobila v dospelosti. 🙂
POZOR !!!! ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO ULUTUJETE !!!!!!
- sprvu vyzerá krásne,čím vás iba klame, narastie totiž cca.5 násobne !! a už nebude viac chutnučký.
- Klietka musí byť veľká, a teda zaberie veľa priestoru !
A aj v klietke ktorá vyzerá veľká, keď vyrastie bude môcť už len ležať a nie behať.Teda bude trpeť.
- deti vám budú sľúbiť, že keď im ho kúpite, budú už poslúchať.
Moja skúsenosť : budú ešte horšie ! Zajac bude na prvom mieste a nič iné ich nebude zaujímať. ( toto platí asi aj na iné zvieratá )
- pozor, všade a všetci vás budú klamať že zajac nie je nočný živočích ale denný, a teda že sa vyspíte. Toto je klamstvo !!!!!! Zajac vstáva skoro ráno, v rôznych časoch, už od cca. 4:30. !! A je ho potom počuť !! To isté večer, vyžaduje si pozornosť vás alebo deti. V detskej izbe nemôže byť lebo deti kvôli jeho zvukom nezaspia. A nemyslite si že ho s klietkou niekam odložíte aby ste ho nepočuli, to vám deti nedovolia a aj keby : moja skúsenosť : zajac začne hrať na klietke !!! – do zubov chytí drôt klietky , potiahne a pustí. Ako na gitare(pokazenej a rozladenej). Je to strašný a silný zvuk ktorý je počuť všade a zobudí každého, garantujem !!!!!!
- Čo urobíte s jeho veľkou klietkou keď pôjdete na dovolenku ?
Musíte ju prenášať po rodine. Zakrátko ho však už rodina nebude chcieť !!!!!-na toto pozor !! ( lebo je sním dosť starosti, treba ho vypúšťať von, a narobí im bordel)
A keď ho niekam s klietkou budete brať so sebou, máte plný kufor len veľkej klietky !!!
- budete mať bordel – seno, chlpy atď – po celom dome/byte !!!!
Nedá sa tomu zabrániť, seno z klietky vypadáva, a roznáša sa na vašich a detských nohách. Roznáša sa tiež prenášaním zajaca a hraním sa s ním. Seno máte všade !
- Zajaca musíte na pár hodín vypustiť z klietky. Prečo? – okrem iného lebo je mu predsa malá a by trpel. A tým sa opäť aj roznáša seno všade. A zabudnite že deti to upracú. Resp.kým to urobia, urobíte to vy. A myslite na jedno – kto ho bude strážiť ??? (aby napr.neobhryzol nábytok a koberce, alebo neprehryzol elektrický kábel, atď...)
- Zaujimavosť – zajac vám zvýši spotrebu energie, lebo ho deti večer nebudú chcieť nechávať v izbičke v tme. Takže v nej svietite celé zimné večery.
Alebo si ho zoberiete k sebe ? - napr. do obývačky - a budete mať v nej všade seno !! a takto ho budete stále s klietkou prenášať hore dolu, až vás to prestane baviť.
- a niekoho z rodiny bude stáť zajac veĺa peńazí : klietka, stále žrádlo, návštevy veterinára .......
- ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO ULUTUJETE !!!!!!
neodporucam 🙂 my sme ho mali a aj to sme ho mali celorocne na balkone mal zatepleny pelech na zimu a vybeh po celom balkone ale ten bordel uff vsade same bobky a nie malo....neviem si predstavit ho mat vo vnútri to by som asi musela denne vymienat podstielku..a ani na take pomojkanie to nie je bohvie co...neviem nechcela by som ho uz..mne vyhovuje mat macku..mame kocura a to je podla mna najlepsie zviera aj na pomojkanie aj na zahranie spinit chodi len do svojho zachodika.nikdy v zivote to neurobil inde...von mu netreba iba na balkon chodi ocumovat...ale zase macka nema rada take nasilne nadrdanie preto k malému dietatu asi ee
My sme deťom tiež kúpili králika zakrslého a určite nemáme také nepríjemné skúsenosti. Je pravda, že ho nemožete nechať na víkend samého a potrebuje viac priestoru jako napr. škrečok ale je to nenáročné stvorenie, ktoré vám vašu starostlivosť vráti. Starostlivosť je samozrejme hlavne na mne, deti sú ešte malé ale považujeme ho už za člena rodiny. Necháváme ho chodiť po byte, žiadne bobky po byte nemáme, je to len o naučení. Deti má rád, stále sa mojkajú, určite nemáme skúsenosti, že by hrýzol alebo driapal. A že nemáte skúsenosti s chovom, to nie je problém. Ani my sme nemali. Stačí si nechať poradiť od profesionálov. A pre deti je to určite dobrá škola, učia sa zodpovednosti za iného živého tvora. Takže ja určite doporučujem 🙂
ahobte.chcem sa opytat cimoze zajac vonku po dvore behat.citala som,ze velmi nemazu jest zelene,aby ich nezdulo.
A možem sa spýtať, kde ste si nechali poradiť a kde ste zajačika kupovali? Syn by ho tiež veľmi chcel ale keďže sme nikdy zvieratko doma nemali, nič o tom neviem. Ďakujem za odpoveď 🙂
My sme boli v ZOODOMe v Bratislave na Bajkalskej. Poradili nám ohľadom chovu, čo králik potrebuje, akú základnú výbavu, čo mu treba dávať jesť, ako často,ako ho naučiť chodiť vykonávať potrebu na jedno miesto atď. Tam sme aj všetko kúpili. Aj králika, aj základnú výbavu a jedlo. Jedlo tam nakupujeme stále, keďže za nákupy môžete získať zľavu 🙂. Hlave sú tam veľmi ochotní a profesionálni predavači, ktorí vám radi pomôžu
nie,nie,nie