Odmietnutie byť krstným rodičom

25. nov 2023

Ahojte
Pisem anonymne nakolko mam tu znamych .
Jedna sa o to , ze mam len par, ale zato velmi velmi dobre kamaratky uz dlhe roky a vzdy sme tu boli jedna pre druhu ( moje kamosky sa vzajomne nepoznaju ) .
Ja uz jedno krsňa mam, je to dievcatko z rodiny mojho muza
. Dve z mojich najlepsich priateliek su teraz tehotne a chcu aby som bola krstna ich dietata a ja rozmyslam ci s tym suhlasit alebo slusne odmietnut. Stretavam sa s nimi ako s ktorou, jednou menej, jednou viac, podla casu. Nebyvame ani v jednom meste. Skor ide o to aby som teraz popri mojich povinnostiach plus mojom dietati mala dost casu na to aby som sa ucastnila na kazdych narodeninach, meninach, Vianociach kazdeho z deti , nie ze sa nahodou stane ze naozaj zabudnem alebo nebude vela casu prist osobne ( vsak to poznate ) a budu sa hnevat.
Prijali by ste to a neriesili nad cim teraz rozmyslam ja ?
Vdaka za odpovede

belllinka
25. nov 2023

Ide o oslavu narodenin a menin? Ja som myslela, ze ulohou krstneho rodica je viest dieta k viere 🤔

lucia147852
25. nov 2023

Byť krstný rodič sa neodmieta 🙂 a nie, naozaj nejde o to, že musíš byt na každej oslave daného dieťaťa....

autor
25. nov 2023

@belllinka a u mna je to zas travit s krsnatom dost casu a brat ho ako svoje, zaujimat sa a v pripade zlej situacie sa on vediet postarat. Preto to neberiem na lahku vahu

janinah
25. nov 2023

Škoda, že dnes sa už pri akejto voľbe zo strany rodičov neodpovie ( v duchu) na jednoduchú otázku.Ani osloveny kandidat takto nerozmysla....Keby sa nám rodičom niečo stalo Komu by sme zvolili naše dieťa do výchovy?Kto je nám natoľko blízky,zdieľa naše životné postoje a hodnoty,koho mame naozaj radi? Byť krstným rodicom je česť, ktorá sa neodmieta,nie je to o povinných darcekoch na sviatky.

valiant
25. nov 2023

Mam troch krstnych synov. Dvoch na vychode, dve rozne mesta. Treti je vo Viedni a ja som v Ba. Nezucastnujem sa vsetkych oslav. Nie je sanca sa stretnut s nimi osobne. Ved to by muselo byt 3x meniny, narodeniny, vianoce. Vzdy napisem, zagratulujem. Navstevujem a davam darceky vtedy, ked mam na to cas a ked sa stretneme. Preco si robis stres a komplikujes si situaciu.
Zaujimam sa o tych chlapcov tolko, kolko stiham. Nikdy odo mna nikto neziadal aby som chodila castejsie, kupovala viac a nikdy mi nikto nic nevycital.

janinah
25. nov 2023

Zverili...nie zvolili...mobil si píše co sám chce

janage
25. nov 2023

V prípade zlej situácie by si sa ako konkrétne chcela postarať? Veď to bude dieťa, ku ktorému nebudeš mať žiaden príbuzenský vzťah, teda v prípade nedajbože smrti rodičov by ho nezverili tebe, ale niekomu z bio rodiny.ulohou krstného rodiča naozaj ma byt viesť dieťa k viere. Ak to ponimas inak, môžeš byť super teta aj bez statusu krstný rodič. A venovať toľko času tým deťom koľko sa ti bude dať, bez tlaku či stíhaš.

diablikovci
25. nov 2023

@lucia147852 Moja situácia: nie ja nechcem byt krstný rodič ja nebudem vrážať peniaze do tvojho decka.
Len reakcia “že byt krstným sa neodmieta”

janage
25. nov 2023

@lucia147852 poznám niekoho kto odmietol, lebo odmietol klamať a sľubovať tie sľuby čo pri krste krstní rodicia sľubujú. Že bude dieťa viesť k viere. V tej dobe mal o tej viere veľké pochybnosti, ale ten slub nebral ako formalitu a tak to aj vysvetlil a rodicia dieťaťa pochopili.

h2
25. nov 2023

To, že budeš krstná, neznamená, že budeš musieť byť na každých narodeninách, meninách a Vianociach.

lucia147852
25. nov 2023

@janage tak v tom pripade to chápem, ak niekto napr nesplna podmienky a nechce klamat, alebo má takto problem s vierou a nechce slubovať niečo v čo neverí
@diablikovci tak to je smutné ak ma potencionalny krstny rodič takýto postoj, ja od krstnych rodičov nasich dcér neočakavam ani peniaze, ani dary. Bohužial dnes sa to akokeby bralo, že krstny rodič musí dať aspon 500e na učet, inak to neni dobry krstny rodič

kacena2022
25. nov 2023

V mojom okolí väčšinou vyberajú krstnych rodičov súrodencov.Ja som jedináčik,keď sa mi narodila dcérka poprosila som najlepšiu kamarátku či jej pôjde za krstnu mamu.A bohužiaľ odmietla.Potom som si vybrala inú kamarátku ona to prijala.Na krste bola,no odvtedy málokedy sa stretávame nikdy nemá čas.Ked mala dcérka prvé sväté prijímanie bola som ja na mieste krstnej mamy lebo ona nedošla.

januska12323
25. nov 2023

Prečo by sa neodmietalo? Necítiš sa na to tak im povedz, že si vážiš túto ponuku ale necítiš sa na to. Ak sa urazia je to ich problém. Krstný rodič by mal byť so svojou úlohou stotožnený.

bytc20
25. nov 2023

@janinah Lenze takto to nefunguje. V pripade smrti oboch rodicov idu deti pribuznym a urcite nie nejakej kamaratke len na zaklade toho, ze je krstna. Tu je viac k tomu: po smrti rodičov maloletých detí sa o ne môžu ihneď začať starať príbuzní. Súd však začne konanie o určení poručníka a tiež o náhradnej osobnej starostlivosti. Súd pritom berie ohľad na najlepší záujem dieťaťa. Všeobecne je však možné skonštatovať, že právna úprava je nastavená tak, že starostlivosť rodinných príbuzných je uprednostnená pred náhradnou osobnou starostlivosťou iných než príbuzných a tiež pred ústavnou starostlivosťou. Tzn. že súd bude v prvom rade skúmať výchovné prostredia u príbuzných a až keby ani jeden z príbuzných podľa súdu nedokázal zabezpečiť starostlivosť o dieťa, hľadal by možnosť náhradnej osobnej starostlivosti i mimo rodiny.

nairobi
25. nov 2023

Ja mam 4 krsnatka, neodmietla by som ani piate...

henka123123
25. nov 2023

V pohode by som odmietla

joesvk
25. nov 2023

Tiež som odmietla v situácii, kedy som sa na to vtedy necítila.

kaktusik007
25. nov 2023

@bytc20 lenze ak mam krstneho rodica vybrateho s tym, ze sa mi postara o deti - co ja mam - tak mam informovanych biologickych pribuznych ze si to tak prajem. A ja pre istotu som to daka aj do zavetu ;) a deti to, ze po mojej smeti ich bude vychovavat krstna mama, vedia od cca 8-9 rokov, kedy sme sa rozpravali o smrti dost casto....

autorka - divas sa na to spravne, ale zabudas ze naozaj to nie je o kazdych narodeninach a vianociach a pravidelnych navstevach..... proste to nie vzdy osobne vychadza.... ale su telefony ;) takze naozaj nevycitam nasej krstnej mame ze u nas uz roky nebola ;) - ked sa da, dohodneme opekacku raz do roka a sme stastne, ak sa to podari a stretneme sa

bytc20
25. nov 2023

@kaktusik007 ano, to je ine. Ja som pisala ako to byva standardne.

muchotrafka298
25. nov 2023

Podla mna nie je na tom nic zle, ked sa na to clovek neciti, odmietnut to. Je to istym sposobom zavazok do konca zivota a nie kazdy je s tym stotozneny. Slusne mozes argumentovat tym, co si napisala aj sem. Ano, je to cest, ale v ziadnom pripade nema to byt tak, ze clovek MUSI. Nemusis. Ked to ma byt len pro forma, ze sa budete vidiet 1 x za 2 roky, nebudes s tymi detmi v kontakte, tak to nema zmysel. ja mam presne takychto krstnych rodicov, cely zivot o mna ani nezakopli, nikdy mi nic nedali ani mi negratulovali k sviatkom. Nemam s nimi ziadny vztah, nestretavam sa s nimi ani v dospelosti.

cafelatte
25. nov 2023

My ako krsni rodicia sme na kazdych narodeninách teraz na sv.prijimani o krsna sa aktívne zaujímavé a presne z dôvodov ktoré si uviedla sme odmietli krsnych dalsiemu dieťaťu, nevedela som si to predstaviť časovo, pretože my to berieme ako veľký záväzok. Slusne sme odmietli, vs ok, vztahy sa tym nepokazili.

mira0611
25. nov 2023

Ahoj autorka, ja si myslim, ze si skvela krstna mama a ked sa necitis na to, aby si mala dalsie krstne deti, tak ano slusne to odmietni.

martinka13
26. nov 2023

My sme odmietli. Dokonca to bolo tak, ze prvej sme krstni, ale ďalším už nie. To prvé bolo ešte v takej eufórii, veľa sme bývali spolu. Potom sa odsťahovali. Ľutujem aj to prvé rozhodnutie. Krstný rodič má aj svoje povinnosti, pokiaľ sa to berie vážne. Kľudne s citom odmietni.

hanelka1
19. dec 2023

A z akého dôvodu by si sa mala všetkých rodinných osláv zúčastňovať? To že si krstná neznamená, že teraz budeš stále len dary kupovať a na všetky sviatky povinne chodiť. Ale ak to cítiš tak, že ťa to skôr obťažuje,tak slušne odmietni, možno v zmysle že sa jednoducho necítis na takúto rolu a skôr budeš radšej, keď oslovia niekoho z rodiny.