Odkiaľ sa v ľuďoch berie toľko zloby?

18. dec 2024

Ako sa môže stať, že ľudia sa správajú ako zvery k sebe navzájom?

deti95060810
18. dec 2024

daj konkrétny prípad lebo takto neviem načo konkrétne reagovať...
uvedom si ,že pravda býva väčšinou kdesi uprostred...

autor
18. dec 2024

@deti95060810 všeobecne u nás, vo svete, v okolí, všade.

annm81
18. dec 2024

To je taký všeobecný povzdych. Je okolo kopec zloby, a aj kopec dobra - dôsledok génov, výchovy a prostredia. Niektorí ľudia majú v sebe veľa dobra, aj keď niekedy konajú nesprávne. Iní majú v sebe veľa zla, aj keď sa nemusí prejavovať neustále. Takto to vždy bolo, je a vždy bude.

unicornlady
18. dec 2024

My máme strašne nepríjemnú staršiu ženu, u nás na matrike na Obecnom úrade.
Ako fakt protivná. Veď tam nemajú plno, veľmi zriedka sa mi stalo, že by som niekoho stretla, takže nie je prepracovaná z ľudí.

reanda
18. dec 2024

odkial? odtial, ze ludia nevedia, kto su.. neveria, ze su dobro, ze maju absolutnu moc nad svojim zivotom a svojou realitou, su presvedceni, ze zivot je tazky, nespravodlivy, ze sa musia vela snazit, aby to zvladli a aj tak nemaju nikdy iste, ze budu uspesni, lebo proste 'nieco zvonka' moze kedykolvek zautocit a vsetko im zmarit.. tak potom nebud z takehoto zivota vycerpany, frustrovany a casto nasrany, nedostan sa do modu 'najlepsia obrana je utok' .. vsetka zloba je z nevedomosti

jana_eyre_2
18. dec 2024

Lebo ľudom *e*e...

autor
18. dec 2024

@unicornlady áno, aj na takéto prípady narážam. Koľko ľudí by naozaj mohli byť vďační, sú zahojení, nemajú žiadnu zodpovednosť, povinnosti okrem seba samých a robia problémy rodinám s deťmi ktorí nevedia čo skôr spraviť.

autor
18. dec 2024

@jana_eyre_2 a poriadne.

autor
18. dec 2024

@jana_eyre_2 kdesi som počula, že zlí ľudia sú len veľmi nešťastní, ale nejako mi to nedáva zmysel. Veď keď som nešťastný, tak sa nemusím ešte tešiť ak niekomu spravím zle, aby aj on/ona bola ešte viac zle na tom?

hiro
18. dec 2024

Dnes som stretol asi 35 ľudí a každý mi pomohol a bol milý na akúkoľvek požiadavku čo som mal...

slovakboy
18. dec 2024

Toto je filozofická otázka a zlo je síce relatívne ale pre toho koho ničí je absolútne. Pre Prozreteľnosť môže byť zlo aj dobrom. A zlu sa javí dobro ako zlé.

Ja myslím že tam je viac faktorov:
- v ľudských myšlienkach vyhrávajú tie negatívne. To je inak všeobecne známy fakt a charakteristika ľudského mozgu
- chyba dostatok pozitívnych správ, príkladov, udalostí. Korona, vojny, inflácia, korupcia, zle spravovaná spoločnosť. To znovu vytvára preferencie zlých myšlienok o sebe a o iných
- nevážia si, že sa majú dobre, že je mier, že nikdy nebolo tolko možnosti ako je teraz. Majú vysoké očakávania.
- pocit menejcennosti a strach z konkurencie. Porovnávanie sa na sociálnych sieťach. Závisť.
- neochota prijať druhý názor. Vytváranie barikády a predsudkov. Ja napríklad neznášam dezolatov a rusofilov. Ale zisťujem že to nie je riešenie nenávidieť ich a argumentovať im za každú cenu. To nás len zabetônuje vo svojich zákopoch. Treba ustúpiť každý urobiť krok do zadu a uznať mu nejaký jeho názor. Začať deeskalovať.
- ľudia zabudli na vojnu a majú sa veľmi dobre
- Výchova k egocentrizmu a následná všeobecná nevďačnosť
- čo sa vojny týka, táto generácia už nevie čo je vojna za zverstvo. V správach hecujú do boja, ale už neukážu odtrhnuté ruky, nohy, rozpárané črevá, spálenia za živa, mučenia a stupňovanie nenávisti. A to všetko mladym chlapcom ktorí by si mali zakladať rodiny a starať sa o deti.

minilla
18. dec 2024

@reanda amen!

janettdamian
18. dec 2024

@reanda alebo ešte na zamyslenie stojí aj takýto pohľad na vec: čo máš v sebe, to vidíš okolo seba...

bielasovicka
18. dec 2024

@hiro 👏👏

minilla
18. dec 2024

Je v tom taka zvratena logika. Nestastny clovek urobi zle druhemu, aby sa aj ten druhy citil nestastne a ten prvy v tom nebol sam. Spokojny, stastny a vyrovnany clovek nikdy zle robit nebude.

autor
18. dec 2024

@hiro si rátal presne koľko ľudí a od všetkých 35 si dnes potreboval pomôcť?

liv1
18. dec 2024

@deti95060810 no pravda nebyva uprostred veeeela krat 😅

liv1
18. dec 2024

@janettdamian tak to vraj je a ja s tym uplne suhlasim. Ako sa hovori, “podla seba sudim teba”. A to teda plati

mabenn
18. dec 2024

bud je to nevedome alebo vedome - v prvom pripade su casto za tym traumy z detstva alebo zivota obecne, v druhom proste jednoducho clovek si to vybral, lebo je moralna alebo emocna socka...toto je dualitny svet

autor
18. dec 2024

@slovakboy pekne si to rozpísal. Zaujalo ma- zlu sa dobro javí zlé. Zaujímavý pohľad, asi to tak bude. Koľko krát niekto pomôže nezištne a otočí sa to proti pomáhajúcemu.

autor
18. dec 2024

@minilla naozaj veľmi zvrátené stiahnuť k sebe dole aj druhých, veď predsa nech tam nie som sám! Mne keď mi je mizerne, hľadám kto ma vytiahne von a nie koho potiahnem za mnou.

huxy
18. dec 2024

Ano, je mnoho zlých ľudí. Mne včera ktosi ukradol z dverí vianočný venček. Z uzamknutého vchodu. To je totálna úbohosť...

mikadooo
18. dec 2024

Ono závisí ako si nastavená... Ak pozitívne, tak len mrdneš plecom a zlo ťa proste nejak obtečie, všímaš si tie pozitívne veci, napríklad, že si stihla robotu, autobus, že bolo slnečno vonku a ja neviem čo. Ak negatívne, tak to zlo nasávaš a vnímaš a máš pocit, že každý ti chce zle a krivdí ti, henten do teba drgol, ten na teba škaredo zazrel, a neviem čo... Načo to vôbec riešiš? Zlo bolo vždy, rovnako aj dobro, závisí od uhlu pohľadu...

autor
18. dec 2024

@huxy :(

hiro
18. dec 2024

@autor či 15 či 20 či koľko me je to fuk. Nerátam. Usmievam sa a žartujem. Niekdy sa mi stane že ľudia povedia to je hrozný človek a mrzutý koho som stretol. Možno mal práve vtedy dobrý deň keď som ho ja stretol a zlý keď ho oni stretli. Mne je to jedno. Nesúdim. Fakt 99% ľudí ktorých stretnem je fajn. A keď nie tak často sa po pár vetách zmenia. A ak nie ich vec. Ja si robím svoj deň aký chcem ja. Oni si robia svoj aký chcú.

autor
18. dec 2024

@mikadooo mne sa zdá, že ja som ešte z tých pozitívnejších ľudí. No všímam si, že akonáhle človek dá znať že mu je dobre, veľa ľudí to škrie a urobia všetko preto, aby bolo pozitívcovi mizerne. Veď ako by to tak mohlo byť, aby si niekto dovolil byť šťastný? Takí ľudia nepochopia podľa mňa, že šťastní ľudia môžu byť vďační za každú maličkosť.

hiro
18. dec 2024

@slovakboy "chyba dostatok pozitívnych správ" heh. A to som dnes kolegom hovoril o dievčati čo malo problém si vylúsknuť oči tromi prstami lebo sa jej to nedarilo a aj tak jej potom zostali visieť z hlavy... Aby zachránila svet. Za mňa to bolo zaujímavé, trošku morbídne ale taký je život. Nijako to na mňa táto informácia nerozhodila.

autor
18. dec 2024

@hiro ty píšeš o prvom kontakte, ale ja píšem o ľuďoch ktorí sa poznajú, sú v nejakom pravidelnom styku. Tiež stretávam mnoho ľudí s ktorým ale neprichádzam do situácii a je fajn, každý jeden. Zlobu skôr vidíš, keď sa jedná o spoločné záujmy v nejakej veci.

lonely66
18. dec 2024

tak zruš spoločné záujmy a máš po probléme 🙂

hiro
18. dec 2024

Väčšina z tých ľudí s ktorými riešim problémy sú moji kolegovia. Ide o našu spoločnú vec a aj tak sa moje chyby snažia odbremeniť tak že sa na tom podieľali.