Odkiaľ sa dostanú šváby alebo rus domáci do domu?

29. aug 2024

Odkial sa to dostane do domacnosti,ked doma je cisto,kazdy den sa umyva zem,vysáva ,wc,kúpeľňa detto?Prinesie si to clovek s potravinami domov alebo pridu z vonku?Mame doma 30C aj vlhko,idealne podmienky pre takyto hmyz.
Mam take nervy,nikdy som to nevidela a teraz sme to nasli doma.
Opatrenia zatial,potraviny vsetky v chladnicke,co sa dalo do sklenených nádob,ostatne doobjednanie.Povysavane vsetky kúty kde boli odrobinky z jedla,za gaucom,skriniami.Objename chemikálie na ničenie.Ak to nepomoze tak deratizater?Zajtra zavolam.Podarilo sa Vam toho zbavit?

monika4487
29. aug 2024

My sme mali minuly rok. Nakoniec som zistila, ze tym ze je byt prizemny sa dostal cez okno, cez tie vetriace skarocky a nasla som ich tam iacero mrtvych. Bol to svab, ktory je bezny pre listnate stromy a na konci leta, zaciatok jesene sa chcu ukryt v dome. Neviem ci to je vasa skusenost.

autor
29. aug 2024

@monika4487 No moze to byt nas pripad,i ked ja si skor myslim ze mame Rusa lebo nema 3cm,je taky mensi tak 1,5mm.Mame dom ale zahradu na terase ,pergola pokrytá vinicom,v okoli len listnaté stromy aj na zahrade mame vela listnatých stromov.Ja som to prvy krat zahliadla na balkónových dverach kde viníc ma dosah ako utekali smerom dnu a von,myslela som si ze je to chrobak ktory nahodne z toho vinica prisiel.Len potom jeden ma chodbe,druhy na wcku,a dalsi v kuchyni.A vygooglili sme ze to bude but šváb ale o ten Rus.

sashka22
29. aug 2024

Odfoť a pošli do deratizačnej firmy, možno Ťa sami upokoja, že je to len ten vonkajší švábik, čo sa každú chvíľu začina utiekať do domácností na zimu.

autor
29. aug 2024

@sashka22 len ja som nasla aj z zavlečení schránku.To sa aj vonkajší švábik zvlieka?

justxme
29. aug 2024

Nenašla si takého menšieho, hnedého? Lebo toto leto som doma našla pár, samozrejme som hľadala čo je to zač. A boli to presne tie lesné, ktoré inak v domácnosti nežijú a neprežijú.

eleanor2510
29. aug 2024

@autorka si si istá, že je to svab? Presne takto som robila paniku, ked som dva kusy nasla, vsetko dezinfikovala, Google ukazal, ze je to svab, az kym som nasledujuce dva dni nespozorovala, ze sa tlacia dovnutra z vonku, trieskaju na zavrete okno a lietaju jedna radost. Su to tie vonkajsie, co vnutri neprežiju 24 hodin, v extrémnych teplach sa snazia dostať dovnútra.

autor
29. aug 2024

@eleanor2510 no neviem,nelietajú a jeden siel dole po stene,cize to mohol byt Rus najskor.:< Budem volat deratizéra.

mojemenonikto
29. aug 2024

Kedysi, keď sme ešte bývali na ubytovni, tak sme ich mali, pravdepodobne od susedov. Boli to priekupníci so šatami, tak sa tam zrejme dostali vo vreciach s ošatením. Zbaviť sa ich dá, ale je to boj. Dobrá správa je, že to nie je také hrozné ako keď chytíš ploštice.
Podstatné je ako hovoríš dobre schovávať jedlo, nenechávať nikde ani odrobinky, všetko dezinfikovať aby sa nedostali k jedlu. Tie svine však vydržia bez jedla aj niekoľko týždňov, takže musíš použiť chémiu.
Najskôr si po byte/dome porozkladaj lepiace pasce aby si získala predstavu kde sa ti pohybujú. A potom opakovane, niekoľko týždňov použi postrek proti švábom. Sústreď sa najmä na trhliny, úzke priestory. Šváby/rusy milujú teplo a šero, dokážu sa schovať takmer všade. Opakovane postrek musíš robiť, lebo sa budú postupne liahnuť. Vajíčka majú v tvrdých obaloch a na tie postreky neúčinkujú. My sme kombinovali postreky s pascami. Toto musíš robiť opakovane, pokiaľ nájdeš kdekoľvek v pasci nového švába. My sme robili postrek preventívne ešte asi dva týždne aj po tom, čo sme už žiadneho švába v pasci nenašli. Pravidlo je, že na jedného švába, ktorého vidíš pripadá minimálne ďalších desať, ktorých nevidíš.

autor
29. aug 2024

@mojemenonikto Dakujem za dobre info v boji proti Rusim,ci švábom.Uz sa pasce objednali a zaktra uvidime ,co zoženiete v meste.Dnes bolo upratovanie od rana,kazde jedlo sa vysáva,je to robota navyse☹

autor
29. aug 2024

@mojemenonikto Este mi prosim Ta potad,pustia sa aj do granúl pre psy?Tie mame v garazi,garaz mame v dome.

mojemenonikto
29. aug 2024

Ja nie som odborník na hubenie švábov, ale domnievam sa, že aj granule môžu byť pre ne potravou. Zožerú takmer všetko. Ale na druhej strane si myslím, že kuchyňa je pre nich oveľa atraktívnejšia. Ak sa ti v garáži chytí nejaký do pasce, tak by som spozornel.