Odišli ste s dieťaťom žiť do Anglicka?

malucqa
1. apr 2012

dobry den chcem sa vas opytat ci ste niektora z vas isli s dietatom a s muzom po dlhom premyslani zit do u.k,len tak na slepo bez prace,bez ubytovania....respektive ci ste uz niekedy boli v u.k vratili sa na slovensko a teraz po par rokov sa chystate spat aj s dietatom.
a ako ste to tam zvladali
diky za odpovede

anieli_1
1. apr 2012

@malucqa ahoj my sa este len chystame len nie na slepo muz by mal odchadzat uz kazdym dnom caka len na info z uk kde bude ropbit a potom ze po nas pride...........na slepo by som nesla s dietatom......sama este ako tak ale uz ked mam dieta na slepo urcite nie 😉

malucqa
autor
1. apr 2012

@anieli_1 no ja soom myslela tak ze sa vratim s muzom do toho isteho mesta kde sme boli do polovici tehotenstva.a kde planujete ist?mas to uz vsetko premyslene? kde budes pracovat kde das babetko?

anieli_1
1. apr 2012

@malucqa muz tam ma rodinu a vybavuju mu robotu a bude byvat u nich zatial a ked uz najde nieco aj pre nas tak pride pre nas a ja nebudem urcite robit ja budem doma s detmi........ a ked to tam uz poznate tak by som sla podla mna by to nemal byt problem..uz by ste mali vediet ako to chodi a robota sa da najst urcite a hlavne kde vam to je ako tak zname

malucqa
autor
1. apr 2012

@anieli_1 no tak praca by bola len s byvanim problem,viete pridete do mesta teraz kde sa ubytujete?no byt doma s detmi manzel sa bude musiet obracat...no ale asi lepsie nez tu na slovensku

anieli_1
1. apr 2012

@malucqa no u nas to mozno bude aj tak ze budeme byvat u tej rodiny a tak tu na sk to je horsie ked som doma ved rodicovsky mi aj tak bude chodit akurat muz lepsie zarobi ako tu... a ubytko nebolo by vam lepsie keby tiez ide najskor muz a potm za nim by zatial bol v nejakom penzione .....

malucqa
autor
1. apr 2012

@anieli_1 vies ako to je ist samemu do takeho sveta.a zase on nevie atak dobre anglicky..neviem momentalne len tak teoreticky uvazujem....na tom svk ma uz vsetko zlosti...no este tam mame zopar priatelov..mozno by nas niekto ubytoval na par dni 🙂

anieli_1
1. apr 2012

no to ti verim preto sa aj moj taha prec a u tych priatelov by to slop podla mna sa tam da nasjt byvanie celkom rychlo keby aj ta robota uz bola 😉

yanni
2. apr 2012

@malucqa na slepo by som nesla ani sama a nie to este s dietatom. Ved to je nezodpovednost na ixtu 😠

danjelca
2. apr 2012

@malucqa odporúčam aby muž šiel skôr..a našiel aké také ubytko..inak zažijete možno aj jeden celý týždeń velmi stresujúci...s dieťaťom? si to neviem predstaviť. Akože netreba sa báť, ale na blind s dieťaťom...fíha, odvaha..aspom si zaplaťťte nejaký hotel, motel čokolvek aspom na týžden...uvidíš, ked sa tam vylodíte, aká pomoc to bude...či ako si predstavuješ, prídete s kufriskami, deťmi a hned z letiska obvolávať a hladať ubytká??

danjelca
2. apr 2012

@malucqa a máte našetrený začiatočný balík penazí?? a dosť? lebo v UK sa peniažky rýchlo rozkotúlajú, náklady vysoké a ked nemá muž tam ešte prácu..potrebujete dosť..lebo nie je to ako za straých čias že robota na každom rohu, ver mi...robota je, ale kým sa napojíš cez agenturu, absolvuješ tam pohovory..určite dva tri týždne-mesiac rátaj aby ste tam vyžili-ubytko-strava-cestovné pre muža ako bude chodiť hladať prácu. plus výplatu dostane po mesiaci , takže odporúčam sa zaistiť na dva mesiace vopred..

aliza
2. apr 2012

@anieli_1 ak sa prestahujes do UK, na rodicovsky stracas narok. Da sa klamat, ale nesmiete s muzom o nic ziadat v UK, urady su prepojene a mozte mat problemy.

malucqa
autor
2. apr 2012

@danjelca dakujem ale uz sme boli v uk,mame skusenosti stym ako rychlo idu peniazky 🙂

malucqa
autor
2. apr 2012

@aliza no ja viem..aj tak mi konci rodicovsky v january..tak do vtedy to niejak ututlem 🙂

malucqa
autor
2. apr 2012

@yanni ako na slepo som myslela ze sa vratim do mesta kde som uz byvala.,akurat by som vopred nemla ubytovanie..ale mame tak znamych ktori by nas podrzali..a nezodpovednostou by som nazvala nieco ineeeeeee nie to

danjelca
2. apr 2012

@malucqa tak good luck🙂 nech všetko ide ako má..🙂

aliza
2. apr 2012

@malucqa tiez sa priklanam k nazoru, ze je to velky risk ist len tak, na blind. Tvoj muz je dospely clovek, takze nevidim problem, aby isiel sam. Vsetky zaciatky su tazke, s tym musite ratat, ale nikto vam neda bez prace ubytovanie. A ak pojdes s nim, tak urcite treba mat nasetrene minimalne na 2 mesiace. A netreba si robit iluzie, s pracou je uz dost velky problem, najma pre cudzincov bez jazyka.

aliza
2. apr 2012

@malucqa no, to nie je tutlanie, tomu sa hovori klamanie uradov 😒, aby sa vam nestalo, ze vas po niekolkych mesiacoch vyzvu vratit rodicovsky za cele obdobie. Ja by som na toto nervy nemala.
A ak vas ubytuju znami, tak to je super, ale stale je problem praca. Mozu ti znami pomoct vybavit pracu? lebo je sice fajn, ze budete mat kde byvat, ale co dalej? poznam ludi, ktori si aj 3 mesiace nenasli pracu, minuli vsetky uspory a nakoniec isli fustrovani a bez koruny naspat.

malucqa
autor
2. apr 2012

@aliza preco klamanie sak tam sa nemusim ihned prihlasit na poberanie davok...ja nesom ciganka ze budem brat davky aj na svk aj v uk.pracu by som mala tam kde som pracovala..rozisli sme sa v dobrom.. 🙂 vsetci

malucqa
autor
2. apr 2012

@danjelca dakujem ale na take neverim 🙂 furt sa vsetko dokaka..slusne povedane ☹

aliza
2. apr 2012

@malucqa tu nejde o to, ci budes v UK nieco poberat, ide o zakon, ze ak zijes v zahranici, na rodicovsky stracas narok, cize by si ho mala zrusit pred odchodom do UK.

hajanka
2. apr 2012

@malucqa ahoj, my sme odisli do Londyna, ked mal maly 3 roky, nesli sme vsak naslepo (to sa ani neda!!! vobec neodporucam), mali sme vybavene ubytovanie u manzelovej rodiny, potom si mm nasiel pracu, ale nebol spokojny, tak sa vratil na SR a ja so synom sme ostali, prestahovali sa vsak do ineho mesta (na opacny koniec Anglicka), kde byvala moja mama, sestra... proste moja rodina, tam som si nasla pracu (pomerne lahko, nie je problem ked vies pohotovo komunikovat anglicky), syna dala od 3r. do nursery, vsetko klapalo, nebol problem.

Dolezite je povedat, ze pred odchodom som si pozastavila vyplacanie pridavku na dieta (ak mas dieta do 3r. tak aj rodicovsky prispevok, ututlavanie sa nijak nevyplaca - aby si nemusela vraciat vsetko najspat + este platit pokutu) a vybavila medzinarodnu zdravotnu karticku.
Hned po nastahovani som sa zaregistrovala do Working Registration Scheme a poziadala o Home Office - to ak chces ostat dlhsie ako 1 mesiac a pracovat, vyzaduje to kazdy zamestanvatel, bez toho nezamestnaju, Insurance a Home office musis mat aj ked chces ziadat o benefity, to su 2 zakladne veci ktore si musis vybavit ak chces legalne pracovat a poberat benefity (neviem ako presne teraz funguju, ake su podmienky, zistis na ang. goverment stranke) a o National Insurance (bez neho si v banke neotvoris ucet). Zamestnala sa. Asi po pol roku som v UK poziadala o prispevky (Child Benefit, Children tax credit, Working tax credit), pokym mi ho schvalili ubehol dalsi rok. Od 4r. syn nastupil do skoly (1st grade) a chodil tam az do 6r.

Je dolezite vediet, kde chcete byvat - area, location, ci chcete dom - byt, velkost, zariadeny - nezariadeny, parkovanie, zahrada, kolko vas bude byvat... a v nepodslednom rade, kolko ste schopny platit prenajom - aky mate budget (+ k nemu treba zapocitat, energie a council tax).
Najtazsie to je v Anglicku s ubytovanim, najskor si ho vediet zabezpecit, najlepsie v Letting agency, anglictina je nutnost, musis vediet komunikovat v home agency, aby si si vedela najst prenajom a upozornujem! (mam skusenosti) je dolezite si kompletne precitat CELU zmluvu - Tenancy Agreement dopredu a v klude, pred podpisanim (na aky presne cas je prenajom - zmluva, co ak budete chciet odstupit od zmluvy skor - vyska pokuty, ako nakladaju v tomto pripade s depozitom). Aj ked ide share house, o prenajom len jednej izby v dome, relativne lacne ubytko - no osobne vobec neodporucam samej matke s malym dietatom a cudzimi ludmi, vedia sa hrozne veci diat, aj ked urcite je velmi tazke najst si samostatne ubytovanie lebo je o dost drahsie, ale mozno aspon nejaku kamozku a mensi bytik alebo domcek 1 bedroom, bez zariadenia, zaklad si lacno kupis na zaciatok aj v Argose, alebo vypredaji, overit si na aky cas je zmluva viazana, vacsinou je to fixny cas pol roka alebo rok, za tento cas ta nemoze landlord vystahovat (ak si dobry najomnik ), ci je mozne zrusit najom skor, ak, tak ci je nutne vyplatit komplet najom za zvysne mesiace, alebo aka je vypovedna doba pri predcasnom ukonceni najmu , pripadne co je povinnostou landlorda a najomnika, ake mas ako najomnik prava, ake skody si moze landlord od teba ako najomcu vymahat... atd, to su detaily na ktore sa vacsinou clovek pozrie blizsie ak sa uz ocitne v probleme. V kazdom dome maju realitky (aj landlord) povoleny max. pocet osob, kt. sa nesmie prekrocit.
Inak, ubytovanie je asi jedna z najhorsich veci v Anglicku.

Dolezite je mysliet aj na deposit! Ten si agentura uctuje vacsinou vo vyske cca 1 mesacneho najmu (dolezite si precitat zmluvu, ako agency naklada s depozitom po vyprsani alebo odstupeni od zmluvy). Depozit sluzi na pokrytie pripadnych skod, alebo nezaplatenia najmu, ak je vsetko v poriadku tak sa ti na konci vrati.
... a je toho este vela, co si treba dopredu vybavit, premysliet..., zaciatky su vzdy velmi tazke 🙂

Inak, ak ste uz zabehnuti, mate dom, mate pracu, platite najom, tak potom vam uz je len sveta zit 😉
... ja by som sa chcela vratit, ale najskor asi az po skonceni synovej zakladky.

Ak mas chut, tak skus vyhladavat medzi diskusiam, je to vela tem "Anglicko", urcite tam najdes mnoho rad 😉

aliza
2. apr 2012

@hajanka k tomu ubytovaniu, co ja viem, tak bez prace ti letting agency dom neprenajme, ci? ziadaju bankovy ucet a ten je tiez uz problem ziskat bez prace, nie? a ten depozit, vacsinou si landlord povymysla skody, aby ho nemusel cely vratit, takze je dobre kazdy flak a oskretu stenu nafotit, aby bol dokaz. Vacsinou sa to stava ludom bez dobrej znalosti anglictiny, kedze si to nevedia vyargumentovat.
K medzinarodnej karticke poistenca, myslis slovensku? lebo aj poistenie na SK by sa malo zrusit, ak sa zaregistrujes u GP a zijes v UK dlhodobo, vynimku maju studenti, co tu studuju, turisti, atd., cize kratkodoby pobyt.

malucqa
autor
2. apr 2012

@aliza ja neviem na isto mne sa zda ze ked mam trvaly pobyt na slovensku a v anglicku nepoberam prispevok mam narok poberat davku zo slovenska.ak nie tak mozno sa da pozastavit a bude mi vyplateny ked sa vratim.aj tak chcem ist do uk az niekedy po lete..a este to neni 100percentne

aliza
2. apr 2012

@malucqa aj ja mam trvaly pobyt na Sk a rodicovsky nedostavam 😉. Este raz, ak sa prestahujes do zahranicia, stracas narok na rodicovsky, nech uz poberaz prispevky kdekolvek, to s tym nema nic spolocne. Ano, volakedysi to bolo mozne, aj ja som tak poberala na starsiu dceru, ale uz to zrusili, zial.

hajanka
2. apr 2012

@aliza ano to je pravda, ved sa musia nejak poistit, ze budes mat z coho platit najom 😉

Ano, aj to je pravda, treba si dopredu dom-byt poriadne prezriet, spolu s agentom, upozornit na pripaden skody, landlord alebo agent to musia vopred (este pred nastahovanim) dat do poriadku - opravit, az po tom sa nastahovat, lebo vsetko na co neupozornis vopred (alebo prides na to az po nastahovani) moze byt zvalene na teba (aj ked nemalo byt) - zalezi aky landlord 😉 ja som zazila aj takeho aj takeho 😀

Medzinarodne zdr. poistenie, myslim to SR, pokial si v UK nevybavis Insurance, za ten cas ak by sa nieco stalo 😉

@malucqa ak v UK nepoberas nic, mas narok na poberanie zo SR, akonahle poberas z jednej krajiny - nesmies z druhej, plati to pre obe krajiny.
Na SR si pozastav ked budes odchadzat - pre istotu a ked nebudes poberat ani v UK a tu dobu zdokladujes, ze si nic nebrala, tak ti to na SR vyplatia dodatocne. Ak vsak zacnes poberat v UK a na SR by si si nepozastavila, tak by si mohla mat velky problem.

malucqa
autor
2. apr 2012

@hajanka dakujem pekne si to rozpisala ako som pisala ja uz mam skusenosti s uk byvali sme tam ja 2 roky a priatel 3.lenze potom sme sa museli vratit pre ochorenie priatelovho otca.no ale medzicasom jho ocko zomrel zial bohu.a ja si neviem predstavit ako to bude tu na svk.uz ma vsetko zlosti vsetko sa zdrazuje.a v anglicku sa predsa lepsie zije aj lahsie.lenze predtym nez sme boli sme odkladali peniaze a teraz by som si konecnce chcela zit na urovni takze tak

malucqa
autor
2. apr 2012

@aliza my sme mali slovensku landlorku.takze sme nemali problem a ten ucet ja viem najprv praca a potom sa vsetko vybavuje..aj doma sa musim so vsetkeho poodhlasovat.

hajanka
2. apr 2012

@malucqa mas pravdu 😉 ak sa da (mate nasporene peniaze), tak by som do toho urcite isla, tu sa nic nezmeni 😉

vybavte si ubytko na nejaky cas u priatelov, vybavte doklady (ak este nemate), hladajte pracu a potom to uz pojde...
poziadat o benefity, prenajmete si nieco vlastne...

kvetinqa
2. apr 2012

@malucqa fu tomu sa hovori odvaha. Ak by si mala vsetko vybavene, rovno ti poviem ze bez a kludne aj hned. Ale takto bez prace a ubytka by som s malym dietatom nesla. Tiez mi to pride naivne a nezodpovedne. Ale ja nie som typ cloveka,co sa spolieha na inych,ze ma podrzia. Ak mate nejaky balik penazi,vyries si aspon byvanie. @hajanka ti dala kopu uzitocnych rad. Treba si ale uvedomit,ze s pracou uz je v uk problem. Uz to nie je tak,ze by boli anglicania vdacni za lacnu prac.silu . Bez jazyka si uz ani cleaning nenajdes..drzim palce.