Od koľkých rokov si môžem kupiť redbull?

29. aug 2024

Ahojte mam otázku od kolkých rokov si možem kupiť redbull a od kolkych sa officialne môže piť? Nezistujem to kvoli sebe.
Ďakujem za odpovede

nika501
29. aug 2024

V Slovenskej republike neexistuje zákon, ktorý by výslovne obmedzoval vek, od ktorého si môžete kúpiť alebo konzumovať energetické nápoje, ako je Red Bull. V praxi to znamená, že Red Bull si môže kúpiť a piť osoba akéhokoľvek veku.

Avšak, mnohé obchody môžu mať svoje vlastné pravidlá alebo odporúčania, ktoré obmedzujú predaj energetických nápojov mladistvým. Tieto opatrenia sú často zavádzané s cieľom chrániť mladých ľudí pred nadmernou konzumáciou kofeínu, ktorý môže mať negatívne účinky na zdravie, najmä u detí a tínedžerov.

V mnohých krajinách, vrátane Slovenska, sa tiež odporúča, aby deti a mladiství obmedzili príjem energetických nápojov z dôvodu možného negatívneho vplyvu na ich zdravie, ako napríklad zvýšený krvný tlak, nespavosť alebo úzkosť.

Aj keď teda neexistuje zákon, ktorý by to zakazoval, je dobré byť opatrný a zohľadniť zdravotné riziká spojené s konzumáciou takýchto nápojov v mladom veku.

autor
29. aug 2024

@nika501 ďakujem

nika501
29. aug 2024

Za málo 👍

lenuska9999
29. aug 2024

Nie je to vekom obmedzene, ale je to riadne svinstvo pre mlady organizmus. Nieco si o tom nastuduj..

lindusss2016
29. aug 2024

Na centralnych prijmoch by ti vedeli rozpravat o tom, ako tam prisli mladi ludia s infarktom po vypiti energetaku 🤷 to uz lepsie fajcit ako toto 🙈

xenia65
29. aug 2024

@lindusss2016 preto rómske detičky už v kočíku popíjajú energetaky a zajedaju čipsami, veď ak by sa nepodaril invalidný dôchodok na srdce, tak možno ladviny. Istota je guľomet... Takže energetické nápoje kľudne po kojeneckej flasiy😁

rozculena
29. aug 2024

@nika501 na Slovensku to žiadny obchod neobmedzuje.Pokiaľ to nezakazuje zákon,tak ako alkohol a cigarety,obchod nemôže obmedziť zákazníka.
Ale je tu návrh zákona
https://news.refresher.sk/135846-Oblubene-energ...

zero1
30. aug 2024

@nika501 AI text je vhodné označiť

thirstymonk
30. aug 2024

NEexistuje zákon o predaji kofeinu mladistvým, takže redbull, kávu, potom ten roibos čaj, či ako sa to volá, ale kofeín koncentrát (napr. v gymbeam) si môže kúpiť hocikto od počatia až po prirodzenú smrť :D

thirstymonk
30. aug 2024

A tiež kokakolu.

thirstymonk
30. aug 2024

@lindusss2016 To si fakt nemyslím... Tie energeťaky nie sú až také zlo ako sa všade tvrdí, Základné zložky energeťakov sú - kofeín, taurín a guarín.

Kofeín je jasný. Je to alkaloid, chemicky stavbou podobným ópiu (ale to všetky tieto alkaloidy). Pre deti nevhodné, to áno. Rovnako ako káva. Zvyšuje tlak, "nabudzuje", zužuje cievy.
Taurín je obyčajná aminokyselina, neesenciálna. Bežne sa nachádza v mäse, mlieku. V prípade nedostatku si ho telo vie syntetizovať. Je veľmi dôležitý pre mnohé biologické pochody.
Guarín je sacharid - guarová guma, známa z mnohých iných potravín. Je to vlastne zložený cukor, ktorý sa v tele rozpadne na glukózu.

Naproti tomu v cigarete nenájdeš absolútne nič, ani jednu jedinú látku, ktorá by bola zdraviu prospešná. Od nikotínu, cez oxid uhoľnatý a decht, až po stopy plutonia. Fajčiar za jeden rok cez cigarety prijme do tela 500 000 krát viac rádioaktivity ako nefajčiar. 2 krát viac rádioaktivity ako schytal Gagarin počas lete vo vesmíre. Rozhodne tvrdiť, že cigarety sú lepšie ako energy drink je nepravda.

lindusss2016
30. aug 2024

@thirstymonk prepáč, môj výrok treba brať s nadsázkou. Ja nefajčím, nepijem alkohol ani energeťáky. Samozrejme fajčenie z dlhodobého hľadiska spôsobuje mnoho problémov, avšak po jednej cigarete ešte nikoho nešlahlo. Ale po Redbulle to celkom možné je a to naozaj niekedy stačí vypiť jeden. O dlhodobom vplyve sa ani nebudem rozpisovať.
Problém vidím v tom, že zákon naozaj neupravuje, od akého veku si môžu deti kupovať energetické nápoje, a tak sa k nim dostanú úplne jednoducho a mnohé to reálne pijú už od skorého detstva. A kopec rodičov to akceptuje 🤷

lindusss2016
30. aug 2024

@thirstymonk a k tomu rooibosu ti zas ja napíšem... Tuto si sa sekol, ten žiaden kofeín neobsahuje, je to jeden z najzdravších čajov a je vhodný aj pre deti a tehotné ženy. Obsahuje vit C a minerálne látky. Ten by bolo treba navariť všetkým deťom, čo majú chuť na zmenu bežného nápoja 😁

slovakboy
30. aug 2024

@thirstymonk plne súhlasím. Problém energeťákov je iba kofeín a cukor. Taurínu je drahý a dávajú ho tam len malinké množstvo. Keďže jeho názov znie tak zaujímavo, každý si myslí, že to je ten diabol alebo ten zázrak v red bulle. Ale v princípe je to len sladká káva. Alebo ako coca cola. Keď to pijú deti stávajú sa závislé na kofeíne a cukre. Cukor nabudzuje a po inzulínovej reakcii utlmuje. Prospešný je len pri fyzickom výkone. Tam sa cukor priam žiada. No tiež sa má podávať v takom množstve aby nedošlo k výkyvom cukru. Športujem a používam energetické gély ako doplnok pri dlhšej jazde na bicykli. Nepijem kávu nemám ju rád. Ale ak si nedám počas jazdy nad 50km cukor, tak dostanem hypoglilemický stav (nie šok) a úplne odíde výkon srdca a nedokáže ísť viac úderov, príde príšerný hlad a kým som tento stav nepoznal ako zákonitý, stavalo sa mi, že som musel ísť aj 40km v takomto trápení domov. Preto aj turisti poznajú význam Horalky, čokolády, Haribo cukríkov, hrozienok. Cukor sa pri fyzickom výkone míňa spolu s tukom ale v nepomere. Pokým tuk je vo veľkom množstve a energetickej koncentrácii dostupný, cukru mä telo obmedzené množstvo hlavne vo svaloch vo forme glykogénu, krvi a v pečeni malé množstvo. Monosacharidy ako sú glukóza a fruktóza sa dostávajú do krvi hneď zo žalúdka dokonca už v ústach sa glukóza dostáva do krvi. Priblém je že je to prirýchlo a preto aj v tých géloch pre športovcov je okrem glukôzy a fruktóza aj maltodextrín. Tiež hrozivý názov ale je to užitočný viacsacharid a zistilo sa že je veľmi vhodný pre športový výkon hoci telo si ho musí štiepiť na rozdiel od glukózy. Do niektorých energetických gélov je pridávaný aj kofeín ale je to vždy osobitne uvedené už na vrchu obalu. Taký gél si dávam len raz za silovejší tréning inak sa v géloch neobmedzujem. Po 30 minútach musí ísť prvý a potom každých 15 minút jeden. Spolu s vodou a iontovým práškom je to skvelý zdroj energie počas športového výkonu. Vyvážený horčík vitamíny atď atď. Naproti tomu redbull ma len kofeín a cukor. Keď si ho deti dávajú večer, tak nebudú spať. Budú nervózne. Závislosť na kofeínu a cukre. Na cukre je závislá väčšina populácie. Aj ja. Zdrojom cukru je aj chlieb ryža a zemiaky. Aj slanina. Ale tieto veci si musí telo najprv rozštiepiť na základne monosacharidy a to pri slanine môže trvať aj hodinu. Nakoniec sa všetky cukry rozštiepia na glukózu a keď ju telo nepotrebuje, tak ju pečeň musí znovu sytetizovať na tuk a ukladať ho v neobmedzenom množstve po tele. Takže kto si dá slaninu a nehýbe sa, tak ju najprv jeho telo rozloží na hrozienka, a potom znovu na slaninu okolo pupka. Vytrvalostné ale nesilové výkony nerychlostné, ako je napríklad pomalá turistika alebo horolezectvo alebo putovanie po planinách ako je Arktída a Antarktída, títo ľudia dopĺňajú energiu vo forme tuku. Je to najsilnejší koncentrát energie a títo ľudia nosia so sebou zásoby vo forme zmrazenych kociek. Môj dedo si nosil slabinu na pole keď kosil. Halušky so škvarkami. Aj to sú veľké zdroje energie akurát to chvíľu trvá kým sa glukóza dostane do svalovej bunky. Zas nie sú to hodiny. Keď je prázdny žalúdok ide to rýchlo. No energeticky gél ide hneď a pretekár cyklista potrebuje energiu do minúty. Spomínam si, že za socializmu sme si kupovali na preteky buď zo hrozienka alebo v lekárni aj dnes dostupný hroznových cukor glukopur. Oveľa lacnejší je hroznových cukor z Kauflandu. Raz mi došlo a nasypal som si ho do seba celú kopu a zapil vodou. Do pár sekúnd mi prišlo zle a rozhádzalo mi to glykémiu v tele. Po par minutach prechádzky okolo bicykla to prešlo a šiel som ako motor. Príliš veľa cukru pred výkonom aj športovcovi urobi problém a po prvom návale sily príde silný útlm. Preto aj tie energetické gély sú vhodnejšie ako lekvár a davkujú sa v pravidelných intervaloch počas výkonu.

ssimusska
30. aug 2024

@autorka najlepšie nikdy 😃

babababka
30. aug 2024

@slovakboy Krásne vysvetlené všetko.

thirstymonk
30. aug 2024

@slovakboy no a ja zas pijem vsetko zero, len cukor mi uz v tychto drinkoch vyslovene prekaza. 👌 Za dwn 3 energy vypijem priemerne uz 4 roky

kristiii
30. aug 2024

@thirstymonk @slovakboy vy ste asi ešte nevideli vyklepať niekoho z energetakov, že? Ja bohužiaľ áno, kolegyňu, 20-rocnu žabu, v práci. A asi vam nedochádza, že na otázku sa pýta nejaké dieťa a vy tu drístate o sebe. Porovnávate organizmus dospelých chlapov s telom dieťaťa, možno 12-13 ročného. Samozrejme, nezistuje to kvôli sebe 😁. Tie decká to nepijú kvôli doplneniu energii pri dlhých trasách na bicykloch, ale kvôli frajerine. Trošku rozlišujte pojmy a dojmy.

nika501
30. aug 2024

@kristiii Bohužiaľ, aj ja mám takúto skúsenosť z okolia...ale kto asi nezažije, nepochopí

thirstymonk
30. aug 2024

@kristiii kboli frajerine nech fakt ide radsej fajcit. To je este vacsi frajer, ked mu dakde predaju cigy 🤣

plamienka555
30. aug 2024

Oplatí sa pozrieť - Jirka vysvětluje věci: Co se děje s tělem, když pijete energeťáky

https://www.youtube.com/watch?v=I5SOx9VTrjk
simca06022011
30. aug 2024

@kristiii keby vyklepat, ale infarkt sportovec cca 24-25r.. to je vec... su pripady aj o mnoho mladsich, co zomreli na kardiovaskularny problem. No mnamka.
A presne deti, dokonca lemrave ZIACKY zakladnej skoly, co ledva telesnu odbehnu, cize ziadne sportovat ideme, si to kupuju na desiatu...

@thirstymonk hlavne dieta vobec nema co do seba liat kofein. Aj ked niekomu sa to zda ako nic. ANi ostatne fajnotky z tych drinkov, nepotrebuju pre zivot.

slovakboy
30. aug 2024

@kristiii ale veď ja netvrdím, že energeťáky sú ok. Zvlášť pre mladých a deti sú veľmi zlé. Len že v nich nie je nič tak hrozivé, okrem kofeínu a v niektorých sú nebezpečné farbivá. Ľudia si totiž myslia že v energeťakoch je nejaká silná chémia povzbudzujúce všetko možné. Pritom je to len kofeín a cukor. A blbe farbivá čo nechápem načo tam dávajú keď to nie je v skle. Z kávy som bol vyklepaný aj ja a bude z nej vyklepané aj dieťa, keď jej vypije veľa. Len chcem povedať, že energeticky nápoj je ako silná káva a nie je tam nič iné čo povzbudzuje. Len kofeín. 2,5 plechovky energeťáku je však celodenná dovolená dávka kofeínu pre dospelého. Gély pre športovcov o ktorých píšem väčšiu časť svojho príspevku hore sú niečo úplne iné a ak nemajú kofeín môžu ich brať aj teenageri. Čítam si vždy zloženie. Inak by som to nedával do seba. Kofeín pri športe sa dáva na povzbudenie srdcovej činnosti keď už to nejde. Nie je to ale šťastné riešenie a kofeinové gély používam výnimočne. Firma od ktorej gély ja používam označuje verziu s kofeínom výraznými písmenami.

thirstymonk
30. aug 2024

@simca06022011 To je tvoj názor. Bohušťastie je to úplne dovolené a keď dieťa, resp. jeho rodičia uznajú za vhodné, že mu to dovolia, neurobíš s tým nič. Ako vždy, aj tu platí - nie všetko, čo je legálne, je aj správne.

lindusss2016
30. aug 2024

@simca06022011 presne tak, aj ja poznam od kolegyne z urgentu pripad 24- rocneho sportovca s infarktom po redbulle, dalsi mlady mal 32. To mi len spomenula dva take pripady za kratku dobu, co tam robila.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. aug 2024

@kristiii Mam 12 a moja 12 ročna najlepšia kamaratka to pije, a nielen to ale aj vapuje a pije dalšie veci. O tom som tu tiež pisala asi pred mesiacom. Ale o tomto som si chcela zistit či na to nieje nahodou nejaky limit veku alebo či tam nieje nejaka zla latka.

misanthropicdann
31. aug 2024

@kristiii klepala sa z kofeínu a nie z energetaku. Keby vypila 3 kávy vyzerala by rovnako ak nie horšie

kristiii
31. aug 2024

@misanthropicdann 🤦 ale veď presne o tom to je. Decká a puberťáci nemajú mieru a v pohode do seba lejú jeden pollitrový energetak za druhým. Zato ešte som nevidela piť decká z frajeriny dve tri kávy za sebou, lebo to proste nie je "cool".