Od akého veku dieťaťa treba rúško v obchode?

16. dec 2021

Ahojte,

dnes som bola v obchode upozornena, ze moje deti (obe okrem babatka do 6 rokov) nemaju na sebe rusko. Vraj je teraz povinnost uz od 3 rokov v interieri. Ja som ale na gov stranke teraz nasla, ze od 6 rokov. Viete mi, prosim, povedat, ako to teda je? Je fakt, ze velmi to nesledujem a moze byt, ze mam neaktualnu informaciu.

Vdaka

anjelicek26
16. dec 2021

Aj skolkari maju von mimo skolku rusko, takze asi od tych troch... ak sa jedna o interier (chrania sami seba)... a je asi jedno, co je vo vyhlaske..teraz je covid vsade a v obchode plna ona ludi...

janulabb
16. dec 2021

však sú tvoje deti, chráň si ich. 🙂 Moja mladšia má 4, do obchodu rúško nosí.

weggie
16. dec 2021

90+

weggie
16. dec 2021

@janulabb wow, pandemia jak prasa, a ty tahas dieta do obchodu? zblaznila si sa ? ty chces zabit svoje dieta ????

autor
16. dec 2021

Poprosim odpoved na otazku - zaujima ma, ako je to oficialne stanovene. Nechcem tu riesit nic ine, vdaka

lianka123
16. dec 2021

Mne sa zda ze az od 12. Ale neviem. Kazdopadne mam 2deti /2 a 5/ a ruska nenosia, ani nebudu.

lianka123
16. dec 2021

@weggie vykop si jamu a tam pockaj kym prejde pandemia

basska_b
16. dec 2021

@janulabb Textilne rusko odkedy chráni pred nakazením sa? To ma chrániť pred prskaním kvapôčok do okolia. V česku už od leta zrušené, vraj nefunguje. Uznáva sa len respirator

basska_b
16. dec 2021

Zo stránky korona gov, aktualizované 25.11. Stalo ma to asi 3 kliky
Prekrytie horných dýchacích ciest v interiéri
Všetkým osobám sa nariaďuje riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora na verejnosti vo všetkých priestoroch interiérov budov, prostriedkoch verejnej dopravy, taxislužbách alebo inej preprave s osobami, ktoré nie sú členmi spoločnej domácnosti.

Výnimky – kto a kedy nemusí mať prekryté horné dýchacie cesty?
deti do 6 rokov veku,

anjelicek26
16. dec 2021

@basska_b moji maju respirator aj deti, v skole 6+ je tiez povinny respirator, daju sa kupit aj tie malicke... ked ideme do obchodu, maju jasne tiez tie uz dlho...tam ide presne o chranenie v preplnenom priestore, myslim, ze to je najrizikovejsi priestor ten obchod, kam mozem dieta zobrat...

autor
16. dec 2021

Och, presne toto som nechcela, aby sa tu rozputala tato nezmyselna debata. Kazdy tu mame ocividne ine nazory, tak sa respektujme. Ja tu tiez neharusim na ludi, ze davaju detom ruska a tak im skodia. Kazdy nech sj nesie zodpovednost za svoje rozhodnutia. Mna zaujima naozaj len OFICIALNE NARIADENIE, tak nechapem, ze takmer nikto nepise k veci. Mna fakt nezaujimaju nazory. Vdaka

autor
16. dec 2021

@basska_b no konecne, presne toto som nasla aj ja, ale predavacka ma presviedcala, ze je tk uz od 3 rokov, tak ze ci som nieco prehliadla, lebo to moc nesledujeme

luliu
16. dec 2021

@lianka123 deti majú v škole rusko, takže s 12 rokmi si úplne mimo

weggie
16. dec 2021

@lianka123 preco mam kopat jamu a cakat na odchod pandemie? Mne sa pandemia vyhyba.
@basska_b respirator nechrani! vyrobca uvadza ze nechrani! cize nesir hoax, prosim. ffp2 nechrani pred nakazenim ani sirenim!

petko81
16. dec 2021

@lianka123 nas ma 8 tiež mu nedávam
Len v škole ale hovoril ze on ma dole, lebo ma okuliare a sa mu zarosuju

minutka
16. dec 2021

Od 6 rokov. Ofic nariadenia hladaj na ofic strankach. Na konovi sa dozvies aj vselico ine

lianka123
16. dec 2021

@petko81 oni si to tie deti aj tak popodavaju, ja mam syna uz 2hy krat v karantene. Prirodzene budovanie imunity pre deti je 100krat dolezitejsie. Nie som popierac covidu, som zaockovana a myslim, ze ak by som bola rizikova, tak sa prva ockujem. Ale deti si imunitu ruskami nevytvoria, potrebuju sa s virusmi zoznamit, aby si telo protilatky vytvorilo. Obe deti mi ruska nenosia.

tulipanicek
16. dec 2021

Deti do 6 rokov mat nemusia.
Inak teda moja dcérka od 1 a 3/4 roka nosí rusko keď niekam musíme ísť. Inak ju neberiem do obchodov. Veď je to pre jej ochranu. Ta vie, že sú teraz bacilky, tak aby sme neochoreli

senan
16. dec 2021

Treba to brat tak, ze je to proste ochrana a kazdy rodic sa podla mna snazi si svoje deti chranit a zvlast v tejto situacii. Ruska su rozne aj farebne, tak nie je problem ich podla mna aj trocha namotivovat aby ho mali

mauduska
16. dec 2021

@weggie ešte mi povedz že si antivaxerka a úplne pochopím, prečo sem píšeš takéto chobotiny. 🤔

jaroe
16. dec 2021

Bola asi premotivovana ta predavačka, od 6 rokov rusko, od 12e respirator tusim

weggie
16. dec 2021

@mauduska definuj mi pojem antivaxerka, lebo sa uz stracam v pojmoch a dojmoch.
FFP2 nebrani prenosu korony - zmensuje prenos, ale nebrani mu. Prenos zmensi aj ruka pred ustami, ale taktiez prenosu nebrani.
PS: pracujem so vzduchotechnikou a cohranou objektov pred neziaducimi latkami (alebo plynom), riesime uz dlho, a naozaj tie smiesne masky nic negarantuju.

autor
16. dec 2021

@weggie
@mauduska to aj mna zaujima, kto je antivaxer, pretoze my sa napr. experentalnou vakcinou ockovat nedame, ale deti mame ockovane vsetkymi klasickymi vakcinami a my s muzom tiez mame klasicke vakciny, takze antivaxeri byt predsa nemozeme 🤔

jana_eyre_2
16. dec 2021

Toto je aktuálne v aplikácii na tento týždeň.. mám jedno dieťa pod 6rokov a respirator nosí, len v škôlke nenosil.. tam ale nechodí už od novembra..

jamidea
16. dec 2021

Od 6. Moj ma 6 o dva mesiace a skor ako v den narodejin mu rusko urcite nedam.

jamidea
16. dec 2021

@janulabb potom si raz da rusko dole fukne na nu vetrik a ochorie z neho. Budovanie imunity v detstve je dolezite!

slniecko66
16. dec 2021

@weggie toto si myslela ako vtip ci vazne??
wow, pandemia jak prasa, a ty tahas dieta do obchodu? zblaznila si sa ? ty chces zabit svoje dieta ????

autor
16. dec 2021

@slniecko66 predpokladam, ze ironicky, ako inak...

jankapepe
16. dec 2021

@weggie zle lieky?

lula313
16. dec 2021

Od 6 rokov. My decká do obchodov nebravame. Darčeky som objednala online, doniesol ich kurier. Potraviny síce neobjednavame online, ale robime veľké nákupy, na ktoré ide vzdy len jeden z nás a druhý je s dietatom. Ak by nemal kto strazit, riesim to donáškou. Hlavne teraz, keď idu Vianoce, mali by sme deti chranit. Ja som ako 5 rocna bola hospitalizovaná na infekčnom a keby má rodičia nezobrali na reverz, tak som tam cez Vianoce. Aj tak mám z toho traumu do dnes, lebo má strasili sestričky, že tam budem cez sviatky a to je pre male dieťa koniec sveta, preto mi za to cerstve rožky, či dekorácia z Pepca nestoja, aby som si ohrozila deti a pokazila im vianoce.