Očkovanie mačky

8. nov 2023

Ahojte. Máme prvý krát mačiatko. Keď ho chcem dať zaočkovať a neskôr aj vykastrovat, musí byť čipkovaný? Ďakujem

maca1984
8. nov 2023

Povinné čipovanie je len pri psíkoch (teda mám pocit že malo byť povinné), mačky čipované byť nemusia /pokiaľ necestujú mimo SK/

autor
8. nov 2023

@maca1984 určite? Lebo ja som našla dve protichodné informácie

maca1984
8. nov 2023

Akurát to pozerám aj ja a som z toho zmagorená.
Viem, že na vet. klinike kam chodíme my s hafanom bol kedysi oznam, že nezačipované psíky neošetria, a ak to bude akútny stav-automaticky ho začipujú.
O mačkách "reč" nebola.
My máme psa aj mačku začipovaných, ale z vlastnej vôle.
Tak prepáč, nepomohla som.

colsami
8. nov 2023

Macka cipovana u nas 100% nemusi byt, tam dre to tvrdia zavadzaju alebo maju stare informacie. Cipovana musi byt iba vtedy ked jej chcete vybavit pas aby mohla cestovat do zahranicia. / som vet

majlo1234
8. nov 2023

Macka nemusi byt ocipovana

majkakvet
8. nov 2023

Cipovanie je o vasej zodpovednosti. Stoi to par euro a v prioade, ze sa strati a najde, kazdy veterinar vie nacitat cip a zistit komu micula patri. Ked si to mozete dovolit tak urcite ano.

maranco
8. nov 2023

v zákone je povinnosť trvalého označenia transpondérom iba pre psa, ak sa chová len na území SR
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

autor
8. nov 2023

@majkakvet toto na jednej strane beriem, ale mňa osobne by nenapadlo v prípade nejakej nájdenej mačky ísť dať načítať čip. Myslím, že 90% mačiek ho nemá a ani zaočkované niesu. U psa by to bolo samozrejme iné. Toto su taki najdusikovia, už sme im očká liečili, odcervili, kupovala som obojky proti blcham, teraz ich chcem zaočkovať, časom vykastrovat .... Akože nazbiera sa to. A toto mi príde zbytočne, radšej napíšem na ten obojok svoje cislo

maca1984
8. nov 2023

Mačke nedávaj obojok.
Ak budú len vonku, tak sa môžu na obojku obesiť.

sirka9
8. nov 2023

povinne musí byť čipovaný pes, mačka a fretka iba v prípade ak ide do zahranicia. očkovanie je povinné proti besnote zo zákona do veku 6 mesiacov, pri mačkách odporúčam aj iné očkovania, hlavne pokiaľ bude vonku, treba sa porozprávať s veterinárom. a vykastrovať vo vhodnom veku - ja som kocura davala kastrovat hned ako zacal znackovat, inak kastruju v pohode aj cca 6-7 mesacne. u macky by som osobne dala az tak cca okolo 8-9 mesiaca - samozrejme, ak bude behat po vonku tak asi skor, aby mi ako polrocna nedoniesla domov macata. a obojok vokajsiej macke, hmm, no, nebezpecne prilis. to radsej ten cip.

majkakvet
8. nov 2023

Robi sa to bezne - naciavanie cipov. Robia to OZ standartne najdenym mackam. Kamaratke sa tak po roku nasiel kocur. Bol vo vedlajsom meste. Asi sa odviezol autom.