Ako sa tomu brániť ? Cestujem sama každý deň do veľkého mesta a bojím sa obťažovania alebo aj toho čo si všímam že každý krát pomne pozerá nejaký chlap ale už to je ozaj nepríjemné nepoviem keby sa pozre raz ale proste celú cestu 😕 a ešte horsie keď sa ma snaží nejako osloviť a sú to taký väčšinou 30/40 rocny ..ako sa tomu vyhýbať či čo mám robiť ďakujem za každú radu
nerobiť z toho, že niekto na teba pozerá, obťažovanie a z toho, že sa ti prihovorí drámu. Usmej sa a odpovedať nemusíš. Ak toto považuješ za obťažovanie, kúp si auto a máš problém vyriešený. Ak si ešte len študentkou strednej školy, hádam tam necestuješ sama, spoj sa so spolužiačkou a ostatných si nevšímaj
@elenita najhoršie je to že mám 16 zachvilku 17 ale aj tak je to nechutne keď im to ani nevadí že som v podstate ešte dieťa
prosím ťa nedramatizuj to, nemáš napísané na čele, že máš 16, necelých 17 a v tomto veku už minimálne polovica dievčat intímne žije. Netvrdím, že to schvaľujem, to vôbec nie, ale dieťa už dávno nie si, kedysi ženy v tom veku mali aj dve deti. Otoč sa, ak ti pohľad niekoho vadí, zase nie sú plné autobusy chlípnikov, ktorí ťa očami vyzliekajú.
Tak 16-17 rocne veru ako ziadne deti nevyzeraju a bohuzial sa musis obrnit, taketo sproste myslienky bude mat vela chlapov pri pohlade na peknu zenu kazdy raz... dolezite je si to nebrat k srdcu, otocit sa inam, neriesit to alebo chodit tu trasu v autobuse proste s kamoskou / kamosom zo skoly, aj keby si mala ist kvoli tomu o autobus neskor.
@anjelicek26 ďakujem za odpoveď asi naozaj veľmi stresujem ale trošku som sa ukludnila
Ja mam tiez 16 rocnu dceru... v autobuse kazde rano a kazdu cestu zo skoly 50 minut... mhd... takze viem svoje, zaujem je obcas, ale to je v norme proste...ale uchylak tam bol zatial len raz a ten dostal taku nakladacku od ineho cestujuceho, ze dovidenia 🙄 Treba sa ozvat, ked sa ti nieco nezda...
Cestujes úplne sama? Predpokladám že do školy. Žiadna kamoska? Spolužiačky? Spolužiak?
Jedine čo pomáha je riadne nahlas sa k dotyčnému ozvať, ak by si niečo dovolil.
Proste sa tak hlasno ohlasit, aby to počulo čo najviac ľudí
To že niekto cumi? Prepáč, ale zas na to majú ľudia oci
@pribinak bohužiaľ áno žiadne kamošky necestujú somnou 😕
@anjelicek26 fúha,áno aj na Tom musím popracovať a vedieť sa obrániť kebyže nedaj bože dačo
Ani spolužiačky? Však snáď nechodíš na tu školu sama
Skus si najst kamosku aspon na zastavke, kde nastupujes alebo nieco takeho predsa nemozes byt jedina, co ide na ten smer...dcera ma slzak v taske, keby trebalo, je to nudzovka, ale ma ho vpredu po ruke...a verim, ze ho nikdy nebude potrebovat, ale keby tak ho ma... ma ho inak aj syn 😅... dcera chodi tuto trasu uz siesty rok, vravim raz sa stalo, ze tam bol skutocne divny typek, co si honil a teda dostal vymalovane riadne od ineho chlapa a vyhodil ho z autobusu...stacilo sa ozvat...
a netreba nosit vyzyvave oblecenie - na cestu busom
Preco si myslis, ze pozeraju prave na teba? Nenamyslas si? Co, ak cez tvoje plece pozeraju von oknom? Ak by to aj bola pravda, tak lahka pomoc. Otoc sa im chrbtom.
Nosila som so sebou kaser a sedela vždy na sedačke čo najbližšie k šoférovi.
Nevsimat si to. Ked ti vadia pohlady, nechod vyzyvavo oblecena. A potom klasicky, nechod sama v noci na divne miesta, nos pre istotu slzny sprej, chodievaj s kamaratmi a vsetko bude v pohode. Nie kazdy chlap, ktory sa na teba dlhsie pozrie, je hned uchyl.
V 16-17 uz vyzeras ako dospela zena a vacsina muzov sa za peknou zenou obzrie. Ti normalni ale necumia prehnane ako dementi.
Cestovala som takto 7 rokov (od 17tich do 24) medzi Košicami a Prešovom a presne pre toto som to cestovanie neznášala. V sadke to ešte bolo fajn, no 90% času som chodila vlakom a o tom, čo všetko som tam zažila, by sa dala kniha napísať... V rýchlikoch je to predpokladám iné, no v osobáku hrôza. Vždy som sa snažila nastupovať do vozňa, ktorý už bol plný a videla som, kto tam sedí. Ak nebol úplne plný, tak som sa snažila si sadnúť aspoň tak, aby v štvorke cez uličku niekto normálny sedel. Takmer vždy som mala slúchadlá a čítala som si. Viackrát si ku mne prisadli otravujúci muži, dokonca aj pod vplyvom alkoholu... Zo začiatku mi bolo trápne sa v takom prípade zdvihnúť a akože vystupujem a presadnúť si do iného vozňa. Potom mi už ale takéto cesty boli tak nepríjemné, že som sa to naučila a bolo to lepšie. Avšak snažila som sa už necestovať úplne večer, spoj o 18:42 bol pre mňa najneskorší strop, vedela som, že ideálne je dostať sa domov ešte nejakým skorším. No a stanica v Prešove je kapitola sama o sebe, tam som sa vždy snažila čakať s niekým , napr spolužiakmi, ktorí išli iným vlakom alebo má odprevádzal priateľ
V autobuse určite nie si sama, už vôbec nie v MHD. Na tom, že sa chlapi aj "starci" v tvojom ponímaní, na teba pozrú nie je nič zvlastne. Nauč sa s tým žiť, že už nie si dieťa, už si slečna. Ak máš možnosť sadni si k nejakej staršej žene, prítomnosť potencionálnej matky, babky mnohých dementov odradi
Neviem… nedomyslas si to? Naco by na teba pozeral každý deň nejaký 40 ročný chlap? Nepozerá sa niekde za teba, alebo vedľa teba? Jasne že sa nájde aj nejaké uchylne hov*do ale pochybujem že by to bolo každý deň. Ak máš 16 rokov tak by som to povedala mame, že máš z toho zlý pocit, či nemôže ísť s tebou aspoň pár krát, alebo ak má auto nech ta odvezie tiež aspoň zopár krát. Ešte má napadlo že pravdepodobne cestujes do skoly tipujem….. nejaká spolužiačka alebo kamarátka zo skoly nechodí takým smerom ako ty? Keď tak sa dohodnite a choďte spolu. Ak by sa toto všetko čo som vymenovala nedalo, tak skús si zobrať nejakú knihu, alebo slúchadla do uši pozeraj sa niekam inam - do okna alebo na zem.. a nesustred sa na to. Nevšímaj si to
@kikus1997 vyzývavé oblečenie robí veľa
@mariaveronikag práveže ja sa vyzývavo neobliekam vôbec ..nosím nohavice a veľké tričká alebo mikiny
@anjelicek26 a môžem sa spýtať kde ste kúpili ten sprej do oci ? 😊
potom dobre robíš, žiaľ niektorí muži sú vážne nepríjemní :(
Ja keď som ako mladá cestovávala MHD, nosila som si so sebou knihu a nesledovala som, kto na mňa čumí. Ty to máš jednoduchšie v tom, že ti stačí aj mobil. Väčšina ľudí v tvojom veku pozerá do mobilu počas cestovania. Ak by ťa niekto obťažoval fyzicky (aj to som zažila ☹️), treba sa naňho otočiť a nahlas, aby to všetci počuli, sa ohradiť, napríklad "Prestaňte ma chytať za zadok!!!"
@birika urcite si za to nemoze sama, aj keby am vyzyvavejsie oblecenie, ale ak by som si mala vybrat, ci mi niekto nieco urobi koli vyzyvavmu obleceniu a potom bude potrestany, alebo mi nikto nic neurobi, tak si vyberiem druhu moznost.
to ako keby idem cez prechod a vidim, ze sa ruti auto, tak vstupim, lebo ja mam pravdu a mam pravo ist cez prechod, ale on ma zrazi, lebo neubrzdi. akoze s tym prechodom je to trochu zlozitejsie, ale to je len priklad.
ja som zila vo velkom meste ( na nase Slovenske pomery ), ale nic take som nezazivala, chodila som do rpace cez mesto trolejbusom a autobusom - spolu 20min. neskor som tam chodila za priatelom a to tusima si 30min, ked som sla niekde na iny okraj mesta, tak som cestovala pokjne aj dlshie. a aj 2x som prstupovala. a teda obcas som natrafila an takych typkov, co na mna aj vykrikovali,a le nebolo to pravidlne.
@mariaveronikag chces povedať že v moslimských krajinách kde sú zahalené baby od hlavy až po päty , obťažovanie nie je? Robí veľa ale určite by som nebojovala proti tomu tým , že 16 ročnému dievčaťu povieš nech sa neobliekal vyzivavo.. v tejto dobe už fakt nie… mojej sestre na birmovke tlkla niaka primitivna stara ženská do hlavy.. . že keď ju niekto znásilní môže si za to sama lebo sa vyzivavo oblieka… nosí rifle a mikiny .. neviem čo je na tom vyzivave… choré zmýšľanie starosveckych ľudí .. nech si každý nosí čo chce
Ja chápem, že ti to je neprijemne, ale proste ignoruj. Kolega raz hovoril, že svetu úplne hrabe. Ze cestuje mhd a tam krásne mladé kocky a všetci mladí chalani čumia celú cestu do mobilov. Ze za jeho mladých čias sa chlapi v busoch po zenach pozerali, ocko potešili. A pridali sa aj ostatní, že ta mládež veru nestojí za nič, keď sa chalani nepozerajú po babach 😁 takže tak. Ti starší to ešte majú zaužívané proste, len si ich nevšímaj
A kolko mas rokov?