Obrúčky nemajú punc

20. apr 2023

Ahojte …. Kupovali sme obrúčky avšak teraz ponsvadbe pozersm, akosi nemaju punc … nie sú povinní zlato puncovat?? Zajtra sa tam chystam … na kartičke ano mame uvedené čo mame a z coho to mame, ale aby človek dal 4 miestnu sumu a nemal by punc na prsteni?

martinmmartin
20. apr 2023

Puncuje sa vzdy nezavisle v statom registrivsnej skusobni ( punciarni) Cize je tvoja uloha doniest do skusobne kus zlteho kovu, zaplatit analyzu a oni ti tam punc vrazia podla toho co nameraju. Ty mas vyhodu ked to budes predavat ze kupujuci bude mat istotu ze to je co to byt ma.
Obchodnik nikdy puncivat nic nebude, to je ako robit capa zahradnokom. Keby to robil tak je na to kriminal ako ked si tlacis vlastne prachy

tosomja
20. apr 2023

Rydzost by malo mať vyrazené. Odkiaľ ste objednávali?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tanyan
20. apr 2023

@martinmmartin Obchodník by mal predsa už nakupovať opuncované od výrobcu.

martinmmartin
20. apr 2023

Vyrobca si kupi opuncovsnu zlatu tehlu ktoru banikovi opuncovsla statna skusobna. Jednym puncom na jednom kuse tehly
Vyrobca tehlu roztopi alebo rozpili ( aj s puncom) a vyrobi z nej vselijake kolecka. a 1000 hovadin

Kazdy jeden vyrobok sa stal vlastnym objektom ktory teraz hocikto moze zobrat do statnej skusobne kde mu tento jeden kusok otestuju a vyrazia na neho zas jeden punc. Vyrobca punc nedava lebo by ho zavreli

Mohla by byt dohoda ze vyrobca zobere svojich 1000 blbosti a da ich v statnej skusobni 1000x opuncovat, kazdy jeden. Toto je ale servis ktory musis predtym dihodnut a povinnost to nieje

vroni
21. apr 2023

@martinmmartin, trepes, až sa hory zelenaju. Každý jeden šperk z drahého kovu musí byť predávaný puncovany, zo zákona. Takže @autor ma problém, ze jeho prsteň alebo nie je zlatý alebo vyrobený načierno alebo zle vidí a punc nenašiel. Žiadne také, ze obchodník nemusí. Musí.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
svokrinjazykmonika
21. apr 2023

Ešte som nevidela neopuncované zlato, je to divné. A Martinmmartin sa tu síce vypisuje veľmi múdro ale úplne blbosti...

autor
21. apr 2023

@svokrinjazykmonika takze sa im ozvat?

autor
21. apr 2023

@tanyan oni vyrábajú obrúčky, nie že hotové predávajú 🙂

autor
21. apr 2023

@vroni naozaj buď nevidim alebo nie je. Predpokladam že keby bol punc, bol by oekne vycentrovany ma stred aby nešpatil. Nikde nie je, pozeram aj pod gravirom :/ ak povedia že pridte, opuncujeme, viem od nich pripadne žiadať nejakú vratku, lebo mne to spôsobuje náklady?

svokrinjazykmonika
21. apr 2023

Jasné, určite sa informuj. Možno aj z viacerých zdrojov, tam kde ste kúpili, v záložni a v nejakom inom zlatníctve.

autor
21. apr 2023

@svokrinjazykmonika tak známa pisala že ani ona nemá :/

martinmmartin
21. apr 2023

@mb2021 Ze si ty pleties obchodnika a vyrobcu?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinmmartin
21. apr 2023

@mb2021 Nemas pravdu, Aknpridem k zlatnikovi tak mu poviem ze roztop mi hento a urob mi toto. Zlatnik urobi a ides domov. Puncovat sa bude iba vyedy ak si to puncovanie vybavis a zaplatis
Ina vec je obvhodovanie a distribucia a pod

tanyan
21. apr 2023

Zbehni do najbližšieho zlatníctva a popros ich či by ti mohli ukázať kde je tam punc. Aj keď ich ten zlatník vyrába, v čase nákupu bol predajcom a podľa vyššie citovaného zákona nemôže úradne neoznačený tovar ponúkať na predaj.

tosomja
21. apr 2023

@martinmmartin väčšiu blbosť som ešte nečítala.

tosomja
21. apr 2023

A od koho máte obrúčky?

slovakboy
21. apr 2023

Choďte do Košíc do puncovne za minútku a za 10€ to vedia potvrdiť že je to zlato. Podľa mna vás neoklamal zlatník len tam nerobí pečiatky. To nie je punc to čo sa robí na prstene to je len taká značka že je to od zlatníka a nerobila si si to sama. Niektorí to ale nerobia. Ak je to normálne zlatníctvo nemusíš sa báť.

vroni
21. apr 2023

@slovakboy, oklamal. Zlatnik nesmie predávať nepuncovane. Iné by bolo, keby mu kamarát zlatnik z prineseneho zlata urobil nový sperk, ale on píše, že kúpili obrúčky. Takže musia byť puncovane.

tosomja
21. apr 2023

Každé jedno zlato, striebro, ktoré sa predáva v zlatníctve, či už na zákazku, či hotové, musí mať punc. Stále nepíšeš, v akom zlatníctve ste ich kúpili. Možno by sme vedeli z vlastných skúseností napísať.

slovakboy
21. apr 2023

@vroni áno ten punc od baníka na prvej tehke by sa mal prenášať na všetky výrobky, ale nemusí to byt ešte klamstvo. Ak je to zlatník nemôže si to dovoliť. Ak ste to kúpili riadne na účet môžete to reklamovať a môže názvu toho problém ak namiesto zlata predáva bezcenný kov. Preto ja by som najprv sa šiel spýtať obchodníka nech to vysvetlí a ukáže ako predáva iné výrobky. A keď si nebudem istý pohrozim testom v štátnej skúšobni.

jasminet
21. apr 2023

my sme si dali robit u zlatniky obrucky, mam nausnice, retiazky, tiez vsetko vyrobene iba pre mna, rozne zlatnictva a vsetky sperky do jedneho na sebe maju punc... a rovnako uz hotove vyrobky, neexistuje aby niekto predaval zlato bez puncu

vroni
21. apr 2023

@slovakboy, ja som nekúpila, na mojej obručke punc je 😉, ale drahé kovy sa bez puncu predávať nesmú. Pokiaľ by si zlatnik punc nemohol dovoliť, tak, žiaľ, nesmie svoje výrobky predávať. Proste drahé kovy si štát stráži rovnako ako peniaze. Asi bude niečo pravdy aj na tom, že je to drahé, lebo zlatnici miznú a ostávajú len obchodníci, ale nič to nemení na fakte, že nepuncovane výrobky z drahých kovov sa predávať nesmú.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. apr 2023

@slovakboy ale oreco by som ešte ja za to mala platiť? Mám iné prstene, ktoré ten punc majú a nič som za to platiť nemusela

derdia
21. apr 2023

Ja mam od zlatnika a mam punc dokonca 3 😁aj diamant... Asi preto

tosomja
21. apr 2023

Na stránke majú napísané, že sú registrovaní na puncovom úrade a svoje výrobky majú opuncovane a označené značkou. Tak sa pozri ešte raz poriadne a keď tam nič nemáš, reklamuj. Veď máš certifikát k tomu nie?

derdia
21. apr 2023

Mozno zabudli.. Nedaj na toto co pisu tu zeny. Ale chod rovno za nimi, normalne v pohode. Sme ludia, moze sa stat omyl😊