Ahojte,
mam dost velky problem - odkedy ma v detstve pokusal kamaratkin pes, velmi som sa zacala bat psov. Dovtedy som nemala ziadny problem, psy som mala velmi rada. Bohuzial tento strach som preniesla aj na svoje deti. Doteraz sme byvali v Bratislave, kde som za celych x rokov zivota snad stretla len jedneho zabludeneho psa. No teraz sme sa prestahovali na dedinu, kde ich je hned niekolko. Problem je, ze ked idem s detmi sama (babo v kociku, 4 a 6 rocna) a stretneme psa, mne zamrzne krv v tele, dcery zacnu ziapat a vyskakovat mi na ruky. Teraz este byva skoro o 16:00 tma, takze uz len prechadzka bez muza s detmi po dedine je pre mna stres.
Prosim, poradte mi, ako sa da branit proti psovi, ak by chcel zautocit, co zabera. Dva razy sme tu stretli take tulave oplasene stena - nebolo agresivne, lenze ako stena proste kusalo aj do nas, aj do daznika, ktory vytrhol dievcatam a ony sa strasne zlakli a stale je to v nich. Sama s troma detmi sa tazko brani, hlavne ked ja sama mam strach a ten pes to iste vyciti.
Volakedy to ludia rieseli palicou, ale bojim sa, ze tym psa este viac vyprovokujem.
Budem vdacna za akekolvek rady co pri sebe nosit (lebo v hlave to tak lahko neprenastavim), dakujem
oslov starostu. ludia nech maju psov vo dvore
Slzny sprej nos zo sebou... ale ako je pisane vyssie, treba s tym vediet narabat.
Dá sa kúpiť aj taká píšťalka na odplašenie psa. Nikto to nepočuje iba ten pes a malo by ho to vyľakať.
Mam podobny problem. Sprej sice mam,ale nic mi nebol platny,ked debil pes siel za 2 rocnym na odrazadle a ja 4m dalej. No stazovat sa mozem na lamparni akurat. Plna dedina psov a keby male, ale dogy, nemecke ovciaky same 🥺. Nechodim uz sama nikde adeti vozim autom.
Ultrazvukový odpudzovač psov. A okrem toho riešte svoju psychiku. Dedinské psy, ktoré sa zvyknú "venčiť samé nebývajú agresívne. Stretávam takých denne so svojimi psami, vždy nás obišli. To skôr keď ujde nejaký pes z dvora, čo nič iné nepozná, treba sa mať na pozore.
Mame podobny problem, akurat ja chodim s malym psikom, nie s detmi. Nie je to casto, ale aj u nas behaju psy po uliciach aj po lukach..Nejde ani tak o mna, ako o mojho psika, ktory je malicky a vsade okolo velki psy. Dokonca niektorym aj za polotom tak hrabe, ze ta brana sa skoro otvorila sama, a jeden ju skoro preskocil...vsetko velki psy..a neskutocne agresivni..co asi povedat o ich majiteloch, to je na zamyslenie 🤷♀️ takze som si kupila peprovy sprej a mam ho stale pri sebe..prvprada je ochrana teba a deti..kaslat na nasledky, ktore bude mat pes..treba pouzivat opatrne, ked fuka vietor..mozno by som striekala za seba a bola otocena chrbtom a urcite by som striekla vacsie mnozstvo..
sprej je celom fajn vec, len psovi akemu kolvek nesmies dat najavo, ze sa ho bojis, on to vyciti. tvoja skusenost ma velmi mrzi, no nemyslim si, ze je spravne prenasat tvoj panicky strach aj na deti
Chudatka psikovia, ludia by ich stale len strielali. Treba ich nechat zit a tolerovat. Dajte im domov, namiesto kadeakych smrtiacich sprejov.
PS: radu od
@bloger
nikto PROSIM neberte vazne
tie lacne akoze ultrazvukove pistalky proti utocnemu psovi?
bloger, ty si sa s konom zrazil? toto radit ludom? tu pistalocku bude mat agresivny pes vies kde, ked na teba bude chciet zautocit.
To uz radsej "rozhodcovsku" alebo este silnejsiu pistalku, ktoru bude pocit KAZDY v okoli. Ale POZOR, tato moze TRVALO poskodit sluch, ak by dieta skocilo pred pistalku, tak je to velmi VELKY problem. !nemam toto overene, len moj nazor, este som tak psa neodplasil!
@zuzanaam
nezvyknu utocit? to je fakt, ale potom bud radsej ty ta "jedna z miliona' na koho taky pes zautoci, nepozeras TV? aj v meste utoci pes na ludi, dokonca aj smrtelne.
PS: na margo sprejov, ste si na 100% iste, hlavne zeny, ze budete mat dostatok casu sprej chytit, najskor ho ale nahmatat - najst.. mozno aj odistit, treba ho vobec odistit? a pouzit? co ak bude vietor fukat od psa, proti vam? hm? co ak bude sprej chybny a tlak bude prilis maly? odporucma obetovat 1 sprej, a naucit sa par veci
1. ako daleko dostreli
2. ako dlho sprejuje (do tak malej flasky sa vela tlaku FYZICKY nezmesti), to budu sekundy, mozno tri, slovom 3 sekundy
Ak by som bol vonku s dietatom, POCKAT! ja ale nemam 3 deti, takze zbytocne budem mudrovat.. Ale myslim si, ze problem nie je ani tak, ako zlozit psa, alebo viac psov, ale to, ze clovek musi zit v strachu, kde do haja makoveho, by malo platit, ze moj dom, moj hrad, plati aj na ulicu a obec, ako ma clovek mieruilovne zit v strese? Ma platit absolutna zopdovednost za majetok,ak moja skridla zabije alebo zrani dieta, ja platim (pripadne poistovna, ktora to bude vymahat od strechara), ak pes, tak plati majitel psa - asi by som isiel cestou, ako radila @janetinka27 apelovat na starostu, idealne cim viac ludi, tym lepsie. Neexistuje predsa, aby si negramotni majitelia psov obsadili verejny priestor, to kde do haja zijeme ?!
Ahojte,
dakujem velmi pekne za dobre mienene rady, no bohuzial som nezostala mudrejsia. Tie spreje napadli aj mne ako prva moznost, ale presne ako pisete viaceri, treba s tym vediet 100% narabat, o to skor vonku ci v zlom pocasi (sneh, dazd, vietor a pod.) - a navyse, v strese a s 3 detmi tazko zarucim, ze ho pouzijem spravne - bala by som sa, ze ten sprej uskodi skor nam ako psom.
Tie pistalky - na to sa mrknem.
V Kanade v lesoch nam odporucali proti medvedom a pumam klasicke "rapkaciky", ktore narobili kopec hluku, ale tu s rapkacikom asi tazko po dedine 🙂
Starosta je fajn napad, ale jednak sme tu novi a jednak - comu sa celkom cudujem - tu az tak ludia nechodievaju na prechadzky, ale co si pamatam, vzdy som tento rozdiel vnimala medzi mestom a dedinou, asi to bude tym, ze na dedine maju ludia dvor - a teda, neviem ci by sa nasli tolki ludia s podobnym problemom.
Na margo toho, ze "nemyslim si, ze je spravne prenasat tvoj panicky strach aj na deti" - ani ja si to nemyslim, bohuzial zrejme to deti zo mna vycitili a osvojili si podobne spravanie aj napriek tomu, ze som ich strachu voci psom samozrejme nikdy neucila, len obozretnosti. ALE je fakt, ze aj v BA som zazila, ze sa obrovsky pes vytrhol majitelovi a letel oproti malemu dietatu, vyskocil nan a zvalil ho na zem - no ja som skoro zinfarktovala a to som bola cudzia a na desiatky metrov od nich. A bohuzial nie vsetci majitelia psov su mudrejsi ako tie psy, mnohi povedia, ze "ved vam nic neurobi" a potom zacne kusat. Aj tu na dedine je pripad dievcatka, ktoru do tvare pokusal ich vlastny pes a aj z detstva si tu pamatam pripad, kedy tu pes vykusol dietatu kus z tela. Takze radsej nech sa boja ako ked ja som predtym bola schopna hladkat hocijakeho psa...
Viem, ze su aj nejake kurzy alebo pod. ktore Ta maju zbavit strachu zo psov, to by bolo fajn, ale teraz je covid a aj keby nebol, nie som si ista, kedy najblizsie na take nieco budem mat cas. Preto by zatial pomohlo nosit nieco pri sebe...
Mozno sa zasmejete, ale neexistuje nieco, coho sa vseobecne psy boja? Neviem, pocula som, ze niektore napr. vody, ale neviem, ci to funguje na vsetkych.
Neviem, ale mam s tym fakt velky problem a v BA sme chodili na prechadzky denne a vela, tak potrebujem najst riesenie....Dakujem pekne
Tak treba si nájsť pár ďalších susedov, ktorým to vadí tiež, a za starostom ísť všetci spolu osobne. Myslím, že najefektívnejšie je to v menších obciach, kde starostova zvoliteľnosť a povesť najviac závisí na tom, čo a ako robí (a keď vás príde viac, tak sa to nedá spochybňovať takým tým "však nikomu to nevadí").
myslím, že najefektívnejšia bude píšťalka. tam nemáš čo pokaziť, kdežto pri tom spreji, je to také, že nemusíš ho správne použiť a mohla by si ním hlavne zasiahnuť aj deti
@hefo to ano, len ako pisem, sme tu novi, takze to chvilu potrva, kym tu spozname ludi a zistime, ci to vnimaju aj ini takto - teda hladam funkcne riesenie dovtedy...len ani to nezaruci, ze tu nikdy nebudu psy...aby ste ma zase zle nepochopili, tu bezne nie su tulave psy, ale proste niekedy ano (dajme tomu, ze pes niekomu utecie alebo ho vyhodia pod. a pride do nasej dediny) a taktiez proste ludia otvoria branu, pes im vybehne von, nevedia ho nahnat dnu, tak sa na to vykaslu, vsak on pride neskor a pod.
Chápem ta. Asi má tu odsúdi väčšina dievčat, ale ja neznášam zvieratá. Ja nechápem prečo. A psy hrôza....počas mojej práce som chodila do osád tam je psíkov veeeela a bohužiaľ agresorov...kvôli nesprávnemu zaobchádzaniu majiteľov. Na obranu však musím napísať že raz som prišla do osady a jedna Pani mi vravela že máme niekomu zavolať lebo včera večer zastala na ceste dodávka a vyhodila.tam 5 nových psov. Že sa ich boja že na nich vrcia. Volalo sa na obec no bohužiaľ nikto nič stým nespravil. Ale k veci. Dosť často nás tam naháňali ...a teda Slzak sa mne neosvedčil raz som ho dokonca vdýchla, ako písali dievčatá hore keď zafúka končíš.
len nie pistalku. Ta nezabera na kazdeho psa. Mozno este pistol na poplasnaky ale ani tam nie je 100% istota. Je to blba situacia. V nasich krajoch sa vedia tulat psy
v celych svorkach a nikto to neriesi. Tak to polovnici proste vystrielaju.
@vanda323 a ako si sa prosim branila?
Nijako 😀 Utekala som, alebo som vbehla do nejakej chatrče. Dobre nie ? Raz sme šli odoberať dieťa, a Pani na nás nahuckala psa Boh bol pri nás naozaj myslela som že uz už si na mne pochutnať, nestalo sa Vďaka Bohu ♥️
"Starosta je fajn napad, ale jednak sme tu novi a jednak "
mas snad ulavu na dani z nehnutelnosti, ak ste tam NOVI ? ;)
mas pravo sa dozadovat, aj ked ste novi, bezpodmienecne.
neviem, čo je správne v takej situácii, keďže každý pes je iný a zľakne sa niečoho iného. navyše ťažko povedať, či ho niečím takým vyplašíš alebo ešte viacej naštveš. no je pravda, že ich je v mnohých mestách príliš
Hlavne nepouzivak sprej… Pes sa zlakne a v strese prave moze zautocit… Najlepsie pracovat so svojou psychikou.. Porozumiet psom a poznat ich rec tela… Zistis ze cim viac si v strese ty, tym viac za tebou pojdu… Ty ich volas k sebe tymto
Mozno blba rada ak vobec to bude rada, ale moje kolegyne ktore pracuju vecer po tme v exterieri v blizkosti lesa, si bravaju so sebou tie male cibulky ako petardy ale nezapalujes len hodis na zem a ono to tak pukne nie hlasno, vyhodia aj viac nech je take praskanie za sebou, len to je tiez pouzitelne len za sucha bez snehu a dazda :-/
Inac keby som sa tak velmi bala tak kľudne by som nosila aj ten rapkacik a ak by sa ku mne priblizil nejaky pes tak by som rapkala o dusu a bolo mi jedno ci som na dedine 🙂
Slzny alebo preprovy sprej? https://www.karavandoplnky.sk/produkt/peprovy-o...