Obmedzenie svojprávnosti u alkoholičky

5. jan 2024

Ahojte, možno mi niektorá budete vedieť poradiť.... moja matka je 13 rokov závislá na alkohole, viackrát bola na protialkoholickom liečení (naposledy máj + jún 2023). Posledné 2 roky je už na starobnom dôchodku, ale ako prestala chodiť do práce, tak pije úplne každý deň a odmieta ísť znovu na liečenie. Chcela by som ju dať obmedziť na svojprávnosti pri rozhodovaní o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, aby som ja mohla za ňu rozhodovať, či pôjde na protialkoholické liečenie. Máte s tým niektorá v rodine skúsenosť, že keď je človek obmedzený na svojprávnosti, tak ho zoberú na protialkoholické liečenie aj proti jeho vôli? Ešte sa chcem sa spýtať, ak by ju súd obmedzil na svojprávnosti a mňa by určil ako opatrovníka, znamenalo by to, že s ňou budem musieť chodiť úplne ku každému lekárovi a bez mojej prítomnosti ju neošetria? Napríklad, ona máva často úrazy (vonku sa potkne a spadne) ľudia jej zavolajú sanitku, ktorá ju zoberie na urgent.... ja však chodím do práce a mám malé deti, takže nemôžem hocikedy za ňou ísť do nemocnice, aby som podpísala súhlas s ošetrením. Alebo nedávno mala zlomenú ruku, tak chodila na kontroly k lekárovi, čo zvládla aj sama - v tomto prípade by som tiež musela ísť vždy s ňou?

mondolina
5. jan 2024

na základe toho že je alkoholik ju nezbavia svojprávnosti.

dadi30
5. jan 2024

Takto to nefunguje autorka...aj ked na velku skodu zavislemu..musela by niekoho ohrozit na zivote, alebo majetku..vtedy jej moze liecbu nariadit sud..inak nie..

marianarem
5. jan 2024

Bohuzial to takto asi nebude mozne. Aby jej bola nariadena liecba, muselo by sa dokazat, ze je nebezpecna pre seba alebo pre okolie. V tazkych pripadoch alkoholizmu sa da obmedzit svojpravnost na pravne ukony, mala som takeho svokra, kde to uz psychiatricka navrhovala. Ale on bol.uz vo velmi tazkom stave, mal za sebou delirium a zranenia mozgu, po ktorych bol dva mesiace leziaci a duchom nepritomny a dalsie e mesiace sa z toho lizal v ustave. Hovorila, ze s takouto historiou by to uz mohlo prejst, ale ani v tomto pripade to nebolo o tom, ze by ho bolo mozne dat na liecenie, len ze by napr. nemohol predat svoj byt a podobne.

colsami
5. jan 2024

Ak ma nejaku historiu (dokazatelnu, napr boli zavolani policajti a ma zapis) ze vazne ohrozovala seba alebo okolie, na zaklade toho by sa dalo postupit na obmedzenie svojpravnosti....

kaia
5. jan 2024

To musí nariadiť súd. Aby tak rozhodol, musíš preukázať, že je nebezpečná pre seba alebo svoje okolie. Držím palce, cesta zložitá…

alickapusinka
5. jan 2024

TY si to predstavuješ jednoducho. Podáš návrh na zbavenie svojprávnosti. Otázne čo je dôvod dôvod na zbavenie svojprávnosti je že niekomu v opitosti veľmi ublížila s trvalými následkami a také veci. Napríklad spôsobila DN v opitosti s trvalými následkami pre druhého vodiča vtedy možno áno ale len preto že TY chceš to neverím. Ale nie prídeš na súd pán sudca/sudkyňa chcem moju mamu zbaviť svojprávnosti lebo je alkoholička. To nerob zbytočné výdavky. To nie za takých podmienok to by bolo koľko poručníkov v tej republike pije kvanta ľudi a ak by každého mali zbaviť svojprávnosti tak to by určite neurobili. To je zložitá cesta musíš TY dokázať že urobila niekomu niečo v danej chvíli zápisy. Ani keby ju prichytili šoférovať opitú tak ju odsúdia v super rýchlom konaní ale tiež ju nezbavia svojprávnosti never. To je ťažké dokazovanie. Môj kolega bol alkoholik už 20 rokov nepije ale prestal piť ale medzi tým bol niekoľko krát na liečení. Na niekoho to zaberie na prvý krát na niekoho až po niekoľkých rokoch. A však musí sama chcieť to že TY ju prosíš rodina to ej nič musí mať pevnú vôľu a sama chcieť ináč neurobíte v rodine nič.

majamat
5. jan 2024

U alkoholikov sa častejšie vyskytujú ďalšie psychiatrické ochorenia, čo môže byť dôvod na zbavenie spôsobilosti na právne úkony, no závisí od konkrétnej dg. Napr. Alkoholova demencia, encephalopathia a pod.
No nap ako bolo spomenuté, že ak spôsobí autonehodu, to veru neviem. Potom väčšina šoférov, ktorí boli v podobnej situacii, by mohli byť pozbaveni, čo mi príde ako blbosť. Sami sa rozhodli piť a musia sa zodpovedať, keď niečo sposobia

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cookie29
5. jan 2024

Ak dobre rozumiem, Ty ju len chces dokopat na protialkoholicke liecenie. Aspon tak to znie. Bohuzial, aj ked je situacia nelahka, keby si ju aj dokopala, pokial ona nechce, nema to zmysel :(
Zelam vela sil

autor
5. jan 2024

Dievčatá, ďakujem pekne za názory a rady.... ja neriešim, či by ju súd obmedzil na svojprávnosti.... to už bude na súde.... Zdravotných záznamov má na to dostatok... Ja by som potrebovala vedieť, či by ju skutočne na to liečenie aj zobrali, ak by mala obmedzenú svojprávnosť ale napr. robila by tam scény, či by ma aj tak neposlali domov... ona už má 64 rokov a začínajúcu cirhozu pečene. A teda aj to opatrovnictvo by som chcela vedieť... ako v praxi funguje u lekárov a pod.

majamat
5. jan 2024

neviem,
nie som si ista. proti vlastnej voli moze asi nariadit ustavnu liecbu len sud. myslim si to. ty ako opatrovnik mozes vyjadrit suhlas, ci nesuhlas s hpospitalizaciou,a le nasilu to asi nepojde.
no neviem to isto, ci to takto je. ide o to, ze ak ona nechce, musela by mat obmedzenu slobodu a ani opatrovnik nema pravo obmedzovat slobodu. tusim sloboda patri medzi zakladne ludske prava.
cize leicba len s jej suhlasom. podpis na papieroch sice moze byt tvoj, ale tym nedonutis niekoho byt niekde.
a ako tu bolo uz vyjadrene, liecba alkohlizmu nie je o tom, ze tam svihnu zazracnym prutikom ... tato liecba si vo velkej miere vyzaduje spolupracu pacienta. ak pacient chciet nebude, potom ziadny lekar nic nezmoze.

hugigugin
5. jan 2024

Podaj toto čo píšeš na súd, dlho rozhodujú , volaju znalcov. A obmedzia. Potom s uznesenim podpisujes ty, alebo osoba zodpovedná za ňu.