dobry den. mam otazku. moja mama nie je biela.jej mama je romka uz cele generacie.otec bol takisto lenze jeho mama uz mala modre oci ale bola takisto romka. obaja jej rodicia maju hnede oci ,cierne vlasy a typicky hnedu pokozku. lenze moja mama je pigmentovo biela a nie hneda a navyse ma zelene oci. jedine co sa zhoduje su jej cierne vlasy. je to mozne aby bola ich dcera? pokial viem, nevera nebola znama. moj otec ma zase jedno oko modre a druhe zeleno modre. ja a moj brat sme sa narodili s rovnakymi ocami, ktore maju raz cisto zelenu farbu a inokedy su hnedozeleno zlte.vlasy mame tmavo hnede ale nie cierne a sme ovela snedsi ako mama. mama mojho otca mala cierne a otec zelenomodre oci. ake oci budu mat moje deti ked si vezmem modrookeho muza?
najviac by ma vsak zaujimalo ako je to s mojou mamou.
vopred dakujem za odpoved.
tak najprv sa rozmysli,či tvoja mama je biela alebo nie. 😉
Ale myslím si,že deti budete mať dve,jedno so zelenými očami a druhé s modrými a jedno bude biele a druhé hnedé.
V akom poradí a kombinácii ti už neviem poradiť. : -)
Ja mam sive oci, moj muz hnede, a mame dve deti - jedno ma zelene oci a druhe zeleno-hnede. A su obe deti naozaj nase. 😀
Ja viem taku pomocku, ze oci sa dedia po starych rodicoch. Tam to uz u nas sedi. Tam mas na vyber vzdy 4 moznosti. 😉
A samozrejme aj dvaja tmavovlasi tmavooki rodicia mozu mat svetlovlase svetlooke deti, AK v sebe nosia ten svetly gen, len u nich sa mohol neprejavit.
tú genetiku ti neobjasní asi nikto ,lebo je to tak popletené , že s toho nevieš výjsť ani ty sama 😀
čau 😉
Ahoj,
tak nie je pravda ze dvaja modrooki nemozu mat hnedooke dieta. Moji rodicia: mama takmer do dospelosti blondiny s modrymi ocami (vlasy sa jej potom zmenili na svetlo hnedu ale oci ostali, otec tmavohnede vlasy a modre oci a ja som mala ako dieta hnede oci a ocove vlasy, com som starsia tam mam svetlejsie oci, teraz take zeleno modre ale stale svetleju. Brasko ako dieta blondak -vlasy az do biela a modre oci. Vlasy mu stmavli, ma ich teraz ako mama, modre oci ostali. Najlepsie na tom je ze sa velmi tvarou podoba na oca, ale vlasy ma po mame a ja sa podobam na mamu ale vlasy mam po ocovi. Cela rodina- z oboch stran ma modre oci len moja babky (mamina mama) hnede a ja som pravdepodobne, kedze ako dieta so mala hnede oci, zdedila nieco asi aj po babky.
tiez ako tu uz bolo psane, mozu mat aj 2 tmavovlasi rodicia dieta blondaka ak maju svetle geny. Ja nosim v sebe svetle geny z oboch stran.Maminej tak ci tak a ocovej, lebo aj on nosi v sebe svetle geny po rodicoch.
Je to pomiesane ale genetika je raz taka. No ta priroda si s nami robi co chce 😀
ak sa modrookým rodičom nenarodí hnedooké dieťa čo je nemožné tak je všetko v poriadku
zaujimava stranka:
http://dedicnostfarbyoci.freevar.com/o_genetike...
..."Podľa Mendelovych zakonov nie je možné, aby dvaja modrookí rodičia mali dieťa s hnedými alebo zelenými očami. V skutočnosti však existujú prípady, kedy sa modrookým rodičom narodilo hnedooké dieťa. (To jasne dokazuje, že tieto zastarané modely, ktoré sú v školách ešte stále vyučované ako úvod do genetiky človeka, sú nepresné."....
Dalej je tam nacrtnuty dalsi model dedicnosti, avsak
..."Tento model však nepočíta s rôznymi farebnými odtieňmi, ani nedokáže vysvetliť ako by mohli mať dvaja modrookí rodičia hnedooké dieťa."...
leonyja,naozaj ťa trápi,aké oči budú mať tvoje deti???? 😲
Nechaj sa prekvapiť.Ja som tmavovlasá s hnedymi očami,manžel tmavovlasý s hnedozelenými očami.Naše deti:1.tmavovlasý s hnedými očami,2.blondiak s modrými očami 🙂 nevera sa nepripúšťa samozrejme
Ahoj, chcem sa opýtať, je možné ak má žena hnedé oči a muž zelené, aby mali obidve ich deti modré oči?
ahoj ja mam zeleno-hnede oci muz modre obidvaja sme tmavovlasy synovia maju modre oci dcerka zelenohnede najstarsi syn ako manzel boli do 3 rokov uplne blondavy teraz maju tmavohnede vlasy tak sa to meni aj u nas
Nedá sa to vysvetliť, lebo ani genetické príručky, na ktoré sa odvoláva latvia a imarikai nemajú celkom pravdu. U nás v rodine máme my rodičia modré oči (manžel úplne modré, ja modrosivé), starší syslík modré po ockovi a mladší - hnedé po starom otcovi 😝 Nevera neprichádza do úvahy, obaja sa na ocka a starého ocka neodškriepiteľne podobajú, zaprieť by ich mohol len slepý 😀 .
v nasich rodinach sme takmer vsetci snedi, hnede az cierne vlasy, oci od hnedozelenej po uplne tmavohnedu...
jedine moja starka je modrooka blondina a ked sa nam narodila prva baba, skoro sme vsetci odpadli...je uplne bielucka blondinka z nebickovo modrymi ockami 🙂
je to vzdy zaujimava hra prirody, ako sa to premiesa a ake farby si vyberie pre nasich potomkov ale najdolezitejsie je, aby boli namiesane z lasky... 😉
ja som tmavá s tmavohnedými očami, môj muž detto ... celá naša rodina sú tmaví s tmavými očami, prvorodená dcéra tmavovlasá, snedá pokožka, tmavohnedé oči ... mladšia dcéra blondýna, s modrými očami ... no nikto nám neverí, že je naša 😀
Dvaja modrooki rodicia musia mat modrooke dieta. Velmi vynimocne sa podari tmavooke, ale aj tomu vacsinou v priebehu zivota zosvetlia. Inak su vsetky ostatne kombinacie farieb lubovolne a decka mozu farbu oci aj vlasov podedit po hocikom z rodiny. Nazorna ukazka:
Obaja moji rodicia su vyrazne tmave typy, oci aj vlasy. Otec ma vlasy cierne, mama tmavohnede, oci obaja tmavohnede. Ja som tmava po nich. No a moj brat vyzera takto 😀 Oci na fotke nie su az tak vidno, ale ma ich modre. Chytil gen pravdepodobne po starych rodicoch, dedko bol modrooky blondak.
mozne to je v tej rodine, ja by som v tom problem nevidela. Ak ma niekto uplnu pochybnost tak asi najlepsie test DNA dat spravit. Ale asi zbytocne ak ine crty sedia v ramci rodiny. (licne kosti, typ tvare, tela, ochorenia)
😀 to je pekne dopletene, ale celkovo nevidim v tom problem, kedze tmava farba sa dedi dominantne, aj ked mas recesivnu alelu, a ked ju maju aj rodicia,tak je pravdepodobnost ze ju dieta zdedi 😉 vysvetlim na priklade:
tvoja babka (mamina mama) a dedko(mamin otec) su romovia -tmavi, obaja tmave oci,vlasy atd.
gen pre farbu oci, vlasov, pozostava z 2 "casti": jedna je od otca,duha od matky.
farby sa dedia takto: tmava je dominantna, cize hneda/cierna farba oci sa zdedi,ak je gen zlozeny aspon z 1 casti pre tmavu farbu: HNEDA HNEDA alebo HNEDA modra - hneda je dominantna, takze oci budu hnede.
modra modra - kedze tam chyba dominantna cast ,farba oci bude modra
u tvojich starych rodicov zrejme je gen HNEDA modra, takze ked sa skombinovali 2 geny typu HNEDA modra, pri krizeni vznikla 25 percentna sanca na typ modra modra a teda tvoja mamka je modrooka....
zrejme som ti tym poplietla mozog, tak uz len dodam, ze 2 hnedooki ludia mozu mat modrooke dieta, ale opacne nie, dvaja modrooki nemozu mat vlastne hnedooke dieta, kedze hnedooke dieta by muselo zdedit dominantnu hnedu cast od rodica a keby rodic tu cast mal v gene, to by uz nebol modrooky 😅
verim ze to niekto vysvetli jednoduchsie 😀