Ahojte, len taká oddychová téma. Uchovávate nejaké zvyky na Nový rok? Ja neperiem, budeme mať makové bobalky a sosovicovu polievku. Aké zvyky máte vy?
Žiadne nemáme.
Musim prat, ideme na dovolenku. Poverám neverím.
Poveram síce neverím ,ale máme zaužívané,že hovädzí vývar na nový rok a neperiem prádlo vo sviatky všeobecne.Snazim sa neprat ani nedeľu keď tak operiem sobotu alebo pondelok .
Stavím na niejaké hokejové zápasy uvarím obed a idem do kostola
Nejeme hydinu a ani rybu...aby stastie neuletelo alebo neodplavalo v Novom roku.
Smeti odnasame na Silvestra ..akoze upratanie si na konci roka 🙂
Nemame žiadne, užívame si voľno. Prečo makove bobalky a neperieš?
@janewithane makové bobalky máme aj na Vianoce aj na Silvestra a zvyčajne aj na Nový rok a neperiem kvôli povere ani smeti nevynasam..
@dankabetka hej toto tiež nebude hydina ani ryba u nás
A aka je to povera? Velmi sa v tom nevyznam
@janewithane smeti sa nevynášajú preto, lebo si môžeš vyniesť šťastie, s tým pranim ani neviem vlastne presný dôvod
Ja sa riadim príslovím "Ako na Nový rok, tak po celý rok", lebo mi to proste vyhovuje... poverám neverím.
Takže nevarím, nepracem, neperiem, proste žiadne domáce práce 😁😁😁, jedine ráno postelím a umyjem riad cez deň. Snažím sa nenaháť, nehádať, čo najviac relaxovať a venovať sa rodine. A idem do kostola. U nás sa zaužíva, že sa neje hydina, no už som ju jedla na Nový rok a nemala som pocit, žeby mi uletelo šťastie.
Prádlo vyvesené vraj nešťastie do domu alebo niekde sa píše dokonca aj o smrti blízkeho ☹
Teda teoreticky ak máte sušičku a nevyvesite nič tak prať môžete 😀
@marsmykkok aj keď som prala a vyvesala dnes??? Nevedela som
@jaja8_9 to netuším
spím do obeda... robím si srandu, mám 2r dieťa, o 7 sme hore 😢🙈
som rada, že tie povery nepoznám, aspoň sa ničoho nemusím báť 😀
@marsmykkok presne, susicka ususi a nemusime sa tyrat poverami ako v stredoveku.
Všetky povery sú len "nastavením mysle" človeka, ktorý na povery verí. Ja periem, vynášam smetie, vysávam, jem hydinu, aj ryby a ešte sa mi nestalo, žeby som si "vyniesla" šťastie, alebo aby mi "uletelo" či "odplávalo" 😁 a prečo? lebo moja myseľ nie je nastavená na povery 🙂
@mimka2019 presne, aj keby hned zomrel niekto z rodiny, nebude to pre vtaky na tanieri alebo smeti, ale proste preto ze mal diagnozy a vek a preto ze ludia proste zomieraju, nehody sa deju...to keby kazdy dodrziaval povery tak nikto neumrie a kazdy bude mat len stastie? 😃 Bodaj by...
Ja som tie somariny o hydine a rybe a smetiach počula prvýkrát od mamy bývalého priateľa. My sme normálne vserko robili na Nový rok, akoby to bol bežný deň, ak bolo treba. A nikdy sa nič nestalo.
Nemáme nijake extra zvyky, je to voľný deň a hotovo
@zuzanka.zuzu ber to pozitívne sú ženy, ktoré nespia ani do 7🙂
Beriem to ako bežný deň. Dnes nemusím variť, máme od včera. Ak by sme nemali, normálne varím. Vysávala som už, zvesím prádlo zo sušiakov. Ak bude potrebné večer oprať, pustím práčku. Ale včera som 3-krát prala, tak by to malo vydržať. Venujem sa normálne domácim prácam podľa potreby.
Ani nie, akurát nejem hydinu.