Niektorí ľudi sú dlho na spovedi. Čo preberjú s kňazom?

13. máj 2023

Prosím neveriace, nekomentujte, otázka je smerovaná čisto na katolíčky. dnes som bola na spovedi...a tak som sa zamýšľala v dlhočiznej rade...čo tí ľudia s kňazom preberajú? niektorí tam boli fakt dlho, radovo povedzme 10-20 minut...Prídem, vymenujem hriechy, snad za 2-3 minuty som bola vonku, ani nie, po mne zas dlho kazdy. Rozmyslam, ci sa spovedám zle alebo čo? 🙈

123kika1234
13. máj 2023

Niekto možno nebol dlhšie na spovede a ma toho viac na srdci

zenulkaaa
13. máj 2023

Tak niekto ma knaza ako takeho dovernika, ak ho nieco trapi, tak sa s nim o tom porozprava. Spoved nie je len ze meno bozie nadarmo, klamal som, alebo krical som na deti. Ludia maju kadejake hriechy a trapenia, a ked nemaju nikoho, a su fakt veriaci, a mozno aj neveriaci, tak knaz im pride ako taky jediny clovek, ktoremu sa mozu zdoverit.

autor
13. máj 2023

@zenulkaaa no dobre, povedzme, ze by som sa s tým knazom chcela o niečom poradiť, porozprávať sa...ako mam zacat? zas nechcem ho nejakym sposobom obťazovat, uberať ho o cas ...na toto som nikdy nebola, aj ked na rovinu by som hodila o niektorych veciach rec

pribinak
13. máj 2023

U nás kňaz pre takýchto ktorí sa chceli dlhšie rozprávať tak im rovno povedal nech prídu mimo spovedne hodiny
Ľudí ako najatých a nie je priestor aby mu hodinu rozprávali čo na srdci
On sám povie že na “bežne” hriechy a ich olutovanie stačí krátka spoveď

deti95060810
13. máj 2023

môj otec tiež minule hovoril že čo tie staré baby môžu už len mať za hriechy...🙂
toľko sú v tej spovedelnici....

osky
13. máj 2023

Dobra spoved trva dlhsie.
Odrapkat hriechy ako papagaj,to je take o nicom.
Ved treba popisat hriech presne,okolnosti...poradit Sa o Tom s knazom.
Al knaz ti to vysvetli,da ti priklady,odporucania..
Spoved je predsa aj Navigation k tomu,ako sa tych hriechov v buducnosti vyvarovat.
Nie som zastancom hodinovej spovede.
Alle nechapem, ze clovek ledva vojde dnu,a uz je vonku..
Co je to za spoved?

zenulkaaa
13. máj 2023

Akokolvek. Neviem o com chces hovorit, ale kludne mu to vysyp, ze pan farar a este taka vec, ktora ma trapi, alebo mohli by ste mi poradit v jednej veci? Akokolvek sa da zacat, len sa netreba bat.

autor
13. máj 2023

@osky tak neviem, ako presne popisem hriech, trebars: nadavala som? Mám mu vyměňovat nadavky? 🙃 Alebo meškala som na omsu? Čo sa dá k tomu este presnejsie?
Sú knazi u ktorých to len lieta - každý, ale napr dnes boli 2 a obaja tak dlho takmer každého. Snad este holka předo mnou bola o cosi kratsie než ostatní...

Ale ano aj věci ktore by som sa chcela popytat porozpravat...len som na to zatial nenabrala odvahu a neviem či to tam patri...

zuzinka888
13. máj 2023

Trapenia, ziale, nespravidlivosti, problemi s manzelom, detmi. Aj ja som niekedy dlhsie( no to nejdem ked su hromadne spovede ale v bezny den ked je volnejsie). Preberiem aj situaciu a okolnosti hriechu- preco, ako a co sa stalo. Knaza mam namiesto psychologa.😛 Ten nas je super, vzdy povzbudi, a je zadarmo🤣

loliki
13. máj 2023

Keď raz naberieš odvahu, budeš tam aj ty 15 minút a pochopíš. 🙂 Pre niektorých je spoveď zároveň terapia.

autor
13. máj 2023

@zuzinka888 skúsim nabudúce to na tohoto vybaliť 🤣 konkrétne tohoto "poznám" ešte zo studetských čias, z iného mesta, kde - ale to ani neviem ako sme sa k tomu pri spovedi raz dostali, že je povodne lekar rontgenolog. Ale možno so študentkami sa viac rozpraval aj on ako s matkami 2-3 detí 🤣

zuzinka888
13. máj 2023

Tak studentky asi to maju v pestrejsie. Este si pamatam ten vek, tiez som kadeco povyvadzala. A kedze rodicom som sa " nemusela priznat" tak mi potom dohovoril knaz🤣

12katka21
13. máj 2023

Nas farar raz povedal pred obdobim velkeho spovedania ked aj knazi toho maju uz dost ze treba hovorit hriechy a nie to dobre kto co urobil.
Babkusky na dedinke poohovara susedu a potom jej odnesie domace vajicka a usmevom na tvari.

lindous
13. máj 2023

Nie som veriaca, ale dovolím si aj tak prispieť, aj keď trošku mimo témy 😅 ja sa totižto vždy takto cítim v čakárni u lekára, ja som vybavená za 5 minút a nechápem o čom sa tam kto vykecáva polhodinu... nedávno som sa o tom rozprávala s kamarátkou, ktorá rozbehla ambulanciu a spomínala, že často ľudia kým sa dostanú k veci jej rozprávajú naozaj čokoľvek, lebo nemajú nikoho iného s kým by sa porozprávali a niekedy to je ťažké stopnúť... povedala by som, že veľa ľudí toto nájde práve u kňaza...

zuzuliennka1
13. máj 2023

a mas aj nejaku pripravu na spoved? lebo z toho ako to sama pises - prides, odrapkas, odides.
to trochu pochybujem, ci je to vlastne aj platna spoved

autor
13. máj 2023

@zuzuliennka1 myslim, že na to je knaz aby posudil či je spoved platna, či len rapkam - keby má podozrenie že len odrecituvavam, nedá mi rozhresenie. Na toto som prilis uzkostliva, aby som sla bez pripravy na spoved. Vzdy som to chapala tak, že knazovi mam vymenovat hriechy - že o tom je spoved, na "duchovne rozhovory či vedenie" sú časy mimo spovede. Mala som prisnu katolicku vychovu, dokonca s rodinnym akoby spovednikom a spovede boli vždy krátké. Preto ma ta situacia v kostole ak tam sú vsetci dlho a ja kratko, zaraza 🤷

autor
13. máj 2023

@lindous aj toto je mozne...

marca12
13. máj 2023

Knaz je tam pre ludi,je to prostrednik Boha,takze ho neobtazujes. Je to jeho práca,nielen si odrapotat si kazen a ist prec

maja22
13. máj 2023

Mozno to, ze ides pripravena, skracuje tvoj cas sv. spovede. Knaz vyciti, kto to berie vazne, je pripraveny, kto chodi pravidelne, tomu povie par slov a je to na konci. Potom moze ist o ten pripad duchovneho poradenstva, alebo dalsia moznost je slaba priprava, clovek dlhsie premysla, prip. mu knaz pomaha otazkami. A potom su aj typy, ktore vymenuju hriechy svojho manzela, ale na vlastne akosi nedojde, tak aj takych musi knaz vratit do reality, ze na spovedi hovorime o sebe, nie o druhych 🙂. Moznosti je viac, co sa tam deje🙂. Bud rada, ze sa vies spovedat, ze to beries vazne a cerpaj z milosti, ktore sa ti dostavaju 😉

zuzuliennka1
13. máj 2023

tak prepac, ale vidim ako sa o spovedi vyjadrujes, stylom ze “odrapkam tam za 2 min hriechy a hotovo” - lebo spoved o tom teda nie je.
spoved nie je o vymenovani hriechov, spoved je hlavne o tom, ze olutujes pred Bohom hriechy, ktore si spachala a Boh ti prostrednictvom knaza da rozhresenie.
a mas to ocividne kustik popletene, pretoze platnost spovede nespociva v tom, ci knaz vyslovi/nevyslovi rozhresenie - knaz reaguje na to, co mu povies.
podstata je v tom, s akym umyslom sa spovedas, ci napr. vedome nezamlcis tazky hriech, lebo sa hanbis, a teda nepovies vsetky hriechy - v zavere spovede ti knaz formalne rozhresenie povie (nema vestecku gulu) ale taka spoved je pred Bohom neplatna

ale ak mas kratke spovede, lebo to tak vnutorne citis, nemas tazke hriechy a vedome nijaky nezamlcis - potom je to okej.
ludia sa ale chodia v spovedi s knazom aj poradit, nie len odrecitovat hriechy podla desatora alebo modlitebnej knizky

vorkola
13. máj 2023

No ak na omsu trebars si meskala, ze si sa chcela este vymalovat,alebo prezliet ine saty a...Prisla na omsu uz po prezehnani ,povedzme 3 min,Omsa pre teba neplatna,. Alee napr.ceztou do kostola stretnes cloveka, (prislo mu nevolno)ratujes, chyba ti aj 20 minut,omsa pre teba platna,Mne sa to stalo ,ze pri kostole kolabovala pani, lezala trochu dalej od kostolnych dvier, hoci sa prebrala uz omsa zacala, bola stale pri nej ,medzitym ma zastupil jeden nahodou isiel Mudr, a ja uz mohla ist dnu do kostola, ratoval on suverrene som ani nerozmyslala ci mozem ist na prijimanie, a isla som. lebo vsak bolo asi tak 10 ,15 minut sa venovat sa tej panej a bola pri nej pokym sa sa toho ujal tem Mudr.Ale keby som dovarala trebars obed ,a vidim, ze to nestiham presne na minutu,tak ani uz na tu omsu nejdem ale idem az vecer do mesta uplne na na sami zaciatok.V NEDELU A V PRIKAZANY SVIATOK SV: OMSU NABOZNE SLYSAT a to OD PREZEHNANIA AZ NA koniec Koniec ...povie knaz... IDTE V MENE BOZOM

vorkola
13. máj 2023

@vorkola vlastne az teraz takmer po 7 rokoch ma napadlo ci aj u mna bola platna omsa, a este aj s prijimanim, ci som neprijimala svätokradezne bola nedela bez komplet omse, moje ospravedlnenie, ved ratovala, pani, lebo vtedy som uz mala auto, nebola som viazana na bus a mohla som ist na vecernu sv omsu do mesta, Nebol problem ist do mesta.No vidis dobra tema,asi novy objav mozno mojho tazkeho hriechu, najblissie vyznam v spovedi, fakt, ved som mohla ist vecer, nic ma neviazalo.

trgypadl
14. máj 2023

Ako prisne vychovaneho katolika by Ta nemalo trapit to, kolko druhemu veriacemu trva jeho spoveď.... Ty si tam sama za seba...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. máj 2023

@zuzuliennka1 wow! Kde som sa vyjadrila že ODRAPKAM hriechy? Napisala som VYMENUJEM. A o tom to je. Vymenovat, vyznat, počet.
Ale viem aj to, že jeden knaz jednej povedal, že knazi nie sú poradne kreslo. Sú aj ludia ktorí to vyuzivaju, ako pisali vyssie.
Strýko bol knaz,)už po smrti) brat je knaz, prirodzene tieto temy s nimi nepreberam, ale co od ludi viem že tiez nevedie dlhe rozhovory.

autor
14. máj 2023

@maja22 ďakujem pekny komentar 🙂

autor
14. máj 2023

@vorkola tak v tom kedy je meskanie na omsu hriech mám jasno. Ak sa ma po ceste zastaví policajt a kvôli nemu pridem neskor a na inu už sa neda, tak to hriech nebude a nebudem sa spovedat. Ak nenazeniem skoro deti z postele a nestihame to už povazujem za hriech. Ty si záchranou resp pomocou sluzila svoju omsu, hriech by si mala Keby si nepomohla

autor
14. máj 2023

@trgypadl inak nie som prisne vychovaný katolík 🤣 prisna vychova nic o výsledku výchovy nevrací 🙃

osky
14. máj 2023

Skusim takto:
Zijem v AT a tu ked vyhlasuju moznost spovede,povedia:
Beichte/spoved/ und-a Aussprachegelegenheit/prilezitost na rozhovor.../

Cize ako vidis,tu je to jasne popisane-mas tam prilezitost prebrat v rozhovore s knazom tie okolnosti hriechu,ako k tomu pride, preco Sa to stava...
Nadavam,lebo...
Meskam na omsu,lebo...

Nie je to pravidlo.
Niektori ludia maju potrebu rozobrat to s knazom,vyrozpravat Sa.nie je to vsak podmienkou.
A samozrejme,ze na velke sviatky,ked prefo mnou i za mnou je milion ludi ,nebudem Sa vykecavat hodinu...
Fakt zalezi od okolnosti...ako to citis.
A zalezi aj od knaza.
Niekedy by som bola raz dva hotova a just tam sedi taky co mi hodinu kaze..

autor
14. máj 2023

@osky to už je super ponuka/rozdelenie...

No ale to nadavanie ..napriklad ved každý den to moze byť o inom, jeden den ma vytočí ten, druhý iny, stvrty mám pms... chápeš pričin mnoho ale výsledok a povahu hriechu to myslím nemeni,🤷Za rozdiel povazujem či nadam sebe popod nos alebo druhej osobe - to už meni povahu hriechu a tak to aj poviem