Reagujem na diskusie ohľadom rozvodu/odchodu ženy od chlapa.V každej takej diskusie radíte odísť z takého vzťahu/manželstva.Ze žena to dá aj sama s dieťaťom.No nie nedá to.Poznam veľa ľudí v okolí čo im neklape manželstvo.A ani jedna nechce odísť lebo vedia že to nedajú samé hlavne finančné.Lebo nechcú prežívať s deťmi,ale ostanú s chlapom aby mali lepší život.Dokonca jedna čo odišla od chlapa do podnájmu dlho jej to nevydržalo a ostala na ulici s dieťaťom.Musela sa vrátiť k chlapovi.Doba je zlá a veľmi ťažká.Vsetko sa zdražuje.Preco stále radíte odchod,keď možno aj vy viete že nie každá bude vedieť uživiť samu seba aj deti.?Keď je problém nájsť si prácu aby žena stíhala ráno aj poobede do škôlky a do skoly.Určite sú také prípady že niektorým sa to podarilo.No väčšina ľudí sa boji odísť,radšej ostane v nefunkčnom vzťahu ale je finančne zabezpečene.
v poriadku, ale ja by som neostavala tam, kde nechcem byt, len kvoli peniazom
To je každého voľba. Ja by som radšej volila psychickú pohodu ako finančné zabezpečenie ale napr by ma týral muž. Riešenie s vždy nájde, ja by som vedela fungovať aj bez muža,aj keď by to bolo ťažké. A čo tým deťom ukáže tá žena ak ostane pri takom chlapovi ? Budú zažívať iba hádky,bitky, a neviem čo ešte sa deje v takýchto rodinách,no na psychike im to moc nepomoze veru,je to aj pre ich dobro odist
V prvom rade, doba vobec nie je az taka zla a tazka, len my sa mame prilis dobre a sme natolko rozmaznani v tejto krajine, ze uz mame jazyk k zemi 😉 Ak chces zazit tazky narocny zivot, odporucam ist do krajin s vojnovymi konfliktmi, chybajucou pitnou vodou, diktatorskymi rezimami...
A druha vec - strasne zovseobecnujes. Tu nejde o "neklapanie", ale ak zijes s clovekom, co ti vedome ublizuje, tyra ta a ublizuje aj dietatu, mas urcitu zdopvoednost minnimalne za to dieta.
Okrem nečakanej, vážnej choroby,nešťastnej nehody a smrti máme skoro vždy na výber. Keď si niekto vyberie pohodlie v zlatej klietke na úkor svojho duševného zdravia a zdravého duševného vyvoja detí,vie to jeho voľba.
Áno, zvyčajne je jednoduchšie povedať, že sa nedá.
Fyzické alebo psychické týranie to je iná vec,vtedy pomôže len odchod.No myslela som iné veci keď neklape manželstvo,keď sú nezhody a tak.
takze my ta mame utvrdit v tom, ze robis dobre, ked si ostala?
Ja zas pozn. Viaceré kde to ne klapalo a odišli, ľahké to nemala ani jedna ale ani jedna neostala ani na ulici ani sa k chlapovi nevrátila a dokonca svoje rozhodnutie nikdy neolutivali. Niektoré ľutovali ze to neurobili skôr "kvôli deťom", pretože trpeli aj deti
Každá jedna/každý jeden ma na výber... Niekto si vyberie zlatú klietku a trápenie, ina si vyberie možno ťažšiu cestu ale zato duševný pokoj
Nech sa rozhodneš akokoľvek následky svojho rozhodnutia budeš znášať len a len ty. A to ze si to nedala ty neznamená ze to ma každá tak.
Da sa to. Mam osobnu skusenost ze aj pre tie deti je to tak lepsie. Moja mama to dokazala. Len nemala deti s hocikym a byt kupili spolu po svadbe .Roky sme trpeli s otcom alkoholikom ( stal sa nim ked som mala cca 1or) robil nam zle emocionalne nas tyral. Isli sme z centra ba zit na koniec mesta aj tak to bolo najlepsie riesenie. Den po tom co predali byt jej umrel otec. Nevladala balit vsetko som zabalila Ja. Je jedno aka je doba kto nema $ vzdy je draho . Este si musela zobrat pozicku. Tu su vacsinou dva extremy Bud sa zduvaju pre malichernosti alebo ignoruju neodpustitelne. Tym prvym radim pracovat na sebe a vztahu tym druhym odist. Tak si vyber ku ktorej skupine patris ty.
To nie je o tom hned a zaraz odist. Ale ked uz viem, ze ostat zo mna casom urobi zatrpknutu, ladovu trosku, alebo sebalutostivu trosku, tak je rozumne sa zacat na ten odchod pripravovat. Hladat vhodnu pracu, pozerat si a udrzovat prehlad o nehnutelnostiach, resp. podnajmoch v okoli (tej prace najlepsie). Odkladat si uspory.
Proste neostat zit len tak a cakat, ze to do smrti zvladne s tym chlapom hadam dajako. Aj ked ho nemiluje, citi sa nemilovana a strada.
Alebo cakat na dalsieho vrabca v hrsti, ze sa bude chciet rozviest, az ked bude mat istotu, ze je tu dalsi, co si ju chce vziat k sebe. A az vtedy riesit. Lebo moze ist z dazda pod odkvap, ak sa zas len presunie bez vyhladu na samostatnost k dalsiemu.
Tak kazda z nas je fakt ina🙂 Niekedy ale ozaj nie je ina moznost. Alebo teda aspon si to ceny myslia. Jednoducho nemaju kam ist s dietatom, tak proste radsej zostanu v nefungujucom vztahu, aby aspon o to dieta bolo postarane. Nemusi ist vyslovene o peniaze.
Čo sa týka financií. Som na RD s dvoma malými deťmi. Mám 400€ s pridavkami, s výživným na tri deti by som mala celkom slušne, plus keby som išla do práce, aj daňový bonus. Keby som našla podnájom len za 400€, tak sa mám veľmi dobre.
Čiže nie, nezostala by som ani kvôli streche nad hlavou s mužom, ktorý za to nestojí.
Mas velku pravdu.Najviac milujem tie,ktore bohorovne tvrdite "Nikdy by som..."Staru belu viete co by ste nikdy neurobili,alebo co by ste urcite robili kym nie ste v tej situacii.Autorka ma pravdu.
Veľmi dobre viem o čom píšeš a ako to myslíš ale uvediem ti príklad žena zostane s takým mužom kvôli zabezpečeniu nemusí byť týraná proste len prežíva nerozumejú si deti to strašne vnímajú ale zrazu môj "živiteľ" si nájde milenku a sám nechá ženu na pospas ...?!Môj názor je že každá žena by mala mať svoju hrdosť a zároveň sa rozhodovať nie citom ale rozumom ak viem že to nejde niesom šťastná je tu toľko možností ak nemá rodinu priateľov ver že je plno organizácií ktoré pomôžu len netreba sedieť na gauči a vyplakavat na MK treba vziať život pevne do rúk a snažiť sa!!!!Áno je tu aj jednoduchšia cesta nechať si úplne zničiť život z človekom ktorý ťa nespraví šťastnou život utečie medzi prstami a najlepšie je mať čo najviac detí aby si netrpela sama ...Áno väčšina žien radí odchod pretože to je jediná cesta ako byť šťastnou ale kto si ako ustelie tak má... Sebavedomie zdravé je v dnešnom svete dvolezite...To všetko záleží len od toho ako máme nastavené naše hodnoty nič viac menej🍀
a prave preto podporujte dcery vo vzdelani, kvalitnim, v jazykoch, v pracovani na sebe, aby raz, ekd natrafia na debila, s ktorym si spravia 1-2 deti mohli odist a nebyt nutene byt vo vztahu, kde im bude muz nadavat do p...c, ponizovat ich, vydelovat prachy, klamat a podvadzat ...
Mame rok 2022, kopec zien zaraba viac ako ich manzelia. Pises o skupine zien s nizsim prijmom. Tam je moj nazor - zena ma mat tolko deti, kolko SAMA dokaze uzivit. Nielen pre pripad rozvodu/ tyrania. Znama mala muza podnikatela, boli dost dobre na tom financne. Rakovina pankreasu, do 6tyzdnov zomrel. Nevieme co ma pre nas zivot nachystane…
Tak ja môžem povedať za seba že nie, neostala by som v nefunkcom vzťahu. Keď mal môj prvý syn necelý rok, odišla som z takého nefunkčného vzťahu. No čo sa dá robiť? Vtedy bol rodicak 200 eur. Dieťa do škôlky, resp. do jaslí, ja do práce, ešte som si aj výšku popri praci spravila aby som sa mala v budúcnosti lepšie. Bol to zahul, naozaj som každé euro počítala. Ale neľutujem, oveľa oveľa horšie mi bolo v tom nefunkcom vzťahu. Postavila som sa na nohy, stretla terajšieho manžela a mám sa fajn. Niekedy je najťažšie spraviť ten prvý krok. Jedine čo ľutujem, že som to nespravila ešte skôr.
a preto si treba spraviť len tolko deti, kolko ich uživim aj sama bez chlapa ak by sa toto stalo.V dnešnej dobe sa nedá na chlapov spoliehať.To neni ako volakedy že bola hanba odisť od ženy lebo mali deti.Dneska sa chlapi na to prdia akurát tak
Mas pravdu lebo naozaj, nie kazda ma hned rovnake moznosti po rozvode . Ci uz je to pomoc rodiny, casovo vyhovujuca praca,nejake svoje byvanie, nieco nasetrene. Preto je dobre mat len tolko deti, ze aj keby neviem co, nejak to zena zvladne aj sama bez chlapa. Cudujem sa zenam ktore sa radia od cudzich ,co im vidia prd do zivota
Kazdy ma na vyber. Aj ked napisem, ze v takom vztahu by som JA nepostavala, ona sa tym riadit nemusi. Je jej slobodna volba ci ostane. Ak si ona zdovodni, ze ostava aj v nefunkcnom vztahu, je to jej volba. Ona vie dovody preco ostava, ona pozna dovody preco neodisla. Ak si nieko pyta radu ako veci riesit, je to preto, ze sam si rady nevie. Niekomu pomoze rozhodnut sa pohlad zvonka, niekomu nepomoze. Ale ak aj je taka debata, kazda napise len svoj subjektivny nazor a ta, ktora sa pyta sa musi rozhodnut sama. Sama sa rozhodne odist, sama sa rozhodne ostat.
@tosomja ja len, že tie podnájmy za 400 eur asi ani už neexistujú. U nás sa s energiami garzónka začína od 450eur a 2-3 izb.byt s energiami min 650 eur. a podnájmy budú ešte drahšie keďže všetko ide hore
..
žena musí mať príjem aspoň 1200 eur aby bola schopná ako tak žiť..výživné nie je istota a značný rozdiel jedna vysudi 100 a menej iná dostane aj 400 ...
Ja to vidím tak, že žena bez vzdelanie je v patovej situácii lebo nemá možnosť (väčšina) zarobiť na seba a deti ..čím vyššie vzdelanie, odhodlanie je šanca že bude sebestačná a odíde od tyrana.
Uvediem príklady
Jedna kamoška našla si manžela čo dobre zarába.Kupil im sám byt,ona doň nedala ani cent.Maju dve deti,manžel od rána do večera v práci,s deťmi jej nepomôže,na všetko je sama.Jasne že sa sťažuje,no majú sa dobre a to je pre ňu najhlavnejšie.Ze deti majú x hračiek,x oblečenia, všetko možné si môžu dovoliť.Hovori že ina by sa už dávno rozviedla,no ona sa nerozvedie lebo sa majú dobré,lebo vie že sama s deťmi by to nedala.
Alebo suseda,bývali u svokrovcov,stále mali nezhody hádky.Jej manžel sa hádal s rodičmi,do všetkého sa starali.Po čase kúpili dom vedľa nás.Vsetko zaplatili spoločne,prerobili dom.Kopa peňazí do domu vrazila,aj veľa sa narobila na ňom.Tiez majú dve deti,majú svoje no manžel je stále so všetkým nespokojný,na všetko frfle.Rozmyslal aj nad rozvodom,no hovorí že by to nedala sama financne.
Ďalší prípad žena odišla od manžela s dvomi deťmi do podnájmu,nevychádzalo jej to finančne a musela sa vrátiť k manželovi.To sú všetky ženy čo nema im kto pomôcť ,tak jedine musia len vydržať a žiť v nefunkčnom vzťahu
Ja si to nemusim predstavovat, ja tym zijem. Radsej sama, v skromnejsich pomeroch, ako zit nestastny zivot.. je to volba kazdej zeny..
@apolka77 Presne tak,podnájmu su drahé,to aby žena zarábala nad tisíc eur.No vieme že máloktorá toľko zarobí.A keď je žena sama na deti musí si nájsť na jednu smenu prácu skrz škôlku a školu,tisíc nezarobí ani náhodou.Plus platiť školu škôlku, oblečenie,jedlo, všetko drahé.Neni to len také jednoduché odísť zo vzťahu ako si niektoré myslia.
A preco by zena nezarobila viac ako tisic eur? Teraz generalizujes ty..
Ale, to, ze im nema kto pomoct je vyhovorka. Tie zeny vymenili pohodlie zlatej klietky za sebeuctu. Nie su obete systemu, su obete vlastneho rozhonutia.
Nerozumiem tejto téme... vážne nie. Kde, kedy tu bola taká téma, kedy sa opísala hádka o prkotine a osadenstvo sa zhodlo na tom, že odíď od neho? Aká je teda adekvátna rada v prípade, ak sa tu príde žena vyžalovať.... ? Prečo by sa nemohol navrhnúť aj rozvod? Nie je povinnosťou nikoho sa tak aj zachovať... každý má svoj vlastný pohľad na vec, a keď sa niekto príde poradiť, tak asi padnú rôzne návrhy, nie?
A čo by jej teda mali poradiť? vydrž to? zatni zuby? buď vďačná, že máš kde bývať a máš čo jesť, nevadí, že si s hňupom? ja som jedna z tých, ktorá odišla. Povedala som si, že to zvládnem aj s dcérou. Nebola som prvá, ani posledná a odmietala som žiť vo vzťahu, kde si ma pán dokonalý vôbec nevážil. Ľutujem len jedno - že som to neurobila skôr. Mohla som svoje najproduktívnejšie roky prežiť s niekým iným. Už je to pomaly 9 rokov, mám druhého manžela, spoločného syna a som šťastná ❤️ a prajem to každej žene, každej matke, každému dieťaťu. Neprišli sme sem trpieť.
Nikto netvrdí že je to ľahké.. ale určite nebudem s chlapom v nefungujúcom vzťahu vždy je aj iné riešenie