Niekedy mám problém vybavovať obyčajné veci

18. nov 2022

Ahojte ja som bola od mala hrozne hanblivá, utiahnuta. Ale zas som mala problém sústrediť sa v učení . Nič ma nikdy nebavilo dlho . Ako som skončila školu pracovala som s mamou v jej obchode. Neviem či to je výchovou alebo povahou
Dnes už mám rodinu ale stale sa cítim tak zvláštne a niekedy mám problém vybavovať obyčajne veci čo sú v živote potrebné. Neviem to opísať. Akoby to bol strach , myšlienky

xsimonkax
18. nov 2022

Môže to byť sociálna fóbia. Môžeš vyhľadať psychológa ale najlepší spôsob je začať od seba po malých krokoch. Nikto Ti nepomôže len ty sama. Ale na rozbeh je fajn psychológ, nasmeruje Ta, vypočuje Ťa a poradí. Veľa šťastia 🙂

caroline_
18. nov 2022

Ja mam socialnu fobiu, a tiez mam extremnu nechut,strach robit bezne veci, a ked to vybavim som strasne vycerpana. Nemas to aj ty tak?

autor
18. nov 2022

@caroline_ ahoj áno dom vyčerpaná niekedy aj z toho keď som v obchode kde je veľa ľudí. A pritom som tam len pár minút 😐ale nieje to vždy ..ono akoby sa mi to vracalo tie pocity .

autor
18. nov 2022

@xsimonkax ďakujem ja sa snažím naozaj už roky. Len mi je ľúto že sa niekedy už aj zobudím s tým pocitom. Ale nieje to stále ,občas

mariaveronikag
18. nov 2022

@caroline_ ahoj, môžem sa zapojiť tiež? Čo Ti pomáha na zmiernenie tých pocitov? A mala si to tak stále? Mne akoby to začalo po 30tke, dovtedy len tréma pri čítaní, ale fungovala som normálne.

autor
18. nov 2022

Najhoršie je že mi ľudia nerozumejú. Veľa krát som sa stretla s tým že mi vraveli prečo som taká..ja som nerozumela čo im na mne vadí . Možno by len stačilo občas pochopit . Muž ten mi povedal že si namyšlam 🤦

unicornlady
18. nov 2022

Asi skús uviesť nejaké príklady.
Týka sa to vybavovania nejakých vecí, kde treba napr. jednať s ľuďmi, mať nejaké to sebavedomie a asertivitu?
Alebo ako tu bol spomínaný obchod- ísť si nakúpiť? Lebo v obchode si ťa nikto zrovna nevšíma (pokiaľ to nie je malý obchodík).
Alebo je to telefonovanie napr. k doktorovi? Toto mňa pri niektorých vie troška stresovať, ale to je asi pozostatok toho, že u jednej býval dr. som mávala fakt nepríjemnú sestričku a tam som cítila stres už pred telefonovaním.

valeria_h
18. nov 2022

Aké máš pocity pri komunikácii s ľuďmi? Máš strach, trému, úzkosť? Lebo to potom vyzerá na sociálnu fóbiu. Sama som ju mala a dá sa s tým bojovať.

marticka85po
18. nov 2022

Tiez to mam. Asi to bude ta socialna fobia

autor
18. nov 2022

@unicornlady pri nakupovaní v pohode . Pracovala som v obchode. Skôr ako vravíš telefonovanie môže byt alebo prejav pred viac ľuďmi neviem to tak povedať.

autor
18. nov 2022

@valeria_h ako sa dá s tým bojovať?

basska_b
18. nov 2022

Ja som to tiez mala. Ale zivot ma naucil. Proste 15 minut nervy, pripravujem si v hlave,co poviem, aj pol dna 😄 potom chytim.telefon, vybavim. Lebo musim, lebo to nikto za mna nespravi... musis cvicit, prekonavat sa, prilezitosti bude vela. Neboj, nik ti hlavu neuhryzne

simca06022011
18. nov 2022

no ja napr. tiez tymto trosku trpim, telefonovanie neznasam, ja si nachystam na vybavovanie veci, napisem na papier, dokonca ked idem telefonovat a viac veci chcem, napisem si body, nech nezabudnem :D a idem proste strojovo.. inak sa to neda.

sisaka
18. nov 2022

Autor - súhlasím s @basska_b musíš sa prekonať a nevyhybať sa tým situáciám, čím viac tú aktivitu budeš robiť tým budeš sebavedomejšia. To sú osobné skúsenosti a nemusí to byt hneď sociálna fóbia, je to skôr neistota, keď musíš robiť niečo, čo bežne nerobievaš a nemáš to zaužívané. Dovolím si tvrdiť, že tým prechádza väčšina ľudí, len malo ľudí je tak sebavedomych, že nič s nimi nehne. Trénujem často nových ľudí v práci a 90% ma problémy komunikovať cez Vocera (komunikačná technológia používaná v nemocniciach) alebo vybavovať telefonáty. Nepomože nič len týždne odpovedať na hovory, telefonovať, aby získali sebavedomie, väčšina ľudí sa tomu vyhýba, čím dlhšie sa vyhýbajú tým viac sú v strese.
Držím palce, nech naberieš odvahu a budeš sa vystavovať týmto situáciám, kým nenadobudneš potrebné sebavedomie.

unicornlady
18. nov 2022

Komunikovať pred ľuďmi, nám tak napr. na VŠ povedala učiteľka, že ak máme prezentovať niečo, tak si máme predstaviť, že sa rozprávame s kamarátmi, ľuďmi, ktorí ťa majú radi, ľudia, ktorí chcú počuť, čo im chceš povedať (a keby sa ti tam aj niečo uškŕňal, či nudil atd.. to si radšej nevšímaj a sústreď sa na niečo, čo ťa podrží)

zun
18. nov 2022

Nemáš adhd

valeria_h
18. nov 2022

@autorka Máš takéto pocity? Vieš čo, Ty v prvom rade musíš zapracovať na sebaláske , musíš prijať samu seba...viem, znie to ako klišé, ale je to tak. Treba zapracovať na sebavedomí .