Ničota po smrti

7. sep 2024

Len také zamyslenie.
Po smrti mojej mamky sa viac zamýšľam aj prežívam nové skusenosti. V čokoľvek veríš po smrti už nič materiálne nie je dôležité.
Uvedomujem si čo všetko som chcela ešte dať mamke, čo ešte potrebovala a zrazu je všetkému koniec. Nič nepotrebuje. Dokonca jej veci sú nepotrebné, nadbytočné. Veci, ku ktorym mala osobitný vzťah sú zrazu navyse, zavádzajú....niečo sa použilo, niečo darovalo, niečo vyhodilo a niečo zavadzia.
Keď sa nad tým všetkým zamyslím aké úsilie nás stoja materiálne veci a príde čas, keď je ich hodnota nulová. Keď zrazu sú dokonca na ostaru.
Pre niektoré veci sa človek dokonca pohada s partnerom, kamaratom, rodinou ....a stalo to za to?
Niekto sa zožiera závisťou, že nemá to čo sused...
Materiálne ide do nicoty...ostávajú už len spomienky, zážitky, pocity a zopár užitočných veci.

suptdi
7. sep 2024

Napadajú mi slová piesne:
Už ťa zemská starosť, viacej netrápi,
tohto sveta márnosť v nič sa obráti

janinah
7. sep 2024

Ja ešte žijem,mam 60 a silno si uvedomujem ako malo materiálneho potrebujem ku šťastiu.Sebe už ani skoro nič nekupujem,veci sa snažím zbavovať,minimalizmus sa mi páči čím ďalej tým viac,kupujem už skoro výlučne len vnucatam.Chcela by som však dosiahnuť jednu vec..zanechať tu na svete po sebe co najmenej veci a zbytočnosti.

deti95060810
7. sep 2024

môj dedo hovoril: všetko je márnosť nad márnosť....

deti95060810
7. sep 2024

troška s tým súvisí ľudové príslovie : svetská sláva - poľná tráva

beata_k
7. sep 2024

Ked tvoja mamka zila, tak ju tesili, pouzivala ich. Nie vsetko materialne je hned zle.

autor
7. sep 2024

@beata_k Áno, nie všetko materiálne je zle. Píšem skôr o tom ako sa zrazu hodnota veci otoči a zhon zastane.
Je to zamyslenie nad našou materiálne založenou dobou....ako si človek myslí koľko toho potrebuje dokonca aj do budúcna a zrazu je príde smrť a nič nie je už tak potrebné.
Pochopíš až zazijes.

candii
7. sep 2024

Tak no, samozrejme je po smrti človek už nepotrebuje nič. Ani peniaze, ani majetok ale za života materiálne veci človek potrebuje .. či pre radosť .. a tiež aj peniaze potrebuje aby sa ľahšie žilo 🤷🏼‍♀️

beata_k
7. sep 2024

Tvojej straty mi je luto, ale pises ako by si bola jedina komu zomrel niekto blizky.

tibor79
7. sep 2024

Kiež by sa viac ľudí zamýšlalo nad takými vecami.

zuzudrnda
7. sep 2024

Je mi ľúto tvojej straty a viem o akom pocite hovoris. Keď som mala 25r zomrel starký. Babi sa ráno vrátila z nemocnice len s jeho šálom a okuliarmi v sáčku. Toľko po nás ostane. Len veci...šál som roky mala odložený bez vypratia. Stále voňal od jeho kolinskej. Práve sme na záhrade a oberáme jablká, hrušky a hrozno čo dopestoval a tak si s mužom uznanlivo vravíme, že ozaj bol skvelý záhradkár a znalec prírody. Veci sú dávno preč,ale toto ostalo a prináša osoh dalej...už skoro 20r bez nejakého špeciálneho ošetrovania. A aj keď ho deti nemali možnosť poznať, často tu na neho spomíname. To, čo je v živote najdôležitejšie zistíme na jeho konci. Veci to nie sú a tým je dosť ovplyvnený aj náš životný štýl. Cítim sa oveľa slobodnejšie.

autor
7. sep 2024

@beata_k Tvoja odpoveď zase znie, ako by si to nezažila. A možno máš len iní pohľad, inú skúsenosť.
Nie je to moja prvá strata blízkeho. Verím, že s mojimi drahymi sa stretnem raz v nebi. Bolo ich viac , ale táto strata mami mi priniesla iní pohľad.

autor
7. sep 2024

@candii Áno potrebuje, ale do akej miery? Niekedy to materiálne prevyšuje vzťahy. A tu je to zamyslenie...či ten zhon, hádky, úsilie bolo v takej miere treba?

diavant
7. sep 2024

My sme po smrti starych rodicov museli objednat velkokapacitny kontajner.. tolko veci. Bol to rodinny dom a davali sme tam aj nabytok. Nikto ho nechcel

beata_k
7. sep 2024

Ano mam iny pohlad na vec. Ja mam rada materialne veci po blizkych. Vzdy ked ich vezmem do ruky, tak si na nich spomeniem. Kazda vec ma iny pribeh, inu spomienku. Samozrejme nemam doma sklad, ale urcite mi nausnice po babke nie su na ostaru. Vaza, ktoru dal dedko babke ako mladik ked sa vratil z vojenciny mi nie je na ostaru. A mnoho inych veci, ktore som prijala do svojho zivota po blizkych a robia mi radostne spomienky na nich. Takze ano, mam na vec iny pohlad. Nie vsetko materialne je zle.

tilonka
7. sep 2024

To mi pripomenulo verse z Pisma, co hovori Jezis Kristus:
Mt6:19 Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde (ich) moľ a hrdza ničí a kde sa zlodeji vlamujú a kradnú. 20 Ale zhromažďujte si poklady v nebi, kde (ich) ani moľ ani hrdza neničí a kde sa zlodeji nevlamujú a nekradnú. 21 Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce.

martinmmartin
7. sep 2024

nicoty po smrti sa nebojim, Nicota pred narodenim, to bol teda iny zahul

martinmmartin
7. sep 2024

@tilonka kazde nabozenstvo ma takyto kec na kazdom rohu aby sa plebs moc nezamyslal nad svojou situaciou a isla mu na panskom roboticka lepsie od ruky. Je to jedna z mala veci ktoru ma spolocne kazde jedno nabozenstvo ake jedy existovalo a existovat bude- prislub do buducnosti ako odmenu za posluchanie teraz plus samozrejme inverzny trest. Krasny system. .... Nieje pracovitejsieho otroka ako ten kto veri ze ho stastny zivot caka POTOM a ked bude remcat tak nikdy.

liusa82
7. sep 2024

veru.Jeden deň ti nič nie je a druhý si na cintoríne.Strašné sa nad tým takto zamýšlať.A je ti všetko prd potom platné prakticky zo dňa na deň

autor
7. sep 2024

@beata_k keď si ešte raz prečítaš niečo sa použilo, niečo darovalo, niečo vyhodilo a niečo zavadzia...nie všetko je na ostaru. Samozrejme má zopár veci ako spomienku, srdcu milé.
Ja mám aj kvietky po mamke, aj kvietok po babke už 16 rokov.
Táto moja úvaha je zovšeobecnena.
Sú maličkostí, ktoré chýbajú a už netreba. A keď sa človek zamysli, že koľkí ľudia sú rozhadani kvôli hlupostiam....a všetko to zrazu nemá zmysel.
Či nie je lepšie sa pozerať na situácie s nadhľadom, lebo všetko je márnosti len na vzťahoch a zážitkoch záleží.
Tým nechcem povedať, že sme mali zlé vzťahy.
Ale chcem si ponechať v srdci tuto skusenost.
Spomaliť a viac pozerať na skutočné hodnoty.

autor
7. sep 2024

@martinmmartin Tema nie je o tom, čo je po smrti. Na to má každý svoj nazor. Skôr o Tom ako sa ľudia zháňajú, dokonca hádajú o veci a keď niekto zomrie, tak zrazu sa veci vyhadzujú, sú nepotrebné. Všetky tie hádky čo boli, prestávajú mať zmysel. Neviem či som to dobre vysvetlila.
Niekedy je lepšie menší zhon a užiť si súčasnú situáciu, lebo nikdy nevieme dokedy sme tu.

candii
7. sep 2024

To už od povahy človeka 🤷🏼‍♀️ každý sme iný. Ja sa nikdy nehadam kvôli materiálnym veciam aj teraz kvôli dedičstvu. Jasné že by ma potešilo, jasné že zamrzí ale rodina a vzťahy sú pre mňa viac

lakebabe
7. sep 2024

Čím som staršia, tým viac sú uvedomujem ze mam rada minimalizmus. Nakupujem minimálne, len co potrebujem a omnoho viac si peniaze užívam a minam na zážitky, cestovanie a na seba nie na veci. Vždy si poviem, že mám 40 a koľko tu ešte budem 30 rokov? A bohvie v akej kvalite života . Peniaze si do hrobu nevezmem a chcem si co najviac užiť. Môj muž je taky zhrnat majetky, zarábať, sporiť a už aj jemu to došlo, že nie je nad volny čas a zážitky.
Babka umrela minulý rok do dnešného dňa sme ešte po nej nevypratali všetko. Toľko veci co nazhrnala za celý život a co s tým. Nikto to nechcel všetko je na smetisku. Za celý život nikde nebola len sporila peniaze a neužila si nic

beata_k
7. sep 2024

Ano, rozumiem aj tomu, co pises ty.

eva8
7. sep 2024

Dakujem za tvoj prispevok.

victoriab
7. sep 2024

Krasne a pravdivo si to vystihla

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
9. sep 2024

Prorok Muhammad povedal, že najlepšie zo skutkov čo tu po nás ostane je:
1. Miesto, kde sa môžu ľudia modliť
2. Spravodlivý bohabojný potomok
3. Náboženské morálne vzdelanie, ktoré predáme ďalej

Nič iné nemá zmysel po tom, čo opustime Zem. Ani kopa veci, ani množstvo titulov.. a nebudeme opýtaní na to, koľko hodín sme boli v práci, aké dane sme platili. Ale na to koľko dobrých skutkov sme konali, ako sme sa venovali svojej rodine..

martinmmartin
9. sep 2024

@lenkakravcova Ovela dokezitejsie ako miesto na modlenie je ked sa umrelemu podari za zivota pisunit ludstvo dopredu ( veda vyskum) . Nejaka buda na modlikanie je oproti tomu uplna hovadina

lenkakravcova
9. sep 2024

@martinmmartin Veda a výskum sú nanič, keď sa človek ocitne v pekle 🙂 Koľkí vzdelaní ľudia pracovali pre Hitlera.

hendikep
9. sep 2024

“ nahý som na svet prišiel, nahý sa k Bohu vrátim “ 🙂