Neznášam môjho psa

dkethe
4. apr 2020

Ahojte. Aj sa velmi hanbim, aj mam nervy tritisicmilion.
Mam 12 rocneho velkeho psa, kupovala som si ho na VS. Vzdy bol iny, nebol to laskavy pes, najlepsi priatel cloveka. Nebol zly, len ma mal v pečku. Neslo ho vycvicit. Ja som s nim trenovala polovnicky vycvik, chodili sme po sutaziach, nieco dokonca vyhral, ale vela nas aj vyhodili kvoli poslusnosti.
Od cca 8 rokov ma choru kozu, brutalne plzne a supinatie. Neda sa ho ani pohladkat lebo hned ma clovek sivomastnu ruku. Cize zije izolovany na chodbe, on nikdy o mojkanie nestal, a teraz uz nestojim ani ja.
Narodili sa mi dve deti. Ignoruje ich, ma ich v pecku tak ako mal vzdy mna. starsi ma uz 3, furt za nim pride s palickou - pes ho ignoruje, drgne donho. Akurat piskotu si od neho vezme.
A co ma najviac stve, tym ze ten pes nie je schopny posluchat, furt po nom treba kricat, cukat voditkom a deti mi to proste stale vidia :( co im to dava do zivota, co sa naucia vo vztahu ku zvieratam?

Dnes sme boli vonku vsetci (pes vzdy na voditku, nech sa nevrieska celu prechadzku) a pustili sme ho na chvilu. Preplo mu a poculo ma cele sidlisko zas, potom zas drgol do syna, a syn sa po nom nervne zahnal rukou.
Strasne ma to nastvalo.
Mozno je chyba aj vo mne, mna ten pes uz tak stve, ze k nemu nedokazem byt laskava. Na druhej strane, syn k nemu pristupuje milo ale ked ho ten cokel furt ignoruje a potom ho len drga...

Toto je asi vylozene vylev, neviem aku radu cakam. Citim sa prosto hrozne, lebo by som sa toho psiska fakt najradsej zbavila. Taky pes to je, ze vzivote uz nikdy psa nechcem, viac pozornosti a lasky mi dava moja masozrava rastlina. A pritom mat psa by malo byt fajn, lezat na gauci a skrabat ho za uchom... Cele detstvo som zobrala o psa, potom som si kupila a dopadlo to takto... :'(

danielahamar
4. apr 2020

možno by sa pes chcel zbaviť teba, daj ho niekomu, kto ho bude milovať takého aký je, tak ako si si ty našla svojho muža aj on potrebuje niekoho takého, ty si to isto neni

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielahamar
4. apr 2020

a ešte som chcela, nie možno, ale určite..... a inak, tak ťažko ako sa mi čítal tento príspevok, to neviem ani opísať 😔

janulik2008
4. apr 2020

Mam psa špica kt je vraj "ostry" ... ale v zivote by mi nenapadlo sa ho zbavit. Pes neni len skrabkanie za uchom.
Neter ma 4.5 roka a psa ignoruje teda boji sa odkedy pes štekol ... boli sme na dvore pes lezal a zrazu zastekal mala sa zlakla a odvtedy sa boji. To mala tusim ani nie rok. Pes na nu NIKDY nezautocil mala nema problem jej dat pamlsok a uz ju aj pohladi len respekt je stale.

Do toho tvoj pes ma problem s kozou to neriesisz

lavender273
4. apr 2020

Daruj ho niekomu kto ho bude mat rad,u vas nie je stastny. Ked to nie je ako si to predstavujes tak jednoducho zanevries. Nemam slov na niektorych ludi. Empatia 0 bodov.

heln
4. apr 2020

@dkethe Z toho čo píšeš, máš zrejme poľovníckeho psa, nepíšeš plemeno, ale teda bol poľovnícky vedený, niektoré poľovnícke plemená sú svojhlavé. Tvoj je už starý, má svoj svet, kašle na všetko, nerozmýšľala, že je možno už hluchý? Môj pes keď bol starý, tak iba spal, žral a nič naokolo ho nezaujímalo. Za tie roky si ho musela mať rada, teraz je starý a už ti robí nervy. Máš len dve možnosti, buď to akceptuješ aký je a necháš ho v láske dožiť, alebo mu skúsiš nájsť ešte na dožitie iný domov. Keď si chcela psa, ktorý bude s tebou ležať na gauči nechá sa škrabkať, tak si si mala zaobstarať pudla, maltezáka alebo iné podobné gaučové plemeno.

lula313
4. apr 2020

Tak mu skus hľadať nový domov. Čo je to za rasu? Keď je velky, už asi dlho zit nebude, aj naša doguska sa dožila len 12,5 roka, napriek celoživotnej nadštandardnej starostlivosti. Tiež bola flegmos, nedavala nám moc lasky, mala taku povahu, že bola taká, že si žila vlastným individualistickym životom, ale milovali sme ju a spomeniem si stále na ňu aj skoro každý deň, aj keď bola už ku koncu tak na obtiaz(nevedela sa sama postaviť, na prechádzkach padala z noh a nevedela som ju potom dostat domov, či nevedela už vyliezť po schodoch, trebalo jej nosiť vodu, velakrat už stolicu neudržala), čo bolo pri rodičovských povinnostiach zvládať narocne, ale je mi luto, že už tu so mnou nie je..😞 ako mi jeden veterinár povedal, že najmä pri starých psikoch už človek zabudne, aké je to mat psíka, lebo tá energia a zivot sa postupne z neho vytráca a človek zabudne na to, čo mu ten psik v mladosti dával..

dkethe
autor
4. apr 2020

@taskataska sory, ale s tym coklom mam brutal vela odcvicene, lesom nachodene atd atd. Cele moje 20te roky bol stredobod mojho zivota

@danielahamar mne sa to tazko zije, ver mi. Uz ked som si ho spomedzi tych 10tich vyberala, bol iny, a bola to veru strasne zla volba. Stovky kynologov a ludi od psov ktorych som postretala za tie roky mi povedali ze toto by doma nechceli. On ma taku protivnu povahu proste :(

arianna25
4. apr 2020

Tvoj pes citi ze nieco nie je v poriadku a ze je nechceny. Mozno ho trapi ta kozna choroba, ktovie ci ho zo nesvrbi alebo nepali. Treba to riesit trebars kazde rano mastickovat, prihovarat sa mu a pritom aspon trochu pozornosti mu dat lebo sa trapi. Ani netusime jak vsetko psiky prezivaju.
Mozno ho nikdy nebavil nejaky dril alebo aky taky vycvik. Kazdy psik ma svoju povahu.
Ja nie som skusena psickarka. Moj prvy psik miesanec bol ako z divych vajec a na neho trebalo prisne aby sa neurval z retaze obrazne povedane. Ale vedel sa naucit rozne kusky naucila som ho xx povelov.
Druhy psik ktoreho mam doteraz je fenka civava a ona je klido pido gaucovy pes a na nu som nemohla ani krivo pozriet lebo by mi utiekla a skryla sa. Ju som nenaucila ziadne sadnut ani nic absolutnne. S nou to vzdy slo len na laskave slovo a piskotku. Nepozna ziadne povely, iba pocuva ns meno. Ale povaha fantasticka, laskave srdiecko, tichucka je a rozosieva klud a pokoj.
Tymto chcem povedat ze vsetko zavisi od psikovej povahy.
A tvoj psik tazko nesie svoju chorobu, odstrcenie bokom aj ziarlivost na deti. To vsetko sa mu nabalilo postupne. Mozno aj ten jeho ekzem je psychosomaticky.
Skus to postupne dat do poriadku aby tvoj vytuzeny psik zostarol dostojne. Pomaly to pojde. Uvidis tie zmeny u neho ver tomu.

danielahamar
4. apr 2020

@dkethe nebudem Ti viac k tomu písať, dopadlo by to veľmi zle. Nájdi mu nový domov🌹

dianaana
4. apr 2020

@dkethe Ty si strasna krava. Poznat ta nazivo, tak ta prefackam.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenocka12345
4. apr 2020

My máme kocúra , je to veľký pán , vytáčame ho , vyslovene mu vadí naša prítomnosť , príde sa pomojkať tak na 2 sekundy , kuše , škrabe , najnovšie už aj odpadáva keď mu niečo nie je po vôli , musí mať nonstop plnú misku , ak nie je po jeho tak automaticky hystéria , ale rád sa ukáže pred návštevou aby ho všetci obdivovali . A vieš čo ? Je aký je , ale nedala by som ho za nič na svete , fakt .

jankapepe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oktoberbaby2020
4. apr 2020

Asi by si mu mala dat lepsi domov. Aj ked mas so psom odzite, on ocividne asi stastny nie je a ani nikdy nebol. Su plemena ktore sa radi otrcaju ako napr pudel ale tvoj do tej Kategorie nepatri. Netrap ho
....

dkethe
autor
4. apr 2020

@heln je to vyzla, jedno z najlaskavejsich plemien. Veru vzdy mal svoj svet a teraz skrz deti to vnimam mega negativne. Jasne ze ked som mala 20 som na to nazerala inak.
Hluchy neni a je v kondicii a zdravy jak keby mal tri roky.
@lula313 no taky on je, svoj svet, individualista.

Dat ho prec... To mi bolo vzdy odporne, kolko ludi sa vzdalo psa ked prisli deti. To som ja nikdy nechcela, nie zeby ma prestal bavit, alebo ma obtazovalo psa vlastnit a starat sa. Stale som sa mu venovala, aj ako mama - dieta v kociku a ja som sa venovala psovi 2-3h denne. fakt ma na tom najviac trapi to, aky vztah si deti ku zvieratam vytvoria skrz tohto celeho.

marsmykkok
4. apr 2020

Je kastrovany? Teraz je ruja, haraju sa feny, aj môj poslúcha tak na 95 percent (je to rasa ktorá je raz za čas hlucha) , ale dnes som nahanala 45 minút lebo pred nami išla fena harava a on cítil čerstvé pachy a bol ako zmyslov zbavený. Večer bol len na vodzke a zase som videla ako zdrhol iný pes a boli si ho majitelia chytiť

maminuska
4. apr 2020

@dkethe ja mám doma teraz starú fenu 12 ročnú , dožitie 11-12 rokov pri jej plemene a je to teda náročné. Je to ako so starým človekom. Uniká z nej energia, mení sa mi pred očami. Chodím s ňou 6 krat denne von , resp. to už ani nie je venčenie lebo nevládze. V noci k nej vstávam . Neustále vykňuláva keď niečo chce a je vytrvalá. Vodu jej dávam na prídel inak sa nápije tak že sa počúra alebo mi všetko ovracia. Veterinár mi povedal e má určitú formu demencie, a verím tomu pretože mám pocit akokeby má chvilkami nepoznala.

dkethe
autor
4. apr 2020

@taskataska tym som chcela povedat, ze vonkoncom nemam psa na skrabanie na gauci... Dost som tu opisala kolko sa mu venujem, aj po prichode deti, neodstrcila som ho. Ja som sa s nim zzila, akceptovala ho, ale teraz ma trapi to ako to cele deti vnimaju

janulik2008
4. apr 2020

@lenocka12345 zomrem 😂 to sú mačky jednoducho my slúžime im 😂 ja som sa pobavila 😂

maminuska
4. apr 2020

Rok predtým mi odišla 13 ročná fenka a odchod na druhý svet bol pokojnejší a pre nás jednoduchší.

syslik81
4. apr 2020

@dkethe uz je stary ... je normalne ze ignoruje tvoje deti..moja baba ma len 9 miluje kazdeho len od mojej dcery uteka :D ale v zivote by som ju za to nedala prec..12 rocneho choreho psa si uz nik nvezme len niekam na dedinu na dvor ... tam by mohol mat pekne dozitie i ked s problemovou pokozkou vonku by nebolo dobre pre neho ... ten pes s prepacenim na chodbe a sam len trpi .. a uz zivot nema.. ty mu to este aj davas pocitit ... takze bud mu daj poslednu laskavost s tym,ze mu najdes rodinu co sa ochotne onho postara s tym ze im treba preplatis jedlo a naklady ... cize mu prenajmes u niekoho zahradku ..alebo ho daj uspat -hnusne smutne ale ak si k nemu taka zla a odmerana bude to pre neho vykupenie... a uz si psa nekupuj ,,, toz e sy maju povahu si vedela - su to zive tvory .. nedaju sa naprogramovat ..a nemozes odskusat 10 psov aby si si nasla toho svojho .. do psa sa musis zamilovat na zaciatku a brat ho takeho aky je ..

syslik81
4. apr 2020

a co sa tyka deti..oni sa opakuju po tebe nie po psovy to ty im ukazujes aky maju mat vztah .. chovaj sa k psovi ako s taremu cloveku s uctoua s rovnakou uctou sa k nemu budu chovat deti ... treba im vysvetlit ze on nieje steniatko na hranie ale starcek s bolestami a bez energie co ma rad svoj pokoj a klud

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dkethe
autor
4. apr 2020

@syslik81 mas pravdu, to je asi jedina moznost, tvarit sa ze je stary a naucit deti akceptovat to. Len nevysvetlim synovi ze je bez energie s bolestami, ked vonku lieta ako blazon, vyhadzuje si palice atd atd, a ked k nemu maly pride ze mu chce jednu hodit, pes ignore. Doziera ma to

sofistikovana123
4. apr 2020

No, vyjadrovat sa o svojom dlhorocnom psom spolocnikovi ako o coklovi vela vypoveda o tvojom vztahu k nemu. Mozno prave preto nemate vybudovany vztah, ze nie si dobrym majitelom. Psik ma pravdepodobne plesen, ktora bohuzial sposobuje, ze koza mokva a zasedne. Toto ochorenie sa lieci specialnymi kupelmi.....
Daj prosim ta psika niekomu kto ho bude mat naozaj rad a nebude pre neho “coklom”. Ten pes si zasluzi lepsie dozit zivot ako s neurotickou majitelkou.

syslik81
4. apr 2020

@dkethe nie kazdy pes je vhodny k detom ... moja keby mohla zbali krpatej tasku a vyhodi ju na ulicu .. moje dieta jej vzalo pokoj klud a stredobod domacnosti..ale naucila som ich spolu zit pod jednou strechou .. malej som povedala ze ak mi ukaze ze sa vie postarat o starsieho psa tak potom az podrastie moze mat vlastneho .. v postely ma kazda svoje miestecko a na prechadzke je mala na preliezkach kym pes beha za loptickou co jej mozem hadzat len ja ... mam ich pod dozorom obe.. alebo mala na biku a pes somnou etc... vzdy sa da zjednotit vsetko .. len treba riesit s kludoma nie hned hnevom .. pes nepremysla ako clovek .. respektuje tvoje deti co mu narusili teritorium ty respektuj jeho a nechaj mu aspon ten kusokpre neho a klud ..

lenocka12345
4. apr 2020

@janulik2008 no nedávno ležal v nemocnici , šla som ho pozrieť . Vyplakaná sedím v čakárni , rozmýšľam nad životom , opakujem si , že to zvládnem a neurobím scénu . Vtom vyšla von doktorka ( vynervovaná z nášho pánka ) , že odpadol niekoľkokrát a skončil na kyslíku . Tak ti tam sedím , rozmýšľam , ok , ľudia .... kyslík ,ale ako mačke dávajú kyslík ? Už viem , je na to mašina . Rozklepaná so slzami v očiach idem ku klietke .... ten výraz .... v štýle " ty hlupaňa , kde si bola doteraz ?! ". Som sa smiala , ale im to jedno nebolo , čo sa ani nečudujem.

janulik2008
4. apr 2020

@lenocka12345 to je nejaka poulička? 🙂

lenocka12345
4. apr 2020

@janulik2008 to je prosím pekne britská modrá