Ahojte... Prosím vás potrebujem poradiť... Som na predĺženej neplatenej rodičovskej dovolenke, nakoľko dcéra mala 3roky v novembri a nezobrali mi ju do škôlky lebo majú plný stav. Je pravda ze keď som na tom predĺženom rodicaku tak manžel si nemôže na mňa uplatniť nezdaniteľnu časť na mňa v daňovom? Ďakujem za odpovede. Pekný večer..
@maria1678 ano ja som tak bola za rok 2016 som mala cast roka neplatenu rd, a cast roka evidenciu na UP, ked som robila manzelovi danove, tak si na mna uplatnil nezd. cast len v tych mesiacov kde som ku 1. dnu v mesiaci bola evidovana na UP, este z danoveho nam prisiel dodatocne list, kde si pytali potvrdenie z up, odkedy dokedy som tam bola evidovana. tento rok mam este pestrejsi, najprv koniec neplatenej rd, za tym up a nakoniec pracovny pomer, samozrejme nezd. cast na mna bude len za mesiace na up. Zase neplatena rd ma vyhodu v tom ze su ti platene aj odvody na socialke, kym na up mas hradenu len zdravotnu.
zdravotna poistovna a socialka su dve veci, zdravotna poistovna odvadza za teba do stat. rozpoctu zdravotne poistne z minimalneho zakladu, teda ako keby si mala min. mzdu a socialna poistovna tiez za teba odvadza do stat. rozpoctu z min. zakladu, v tomto pripade si poistenec statu, rozdiel medzi RD do 3 rokov a RD predlzenej do 6 r veli dietata je len v tom , ze pri predlzenej rd , uz neboberas rodicovsky prispevok. skratka pri neplatenej predlzenej rodic. dovolenske si na nule.... nic neodvazdas ale ani nic nepoberas,
a keby si otehotnela opat budes poberat iba rodicovsky prispevok, materska sa pocita zo mzdy, musis pred nastupom na matersku dov. pracovat aby si na nu mala narok.
ano je to pravda, nemoze za tu dobu co si na neplatenej rd na teba uplatnit nezd. cas. berie sa vzdy do uvahy stav ku 1, dnu v danom mesiaci, mohol by ak by si bola evidovana na UP alebo poberala napr. invalidny dochodok