Viete ja som si vždy myslela, že som ten typ človeka “všetky domáce prace na polovicu, nie som slúžka a bla bla”. To všetko síce platí, ale dosť ma teraz zobrala jedna vec, ktorá s tým dokopy nejde. Neviem variť. Proste mi to nejde tak ako by som chcela, nikdy jedlo nie je podľa mojich predstáv vždy je tam niečoho malo, niečoho veľa. Pri tom si myslím, že teóriu mám zvládnutú ale v tom procese vždy niečo pokazim. A mňa to mrzí hlavne kvôli mužovi, lebo za 3 roky co spolu žijeme sa to zlepšilo len minimálne a mrzí ma ze nezažijem ten pocit, že mu chuti odomna. Ešte horšie je, hostíme nejakú rodinu, to sa idem potom prepadnúť, aj ked mi nikto nepovie do oči ze je to zle. Čo s tym? Úplne sa na to varenie vy… alebo sa ďalej strápňovať? Inak co sa môjho muža týka, jemu to je jedno, on tiež variť moc nevie, hladní nie sme. Ale pôžitok z jedla máme akurát tak v reštaurácii
Varenie ma pravidlá, hlavne čo sa týka konzistencie či už pri mäse, alebo zelenine.
Ostatné je už len fantázia.
Čo konkrétne ti nejde?
Veď si kúp knihu podľa obrázkov var
Tak, tie pôžitky v reštauráciách by sa dali opisovať.
Musí byť ozaj dobrá reštaurácia
nic si z toho nerob, manzelka mojho stryka cely zivot varila len parky a polotovary, na viac sa nezmohla, stryko nevie pripravit ani polotovar. prezili a dnes maju 2 dospele deti. ked si nikdy v zivote nevarila, nepiekla, tak za 3 roky obcasneho varenia sa varit nenaucis. to chce len prax, mat odvarene, poznat suroviny. vsak ani muka nie je rovnaka, z jednej napeciem paradny kysnuty kolac a z inej znacky je to katastrofa. daj tomu cas, nevzdavaj sa, vysledok sa raz dostavi
Ja keď niečo idem variť prvý krát vždy si pohľadám recept aj buď s videom alebo obrázkami. Napr. Som naposledy pokazila tu sladkú mrveničku hore na koláč, tak som si pozrela video o tom aká to má byť konzistencia a ako to má vypadať a už som vedela čo mám zle. Veľmi to pomáha.
Prax prax prax, za 20 rokov varenia sa budeš na tomto príspevku smiať. Držím palce 🍀
Vyberaj si na nete len recepty so super hodnotenim,ak pojdes podla postupu,nemas tam co pokazit. Ale ked sa uz od zaciatku k tomu postavis tak,ze mne to nevyjde,tak sa to nepodari.
Veru všetko chce čas. A skusat. Ja si aj zapisujem take “finty”. Ze ked som nieco do receptu pridala alebo naopak vynechala. Upravila. Mam taky s oj zapisnik-tahak.
Do nedavna som nevedela uvarit ryzu. Uz ked som sa nasrdila ze okej. Kupime dalsiu haraburdu-ryzovar tak som sa naucila aj ryzu varit bez toho 😂
Ja vzdy hovorim ze najlepsie varia babky. A ja kym budem babka tak snad to bude lepsie 😂
A za dalsie. U nas muz vari tak 2x za rok. Ale zase co navari to je mnam. Neboji sa experimentovat. Alebo ak nas niekto pozve. Tak ozaj chlapi vedia jedlo pripravit lepsie. Len zase-v mojom okoli ozaj len 2-3kusky co poznam ze varia.
Dnes už doslova všetko sa dá nájsť na internete s podrobným videopostupom, takže keď pôjdeš presne podľa toho, tak myslím, že nemáš čo pokaziť.
Ahoj, ja som začala reálne variť až keď som sa vydala, dovtedy len také praženice a blbosti. Ale teda prvé dva roky to bola bieda, kým som neprišlla na pár vwci, ktorymi fungujú. Napr. Netreba sa báť koreniť a dochuvovať jedlo, hlavne ak máš rada korenisté. Potom som sa naučila nešetriť cibuľou doo mäsa a nezabúdať aj na použitie cesnaku. Teraz pridávam do jedál aj dosť zeleniny tá dáva dobrú chuť omáčke. Proste neboj sa experimentovať. Osobne mám radšej keď sa niečo pomalšie a dlhšie varí, čiže pri varení tomu vždy dávam čas.
Ako tu uz bolo spominane, najlepsie su videorecepty. Alebo ak mas nejaku kamosku, co vie dobre varit, mozete si niekedy urobit babinec a spolu pripravovat jedla, urcite sa to potom na teba rychlo nalepi.
Rob jednoduché veci, ochutnávaj a keď budeš spokojná začni niečo ťažšie.
Pri varení je to veľmi subjektívne - chuť aj vzhľad každý hodnotí podľa seba. Možno je všetko ok, len ty by si chcela lepšie, krajšie, sladšie, viac nadýchané, mäkšie a podobne.
Podľa mňa, keby si naozaj nevedela variť, tak to nie je jedlé. Nikoho si neotrávila, nikto si nevylámal zuby, nemusela si vyhadzovať...
Zážitok v reštaurácii je nielen z jedla, ale aj z prostredia a vizualizácie jedla na tanieri. Skús zredukovať svoje očakávania a postupne sa to tréningom zlepší. Ale takmer každá kuchárka vždy vidí potenciál na zlepšenie, nech je to akokoľvek chutné a pekné.
Youtube je topka, krok po kroku, len najst cloveka, co ti stylom kuchyne sadne + napriklad kupit thermomix robi vela, ano investicia, ale natierky, polievky, salaty, cesta su topkove... hlavne ta vedie krok po kroku... a vsetko je celkovo len o praxi...
Varit striktne podla receptu, postupupu ci videa..
Mne dosť pomohlo dávať kvalitnejšie alebo poctivejšie suroviny. Miesto raciolu olivový pomace a trochu masla, namiesto 30% eidamu davam 45% alebo parmezán, viac mi jedlo vonia s korením Kotanyi, semolinove cestoviny miesto obyčajných, šľahačková smotana namiesto smotany na varenie, do polievok k cibuli popražiť 1-2 strúčiky cesnaku (ani to nie je cítiť), do polievok a omáčiek jablčný ocot namiesto obyčajného. Maggi sa dá nahradiť tak, že kým si pripravuješ suroviny na polievku, necháš variť vodu s bobkovým listom, celým čiernym korením a celým novým korením, tak 10ks z každého. Potom s tým len cez sitko zaleješ ostatné suroviny.
U mojej mamky mi nechutí doteraz. Doslova to jedlo smrdí. Spálený lacný olej, spálené korenie, korenie bez vône, veľakrát 5 rokov po záruke, všetko najlacnejšie suroviny, náhrady, vynechané veci v recepte. Jedlo tvrdé, nedovarené. Pritom peniaze majú, šetriť nemusia. Tak som objavila čaro toho, že varím tie isté jedlá, ale z iných surovín a poctivo. Je to markantný rozdiel.
ja som sa naucila az na materskej, vela prvych jedal islo sice do kosa ale to patri k tomu. Treba ist podla receptov, krok za krokom podla google 🙂
Zacni hlavne jednoduchym jedlom, ako je kuracina a postupne chod na dalsie, alebo sa opytaj kamaratky ci by ta nenaucila nejaky recept. Medzi lahke este odporucam fliacky.
Inak ja viem, že recepty existujú, ale mne sa stavajú také fuckupy, že robím napríklad soté s ryžou a dám tam moc chilli, lebo v ten moment mám v hlave tmu a nedám to tam postupne proste. Alebo sa zabudnem a niečo mi prihori, alebo je niečo úplne bez chuti. Je pár jedál, ktoré mi idú, ale to nie sú veci, ktoré chceš jesť dookola, lebo sú buď hrozne nezdravé, alebo úplne o ničom jedlo.
Na prihorenie mi pomohli tie hrnce s hrubým dnom, mám tescoma home profi. Pripadne ak máš plynový sporák a obyčajné hrnce, používam pod nich takú kovovú platňu. Ináč tiež neviem dobre spražiť cibuľku, aby nezhorela
Mozno si len vyberas zle recepty a to je cele. Neskusali ste niekedy varit spolu? Mozno by ste tak na nieco prisli a chutilo by vam obom. No skor si myslim, ze to bude tym vyberom jedal, ze sa mu nevies trafit do chuti
Aku teoriu? 😀
To zlepsis len skusanim.
Daj si do YouTube Kuchynalidla, nájdeš pekne videorecepty, tie od Ihnacaka sú strašne praktické a super výsledok, vždy sa mi všetko podarilo podľa neho 👌☺️
toto mi pripomenulo moje začiatky🙂 ja som volakedy bola taká blbá že som išla ešte aj úplne podla receptu na vareche,vtedy ale ešte velmi nešli tie video len klasické a skúšala som spraviť segedin a nevedela som že mäso sa zvykne podlievať pri varení nepodliala som ho lebo to tam nebolo ani napísané až tak som sa presne tým riadila 🙂Dneska sa z toho smejem😀 nakoniec bolo také tvrdé ako oškvarky až prihorelo a zpieklo sa ale zjedla som aj také😀 a dneska ked varím, tak ma to aj celkom baví a myslím si že celkom dobre navarím ale ked sa mi nechce alebo polovičke variť tak nevarime a objednáme.My sme len dvaja v domácnosti takže to máme také pohodové varenie,relaxačné
Odporúčam web kucharkaprodceru.cz a knihu Večeře u Florentýny (oboje rovnaká autorka). Zmenili mi život a naučili ma variť 👍
vsetko chce prax...nevzdavaj sa...
@anjelicek26 prosimvas kde ho viem kupit? Pozeram ho ale neviem ako sa da kupit
Vo vzťahu nie je dôležity použitok z jedla ale z iných vecí. Niekto nevie plávať, nieto bicyklovat, niekto šoférovať, ty nevieš variť, no a čo. Tak sa sústred na pár jedál, ktoré si natrenuj a návšteve alebo občas mužovi navar to. Alebo si zaplatiť volaky kurz varenia, možno sa tam na teba niečo nalepí 🙂