Neviem sa zmieriť so smrťou mačky

emabelicova
15. dec 2020

Ahojte možno Vám to príde troška odveci, ale už neviem čo mám robiť. Som z toho naozaj zúfalá .. Pred 6 mesiacmi ku mne prišlo mačiatko, nechala som si ho. Neskutočne som si ho obľúbila, bola som na neho naozaj veľmi naviazaná. Vždy keď som bola v strese, alebo smutná, zobrala som si ho k sebe a zlepšilo mi náladu. Bolo naozaj výnimočné.. keďže mám depersonalizaciu (inak mám 15 rokov) a celkom som kvôli tomu aj obmedzovala kontakt s ľudmi, to puto bolo ešte silnejšie a mačiatko mi tú depersonalizáciu pomáhalo prekonávať. Vždy som mala zvieratá strašne rada, niekedy aj viac ako niektorých ľudí. No jedného dňa mačiatko nikde.. volala som ho, hľadala v parku, v lese.. nikde nič. Už vtedy som bola dosť vynervovaná, keďže bolo vždy na dvore. - Toto bolo ešte ráno. A poobede som sa išla pozrieť pri cestu, zdalo sa že tam tiež nie je no potom som sa pozrela viac na kraj od cesty a ležkala tam, už úplne studená :( bola som v neskutočnom šoku.. hneď som ju schytila a bežala s ňou domov.. nevedela som sa ani zmieriť s tým že ju pochováme do záhrady. Nechcela som ju pustiť.. ešte deň predtým som ju mala pri sebe, živú .. Už odvtedy prešiel mesiac, furt si počítam dni že kedy tu ešte bola. Už teraz mi tečú slzy. Prišla som už o veľa zvieratiek, vždy to nejako prešlo, ale s touto stratou sa neviem zmieriť vôbec. Neviem byť šťastná, už naozaj ten mesiac poriadne nespavam, mám s ňou nočné mory, hocičo iné sa snažím robiť vždy mi príde myseľ zase k nej a potom sa len utápam vo smútku. Neviem či mi s týmto bude vedieť niekto poradiť .. vlastne mám pocit ako keby sa to ani nedalo, jediné čo by mi pomohlo je to, že by som ju mala naspäť. Strašne mi je to lúto, bola ešte taká maličká.. ono to asi naozaj môže byt aj tou depersonalizaciou, už sa mi to aj zlepšovalo ako tak ale keď zomrela všetko išlo dole vodou. Už dlhšiu dobu si aj kladiem otázku: ako môžem byť vlastne šťastná keď toľko ľudí a zvierat trpí? .. inak skúšala som hľadať pomoc aj u rodiny a kamarátov ale podľa rodiny to jednoducho malo prejsť už po týždni, že sa mám zmieriť s tým že sa už nikdy nevráti atd.. kamaráti sú zase takí že je to fakt divné ako to prežívam, neviem nájsť akoby u nikoho nejakú naozajstnú podporu.. to možno aj bude tým že som ju akoby “hľadala” u tej mačky. Inak aby ste sa zbytočne nemuseli pýtať, áno bola som u psychiatričky, tá to nejako nemala za potrebu riešiť.. len mi dala lieky na dp-čko, ktoré som už vysadila. A áno mám aj iné zvieratká, 4 mačky, psa a myš. Ďakujem za všetky odpovede.. a prosím odpustite si blbé komentáre už teraz nevidím v živote žiadny zmysel a som na tom dosť zle ..

meluela
15. dec 2020

@emabelicova tuto by si mohla dostat kvalifikovanejsiu odpoved, napis im toto aj tie veci z predchadzajucej temy: https://ipcko.sk/ Drzim palce.

emabelicova
autor
15. dec 2020

@meluela ďakujem..

miadi
16. dec 2020

Tu depersonalizaciu si si diagnostifikovala sama? Ako sorry mam len 2semestre psychologie ale ty vobec neznies ze ju mas . Skor si velmi melodramaticka. Mozno nervoznejši typ podliehajuci hysterii. A Mozno je to len puberta. Mas 4macky a psa tak sa im venuj. Macicka je mrtva a uz ju neuvidis tak sa prestan fixovat na to negativne a pohni sa dalej. Zachvilku z teba bude hypochondriac budes zbierat rozne psychicke poruchy Lebo Ta to bavi. Ale to Nie je zdrave. Mozes byt zaujimava aj niecim inym. Pis basne alebo kresli rob nieco kreativne . Moj komentar budes ratat za blby lebo ti nepišem co chces pocut . Ja len Dufam ze ti trosku otvori oci ze svoje “problemy “ si robis sama. Vyživas sa v tom. Skus sa trochu viac sustredit na ludi okolo seba rodicov surodencov kamaratov. Co tak urobit mame radost? Nie len dookola “aka som Ja nestastna chyba mi macicka.” Mas 15rokov nie 5. Ak nevidis zmysel vo svojom zivote urcite vies ze tvoja rodina ten zmysel vidi. Si klasicka puberta nikto Ta nechape a si taka nestastna, Pracuj na sebe toto je len obdobie ktore pominie. Len musis trosku dospiet.

veronikaszabova
16. dec 2020

@miadi super napisane.

miadi
16. dec 2020

@veronikaszabova hah dik tak nejak sekano vecne a este mi aj autocorrect dava velke pismena kde nema. ( phone mà problem so SJ ked pisem v AJ to nerobi) Autorka mà dramaticky talent na sloh mala by pisat nejake poviedky Proste tu emocinalitu vyuzit a ventilovat pozitivne. Nie je to Ta ista co bola zalubena do ucitelky ? Co jej dake knizky darovala a ona nemohla na nic ine mysliet len na nu? Podobny štyl vyjadrovania. Ta mala tusim 14r ale tak asi uz mala narodky.

miadi
16. dec 2020

@veronikaszabova ano toto 👍sekla som sa tiez mà 15 nie 14. Maju to tszke tie deti homeschool je naprd. Moja mala mala dnes druhy den online school kedze u nas zacal lockdown a vravela mi ze jej chyba školka tà “ stara”
Do ktorej chodila fyzicky este minuly tyzden.

miadi
16. dec 2020

@veronikaszabova este tam bol v tej dobe dalsi prispevok od nej o ucitelke intenzivnejši. Ako na nu stale mysli rano vecer non stop. Obsesivne.

katkamatka7
16. dec 2020

Viem, čo to je a chápu to mnohé deti aj dospelí, stratiť zvieratko, ktoré je súčasťou duše človeka, ktorý sa o zvieratko stará. Prežívaš tú situáciu a šok, keď si ju posledný krát niesla na rukách. Od mala mali moji starkí mačky a prišli o svoj život na ceste. Či je to jedna mačička, či je to vyšší počet iných zvieratiek, ten pohľad na cestu ostane hrýzť. Pomôže čas a venovanie sa aktivitám, ktoré pomôžu upriamiť myšlienky na niečo iné. Kreslenie, maľovanie, modelovanie, varenie, pečenie, upratovanie, spievanie či tvorba hudby, tanec, šport, čokoľvek, čomu sa môžeš venovať s láskou. A začať hneď.

emabelicova
autor
16. dec 2020

@miadi nie diagnostikovala mi ju psychiatrička. Niektorí ju majú v horšej forme, naučila som sa to ovládať, nevšímať si to. Videla som už veľa ľudí aj na YT čo to majú, ako sa cítia a tak, keby tam nepovedia že to majú tak to ani neviem. Na človeku nie je vždy poznať podľa správania alebo písania či je v pohode. Takže asi tak. Ak chcete prečítajte si moje fórum predtým, budete vedieť viac.

emabelicova
autor
16. dec 2020

@miadi a sama si vôbec nič nevymýšľam, každý deň sa snažím niečo robiť. Upratujem, robím úlohy atď, ale kvôli dp sa ani neviem sústrediť a potom príde na mňa ten smútok a zase to isté dokola. Napísali ste že sa dá na seba upútavanie pozornosť aj inak, ale ako môžte vedieť že mi ide o toto? Nikam to nedávam, snažím sa o tom už ani toľko nehovoriť (aj keď príde mi celkom divné že ste to takto napísali lebo niekedy je dobré sa vyrozprávať a ešte keď ste hento vyštudovali ale dobre) .. kamarátom som to spomenula max 2 krát a to je všetko. Práve preto som sa už obrátila na toto, lebo sa cítim neustále zle a nedokáže mi pomôcť ani tá psychiatrička, ktorá mi len dala lieky, ani mi nepovedala ako by som sa s tou dp mala vyrovnávať alebo niečo v tom zmysle. Tie lieky čo mi dala som potom s JEJ SÚHLASOM vysadila, pretože som z nich mala strašné nočné mory a nemohla som spávať. Ale po vysadení sa mi začala strašne krútiť hlava a som unavená, už neviem teraz či sú to tie abstinenčné príznaky alebo je to s dp.. Trošku som sa zase rozpísala ale chcela som uviesť veci na pravú mieru, aby ste vedeli ako to je. Ale ďakujem aspoň za snahu, lenže to čo ste nepísali mne naozaj nepomôže keďže ste to pochopili trošku inak ako to v skutočnosti je.

nistika
16. dec 2020

@miadi tak toto je odpoved hodna psychologa :D :D :D ja tu dochnem na tomto modrom koni...bagatelizovanie diagnozi, tvrdenie(NA ZAKLADE JEDNEHO PRISPEVKU) ze je len nervozna hysterka...rady typu-sak mas psa tak sa venuj tomu :D :D ta nenapadlo, ze keby to sama vedela prekonat tak tu nevypisuje a venuje sa tomu psovi? dalsie buduce bagatelizovane poruchy-budes hypochonder a este davanie jej za vinu, "lebo ta to bavi" :D :D :D akoze sory ale psychologia na sk ide bud do tazkych istych smradlavych otvorov alebo sa radsej k tym semestrom nepriznavaj
@emabelicova
pisem ti sukromnu postu

miadi
16. dec 2020

@nistika jasne rovno jej porad antidepressants. Depersonalizaciu zazije v puberte kazdy druhy. Aj Ja som ju zazila a zijem. Co Ta nezabije to Ta posilny. Ak mà realne psychicke problemy tak hladat riesenie na nete je blbost. To by si mohla vediet aj ty aj 15r osoba. A citaj trochu lepsie napisala som Možno. Nie ze je hysterka. Ty uz jej tak pomozes vyplakavat za mačičkou.

nistika
16. dec 2020

@miadi co za antidepressants? to je jedina forma? bagatelizovanie alebo lieky? strata sa da napriklad aj pomoct prekonat...
ale co budem tu hovorit buducej psychologicke ved ty si jej poradila najlepsie

emabelicova
autor
16. dec 2020

@miadi čítate vôbec čo píšem? BOLA SOM U PSYCHIATRIČKY ALE NIJAKO SA NEVYJADRILA LEN MI DALA LIEKY. Tu hľadám pomoc pretože ju nikde inde nájsť neviem

nistika
16. dec 2020

@emabelicova nemusis na to reagovat, pani ma dva semestre psychologie, tak sa citi ako kralovna

miadi
16. dec 2020

@emabelicova nepochopila si ma . Nehovorim ze chces byt zaujimava pre druhych ale sama pre seba. Je to take tvoje nieco co ti robi zivot zaujimavejši, Rozpitvavaš svoje emocie citiš veci intenzivne a je to lepsie ako necitit nic Je to zacarovany kruh tvojej mysle.
@nistika Nie som buduca psychologicka ukludni sa 😁( potešin ta) strata macky vies ty nieco o strate? Drzala som v ruke svojho syna v 18tt clovek musi byt silny ked chce zit stastne. Niekto rad robi z nicoho velky problem ale ked zazije nieco ozaj Strasne tak to nezvladne. Ja som autorka chcela pomoct ale netreba mà teba Ja ju iba hnevam. Takze strata casu. Pomozes jej ty.

nistika
16. dec 2020

@miadi a zase to bagatelizovanie....nulova empatia....nevadi. ano dufam ze spolu to zvladneme lepsie 🙂

miadi
16. dec 2020

@emabelicova najdi si inu psychiatricku a ukludni sa. Tvoj problem je cely v tvojej hlave a mozes ho zvladnut aj sama je to tvoja volba.
@nistika Ja mam vela empatie ale tu autorka nepotrebuje Ta jej nepomoze. Ty mas aku empatiu ked citas o dietati velkom ako ruka co bol moj syn ? 0 Lebo tu nepišem ze som z toho nanic a moj zivot nema zmysel? Macka ked umrie je pre teba tragedia. Lebo sa vies vcitit do autorkynho problemu Ale ja nemam empatiu ha ha. Ty sa len rada tahas za slovicka a tato konverzacia ti dava život. I m out.

nistika
16. dec 2020

@miadi mrzi ma tvoja strata nemysli si. ale ty niesi centrom tejto temy. prepac.

emabelicova
autor
16. dec 2020

@miadi a ešte aby som podotkla tak áno zažije ju každý druhý, ale väčšina takýchto ľudí to má len jeden deň alebo dva krát za mesiac. Lenže ja už ju mám skoro pól roka vkuse. Cely čas sa cítim ako v sne

nikanikk
17. dec 2020

Ja ťa chápem, sama som si vždy k zvieratkám vytvorila veľmi silné puto, škrečkov som pochovávala s plačom, po smrti morského prastiatka som plakala mesiace, nehovoriac o mačkách, ktoré žiaľ na dedine neprežijú dlho. Ja už mám pocit, že naša záhrada je cintorín. No aj keď ten smútok a žiaľ trval dlho, niekedy aj mesiace, časom to vybledne. Ako všetko. Daj si ešte čas, uvidíš, že po pár týždňoch ti bude lepšie...

abigail88
17. dec 2020

@emabelicova mne v Tvojom veku zomrela mama :( A ostali dvaja mladsi surodenci o ktorych som sa musela starat, lebo to otec nezvladal...tak ver, ze ta mozu postrednut aj horsie veci v zivote, ktore musis zvladnut...Samozrejme, je mi luto, co sa Ti stalo a viem, ze to boli. Mali sme psika a zomrel den predtym ako sa narodilo nase druhe dieta. Tiez som si za nim aj poplakala, ale clovek musi ist dalej...

emabelicova
autor
17. dec 2020

@abigail88 To je mi ľúto. Viem, že každý prežíva smrť inak a pre mňa je naozaj ťažké prežiť smrť zvieraťa, keďže ho beriem ako člena rodiny

angela7787
13. apr 2021

@emabelicova Ema, ja dnes preživam uplne to iste čo vy opisujete. Prosim nemôžeme si napísať? Uplne vo vašom príspevku vidim seba včera hrajúcu sa s mačiatkom a večer už plačuju pri ceste. Je to len deň ale neviem sa spamätať....

zlatkapaps
13. apr 2021

Je jasne, ze sa clovek chvilu trapi, predsa len je to plnohodnotny clen rodiny. No na to smutenie si treba davat pozor, aby sa nezmenilo fakt na nejaku diagnozu, no cas to isto zmierni a potom je najlepsie si zaobstarat noveho milacika

r.zuzzi
9. okt 2023

Ahoj.
Už prešli skori 3 roky od smrti mačiatka. Ako dlho si sa s tým vyrovnávala? Nám sa dnes stalo to isté 😭

tinky2552
8. apr 2024

Ahojte, som jej kamarátka. Čas preliečil bolesť zo straty 😁. Nedávno ratovala mačku z ulice - vďaka nej doslova prežilo to malé klbko.

cvety
10. okt 2024

@tinky2552 určite áno.., býva to tak, že po čase sa na to dívame inak. Najťažšie je však per momentum - tie dni/ minúty keď sa to deje. Tá bolesť a smútok. Spomienky a zážitky s mačiatkom. A to, ako naše ego trpí, lebo “chce” byť s mačiatkom a to už nie je. Treba si dovoliť smútiť, plakať. Každý to môže prežívať inak. Je to tak v poriadku. A niekto potrebuje viac času, iný menej. Aj to je v poriadku.

Ja som rada, že vaša kamarátka - dnes už dospelá žena - založila túto tému a napísala sem 🙂

Každému z nás sa môže stať, že sa v istom momente ocitne tam, kde bola vtedy ona. Prísť sem a nájsť tu tieto riadky môže v danom momente pomôcť mnohým. Pozdravte kamarátku a prajem jej veľa krásnych zážitkov s mačičkami. 🙂
Pekný deň všetkým 🙂