Ahojte. vedeli by sme mi "poradiť" chodím na vš z ktorej odídem keďže ma to vôbec ale vôbec nebaví no rada by som šla na inú školu neviem jakú baví ma práca s deťmi, zvieratami, niekedy mám pocit že mi šibe pretože čokoľvek vidím, to chcem robiť ... jedeň deň chcem byť opatrovateľka detí, druhý zasa prekladateľka (rada čítam) ... fakt neviem ... asi skôr by ma bavili tie deti no neviem kam ísť? bavia ma tiež napríklad počítače ... fakt neviem ...
a už vôbec neviem ako to povedať rodičom?
@smajl1 velmi dobre by si si mala rozmysliet ten odchod z vs kde chodis teraz, predpokladam ze tam uz chodis nejaky cas, takze rodicov to nieco stalo po financnej stranke, cestovanie, skolne, pomocky, pripadne intrak, tak by bolo dobre aby si urobila aspon bc... a co sa tyka inej skoly, ked ta jedna nebavi myslis ze druha bude? vsade sa treba ucit a prisposobovat, zas inde by sa ti to nepacilo a teda pokial tvoji rodicia nemaju peniaze navyse aby mohli rozhadzovat , aby ti dopriali hociaku skolu ktoru si zmyslis, tak by som ti na vs ist neodporucala. ked sa predsa vykasles na vs kde chodis teraz, potom sa mozes ist zaevidovat na urade prace a najst si nejaku pracu, kedze si uz dospela a najlepsie je ked si vyskusas rozne zamestnania, az potom budes vediet co je pre teba vhodnejsie, co vies a nevies robit ci zvladas nocne sluzby, pracu vonku v zime, pripadne pracu s ludmi, s detmi..
@zuzlicek44 ... presne niečo také ako napr. soc. práca alebo napr. kynologia ... a keď to tak aj vezmem, tak čo som pozerala termíny tak do konca marca resp. apríla je podanie takže mám aký taký čas na premyslenie ... je pravdou že deti a zvieratá ma ťahajú najviac. Len netuším ako to povedať rodičom?
@linca20111 nad tým som rozmýšľala ... teda rozmýšľam od októbra ... a nebudem prvá ani posledná ... je možné že bude ... pretože to čo trz študujem ... myslela som si, že to ma bude baviť no trz viem, že toto není pre mňa.
Chcela by som to spraviť tak, že by som šla na absol. prax aby ptm ak ma prijmu mama mohla brať prídavky.
@smajl1
mozno by si mala ist robit, mozno nie si este zrela na toto rozhodnutie a to by mali respektovat aj tvoji rodicia.
Prihlasku daj az ked budes vediet, v akej oblasti sa chces realizovat, robit karieru, kde sa vidis po skole, kam to chces dotiahnut..
Socialna praca a podobne hovadiny - neuplatnitelne a vacsinou svedcia o studujucom, ze je tupy ako tago a chce titul.. (az na par extremne svetlych vynimiek). Ludia z tychto skol su neuplatnitelni ale aj ich potrebujeme, napr do supermarketov k pokladni 😉
len chcem sa spýtať že ako to bude, ja pôjdem pracovať a ptm keď budem chcieť ísť na vš tak ako to tam sa robí? lebo aj keby som šla tak trz keď preruším tak by som chcela ísť na vš na denné a aby mama dostávala prídavky a čo som kecala s kamoškou tak hovorila že len keď tak na absol. prax aby ptm mama mohla brať prídavky.
a ešte chcem sa spýtať, že ako to je napr. budem na úrade ale pôjdem napr. na brigádu tak ptm ako to je? budem môcť v sept. 2014 nastúpiť na denné s tým, že mama dostane prídavky?
Socialnu pracu ti neodporucam, je to nesmierne vycerpavajuca praca, chce to psychicky silneho cloveka a rozhodne nie " tago " 😠 teda pokial chces pracovat s ludmi a nie sediet v kancli. Ja som pracovala so schizofrenikmi, alkoholikmi a bezdomovcami, poviem ti, ze po materskej sa tam uz vratit nechcem 😔 co sa tyka kynologie, sesternica pracuje v tomto odbore, ma chovnu stanicu, cvici policajnych psov, robi sukromne vycviky, naplna ju to, ale financne je to dost slabe. Moj nazor je, ze z tychto moznosti je najviac uplatnitelna a financne najatraktivnejsia praca s pocitacmi, napr. take programatorstvo.
Ja chcem ísť na výšku ... viem že nie je povinná preto sa pýtam ako to je. Naj bude keď pôjdem na úrad tam sa po pýtam že ako to je. Dám si prihlášku na vš kým bude po termínoch podania tak sa rozhodnem ... vsetky pre a proti 🙂 tam kde chodím teraz nebaví ma to ... bola som si istá že je to pre mňa ale nie ... ja buď deti zvieratá alebo pc ...
@smajl1 a kde studujes? ... v ktorom rocniku si? ... teda, ak to nie je tajne 😉
Inak pri takejto zmene skoly (ze zacnes inde odznova) v podstate na dalsej VS prekrocis standardnu dlzku studia (spravidla 5 rokov) - a za vsetky rocniky navyse budes pravdepodobne platit skolne.
@smajl1 a co tak studovat pocitace a potom ucit informatiku na skole deticky? Alebo studovat jazyky na ped. skole, urobis si statnicu a mozes ist ucit deti tiez,alebo ked nie mozes prekladat, zvol skolu,ktora bude trosku variabilna a budes mat viac moznosti, hlavne si utried co by ta mohlo bavit a drz sa toho, niektore skoly ponukaju aj studijne pobyty v zahranici, uzivaj skolu, zivot.....ja by som teraz rada sla studovat, kym som bola mlada -svet gombicka, tiez som nevedela co a ako, a teraz uz pri troch detoch je to tazke....🙂
Ale v zasade by si si mala ujasnit, co chces, zhodnotit svoje moznosti, talent, smerovanie a podla toho sa rozhodnut. Lebo pri takomto postoji sa moze stat, ze o rok Ta uz kynologia nebude bavit a budes skusat informacne technologie... a tak dalej.
Zalezi aj od toho, v ktorom rocniku si....
Ak v prvom (mam ten pocit z Tvojho prispevku), tak mas akurat prve skuskove a to vie niekedy psychikou dobre zamavat. Niekedy je prvy semester fakt o teorii a zakladoch studijneho odboru - a vtedy sa mnohym spoluziakom zdalo, ze ich to nebavi, ze to nie je to prave...
Ak už máš niečo za sebou - 2, 3r. tak by som dokončila 1. stupeň štúdia (Bc.)a potom uvažovala o zmene študijneho programu...ci uz na dennom alebo externom.
@smajl1 existujú veľmi dobrá testy,ale treba nájsť dobrú psychologičku,bola som na nich s dcérou,ale to nie sú také bežné,že za polhodinku si otestovaná.....dcéra s anevedela rozhodnúť pre vš,tie testy nám veľmi pomohli,aj mne ako rodičovi,aby som ju netlačila niekam,kde nebude spokojná...je to nielen o tom,aké má človek schopnosti a danosti,ale aj o tom,aby ho práca naplňala a uspokojovala
@janinah koľko to stoji u psychologicky? Presne preto rozmýšľam nad inou školou nebudem prvá ani posledná no fakt nem ako to oznámiť rodičom ...
@zuzkaanicka chodím na TUKE v KE. a prvý rok. Čo sa toho týka tai ja uvažujem o zmene už dávnejšie asi od polovice novembra
@smajl1 mozno so mnou nebudes suhlasit, ale napisem Ti svoj nazor ... chodis na techniku, to znamena, ze v prvom semestri sa to hemzi matematikou a fyzikou-pre niekoho nic prijemne, ale technicke vedy sa bez nich nezaobidu ... v prvom rocniku (a isto aj v druhom, tretom) je potrebne vybodovat zaklady, aby neskor bolo na com stavat ... verim, ze si rozcarovana-to byvaju mnohi prvaci. Otazne je, ci si si uplne ista, ze si si zvolila zlu skolu, alebo je to len take prvotne nastvanie na obsah prvosemestrovych predmetov ... neviem, aky mas odbor, ale to pre tuto diskusiu ani nie je asi potrebne ... proste otazka je, ci ten odbor je pre Teba zaujimavy a ci si ochotna "pretrpiet" aj pre Teba menej zaujimave predmety ... teraz sa Ti moze zdat, ze ta matematika, fyzika Ti budu nanic, nie je to tak, ale to je na dlhu debatu-navyse neviem, ci prave tieto predmety Ta tak znechutili 😉 ... jednoducho-ten prvy rocnik dost casto byva taky, ze sa studenti cuduju, kde to vlastne prisli 😉 ... no, ale keby si sa napr. rozhodla pre informatiku (niekde si to pisala), tak ta na TUKE je a teda ma zmysel si porobit skusky tohto semestra, lebo je velka sanca, ze Ti ich uznaju aj na inej fakulte 😉 ... neviem, ci som Ti pomohla, ved ak sa budes chciet nieco opytat, tak sa opytaj 😉
ja som vzdy tuzila byt zdravotna sestra alebo vychovavatelka v detskom domove nieco na tento smer.Nakoniec som vystudovala technicky smer,lebo nasi nechceli ani pocut o zdravotnej sestre a dnes velmi lutujem.Rozum hovori dobre,lepsie uplatnenie,ale srdce place.Poradit ti v tomto neviem,ale ak si v prvom rocniku este sa da odist,ale kazda skola je tazka a ja by som to asi nevzdala.Technicky smer je velmi tazky a co som sa ja naplakala nazufala pocas zapoctov,robenia zadani,nezmyselnych vypoctov.v kazdej slabej chvili som chcela odist,ale vydrzala som.a po takto vydretom titule mas skvely pocit.ale ak ta to skutocne nebavi,nema zmysela sa trapit na skole,na ktorej ti ani ucenie nepojde.dorob si skusky,ktore ti mozno uznaju na inej skole,kam planujes prestupit.
@smajl1 este k tomu, ako to povedat rodicom ... maju Ta radi a urcite chcu, aby si bola stastna ... neviem, do akej miery ovplyvnili Tvoj prvy vyber VS ... ale pisala si, ze si to chcela studovat, takze mozno Ti uz vtedy rozumne dali moznost, aby si si vybrala sama a do nicoho Ta netlacili-potom to bude menej narocne ... im je jasne, ze dospely clovek travi v praci velmi vela casu a ak ho praca nebavi, tak stastny nie je ... ak uz teraz vies, ze Ta isto nebude takato praca bavit (zvaz si to, co som Ti pisala v predoslom prispevku), tak je zbytocne tam stracat cas ... takto by si stratila jeden rok a to zase v zivote cloveka nie je az tak vela ... len by bolo fajn, keby ten druhy vyber uz bol stastny 😉
@sjuzan77 , suhlasim s tebou, je to narocna praca, avsak v posledných rokoch sa tento odbor velmi zdegradoval. Mnohe skoly ponukli moznost tohto studia - vo velmi otáznej kvalite..., mnoho ludi to slo studovat, len "aby mali titulik" - dviha mi to zlc, ale je to tak. Najst vsak uplatnenie je velmi narocne, miest je malo, absolventov vela.
@evelynm ano, to je pravda. Mam vsak pocit, ze v dnesnej dobe sa celkovo vysokoskolske vzdelanie mina efektivite. Aj v mojom blizkom okoli mam vela ludi, ktori studuju, resp.studovali vs a uz pocas studia vedeli, ze sa tomu venovat nechcu, po ukonceni studia nikto z nich nepracuje v obore. Robili to len kvoli titulu. Ale necudujem sa, cca 19 rocny clovek, ktory si podava prihlasku na vs, este vacsinou nema realnu predstavu o svojom zivote, nevie, realne zhodnotit, ci vybrana praca ho bude naplnat po mnoho dalsich rokov.
@sjuzan77 no, zaujimavy postreh ... kedysi sa maturovalo v 18-tich a mam dojem, ze sa ludia dokazali rozhodnut-otazne je, ci dobre ... snad nie je dnesna mlada generacia menej vyzreta ako sme boli kedysi my? ... teda, ja pisem za stare korcule 😅 ... no, ale toto by bolo na inu (a mozno aj zaujimavu) temicku 😉
@sjuzan77 , s prvou castou tvojho komentara uplne suhlasim. S tym vekom, kedy sa mlady clovek rozhoduje, suhlasim so zuzkaanickou. Ten vek je v podstate rovnaky ako za "starych" cias. Kedysi vsak studovali ludia viac na odbornych skolach, ucnovkach, vyucili sa nejakému remeslu... Dnes sa na VS hrnu ludia, ktori by kedysi jednoducho nemali sancu. A dnes ju maju - prave na tych skolach, co povznikali a studuje sa na nich prevelice jednoducho... Ale myslim, ze v podstate to vidíme podobne.
@evelynm mas uplnu pravdu, ja mam dojem, ze uz nikto nechce ostat bez titulu 😖 ... bohuzial vznik VS skoro v kazdom meste-to je zivna poda pre takyto stav ... a su odbory, ktore by chcel studovat uz skoro kazdy, lebo je uz verejnym tajomstvom, ze je jednoduche ich vystudovat 😝 ... len je naivne si mysliet, ze po skonceni sa uplatnia 😖
Ked chces lahko preplavat studiom k titulu tak chod na Vysoku skolu bezpecnostneho manazmentu v KE. Je to sukromna VS, cez ktoru preplava aj jedinec s IQ tyque.
Ked chces mat vzdelanie, ktore Ta uzivi, tak sadni na zadok a spocitaj tie stovky prikladov z matiky na technike. Ked budes mat skusky aspon z dvoch semestrov, mozes odbor zmenit a ist ińde. Skusky sa zvyknu medzi skoloami zapocutavat. Len pocitaj s tym, ze to bude stat nejake peniaze, lebo studium je na statnych skolach bezplatne len v ramci "statom naplanovaneho pobytu na VS".
Alebo to zapichni, najdi si robotu a naviciavaj rodicov z penazi. Ked zistis, co Ta bavi a co chces studovat dostudujes popri zamestnani za svoje.
@smajl1 Rátaj s tým, že na Slovensku je štandardná dĺžka štúdia 5 rokov, čiže 10 semestrov. Každý ďalší semester, čo budeš študovať navyše, si platíš sama. Prídavky rodičia dostanú len do tvojich 25 rokov.
Ďakujem za odpovede. Rodičia ma neovplyvňovali, neprikázali mi tam ísť. že sa platí naviac to viem, rozmýšľala som aj nad kat. univerzitou v Ružomberku v KE majú "pracovisko" no neviem ako to tam chodí? veľmi ma to zaujalo keďže tam je "náuka o rodine" znie to zaujímavo ... ale je pravda že napr. na TUKE som šla aj kvôli tomu že to bola hut. fakulta no ja a hutníctvo to je španielska dedina. takže asi poviem rodičom, že chcem ísť na informatiku alebo na kat. univ. v KE ... len mama ako bude reagovať na kat. univerzitu som zvedavá. suseda mi robí v seminári či jak sa to volá takže tam ak by som spýtala by som mohla ísť na absol. prax.
nad bezpečnostným som rozmýšľala, no súkromná a to 700€ za to nedám.
@smajl1 bavi Ta programovat? ... vies o com je informatika? ... rataj s pomerne slusnou matematikou ... nechcem Ta odhovarat, len sa mi zda, ze zase si vyberas tak nejako na prvy vystrel ... aj s tou katolickou univerzitou-najskor si pozistuj, co sa tam studuje (studijne plany), o absolventskej praxi zatial asi velmi uvazovat nemusis, na to je casu dost ... skus si najskor odpovedat na otazku, co by si rada robila-lebo fakt mam dojem, ze toto Ti vobec nie je jasne-ale mozno sa mylim 😉
@smajl1 ja som taka ista...je mozne ze to bude aj vek, no niekedy to je povahou človeka..vyber si školu z ktorej možno nie ať teraz ale az neskor budes nieco mat, resp. vseobecnejsie zameranie, ako napr. socialna praca.-)