Neviem, čomu sa mám ďalej v živote venovať.

nini1010
10. aug 2019

Zacnem takto.Uz dlhsie pocitujem potrebu zacat nieco tvorit,ale neviem co.Chcela by som sa zacat venovat niecomu kreativnemu,niecomu co by mi davalo zmysel,co by ma naplnalo ale neviem comu.Mam pocit ze nic zaujimave neviem robit.Ani neviem ci by to malo byt vyslovenie vyrabanie niecoho alebo robit nieco nove,v zmysle nejakeho hobby,prace.Aby ste rozumeli.Som momentalne na materskej,ale uz dlho som citila aj v praci tuto potrebu.Pracujem roky v korporate,velmi slusne zarabam,mam za sebou manazerske pozicie,ale uz ma to nenaplna.Nie je mojim cielom sa tym teraz hned zivit,nepotrebujem to,ale skor najst nieco zmysluplne,co by ma bavilo,naplnalo.A tak by som sa chcela opytat tych z vas,ktore ste takto otocili svoje pracovne kormidlo,ako ste prisli na to,ze prave toto jeto prave pre vas?Ako ste zistili comu sa chcete venovat,co vam dava zmysel?A odkial ste zacali? Citim ze to potebujem ale neviem odkial zacat.Uz velmi dlho nad tym uvazujem.Dakujem za vsetky zmysluplne komenty a inspiraciu.

vespertine
10. aug 2019

Človek začína asi podľa toho, čo ho bavilo bud v detstve, alebo k čomu má prístup. Mala som šijací stroj, tak som šla na kurz šitia. Bavilo ma kresliť, bola som na kurze kreslenia. Vyrábala som brošničky a sponky z filcu. Hrám na hudobné nástroje. Ale nič z toho nie je nič extra, nemám na to čas to rozvinúť. Popozeraj nejaké kurzy, ktoré máš v blízkosti domu, či ťa niečo neoslovi. Čokoľvek. Decoupage, maľovanie na hodváb, šitie hraciek...ty musíš vedieť, k akej tvorbe máš blízko. Ale čo sa týka pracovného smeru, tak pochybujem, že je veľká šanca sa tým živiť. Nevravím, že je to bez šance, ale to musíš mat veľké odhodlanie, talent, a aj vnútorné pnutie robiť danú aktivitu. Hlavne o tom poslednom by si mala vedieť sama od seba, aby to malo výrazný dosah a zmysel.

dopolbokaodrata
10. aug 2019

@nini1010 treba skúšať, popozeraj na YouTube, sashe , ravelry atď, čo by bolo pre teba to naj. Živiť sa tým je dosť náročné, lebo to už robí každá druhá a musela by si byť ozaj originálna. A keď ta to nechytí, tak začneš niečo iné. Ja napr obdivujem baby, ktoré šijú veci pre decka, len na to treba aj dosť veľkú úvodnú investíciu, vlastne na každý takýto handmade. A tréning, mne napr. trvalo pol roka kým som sa naučila háčkovať, aj to len tak pre zábavu, neživím sa tým.
Ja jeden nápad mám, už 3 dni kvôli tomu ani nespím, čo to ladím (zatiaľ v predstavách), samozrejme to nejdem prezrádzať 😂. Ale živiť sa tým nejdem, celkovo som manuálne nie zručná a na toto budem potrebovať aj asistenta 😂.

salonka22
10. aug 2019

presne ako pise vespertine - co ta bavilo v detstve? ja som sila s mamou a po 20r mi trklo, co tak si kupit vlastny stroj? a poviem ti, teraz je to pre mna najlepsi relax. aj vysivanie... (ale ziadna krizikova vysivka🙂 maluj, fot... pre radost. alebo zacni sportovat, to ta tiez nakopne - nemyslim fitko. zacni nieco konkretne: joga, lezenie na umelej stene, pole dance... nieco v com budes len sama za seba a budeš mat pocit, ze sa rozvijas, pracujes na sebe

julianadrx
10. aug 2019

Ja som tiež na materskej už 4,5 roka doma, tiež neviem, čo ďalej, zamestnaná stále som ale v hĺbke srdca cítim, že to už robiť nechcem, chcem a potrebujem zmenu ale bádam a na nič konkrétne neprichádzam.... susedka nevedela tiež čo robiť, zobrala si úver a kúpila si rozbehnutý butik. Už ho má takmer rok a je spokojná, sama sebe paňou. Skús možno aj týmto smerom porozmýšľať, či si nevytvoríš trebárs malú kaviarničku s detským kútikom, kde môžeš aj svoje dieťatko brávať alebo butik či už s dámskym či s detským oblečením ... alebo ako dievčatá píšu, skús nejakú aktivitu, ktorá ti zaplní voľné chvíle, ja veľa športujem, cvičím, všetko s deťmi, na prechádzky chodíme, teraz rozmýšľam nad plaveckým kurzom pre deti, bo ja nejak nekamarátia s hlbšou vodou ako po členky 😀 ... pečieme takmer každý deň, v blízkej budúcnosti si ideme prerábať domček tak si kreatívne plánujem čo si ako predstavujem, čo kde dám.... trošku mi to všetko zamestnáva mysel a necítim sa tak "obyčajne", stereotypne - to mi ani deti nedovolia, sú príliš všestranný 😀

prevenar
10. aug 2019

@nini1010 venuj sa sebe ...svojmu zdraviu a stastiu ...zacni nove sporty v prirode - turistika, plavenie v jazerach , horska cyklistika , lezenie, beh v prirode ..zmena stravovania (veganstvo ? ) , zmena zivotneho stylu - joga, meditacie , dychanie ..a samozrejme tvorenie - malovanie napriklad .

inspiruj sa na youtube 🙂

zivoj je prazdny ak si ho nenaplnis niecim krasnym a ci si ho naplnis, alebo nie je uz na tebe. zivotu je to jedno , on plynie dalej tak ci onak ..tebe by to jedno nemalo byt 😉

drzim palce ! 😀

pribinak
10. aug 2019

Co tak nejaka aktivita v občianskom sektore? Napr zriad komunálnu zahradku, verejný komposter, organizuj hrabe popoludnia pre deti, alebo vysádzania zelene
Je toho mrte.

nini1010
autor
10. aug 2019

Citam vsetko...ukladam si to v hlave co mi dava najvacsi zmysel.

janinah
10. aug 2019

Mala som také obdobie asi tak pred 40tkou,potrebovala som "niečo" a chcela som ísť do charity alebo ešte do školy..Ale podarilo sa tretie dieťa,tak sa to vyriešilo inak.😉

jamatkaroka
10. aug 2019

@nini1010 Keď neviem ako ďalej, vyhľadám kouča. Ten mi stále pomoze nájsť riešenie ktoré je pre mňa funkčné. A mnohokrát zistím že potrebujem niečo úplne iné než som si pôvodné myslela 🙂

nini1010
autor
10. aug 2019

@jamatkaroka to nie je zly napad.

shee11
10. aug 2019

Ja som na materskej začala šiť pre deti a nenormálne ma to chytilo. Chvíľku trvalo kým som to trochu vycibrila,ale čím ďalej tým lepšie. Ušité veci sú originálne,kvalitné a v konečnom dôsledku aj ekonomické (napr. Z metra teplakoviny za 9 € užijem dvoje tepláky pre súrodencov,jeden už chodí do škôlky a za celý rok ich nezostal,fakt kvalitné) a ten proces tvorenia je úplná terapia pre mňa 😄 takže ja odporúčam.

janne318
10. aug 2019

Myslím si, že človek začína niečo nové zo štyroch dôvodov:
1/ pretože to veľmi chce a vie, že to je to, čo ho bude napĺňať
2/ z finančných dôvodov, keď inú možnosť nemá
3/ kvôli partnerovi alebo inej blízkej osobe
4/ z nudy
Zrejme by si si mala najskôr zodpovedať otázku, prečo chceš/potrebuješ zmenu. Ak z prvého dôvodu, je to to najlepšie, čo môžeš spraviť - pretože v tom budeš dobrá, práca bude zároveň tvojim koníčkom a budeš oveľa šťastnejšia a vyrovnanejšia. Neporadím ti, čo konkrétne robiť, do čoho sa pustiť - to musí každý človek nájsť v sebe sám. Ak to ale naozaj veľmi chce, pôjde za tým, aj napriek prvým nezdarom a prekážkam, ktoré ho postretnú. Prešla som si tým. Pracujem v nie úplne štandardnej profesii, navyše "vo fachu", v ktorom mám 96% kolegov mužského pohlavia. Mojej práci predchádzalo nie zrovna ľahké vysokoškolské štúdium a kvantum ďalších skúšok a kvalifikácií. Keď som si podala prihlášku na VŠ, rodičia ma odhovárali a kamošky si klepkali na čelo. V ročníku som bola sama baba z 83 študentov. Ale išla som za svojím cieľom. Dnes je to pomaly 14 rokov, čo deň čo deň sadám do kokpitu dopravného lietadla, a neviem si predstaviť robiť niečo iné. Ak máš svoj sen - choď za ním. 😉 Držím palce. ☺

zuzka102
10. aug 2019

@jamatkaroka Nás aj tip na nejakého konkrétneho kouča, kt. by si odporučila?

zuzka102
10. aug 2019

@jamatkaroka ...Máš - tam malo byť.

eliska13
10. aug 2019

@nini1010 trocha sa mi to bije píšeš, že chces tvoriť zároveň, že nič zaujímavé nevieš, potom píšeš o práci v korporáte....takže hľadáš prácu, ktorá Ťa bude baviť?či nejaké hobby štýlu pečenie zákuskov, maľovanie .....
Moja kamarátka takto po RD hľadala novu prácu nechcela dochádzať mala po krk práci v korporáte začala fotografovať prioritne deti robí to 5 r a je dobrá začala fotiť aj svadby, reklamné foto prioritne fotí vonku, ale na zimu si prenajima na určite hodiny štúdio od iného fotografa.
Ja by som išla do služieb pedikúra, kozmetika, opatrovanie detí, ale len, ak máš rodinný dom a dajme tomu jednu voľnú miestnosť.

jamatkaroka
10. aug 2019

@zuzka102 Poslala som v správe. Dúfam že pomôže.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzinabila
15. aug 2019

@jamatkaroka a nie si koucka,ktora si nahana klientov😂

zuzinabila
15. aug 2019

Chapem,co myslis.jedna kamaratka robila roky v korporate a povedala si dost.vzdy ju to tahalo venovat sa detom a teraz uz roky uci v skolke.takze sa tym aj zivi...dalsia rozmyslala co dalej v zivote po materskej a stala sa profi matkou,stara sa o male deti,ktore sa u nich striedaju,kym nejdu na adopciu.mna od malicka bavilo pisanie a kamoska ma nakopla,ci nechcem skusit pisat clanky na jeden portal.za tie roky som si uz prestala verit,ale skusila som a vzali ma
Uz pre nich pisem skoro rok...uplne som sa v tom nasla a citim sa ako ryba vo vode.

nini1010
autor
15. aug 2019

@zuzinabila To znie super a inspirativne.Ja pisat teda neviem ale presne takto nejako som to myslela.Uvazovala som nad tym co mi pisali a dava mi zmysel zacat najorv nejakym sportovanim.Napr.Pole dance.Je to jieco uplne ine ako skm kedy ribila,daju sa tam spoznat nove baby,nove kamosky a vraj je to najrychlejsi sposob spevnenia tela co mi po porode bodne.Vyvetrat a uvolnit hlavu.A trosku som rozmyslala nad fotenim.Len tak uplne ako hobby.Strasne sa mi pacia babatkovske fotky,hrala by som sa tak,trenovala na syncekovi a mozno by sa mi yo casom zapacilo.mozno sa dala na nejaky kurz na fotenie...tak uvazujem.Proste mi prisla teraz taka myslienka ze "toto by bolo krasne,to by sa mi pacilo ".a to bol jeden z mojich problemov ze som nevedela co take robit.

radoa
15. aug 2019

Ahoj a nemáte v okolí nejaké materské centrum ? Dá sa tam pomáhať a mamičky sa tam stretávajú pripravujú akcie podujatia .....mne to veľmi pomohlo keď som bola na materskej a dalo sa to aj pri deťoch ,deti sa tam hrali a mamičky sa realizovali 🙂 držim palce

katkabg
15. aug 2019

Baby ja si tuto otazku zadavam ze co budem robit ak moja mala vyrastie tak ze uz bude uplne velka.Teraz ma 9 rokov bude mat 10 a je najvacsim zmyslom mojho zivota 💖 a co potom.Uz druhe deticky nemozem mat tak mi stale vrta v hlave ze co potom ach jo

vepyovas
15. aug 2019

Som druhykrat na materskej a tiez mam niekedy taketo pocity, chodim vozit okolo domu dochodcov a vzdy ked si sadnem oproti pozorujem tych starych lusi co tam byvaju, ako sedia vonku na lavickach a debatuju. Rozmyslam, ze by som tam zacala chodit raz za cas s malou, nech im spestrim den, mozno by ich to potesilo.

sylvie
15. aug 2019

@jamatkaroka ako to prosim ta prebieha u toho kouca? resp.ako dlho trva, kym ti pomoze najst riesenie? prip.mozem poprosit tiez kontakt?

valerya
15. aug 2019

Vôbec to nemusí mať zmysel. A prečo by malo mať. Spomeň si napríklad, čo si rada robila, keď si bola malá. A ak ani tam nenájdeš nápovedu 🙂 tak... ja napríklad strašne rada idem niekam na kávu, sedím vonku, chodia okolo ľudia a ja sa dívam ako chodia sem a tam. Robievam to v každom meste kde prídem, hrám sa nato, že som splynula s domorodým obyvateľstvom :D :D :D

valerya
15. aug 2019

@katkabg adoptuj

nini1010
autor
15. aug 2019

@vepyovas krasny napad ❤

andraska
15. aug 2019

@nini1010 ono sa to obcas udeje , v nejakych cykloch, stale tvrdim , ze ak zarabas v praci a este ta to aj bavi, patris k malopercentenmu poctu ludi co maju taketo stastie.Cize moja odpoved je ak mas pracu a dobre zarabas , to ti umoznuje hladat si rozne ine aktivity a hlaven si ich uplatit vsetky tie kurzy..... ja som zasa mala brutal kreativnu pracu a vyhorenie prislo aj tak , takze teraz robim sice pracu ktora nema s kreativitou absolutne nic spolocne al ezarabam peniaze. Pozri , podla mna aby si nevyhorela zo svojej prace z materskeho stereotipu asi si musis najst cas vyslovene iba sama pre seba, mne velmi pomohlo chodit na jogu, neskor vynikajuca partia z jogy ma strhla na nordicwolking, kupila som si psa a dogtrekujem s nim....je to super , proste popozeraj si isto su v tvojom okoli rozne take skupiny, napriklad kreativne kurzy aj na take som chodila aj ked som kreativec , cize prihlasila som s ana kurzy plstenia chcela somsa to naucit a vyrobit par veci pre priatelov. prihlasila som sa na pletenie z pedigu naplietla som kosiky a suepr .boal som na kurze malovania na hodvab.....vzdy som sa nieco naucila stravila uzasny cas s mne podobnymi ludmi zo vsehochuti zamerania.... vzdy mi to na cas pomohlo aby som odburala svoju schyzu z prace😀 zacala som obcas robit veci pre spolocnost ... komunitu nic velke al e potesi takze ono vzdy sa nieco najde to je presne to , ze clovek musi mat aj nejake hobby aby nescvokol iba z prace ...drzim palce a apropo ked sa da vsetko robim spolu so synom , je to sranda ....

jumama
15. aug 2019

Na youtube nejake videjko od Jana Muhlfeita pohladaj - o tom, co su silne stranky, talenty a ako ich objavovat....

jajka92
Autor odpoveď zmazal
Zobraz