Neviem ako postupovať ďalej, ako riešiť dlh na výživnom od ex

jankastraskova
16. okt 2018

Ahojte, uz som parkrat písala o výživnom ale teraz neviem naozaj ako ďalej. Bývalý muz mi prestáva platit výživné na deti. Minulý rok v maji nezaplatil, tento rok v máji tiez nezaplatil, v júni zaplatil, júl nezaplatil august zaplatil, v septembri len 50 poslal,a teraz este neposlal.
Ale dnes mi oznámil ze sa chce ist liecit so zavislosti na alkohole. Ale ako to bude s výživným ked mi teraz dlzi 950 eur. Ako to mam riešit? ďakujem.

sirene
16. okt 2018

Pokiaľ ti v priebehu 24 mesiacov nezaplatil za 3 mesiace výživné (nemusia ísť súvisle po sebe), môžeš na neho podať trestné oznámenie. Na základe trest.ozn. môže začať konať exekútor. Ak exekútor nič nevymože za dalsie tri mesiace po sebe, máš nárok na náhradné výživné do maximálnej výšky cca 108€ na jedno dieťa. Lenže najskôr blokuje účty, hľadá hnuteľný a nehnuteľný majetok. To je oficiálny postup...Ak ide bývalý na liečenie - asi je v ťažkej situácii a konečne si to uvedomuje. Je asi len na tebe nakolko budeš "ústretová" . On bude zrejme dostávať PNku. Skús sa spýtať na kuratele, čo by ti poradili. Lebo človek na liečení asi nepotrebuje spravy o tom, že ho naháňa exekútor. Ale zase ani ty nie si samaritan, aby si všetko ťahala sama a dokola mu odpustala. Buď mu to liečenie pomôže a opäť sa stane plnohodnotným členom spoločnosti a aj schopny starať sa o deti a nie peniaze prepíjať...alebo budete v bludnom kruhu platenia a neplatenia.

jankastraskova
autor
16. okt 2018

@sirene fakt neviem ako ďalej.

sirene
16. okt 2018

@jankastraskova skús popremýšľať - ak mu zablokujú účty - je tam suma, z ktorej by mohlo byť istú dobu výživné hradené? Vlastní auto, nehnuteľnosť? Isto to nebude ani pre neho príjemné. Ak sa bude dať, porozprávaj sa s ním, nemôžeš ostať len tak bez peňazí pre deti, aj keď to asi nebude chápať. Ak by ste boli manželia a išiel by na liečenie, tiež by prijem vypadol. Je šanca, že sa stadial vráti polepseny alebo o tom hovorí do vetra už dlhšie?

jankastraskova
autor
16. okt 2018

@sirene je to s nim asi zlé, neviem rok som ho nevidela, ani za detmi nechodí, a dnes mi teda napísal ze sa chce liecit, ze mu mám pomôcť, ale ja uz mám svoj život, s partnerom. A on to nechape

erikavesela
16. okt 2018

@jankastraskova vies chciet sa liecit a realne pre to nieco urobit su dve sakra rozdielne veci

evalin88
17. okt 2018

Ak sa ex bude liecit tak ustavna liecba ( trva minimalne 2 mesiace.. ked je zavrety.. cize nepracuje..

kobylamodra
17. okt 2018

@sirene trochu ta poopravim. exekutor nema s trestnym oznamenim vobec nic. pani moze ist k exekutorovi uz po prvom dni omeskania co i len pri jedinom vyzivnom. ma pravoplatny rozsudok sudu a to je same o sebe exekucnym titulom. takze hned teraz k exekutorovi. to je jedine riesenie ako sa co najrychlejsie dostat k peniazom.

matazirafa
17. okt 2018

@jankastraskova to koho si si vybrala za otaca svojich detí už asi nemá zmysel riešiť, ale akože ako mu ty máš pomôcť? Tým ze od neho nebudeš požadovať to čo patrí tvojim deťom? By videl. Tak sa k tomu postáv ako dospelá žena a tie reči že nevieš ako ďalej si už nechaj od cesty, to ti fakt nepomôže.

alaguema
17. okt 2018

@jankastraskova nechápem, čo s tým má spoločné tvoj nový chlap. Otec tvojich detí ťa zrejme prosí o pomoc v zmysle, aby si ešte počkala s výživným, aby si to zatiaľ nevymáhala oficiálnou cestou - správne som to pochopila? Ak by ma žiadal o to s vysvetlením a doložením dokladov o tom, že sa skutočne ide liečiť a nebola by som na to výživné doslova odkázaná, tak by som ho podporila a počkala by som tie dva-tri mesiace. Tú šancu by som mu dala hlavne kvôli deťom. Je to na tebe.

jankastraskova
autor
17. okt 2018

@alaguema a ty by si co robila ak by si mala takého chlapa co dennodenne pije. A este aj kto mu pomoze tak to zneuzije? vies co sme sa s detmi natrapili a hlavne dcéra, ktorú bil remenom a ani si to nepamata!!! Tolko krát co som mu pomohla este aj po rozvode a on sa mi len poza chrbty vysmieval a ani ďakujem nevedel povedať! A teraz mi od sobotu vypisuje aby som mu pomohla,jedine co som urobila som napisala sms jeho matke a jeho sestre. A jeho sestra mu poslala vcera 150 eur a dnes ich uz nemá, no co si mám o tom pomysliet?

loginexistuje
17. okt 2018

@jankastraskova normalne daj TO a vybav si nahradne vyzivne tu lutost nema miesto su to peniaze pre deti

alaguema
17. okt 2018

@jankastraskova neviem, čo by som robila. Ty si si vybrala manžela, ja nie som za to zodpovedná, takže zbytočne na mňa týmto spôsobom reaguješ. Ak si myslíš, že mu pomoc poskytnúť nemáš, tak mu ju neposkytni a nikomu nie si povinná nič vysvetľovať. Mne už vôbec nie...Je to tvoje rozhodnutie. Ak chceš tie peniaze vymáhať, tak máš plné právo sa tak rozhodnúť.