Blizia sa vianoce ale tema nie je len o tych vianocnych ale darcekoch vsobecne, napr aj zivotne jubilea atd. Ano, su proste situacie kedy jednoducho sa patri daneho cloveka obdarovat a ked ho chcete prekvapit tak sa vymysla, vymysla a vymysla a nie vzdy to dopadne dobre …
Teraz nehovorim o pristupe “vsak sme dospely tak si povedzeme co chceme aby nebolo sklamanie”.
Okrem teda sklamania ze ste dostali vpodstate nic (okrem soku po rozbaleni) lebo vec ktoru nevyuzijete je akoby nic, treba este vyriesit co s nim.
Takze co spravit s nevhodnym darcekom? Mna napadlo len posunut dalej alebo darovat na charitu, ale pri niektorych daroch asi ani jedno nie je mozne, resp. tazko najst cloveka ktory by sa potesil a este aj v urcitom casovom obmedzeni (platnost poukazky, doba spotreby na potravinovom tovare, kozmetike atd) - napr taky zazitkovy darcek skok z padaku ked si darca myslel ze tak prekonate strach z vysky ….
Dalsim problemom je ako darcovi vysvetlit ze danu vec neuzivate - ze ste nepouzili zazitkovy poukaz, dekoraciu nemate vylozenu doma, nepouzivate vonavku, nenosite oblecenie, sperk atd - tento problem je hlavne pri “spolubyvajucich” = manzel/ka, priatel/ka takze ludia s ktorymi ste denne a oni v dobrej viere minuli x€ na vase potesnie. Okrem teda spominaneho vaseho sklamania este musite riesit ako neurazit darcu, aby sa necitil on/ona trapne (alebo akokolvek inak blbo ze kupil blbost)
Ako reagujte? Ako nemat doma skladisko nepotrebnych darov? Ako neurazit darcu?
(A mala podotazka - ako nebyt sklamana z toho ze ziadne mile prekvapenie sa nekonalo? Kupite si sama nieco a aspon dodatocne sa potesite? )
V ramci rodiny sme dohodnuti, co kto komu. Prekvapka si davame vynimocne a ak, su to veci, o ktorych vieme, ze ten druhy chce. Zbytocnosti vynimocne dostaneme od svokrovcov - posuvam tie veci dalej.
Presne pre toto si hovorime, co chceme. Neznasam kupovanie darcekov naslepo, ani tak darceky nerada dostavam.
Kupim si sama, vacsinou mam vsetko co potrebujem.
Ak ma niekto chce obdarovat, opyta sa co chcem. Väcsinou poviem tak aby dotycny neminul vela penazi.
Ked ale ja niekoho obdarujem citam, hladam a porovnavam a kupim to najlepsie.
A ked mi niekto daruje nieco nevhodne, co nevyuzijem? Posuniem dalej rodine, a ak nechcu bud to uskladnim alebo darujem dalej alebo uz som aj vyhodila darcek ktory nikto nechcel.
A co s tymi ludmi, co kupia bezhlavo darcek, ktory nema absolutne spojenie so mnou a ani dovod preco by som mala dostat taky dar? Nic, je mi luto, ale nevyuzijem ho, to poviem. Zivot je skola a toto je tiez lekcia pre cloveka, ked mina na nepotrebne veci, ktore nesplnia ucel. Este aby som sa trapne citila, to nie. A sklamanie by bolo keby som si sama nedopriala nieco po com tuzim. Ale aj s takym sklamanim sa da zit, nie som male dieta a dolezite je ze sme zdravi.
@cocolino234 ok beriem ale zober si napr narodeniny, partner ta chce obdarovat s prekvapenim takze sa ta neopyta, v dobrej viere kupi darcek, on je naozaj presvedceny ze ta to potesi a dostanes niieco co nevies co s tym - takze ako pises nejde o to co dostanes ale ze ta obdaroval = takze sa budes tesit ze nezabudol ?? (co je podla mna este dalsi level temy o darcekoch ale to je o inom) alebo proste len tesit ze si mohla “nieco rozbalit”? A co teraz? Hadzat o zem sa nikto nebude, vec vyuzivat neplanujes tak co? Odlozis do suplika? Posunues dalej? Vratis darcovi??
Pokial si uz v takom zivotnom bode, ze ta ludia doslova zahrnaju nevhodnymi darmi, tak je treba sa dohodnut s nimi co chces. Aky ma zmysel cakat nieco a potom to predavat dalej alebo darovat ... Voci tym ludom co ti davaju dary je to aj nefer. Podla mna, clovek ti dava dar aby ta potesil a spravil ti radost. Tak im s tym zelanim mozes ist naproti. Ked ta v tom uvidia alebo uvidia doma ako to pouzivas, urcite ich to velmi potesi.
@lienkashoppingqueen 👍 takze ty povies napriamo ze nevyuzijes
@kittykat22 ja nie som v takom zivotnom bode, toto bola cisto hypoteticka otazka a teda verim tomu ze kazdy aspon 1x dostal nieco co nevyuzil takze sa pytam co s tym ?
Popravde sa mi to este nestalo, ze by som niekomu povedala do oci nevyuzijem. Je to nezdvorile. To si necham pre seba. Zase tolko nevhodnych darcekov nedostavam. Keby hej tak skor poviem ze nabuduce sa ma opytaj, urcite mi nieco napadne. Ja som len raz dostala darcek ktory mi absolutne nevyhovoval a zbavila som sa ho.
takze davas otazky ktore ani neriesis? Vies co, chod do kniznice a zacni citat. Budes mat z toho lepsi uzitok a my tu s tebou nebudeme stracat cas. Riesit nejake zivotne otazky s ktorymi sa vobec nepotykas a problemy ktore ani neriesis a este na to zakladaj diskusie, je dobre sibnute. Inak si takto v poriadku?
@kittykat22 😂 mozno chce zalozit charitu nevhodnych darcekov
@lienkashoppingqueen a tie nevhodne darceky asi pojde zbierat po susedoch, kedze ona s tym problem nema ... neuveritelne. Fakt neuveritelna tato diskusia. Mozno by sa hodila nova kategoria "Moje fiktivne problemy" 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@lienkashoppingqueen ja som len reagovala na to co pises vyssie - ze povies je ti luto ale nevyuzijes 🤷♀️ Mne to pride tiez nezdvorile
@cocolino234 tato tema sa mna momentalne netyka a mala posluzit len ako navod pre tych co take darceky dostanu - aj koli momentalnej situacii (nie vsetci vedia a chcu nakupovat online), takze ja ziadne sklamanie z nenaplnenych ocakavani neriesim
Ja povazujem za slusne dary otvorit pred tym, kto ma obdaroval, prejavit radost, niekedy uprimnu z darceka, lebo ma fakt potesil, niekedy uprimnu z dovodu, ze na mna myslel a chcel mi urobit radost, aj ked darcek trosku netrafil. My sme si s muzom na zaciatku manzelstva povedali, ze naco zbytocne dary, ked setrime na byvanie a ine potrebne veci, ale ked som par sviatkov dostala len cokoladu, tak som prehodila, ze by ma niekedy aj nieco navyse potesilo, napr. kniha, parfem. On nemal problem, s radostou mi kupoval parfemy, ktore ohurili jeho, ale nie az tak velmi mna. Ale pouzivala som ich. Lebo som si povedala, ze na parfemy mame kazdy odlisny vkus, co vonia mne, nemusi inemu a opacne. Ja som ho aj tak citila len na zaciatku, potom ho citili uz len ti, ktori boli v mojej blizkosti a tych som neriesila, ci sa im paci alebo nie. Ale ked som mala doma uz asi 6 parfemov, zatuzila som aj po takom, co vonia mne. 😀 Tak opat som povedala, ze parfemov uz mam dost, nech si da chvilku pauzu s tymto typom darcekov 😀 Raz mi dokonca kupil 2x po sebe ten isty, ten druhy som predala tu na bazare za polovicnu cenu, nech mam z neho aspon daky osoh, ale to som mu asi ani nepovedala, to by ho mrzelo. A ano, dostala som aj od svokry latku na saty kedysi, pre mna katastrofa, ale zo slusnosti som si dala usit kostym, ku podivu to nebolo az take strasne, resp. som sa s tym nejako dusevne vyrovnala a nosila ho, nech sa tesi. Ja sa snazim dat kazdemu darceku sancu, ked sa fakt nevyuzije, darujem alebo predam na bazare. Napr. sme ako svadobny dar dostali fritezu, cakala na svoju sancu 10 rokov, ale jednoducho sme ju fakt nepotrebovali, predala som ju nakoniec...
tak to ze clovek dostane nevhodny darcek je blbe a musis sa sklebiť ze oooooooooo aky krasny darcek.. clovek ktorý ta pozna vie co ti ma kupit a z toho nikdy nebudes sklamana.
napr manzel vie ze pouzivam taky parfum tak ked mi ho kupi vie ze sa mu potesim, alebo segra mi na meniny kupila moj makeup a aj taku vodicku na rast vlasov lebo ma pocuva a tym padom nemoze prist k tomu ze dostanes blbý darcek,
ten mozes dostat od kolegyne a niekoho kto ta ma total v pazi a tym padom som ani neni sklamana ze som to dostala.
ja sa snazim pocuvat a nenapadne zavediem rozhovor co si o tom kto mysli.
uvedeim priklad nevedela som co tak mm na vianoce. a mali sme teraz skolenie vodicov a hovorim ze nam odporucal ze ked tak skola smyku v orechovej potoni.
a on mi na to ze aj on by rad isiel niekedy... a probelm vyrieseny. poznam ho tak viem ze zoskok padakom by boli vyhodene prachy, on by na to nikdy nesiel ale naprikla moja segra ano.
a ta dostane tento rok peniaze na botox lebo jej upadol od aplikacie .. takze pokial si clovek vsima a pocuva ludi nemoze trafit vedla. a darceku sa aj potesia ...
u nas je chyba ze mame vianoce kazdy mesiac a nie ako kedysi ze naozaj sa clovek tesil na vianoce a narodeniny ze odstal nieco po com tuzi, teraz len tak si ide zena kupi parfum z vyplaty , necaka na valentina, vianoce narodky...vyrocie..
takze aj v nas zenach je chyba ze berieme im napady a potom dostaneme hovadinu
Prepac, ale mne tato tema pride ako mam 15 rokov, nudim sa a uz fakt nemam co riesit. Za darcek podakujem aj ked je nevhodny a viac nekomentujem. A najlepsie usetrenie sklamania je neocakavat nic. V ramci rodiny to mame aj tak nastavene, kupujeme len detom, dospely clovek ma snad na vianoce ine hodnoty ako darceky, tohto roku budem najradsej ak sa vobec s rodinou uvidim.
@danieladeley zdieľam rovnaký názor.... o veku 🤣🤣🤣
zivot je kratky, na to aby som riesila taketo blbosti... neriesim kto sa ako citi,ak strazi co robim s darom, ani kto co donesie.. prinesu nieco, pekne podakujem a pouzijem/nepouzijem. Nepouzijem, neviem to posunut, darovat, predat.. vyhodim. Vrasky z toho nemam. Tolko kozmetiky a somarin ktore sme dostali, nepouzili sa rozdalo, dokonca mam podozrenie ze sme dostali whisky a ja som ju asi darovala späť človeku čo nam ju doneisol (fakt mam taky pocit, samozrejme nepriznali sme sa jeden druhemu :D ostalo to v rodine) .
darceky uz kupujeme prevazne detom, este starym rodicom nejaku drobnost, ale vobec to neriesim.. rovnkao som povedala kazdemu nech si s nami starosti nerobia, mne viac pomoze ked pridu na brigadu a pomozu mi s niecim co nevladzem v dome a spravime gulas, posedenie.. ako nejake dary pod vetvami :DD aj tak stale niekto nieco donesie (je to aj o zvyku, ved kolkokrat ani suseda na kavu nerpide, bez toho aby nejaku somarinku nedoniesla. A tiez sa blbo citim ist s prazdnymi rukami niekam)
Ak dostanem vec, ktorá sa mi nepáči, nijak to ďalej s darcom neriešim. Väčšinou nikdy nie som sklamaná z akéhokoľvek daru, vždy si vážim, že si darca spomenul, hoc aj čokoládou za 1€. Darované veci väčšinou vždy nejak zuzitkujem. V tomto som dosť skromná a radšej dary dávam ako dostávam. Ani si neviem spomenúť na nejaký extra nevhodný darček co som dostala. Ale teda napr. dostala som kvet v oranžovom kvetináči. Oranžová sa mi úplne hnusi. Tak som kupila ešte jeden väčší, vkusný kvetináč a kvet vložila doňho.... Od mamy som dostala blúzku, čo mi vôbec nesedela, 2 roky mi zavadzala v skrini, teraz ako tehotná ako by som našla, lebo mi úplne zapasovala... Ja neviem, ja si viem vždy nájsť nejaké riešenie...ak sa mi niečo uz fakt nepáči, proste to darujem ďalej alebo vyhodím. Vôbec sa týmto netrápim.
Dar je nieco, co dostavas od druhej osoby ako prejav, ze nezabudla na tvoj sviatok, prejav lasky, prejav pozornosti. Je to dobrovolne rozhodnutie nieco ti priniest, ziadna povinnost...Teda vzdy podakujem. Darcek bud vyuzijem alebo darujem dalej a pomerne dlho uz pri darovani vravievam, ze ak darcek nesedi, vobec sa neurazim ak bude darovany dalej...pokial niekoho potesi smelo do toho...Sklamanie darujuceho z toho, ze netrafil darcek tiez nejako neriesim. Vsetko je o komunikacii a pokial niekto travi cas snami o tom, ako ta darcek potesi, ale primalo ta pozna a este menej s tebou komunikuje tak obrovske sklamanie je na spadnutie...
Ja dáky čas pozorujem čo daný človek chce medzi rečou a potom kúpim. Snažím sa trafiť aj do farby a do štýlu. Dúfam že zatiaľ som sa trafila😉 . Čo sa týka mňa poteším sa darčekom. Už len to že si niekto spraví tú námahu a niečo vymyslí je pre mňa veľmi milé. Snažím sa vždy všetko použiť.
aha, takze ty si zalozila otazku o teme ktora sa ta netyka a nemas s nou problem.... okej
asi zalezi od koho a co to je
my napriklad dostavame ku kazdemu sviatku bonbonieru ktoru nemame radi, nieco zjeme a ked to mesiac stoji v obyvacke na stole tak zvysok vyhodime, tiez rozmyslam ci jej to povedat alebo nie.
Normalne ist vymenit, naco z toho robit dramu?