Neverím si

27. feb 2020

Co myslite, cim to je, ked si clovek neveri a naopak veri ?
Vychovou, zlymi vztahmi ?
Mam s tym problem, bohuzial.
Som talentovany clovek, no napriek tomu, velmi placha a
velka tremistka. Neznasam, ked ma ludia maju hodnotit, posudzovat.
Myslite si, ze mi s tym psycholog moze pomoct?

0silvia0
27. feb 2020

Moze to byt aj vychovou, aj povahou...

miadi
27. feb 2020

Fake it till you make it. Vraj aj Karel Got bol tremista a pred kazdym vystupenim mal hnacku.. a nikdy by ta to nenapadlo. Chce to prax situacie ktore Ta znervoznuju kde sa bojiš treba sa tomu postavit a vyskusat si ich. Potom zistis ze ten strach - trema bol horsi ako samotna vec.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

Ako pise @miadi , chce to trening. Ja som strasna tremistka a myslim, ze ani jeden moj student by neveril, keby som mu povedala, ze pred kazdou prednaskou mi je priam fyzicky zle, po par vetach sa to upravi a rokmi sa to hodne zlepsilo, ale zaklad je asi nevzdat to a trenovat.

autor
27. feb 2020

@0silvia0 ako to myslis s tou vychovou ?

peta2202
27. feb 2020

vela je o vychove, o tom kde vyrasta clovek v akom prostredi, ja som mala tiez kedysi problem s tymito vecami. So sebavedomim, lenze postupom casu sa vsetko zmenilo. A zmenilo sa to tym, ze som zacala meditovat, zacala som sa ucit jazyky doma a moje sebavedomie zacalo stupat, myslim, ze ono to chce tiez cas.

0silvia0
27. feb 2020

ak máš doma nerešpektujúceho rodiča, ktorý je napríklad príliš autoritatívny, nedovolí ti prejaviť sa, vo všetkom rozhodne za teba, nadiktuje ti, čo máš robiť ako máš robiť a nespýta sa ťa ani na názor, tak jednoducho si neveríš, lebo si stále myslíš, že niekto podľa vzoru tvojho rodiča je lepší, múdrejší, šikovnejší. Jednoducho si sa nenaučil prejaviť sa, lebo ti to nebolo umožnené. ale všetko sa dá naučiť, ostrieľať sa vo vzťahoch, tak ako píše
@peta2202

jumama
27. feb 2020

Napis si o sebe kazdy vecer 3 pekne veci, co si si vsimla, co sa ti podarilo, mozno aj po com tuzis a priblizila si sa k tomu o kusok... a ked si takto budes pisat mesiac, uvidis, ze sama k sebe zmenis vztah. Budes si moct polistovat v zapisniku, a potesit sa samymi pozitivnymi pohladmi na seba. Neprestavaj, stale si vsimaj iba to dobre. Plus clovek by sa mal naucit sam seba ocenit... pr. Ak sa ti podari nieco v praci, tak sa v duku za to ocent, ze sa ti to podarilo, ze si si dala vela namahy a stalo to zato.... pred verejnymi vystupeniami ak sa dopredu pripravis, pol tremy odpadne a v jednom diely Trochu inak mala Adela Banasova taku pani, co sa zaobera recou tela, ona vysvetlovala rozne techniky, ako aj telesny postoj doda sebavedomie. Najdi si ju Monika Stehlikova sa myslim vola a na youtube boli aj nejake jej videa z Damskeho klubu...

aniele
27. feb 2020

@0silvia0 Môj otec bol síce autoritatívny, hlava rodiny, ale zároveň nás tlačil do toho, aby sme sa "neopúšťali", vedeli sa zaťať a nevzdávať. Odmietla som gympel, vydupala som si zdravotku (vivat Maturantka Eva a starká po porážke), lebo som si nevedela predstaviť štúdium na vysokej, skúšky (bola som strašná trémistka). A v štvrtáku som sa kvôli frajerovi (práve dnes už 38 rokov manželovi) rozhodla ďalej študovať. Pedagogickú. Každý deň práce na očiach desiatok postpubertiakov. Prvé roky boli hrozné. A dnes si to niekedy vyslovene užívam a bavím sa (a bavím aj deti). Takže len tréning, zaťať sa a neľutovať sa. A nezvaľovať svoje problémy len na rodičov a ich výchovu. Pravdupovediac, radšej dodávam sebavedomie plachým, ako usmerňujem rozdrapených. A tých je v poslednej dobe, bohužiaľ, viac.

autor
27. feb 2020

ja sa prave pripravim, ale proste zvoram to, resp. je to na 50percent ten vykon, aj ked sa to ludom paci, mam pocit, ze nie su uprimni, ked ja to vnimam ako zle, ako to mozu vidiet oni ako dobre.

0silvia0
27. feb 2020

@aniele zle si ma pochopila. Ja som nezvalila svoje problemy na vychovu, ale odpovedala som ako by mohla vychova ovplyvnit to, ze si clovek neveri. Uviedla som to ako priklad, takze prosim neupravuj si to na tvoj konkretny priklad. Kazdy ma inu povahu, inych rodicov, ine okolnosti.... A nerespektujuci rodic nie je automaticky len autoritativny rodic...
Ak si dobre citala, napisala som, ze sa vsetko da naucit a popracovat na sebe.

miskahryzka333
27. feb 2020

Ja si pamatam ked som isla robit casnicku do Nemecka a vedela som z nemciny asi 10 fraz 😂😂😂 celu cestu tam som mala bobky a prvy den bol hrozny ,boli tam slovenky tie mi pomohli trosku,ale ludia ma mali radi snazila som sa byt aspon mila a usmievava tak to vzdy zabralo ,nikdy som nepobabrala objednavku to som mala stastie 😂

maxxim
3. nov 2022

Ak je to spôsobené novými situaciami, myslim si ze to je bežné. Vzdy nieco nové, resp. iné ako je bežné v tvojom zivote posúva trému nahor. Ale niekedy je tréma i dobrá vlastnosť. Prináša pokoru.