Neurologické vyšetrenie 2,9 ročného dieťaťa

9. jún 2020

Ahoj maminky ,zo synom nás čaká neurologické vyšetrenie majú nám dať na hlávku tu čiapku ktorá snima mozog tvrdá to vraj viac ako polhodina stým že sa nesmie hýbať a byť ticho v našom prípade asi nereálne.... maminky ktoré ste takéto vyšetrenie absolvovali koľko trvá také vyšetrenie.....
pokiaľ vám deti uspali akym spôsobom to bolo
ako staré ste mali deti,
ako to znášali po prebudeni
a kde vás uspali priamo v ordinácii?alebo ste museli ísť do nemocnice na vyšetrenie a tam spravili vyšetrenie a ostali ste aj na pozorovaní po uspati? Dakujem

24dzin24
9. jún 2020

Nemáte na mysli EEG vyšetrenie?

kukulienka83
9. jún 2020

Môjmu to robili v 2,5 roku... Trvá to 20 minút, sedel mi na kolenách a na telefóne pozeral obľúbenú rozprávku. Tiež som mala z toho stres a úplná pohoda, neboj, to dá 😉

autor
9. jún 2020

@24dzin24 neviem presný názov len nás objednali na neurológiu a povedali že vyšetrenie prebieha takže dieťatku nasadia čiapku ktorá sníma mozog ale aj sa mi marí že asi áno tak sa to zrejme volá....

kukulienka83
9. jún 2020

Áno, tak sa to volá eeg😊

autor
9. jún 2020

.
@kukulienka83 super to zvládol klobúk dole a aj rozprával?respektíve mohol rozprávať?

kukulienka83
9. jún 2020

Nie, nemôže rozprávať ani sa hýbat.

jana005
9. jún 2020

Ahoj, môjmubto robili prvýkrát asi trojročnému, tiež som sa bála ako to zvládne, ale bolo to v pohode.
A teraz ako sedemročný to má úplne v malíčku.
Neboj, zvládne to.

kittykat22
9. jún 2020

kamaratky syn to nedal - a nie je jediny. Nepisem to preto, ze tvoj syn to nezvladne, ale preto, ze keby vam to cistou nahodou nevyslo, su tam na to zvyknuti 🙂 objednaju iny termin

autor
9. jún 2020

No to je ten problém moje dieťa nedokáže byť v pokoji a nechápe čo od neho chcem nerozumie nerob teraz sa nesmieme hýbať nekričime(nerozpráva.)
Máme podozrenie na autizmus takže preto sa pýtam ako prebieha uspatie no naozaj neviem uspanie to je naozaj veľmi ťažké pre mňa zvoliť túto možnosť

24dzin24
9. jún 2020

Dieta sa neuspava nejakou látkou. Dieťa má byť len v kľude. Idete len na ambulantne vyšetrenie alebo na hospitalizáciu?
Záleží aj kvôli čomu mate ísť na toto vyšetrenie. Mate aj podozrenie na epilepsiu?

autor
9. jún 2020

@24dzin24 ambulatne nie nemame podozrenie na epilesiu

24dzin24
9. jún 2020

Moja dcéra má epi a preto chodíme na EEG. Sleduje sa tým aktivita mozgu, elektrické výboje... U vás teda budú pozerať iný obraz.
Ak vám hovorili, že dieťa sa uspava, tak mysleli tak, že by ste si ho uspali vy sama. Alebo tak, že by ste dieťa zobudili skôr a pri vyšetrení by bolo unavené a zadriemalo by.

autor
9. jún 2020

No povedali mi respektíve naša obvodna povedala na margo mojej odpovede že proste mne dieťa kľudne nebude a anviemmsi ani predstaviť akomsa bude držať.....
Že tak oni hon uspia......

heleninamama
10. jún 2020

@anonym Chodila som na to s dcérou opakovane. Na odporúčanie neurologičky sme ju budili pred vyšetrením nadránom o 3.00, potom pozerala rozprávky a už o 7. 00 sme boli u lekárky. Sestra ju vzala dnu, dala čiapku a uspala ju za pár minút, podotýkam bez liekov, nejakým relaxačným spôsobom a robila vyšetrenie. Ja som čakala vonku.
Doma dopoludnia dospávala, niekedy už ani to nie. Nikdy sme vyšetrenie nemuseli zrušiť a opakovať a to sme chodili 4x ročne zopár rokov a dcéra bola vždy akčné a divé decko. Jediná vec, co vnímala ako nepríjemnú bolo, že z toho gélu mala zlepené mastné vlasy.
Chodili tam rôzne deti, často vážne postihnuté už na pohľad a vždy to šlo bez problémov.

24dzin24
10. jún 2020

@heleninamama môžem sa spýtať kde sa vám dostal takyto príjemný prístup?

heleninamama
10. jún 2020

@ Žilinská nemocnica, MUDr. Nemcová, má tam ambulanciu (pediatria a zároveň neuro) a kúsok odtiaľ asi 30,40 metrov robí tieto spánkové vyšetrenia.

heleninamama
10. jún 2020
24dzin24
10. jún 2020

@heleninamama ak sa môžem spýtať, na EEG ste chodili kvôli epi?

autor
10. jún 2020

Dúfam že aj my to takto dáme ako vy 16 .6 nás to čaká....ale už mesiac každý deň premýšľam ako to zvladnut

heleninamama
10. jún 2020

@24dzin24 Hyperaktivita, hyperkinetické prejavy, stále sa vrtela, hýbala rujami, nohami ako veterný mlyn. A ústa sa jej nezatvorili. Potom 2x odpadla, ten druhý raz v škôlke. V nemocnici ju vyšetrili a poslali k detskej neurologičke, lebo vraj aktivita mozgu ukazovala výkyvy (ten graf). Bolo podozrenie aj na epilepsiu, brala Depakine sirup asi rok (ten sa dáva na epi) a sledovala tú mozgovú činnosť. Graf sa upravil, lieky nahradila omega 3,6 mastnými kyselinami EyeQ a kontroly dala raz za pol roka. Neskôr ju úplne vyradila zo sledovania. Nijaká choroba sa jej nepotvrdila. Divoká a hyperaktívna je dodnes, musí mať stále nejaký program a povinnosti, inak sa nudí.

kukulienka83
10. jún 2020

Ani môj malý nerozpráva, nerozumie, tiež rovnaké podozrenie na autizmus... Už to máme všetko za sebou. To eeg zvládnete neboj... Stiahni si do telefónu rozprávku, ale čo rád pozerá, čo by ho udržali na mieste... My sme tak spravili a pohodička. Žiadne uspavanie

24dzin24
10. jún 2020

@heleninamama depakine berieme, ale tabletky. Moja dcéra má DMO, epi a ďalšie dg.. A denne záchvaty, patríme do PB. Boli sme aj na Kramároch viackrát, ale to škoda reči. Riešili sme aj v Brne a tam prístup úplne super. Len bohužiaľ, dcéra je farmakorezistentná, tak liečba jej nezaberá 😐

zara0201
10. jún 2020

Prvy raz v 3 mesiacoch, naposledy vlani v 7.rokoch. Do toho este zapinali stroboskop. Zvladol to normalne. Dokonca v 5.rokoch zvladol MR mozgu bez narkozy

heleninamama
11. jún 2020

@24dzin24 S tým ziaľ skúsenosť nemám, u mojej sa už záchvat neobjavil a je v poriadku. Ale boli sme konzultovať ešte v Martine u MUDr. Vladárovej, to bola tiež veľmi ochotná a precízna doktorka.

sinopea
2. júl 2020

Môžem sa spýtať ako to nakoniec dopadlo? Tiež nás to čaká u 3,5 ročnej a bojím sa že sa to nezvládne. Už sme boli na foniatrii a tam sa vyšetriť nezvládli, dostala amok a povedali nám že keď sa to nezvládne tak hospitalizácia na 2 dni, že ju uspia.

autor
2. júl 2020

Nakoniec nám to vyšetrenie neurobili videla ho prezrela má autistickeké črty ale že počkáme do 3 rokov....zatiaľ nám predpísala tabletky tebokan....polku každe ráno do obeda berieme....ak nenastane zlepšenie do 3 rokov....tak nás čakajú iné vyšetrenia ďalšie....a určite aj tá čiapka.....držte nám palce.....a ja zasa držím palce Vám sinopea....♥️♥️♥️♥️

mirisaj
12. máj 2021

ahojte, vidim ze je toto starsia diskusia, ale nemate nahodou skusenost, zeby eeg zmeralo zle? akoze vsade citam, ze dieta ma byt v klude..u nas to vyzeralo tak, ze maly bol uplne vystresovany, mrnkal, stale rozpraval, chcel si dat tu ciapku dole, slzy na krajičku...sice sedel ale rozpraval a aj otacal hlavou a mrnčal, ze chce ist preč, veeelmi sa bal. trvalo to 10 minut. o tyzden som volala.za vysledky a ze tam zaznamenalo nieco na lavej strane mozgu, ale ze je to take nejasne, takze mame prist o 2 mesiace znovu a ak zasa nieco vyjde tak na CT mozgu. akoze malemu nic nie je, nas tam na neuto poslala pediatricka, lebo mi 3 tyzdne zmurkal, ale potom prestal a aj na vysetreni u neuro uz 2 dni nezmurkal ked sme tam bolu. vysetrila ho a vravela, ze to ani nevyzera na tiky a ze jej pride vporiadku. ma 2r a 5 mesiacov, je odplienkovany, vesely, spi celu noc a cez den 2,5 hodiny okolo obeda, mudry je, rozprava vela...ja som dnes z toho cela oplašena, ze ci moze mat epi alebo sa to mohlo aj pomylit?

24dzin24
12. máj 2021

@mirisaj ahoj. Epi je dosť náročná dg... Dcéra je na liečbe od narodenia, aj keď klinicky sa u nej nič neprejavovalo do pol roka. Ale mala dosť škaredý obraz na EEG zázname. Poznám ale deti, ktoré majú horšie EEG a sú bez liekov, lebo nemajú prejavy epi. A potom sú aj deti, ktoré majú pekné EEG, ale majú zachvaty rôzneho typu..
Pri EEG som dcéru väčšinou držala v náručí, lebo je ležiaca a málokedy teda bola v kľude.. Epi sme riešili aj v Brne, kde prístup bol úplne iný ako tu na Slovensku. Pred polrokom sme boli prvýkrát súkromne v Bratislave v Sinalgise u dr Ostrihonovej a chystáme sa teraz opäť na kontrolu

24dzin24
12. máj 2021

@mirisaj a ešte ma napadlo... U niektorých detí sa prejaví epi a rodič si to ani nevšimne, lebo proste nevie aké rôzne typy prejavenia sa existujú. Veľa detí je aj takých, že malo záchvat a viac sa to neopakovalo.. Tým ze deti nemajú ešte zrelý mozog, dejú sa v ňom rôzne procesy. Keď sa deti rýchlejšie vyvíjajú, mozog to nestihne spracovať.. A ešte deti, ktoré majú epi v detstve ale "vyrastú" z nej.
Ideal by bolo, ak sa to bude opakovať, že by si aspoň kúsok natočila a to ukázala neurologicke.
Kde vám robili eeg? Ak sa smiem spýtať

mirisaj
13. máj 2021

@24dzin24 ahoj, v Leviciach. mam to natocene, ukauovala som jej to pri vysetreni a povedala, ze tak tiky nevyzeraju, ze taketo zmurkanie vyzera skor nanalergiu. alergia sa mu aj potvrdila. urobila mu eeg viacmenej preto, ze som mala rizikove tehotenstvo, alebo neviem vlastne prečo. a ani ten vysledok nevie rozlúštit, povedala mi, ze nieco to zaznamenalo ale ze je to nejasne a nevie to specifikovat. akoze on si tu ciapku aj parkrat chytil tak ja neviem nakolko to je senzitivne aj na ine podnety. citala som si tieto dni o epi straaasne vela ale stale mi to nepride akozeby mal nieco z toho. i ked v noci ak ma tak neviem lebo vsetci spime...