Nešťastný život v paneláku

20. júl 2021

mamicky s malimi detmi ako vy pocitujete zivot v panelaku?
dom je dom zahrada pre deti moznosti na hranie vo dvore,zahradka,ovocie zelenina, priroda... dlhe roky som zila v dome, teraz sme v meste a mna zivot v panelaku ubija

ivkazba
20. júl 2021

My síce deti nemáme, ale čakáme na stavebné povolenie a ideme stavať, desím sa sťahovania už teraz, ja som mestské dieťa, byt s terasou mi úplne stačí. Nuž treba sa vrátiť do domu, ak ťa to ubíja. My ideme stavať práve preto, že partner vyrastal v dome pod Tatrami a už byt nezvláda, chce byť v dome.

janetinka27
20. júl 2021

nemate moznost si prenajat zahradku? pri mestach byvaju zahradkarske oblasti, kde sa sem-tam uvolni nejaky pozemok. tam si mozete postavit malicku chatku na patkach alebo pristresok. chodit pestovat zeleninu, zasadit kvety, mozno tam uz budu aj stromy.
my sme to takto vyriesili, sme z domu, ale moj muz je totalny zahradny pracant a jemu to strasne chybalo. a tak mame zahradku, chatku, ale najma drevo, kosenie, trochu zeleniny a uz aj vcely.

belllinka
20. júl 2021

Veď choď na dedinu a bude ťa ubíjať to večné státie v zápchach a robenie deťom taxikára, ak si kúpite barak niekde v satelite, kde ani autobus nechodí.
A dokedy bude deti baviť ten dvor pri dome?
Ideálny je nejaký víkendový domček a cez týždeň byť v meste a mať všetko po ruke.

tatisna
20. júl 2021

Asi všetci s detmi to tak majú. Dospeláci a ešte mladí chodia do bytu len prespať.

ivkazba
20. júl 2021

@belllinka prečo by museli ísť na dedinu či do satelitu, domy sú aj v mestách, my ideme stavať v meste, ideálny kompromis pre mestskú ženu a chlapa čo potrebuje dom.

belllinka
20. júl 2021

@ivkazba Ale veď áno, dom v meste je fajn, tak ale keď išla do paneláku a nie do domu, tak asi žije v meste, kde nie sú domy finančne dostupné pre väčšinu ľudí.

ivkazba
20. júl 2021

@belllinka tak píše ako anonym (čo pri takejto otázke nie celkom chápem), tak ťažko sa vyjadriť. Ale keby ma niečo ubíjalo, tak radšej budem dochádzať ako žiť frustrovaný život. Teda myslím si, ja by som z BA nešla, ale mňa mesto ani neubíja.

cubo2
20. júl 2021

@belllinka mat dom este neznamena byt 30 km od hlavneho mesta v satelite na poli bez akychkolvek sluzieb.. ak ma clovek stastie a chcel by byvat v mensom meste, da sa zohnat pozemok / starsi domcek priamo v meste.. lenze to sa netyka bratislavy a vacsich krajskych miest, tam su pozemky priamo v meste neskutocne drahe (preco asi, ze? 🙂)

Ale poviem ti za seba, ja som byval 5 rokov v panelaku a uz nikdy viac.. tiez si staviame vlastny dom. Vraciame sa z Bratislavy do naseho mensieho mesta cca 100 km od BA (zistilo sa, ze home office je uplne normalny sposob prace) a postastilo sa nam kupit pozemok v novej stvrti za sidliskom, cize do centra mesta to mam cca 20 minut peso..

autor
20. júl 2021

@belllinka kym som pracovala mi to bolo aj jedno kedze do bytu sme chodili len spat, muz je mestsky chlapec on to neriesi ale ja praveze odkedy som s dietatom na materskej to pocitujem viac a viac, moje detstvo vo dvore sa neda porovnat s mestom.. aj ked sme oficialne byvali v meste cele dni sme travili u starkej na dedine a neskor sme sa tam aj prestahovali... a mat vsetko poruke? raz do tyzdna urobit velky nakup v meste a da sa to je to len o zvyku ludia v meste su uz rozmaznany s tolkych obchodou uz neviem do ktoreho vojst skor.. a su dediny aj na hlavnom cestnom tahu, nie panu bohu za chrbtom na lazoch... zo vsetkym vybavenim.. aj s obchodom aj ked len jednota da sa prezit.. aj lekaren je v dedine vsetko... da sa to my sme tak byvali.. do mesta to trvalo asi 15 /20 minut autom/autobusom. ale ide o ten pocit ze som v dedine a hlavne v 🏠

ckatka
20. júl 2021

Záleží v akom meste.
Zasa si nepredstavuj ze dom je len ovocie záhradka kľud....
To sú aj vrciace kosačky a cirkularky a suloziace mačky a vyspevujuci ozrati susedia pod oknom...A kopec roboty. Nekonciacej roboty...raz kosiť, potom stromy strihať, potom sneh odhrnat, polievať, kompost riešiť, potom sa brána pokazí potom čerpadlo odíde potom krtko rozryje, vošky sa chytia, strecha zatecie, stromy vymrznu, cudzia mačka serie po dvore,...
Milión veci, takže pokiaľ čakáš ze o 5 prídeš z roboty a dáš si kávu na terase, najes sa a ideš spať...tak veľký omyl.
😂😂
K tomu treba mať vzťah a nebáť sa roboty.

floren
20. júl 2021

@ckatka tak skoro všetko z toho máme a to bývam v byte na dedine 😭ledva čakám, kedy pôjdeme do domu

ajka0207
20. júl 2021

Myslím že to záleží najmä na type človeka a jeho preferencií, ja si život v meste užívam. Cez lockdown to bolo síce o ničom, ale v normálnom svete chodíme na ihriska, zmrzlinu, krúžky, baby plávanie... Deti si zvykli na môj "mestský" spôsob života. Doma nesedíme skoro vôbec, mňa práveže ubíja keď ideme k našim na dedinu, že tam sa nedá nikam ísť len do tej blbej záhrady.

misiatko81
20. júl 2021

ja som vyrastala v dome, teraz byvame v dome, pre deti ideal kym su male. ale starsi chodi do skoly v Ba , mladsia tiez tam prestupuje do skolky. to dochadzanie je o hubu. od septembra ideme do bytu v Ba. pokial su deti male, nie je nic lepsie ako dom, ale potom uz je to "o hubu". A to byvame ze kusok za Ba, v Marianke. nic tu pre deti poriadne nie je.ani len na zmrzlinu nemas kam ist, len sadnut do auta a ist mimo

ajka0207
20. júl 2021

@ivkazba akurat že dom v meste je dosť nad finančne možnosti bežnej slovenskej rodiny.

s_a
20. júl 2021

@ckatka zas nepreháňaj. Ty si zas nepredstavuj, že každý býva v starom dome, čo treba každý rok opravovať s kilometrovym pozemkom.
Myslím že dnes sa daju už nájsť rôzne kompromisy.

s_a
20. júl 2021

@misiatko81 aj my bývame pri Ba, ale asi 10 minút od Pezinka a ešte máme u nás na dedine aj škôlku a školu pre prvý stupeň. Ja by som za byt v Bratislave teda nemenila.

ivkazba
20. júl 2021

@ckatka poznám XY ľudí, ktorí bývajú v dome a 98% času nerobia okrem kosenia nič, pretože majú nové a dobre postavené domy. Navyše autorka píše, že v dome žila, takže zrejme vie, o čom je život v dome.

pribinak
20. júl 2021

Nemáš nikde v okoli žiadny park, ihrisko? Veď aj meste sa majú deti kde hrať. Zas nerobme z mesta príšeru.

w123
20. júl 2021

radsej pocuvat pariace sa macky ako pariacich sa susedov 😃

silvike
20. júl 2021

Sranda...a ja nic ine len bytik v meste by som chcela...mna zas totalne ubija dom :/ Nie je nad sikovny bytik v blizko centra mesta.

nikuska744
20. júl 2021

Bývame v byte 10 rokov a stále som si nezvykla. Idem sa tu zblázniť.

katkatonkova
20. júl 2021

Ja bývam v satelite v slovenskom grobe...a už by som nemenila....autobus chodí kazdu hodinu do BA aj do PK....mam dve deti...6 a 2 roky....dcérka ked sa nudí tak ide na dvor....mame aj bazén, takže všetko mam po kope....v dedine je všetko....a.ked chcem mesto...sadnem na bus a za cca 20 minút som v BA...takže za mňa len plus....

juli05
20. júl 2021

Tak zase veľmi záleží na tom o aké mesto ide. Či je to BA a neustále zápchy pri ceste do/z práce. Ja som z dediny, ale celé detstvo som snívala o bývaní v meste. Kúpila som si byt v meste, vydala sa a prišlo dieťa. Dvojizbák sme vymenili za trojku, ale akosi som si na to vysnívané mesto nemohla zvyknúť. Každú voľnú chvíľu som utekala k našim na dedinu. Nedokázala som vysedávať hodiny na ihrisku, kým sa deti spolu hrali, prišlo mi to ako neskutočná strata času, aj keď sme sa so susedkami vykecávali, aj kávičku si dali. Proste nevedela som si zvyknúť. Nakoniec sme kúpili pozemok na dedine 8 km od mesta, malý, taký akurát. Bývame 2 rok a ja si hovorím, že prečo sme do toho nešli skôr. Ale ako hovorím, závisí od lokality. Možno by to vyriešila aj spomínaná záhradka, alebo chalupa na víkend. Držím palce.

silvike
20. júl 2021

Ja som byvala s dvomi malymi detmi v 1izbaciku v malom mestcku a teda my sme sa tam mali super. Byt bol vzdy razdva upratany a von sme chodili rozne, mali sme rozne trasy, park, rozne ihriska, rozne miesta oblubene, ci k rieke ci do detskej herne, ci na kupko. Vsade som sa dostala pesi do 10 min., netrebalo odvoz/dovoz ako z dediny do mesta. Proste v meste ovela ovela viac moznosti, viac zaujimavych veci. Napr. isli sme z ihriska, popri trhovisku, kupili si zeleninku, zastavili sa na nakup peciva, a este aj popri zmrzke sme sli, popri fontane...skratka milion veci co deti zaujme. Na dedine je to ze "skapal pes" Nic nic nic extra zaujimave. kamienky, mlacky...thatsall...skratka total nuda je to tu. A ani ine deti tu nie su nejako. Tam sme vzdy na ihrisku mali plno socialnych interakcii...tu dokopy nic nikto :/ Hruuuza. Maly ma teraz 2roky ale teda pre mna neporovnatelne lepsie a zaujimavejsie, pestrejsie to bolo s malymi detmi v meste. Tuna na dedine v dome/zahrade velmi jednotvane.

hederamonstera
20. júl 2021

A zasa tema, kde sa budu hadat dva typy ludi 😁 mestske vs dedinske.
Obidva styly byvania maju svoje pre a proti. Zalezi na osobe, kedze ta si musi zhodnotit ako dolezite su pre nu tie pre a proti.
Ja som introvert, mam rada pomalost, ticho (dedinske zvuky mi nevadia), malo ludi, obchody nepotrebujem (okrem potravin objednavam vsetko z netu), kavicky nepotrebujem, ani bari a diskoteky. Narodila som sa v BA v panelaku, po 28.rokoch som odisla za manzelom na dedinu. Uz len ked cestujem do ba, mam depku, nieto tam zit. Cakam dieta, nemocnice su tak daleko asi ako keby som bola v byte v BA, mame tu uzasne lesy, aj na plavanie sa da. Na dedine mi nic nechyba. A ked bude dieta vacsie, rozhodne sa samo kde chce studovat, ked tak pojde na intrak. Nic lepsie pre osamostatnenie sa. Tak ja nevidim ziadny problem v dedine.

predavamknihy
20. júl 2021

Deti v panelaku, nedajboze v nejakej garzonke.. to je trapenie pre rodica..

katpox
20. júl 2021

No ja bývam na dedine, z financnych dovodov v novostavbe velkom cistonovom 3izbaku, s vlastnym parkovacim miestom a pivnickou,za jeho hodnotu by som v meste kupila 40metrovy dvojizbak. Nie je obec ako obec, tiez som na materskej. Nerobim dietatu taxikara. V dedine mame vsetko, doktora detsky, dospely, zubar, troje potraviny, lekaren, 1.aj 2.hy stupen zs, vlastne skolku skolu mam asi 4 minuty peso od bytovky, su tu 2 detske ihriska, futbalove aj multifunkcne, je tu velky park, restika, pizzerka, cukraren,krajcirku, kadernictvo, textil, kozmeticku,masiarstvo do 12 min som vsade pesi.. Do mesta len velky nakup aj to vybavi muz z roboty ked ide. Kolkokrat ako je mesiac dlhy nemam potrebu ist do mesta.Nemenila by som. Aj ked nemame zahradu, od domacich si za par korun nakupim zeleninu, ovocie, aj sem kazdy den jeden stryko chodi predavat domacu zeleninu, nemusim sa bat o syna, chodime pozerat teraz traktory a kombajny, ho to bavi, cez zimu sme si uzivali zas sneh, no nudu nepozname, 10 min.automsme od mesta...je tu inak klud, pokoj, poznam uz 3stvrte ludi z dediny,.. Mam uz podanu ziadost aj v obci o pracu. Len cakam kym ma prijmu a maly ma vysse dvoch rokiv, siel by do skolky... Nemusi byt pravda, ze kupite stary dom, hrcu,a len robit..... mozte najst aj pekny domcek, rovno ist byvat aj u nas predavaju, ale zas mi nepride hodny tolkych penazi, dam o 100 000 viac ako za byt, dostanem pidi zahradku s 2 metrovym vysokym. plotom a strecha sa pomaly dotyka druheho domu. Take su tu novostavny domov v ponuke. No do toho by som moc nesla. Mozno nejaku chatu so zahradku ked uz tak... Ja ako som bola teho.byvali sme v meste, v panelaku, najom a nepacilo sa mi tam, smradu, bezdomovci, potkanov, cez panelaky ani oblohu som nevidela, vsade psie vykaly, na detskom ihrisku velmi vela deti na malom priestore, ozratych susedov aj v panelaku mas, vrtanie tiez,... Vyhoda v ramci mesta sme nestartovali auto boli sme cc15min peso od centra, 5 min mestskou... No ja zas som nebola nadsena z mesta, vsade ludi, v dedine je to slobodnejsie, vonavejsie,, menej hluku.. Uz upada chov zvierat, vacsinou maju len par sliepok, psici a macka tiez uz nie je v kazdom dvore...
Plus ak bude raz stredoskolak nikde nie je nqpisane, ze musi ist na strednu len v meste, v ktorom zije a uz je podla mna jedno, ak sa zvezie na strednu mestskou alebo primestskou... Z toho by som tragediu nerobila...

zafir01
20. júl 2021

Žila som na sídlisku v meste, potom na dedine v dome s 300m2 pozemkom (len trávnik). Potom na byte na dedine, k tomu sme mali chatu v horách... Ale aj tak to nestačilo.
Ten byt má ubijal s mužom neskutočne. A v podstate, už keď sme sa don sťahovali, sme začali pozerať projekty na dom, len bolo treba doriešiť financie. O 5 rokov nato sme sa presťahovali do novopostaveneho domu s garazou, veľkou krytou terasou a 2500m2 pozemkom. Na ktorom mame ovocný sad, malú bio záhradku, kopec ovocných kríkov, dokonca členitost pozemku mi dovoľuje aj vlastné sliepky na vajíčka chovať. Práca takmer žiadna s nimi a denne čerstvé vajíčka, a výbeh je pre nich schovaný, že návštevy ani netušia, že nejaké kurky mame.
Mame kľud, žiadnych susedov, bývame pod horou, trochu bokom. dom pri dedine 15 minut od mesta. Obec má 150 obyv., najbližší 0bchod, škola a škôlka 5 km presne.

Naša rutina, ráno pred prácou káva ešte v pyzamach na terase s výhľadom na východ slnka. Decká do školy. Škôlky zaviezt po ceste do prace (v ktorej som aj s vložením deti v škôlke a škole do 30 minút, muž tiež)
Z prace sa ideme osviežiť v bazene, alebo si idem nabrať ovocia na koláč, prejsť sa s deťmi a psom k blízkemu potoku.

Citime tu harmóniu, kľud.. Každý kto k nám chodí vždy hovorí, že sa u nás cíti ako na dovolenke.
Veľa záleží aj od miesta kde je dom postavený. My zo žiadneho okná nevidíme žiadne budovy, len kúsok kostola zo spálne , inak len lúky a hory. A ešte skôr, ako sme vedeli s mužom, že ideme stavať, sme si ten pozemok obzerali, a cítili, že to je to miesto, kde budú vyrastať naše deti.
A áno, má to aj svoju daň. Kultúrne vyžitie, ako divadla, kiná, festivaly,vystavy..
Vela sa toho v okolitých obciach organizuje, no občas zájdeme do krajského mesta (40 min autom), alebo len blízkeho okresného, kde sme ta 15 minut.
Deti musím vozim do školy a škôlky (chodí autobus, ale mam to po ceste do prace).
Nemám 100 metrov pri bývaní žiadne kaviarne a bary (ale tie som nikdy nepotrebovala)
A ten nie malý pozemok treba kosiť, ovocný sad strihať, záhradku občas prekopať, zámkov dlažbu pri dome vyvapkovat, okien je tu 3 krát vuac ako na dome, okrasnu záhradu tiež treba udržiavať.....
Ale my to robíme s mužom spoločne a radi, mame to zároveň ako zábavu. Pokosime, ja s kosačku, on s vyzinackou, skončíme, sadneme na terasu, otvoríme vínko, a hodime sa do bazéna 😂, alebo len tak si sadneme pod naše duby a kecame,kým sa decká hrajú v ich chatke so smyklavkou, postavenej na pozemku...

Ja hovorím vždy, život je krátky na to, aby som žila život, ktorý nechcem

barbie1981
20. júl 2021

Ahoj tiež si myslím ze je to o povahe človeka, ja pochádzam z RD pod lesom, mali sme záhradu, gril, ohnisko, stále sa hrali v lese.... Teraz bývam s deťmi (2,5)v byte v okrajovej časti mesta s kopou zelené, novými ihriskami a cestami a nemenila by som. Maju tu veľa super kamarátov a stále sa majú s kým pohrať a ja s kým porozprávať, všetko mam blízko, školou, škôlku, lekára, obchod.... Kamarátka zostala bývať na dedine, kde je viac dôchodcov ako mladých a jej syn má všetko bazén, záhradu, psa, trampolínu len mu chýba to najdôležitejšie kamaráti...

emmeke
20. júl 2021

Je to hrozné, tiež preto zrýchlene staviame, aj kvôli situácii, keď náhodou vymyslia ďalšie ohmedzenia, na pozemku snáď bude pokoj. Máme veľkú záhradu, množstvo plodov a roboty nie je toľko, keďže kosíme minimálne, nejaké cestičky, zvyšok je zarastený. Dcéra to tam zbožňuje, zabaví sa tam aj sama, dom bude minimalistický a neviem sa už dočkať. Teraz tam chodíme často, ale to nie je ono, hoci bývame blízko. U nás odpadá problém s dochádzaním, robíme z domu.