Ahojte, mám takú dilemu čo a ako ďalej
Mojím snom bolo vždy vyštudovať medicínu, a pracovať ako lekár. Proste už od mala som to chcela robiť,fascinovali má aj také seriály a dokumenty. Biológia aj chémia ,fyzika mi išli, chodila som aj po sutaziach. Ale v maturitnom ročníku ma odradila učiteľka chémie a nakoniec som vyštudovala technický odbor,statiku. Prácu mám fajn. Mám dve deti a ako som s nimi na rodičovskej a ako je teraz ťa kríza s lekármi,veľmi uvažujem že to bola veľká chýba vzdať sa svojho sna. Ze ako by vyzeral môj život keby som sa na to dala. Čo robiť a tým ? Ísť študovať ? (Finančné by nám to vyšlo ale neviem, popri deťoch a tak ? Alebo už to kašľať a dáko prežiť a pracovať v Tom čo mám vyštudovanú ? Alebo ešte mi napadla jedna možnosť, že vyštudovať externé zdravotnú sestru a robiť aspoň to ? Je to podobné aspoň trochu,že to uspokojí moju túžbu a môj sen ? )
myslím že zdr. sestra a lekár je dosť veľký rozdiel...
a čo na tvoje nápady hovorí manžel?
Buď rada, že robíš to čo robíš a máš čo máš a nefilozofuj...
Mojim snom bolo tiez studovat medicinu. Vybrala som si stavebnu fakultu,robim v technickom smere. Vzdy som to lutovala,no posledne roky uz ani nie. Zvlast,ked vidim,co sa deje v zdravotnictve a ako to tam funguje. Ja by som uz nesla studovat. Aj ked mam zodpovednu pracu a chyba by bola velmi draha,stale to je lepsie ako u lekara,ked zanedbas zdr.starostlivost. Nakoniec som rada,ze nie som lekar.
@bennn to práveže asi nie, hlavu na to mám, rada sa učím a tak. Myslím že keby idem po gympli na medicínu,že by som to dala. Ale pri dvoch deťoch asi nie, veľa času by to chcelo a veľa obety. A ani,byť lekárom je ťažké ale pre mňa strašne fascinujúce
nikdy sa nevzdávaj svojho sna, nikdy!!!Ak to naozaj vnútorne cítiš, že to chceš a si ochotná podstúpiť diskomfort a vybočenie z komfortnej zóny na pár rokov, choď do toho!Urcite to zvládneš! Čo nikdy nedovoľ je, aby Ťa odradilo okolie.. Ak Ti niekto bude hovoriť, že to nezvládneš, v skutočnosti by to nezvládol dotyčný, nie Ty!Navyse pôjdeš skvelým príkladom deťom, že sitreba ísť za svojimi snami a nevzdávať sa..Byť toto moj sen, idem do toho, aj keď sim v presne rovnakej situácii ako Ty až na to, že mám vyštudované iné ako Ty☺️
Nechala by som sen snom...ako staticka pravdepodobne zarobis viac ako sestricka.A medicinu by som uz nesla studovat.
@deti95060810 on o Tom nevie, len vie že ak by som mala čas ,tak by som chcela ešte študovať niekedy
Študuj,nič nové čo sa naučíš nebude na zahodenie,poznáš sa ,máš na to hlavu,peniaze tak študuj
Kým si na rodičáku, skús podať prihlášku. Ak spravíš prijmačky a príjmu ťa choď do toho.
@lucinka1988 čo máš vyštudovane ? A chystáš sa na medicínu ?
Ja len tak poviem,že keby nemám deti ani nerozmyslam a idem študovať ale takto, to musí aj muž súhlasiť aby prebral za ne väčšiu časť zodpovednosti počas štúdia a tak.
Podla mna velmi namahave popri rodine. :/
Možné to je, v Nemecku poznam veľa ľudí čo študovali medicínu po 30, dokonca po 40, mala som aj kolegyne, ktoré ako 50 ročne si len atestáciu robili. Dôležité je aká si povaha, na medicínu treba mať samozrejme talent sa učiť a schopnost mať na háku, ja som to tak mala a študovalo sa mi ľahko, aj som robila popri štúdiu, mala som aj také priemerne známky, teraz to nikoho nezaujíma. Potom som mala veľa spolužiacok neurotike typy, perfekcionalistky, tie sa dosť trápili napriek tomu že boli veľmi schopné, inteligentne
@luccija tam nejde o peniaze,proste skôr o to poslanie
Ako ak by medicína nevyšla,že sa s mužom zhodneme že nie, tak by som fakt rozmýšľala nad tou sestričkou asi, len neviem no
To poslanie je klišé.
Na prvý pohľad je tam určite viac mínusov a proti, ale len ty vieš či to jedno veľké plus - teda, že to je tvoj sen - prváži a pomôže ti prekonať tie prekážky ... skús nachvíľu zahodiť zidealizovanú predstavu a racionálne si to spísať ...
@heidy222 no tak toto mať na háku mi ide, tiež som to mala.obdobne,že som študovala ale aj pracovala,že som prax získavala a to mi brutálne veľa dalo,viac ako spolužiakom naháňanie sa za ackami
@stanulienkat prečo myslíš ?
@lindous veď to, viem že aké to má aj mínusy a ak kvôli rodine to zvažujem,lebo to bude mať na nich najväčší dopad. Na deti,muža ..
tak to je asi zásadné, či by si mala podporu v manzelovi alebo v niekom v rodine, lebo bez toho je to asi slabo reálne..tam tú pomoc s deťmi by si proste potrebovala, ak by bola, nie je o čom..Ja Finančný manažment, ale raz si ešte splním sen vyštudovať psychológiu!!!💪
@lucinka1988 veď to,že aj nechcem aby deti trpeli preto. Ale aj keby ťa medicína nevyjde,že si poviem že blbosť už teraz, tak si splním sen apson z časti a pôjdem za sestričku študovať.,keďže sa to dá aj exferne
Su rozne odbory pomaturitneho studia - napriklad radiologicky asistent alebo zdravotny asistent, ktory si moze doplnat vzdelanie na odboroch ako dentálna hygiena, pôrodná asistentka, fyzioterapeut. Su to 2 alebo 3 rocne studia ukoncene diplomom. Nie je to uplne to iste ako zdravotna sestra. Je to akoby viac specializovane na dane oddelenie.
Mam znamu, ma odbor radiologicky asistent, no oni si aj dalej v praci neustale musia zvysovat odbornost a bola na vseliake odborne kurzy, robi na CT, na magnetickej rezonancii, najviac ju vsak bavi roznorodost prace na RTG. Pretoze na CT alebo magnete len nastavi pacienta a pracu robi pristroj. A potom ta snimku na popis sa zasiela lekarovi. Cele rtg vysetrenie robi asistent. Lekar iba popisuje snimky, pripadne sono robia lekari.
Platovo v zdravotnictve nezvitazis, nadcasov maju strasne moc, sluzby nocne... ak mas deti aj toto zvaz. Na oddeleni v malej nemocnici ich je cca 4- 5 a teraz si predstav vykryt nocne sluzby cez dovolenky, sviatky, Vianoce, Silvestra... s malymi detmi to nie je vyhra.
Len ci sa na to hodis ked si taky nerozhodny typ. Najprv ta odradila ucitelka chemie potom povies ze ta odradili zeny z kona. Rozhodnut sa Musis ty je to tvoja volba. Moja prva midwife bola immigrantka zo Syrie kde bola najprv zdravotna sestra vojenska potom si urobila skolu v kanade aby mohla byt midwife a potom sa prestahovala na opacny koniec kanady a uz je z nej doktorka. Mohla mat okolo 45-50 ked sa nou stala. To je clovek co mal sen a isiel za nim. Tvoj sen mi pride dost abstraktny je sakra rozdiel lekar a zdravotna sestra. A Keby lekar nevies ani aky odbor. Nehovorim ak to ozaj chces Skus je sanca ze to das. Len Neviem ci to ozaj realne chces alebo mas len take sny Lebo mas rada filmy v style pohotovost grace anatomy atd. Co mà od reality dost daleko. Radila by som za mysliet sa ci to naozaj chces. A ked aj vystudujes Mozno vtedy pochopis preco tolko ludi odchadza a Mozno budes jeden z nich ..
@bilberryday kde sa dá dobrovoľnícit v zdravotníctve ?
@jumama jej vďaka ,toto som nevedela, popozerať to.
Ak sa nemylim, externe studium osetrovatelstva je podmienene maturitou na strednej zdravotnej skole...a k medicine, ved si zaplat prihlasku a uc sa na prijimacky, len konkurencia je obrovska a tvoria ju nadrteni maturanti, ktori sa roky pripravuju na ten jeden test...neviem, kolko si ty pamatas z biologie, chemie a ci si neidealizujes pracu v zdravotnictve
@miadi píšeš...A Keby lekar nevies ani aky odbor... však to nemusí vedieť, prvé roky sa študuje všeob. lekárstvo. Až potom sa delia na odbory popr. si vyberajú špec.
byť lekarom je ťažké... vyštudovať. To len tak nedáš, a v staršom veku je to o to ťažšie. Podľa mňa je hlúposť do toho ísť. Ale ak nemáš dosť problémov v živote a máš veľa času voľného tak do toho :D